Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energietransitie en twee-onder-een-kapwoning

Donderdag 15 oktober 2020 09:43Margot Boesveld
twee-onder-een-kapwoning isoleren kost tussen 5.000 en 16.000 euro

twee-onder-een-kapwoning isoleren kost tussen 5.000 en 16.000 euro

Nederlandse twee-onder-een-kapwoningen zullen de komende jaren steeds vaker aardgasvrij gemaakt of opgeleverd worden. In 2050 moeten alle duizenden twee-onder-een-kapwoningen in Nederland dan ook echt aardgasvrij zijn. De belangrijkste ontwikkelingen over de energietransitie en alternatieven voor gas heeft de Vastelastenbond daarom op een rijtje gezet. 

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om je tweekapper te isoleren? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan komt er iemand langs en wordt er specifiek voor jouw woning een isolatie advies uitgebracht. 

tweekapper isolerenTwee-onder-een-kapwoning en het gasalternatief

Blok- of stadsverwarming zijn naast een warmtepomp de meest genoemde vormen van het verwarmen van een twee-onder-een-kapwoning in Nederland. Bij blokverwarming is het daarnaast mogelijk dat een grote warmtepomp zorgt voor verwarming van de huizen in een aaneengesloten blok met huizen. Een goede blok- of stadsverwarming zorgt ervoor dat een twee-onder-een- kapwoning volledig verwarmd kan worden zonder dat er gas gebruikt hoeft te worden. Toch zal het niet voor veel woningen toegankelijk zijn. Bij een warmtepomp is dit anders. De all electric warmtepomp is de enige die volledig zonder gas kan. Wel verbruikt deze veel stroom en is het een flinke investering om deze aan te schaffen.
 

Vraag adviesgesprek

Waar beginnen bij een twee-onder-een-kap woning?

Bij jouw type woning is de snelste winst te behalen door je muren te isoleren. Hier gaat ten slotte veel warmte door verloren. Zeker als je woning tussen 1920 en 1982 gebouwd is. Een tweekapper heeft veel vierkante meters, wat isoleren prijziger maakt. Daarom is het fijn dat er tot aan het einde van het jaar nog 30% subsidie beschikbaar is. 

Kostenplaatje isoleren tweekapper

Kosten gasvrij maken tweekapper 181m2
Wat Kosten
Spouwmuurisolatie  € 5.800,00
Vloerisolatie  € 2.990,00
Dakisolatie  € 13.000,00
HR ++ glas  € 3.500,00
Totale kosten  € 25.290,00
Besparing in m3 3.131 m3
Besparing per jaar  €     2.423,00
Nieuwe energielabel  B

Op landelijk niveau is besloten dat in 2021 iedere gemeente bekend moet maken hoe men de huizen in haar gemeente wil verwarmen. Ook wanneer de maatregelen worden genomen maakt men dan bekend. Nederlanders met een twee-onder-een-kapwoning kunnen zo rekening houden met de keuzes die zij maken voor het verwarmen van het huis. Bijvoorbeeld als de Cv-ketel vervangen dient te worden. 2021 lijkt dan ook een belangrijk jaar te worden in de energietransitie.

Het isoleren van een twee-onder-een-kapwoning

Isoleren zorgt ervoor dat er minder warmte het huis verlaat en minder kou binnenkomt in de winter. Isoleren vergt daarnaast de kleinste investering en levert het snelste een besparing op. Tevens is het isoleren van een twee-onder-een-kapwoning nodig als men over wil op bijvoorbeeld een warmtepomp. Deze verwarmt minder snel de woning en anders beperkt u het energieverbruik nog niet optimaal. Bij een twee-onder-een-kapwoning zijn er drie zijden die geïsoleerd moeten worden. De andere zijden staat het huis van de buren tegenaan. Doordat de meeste twee-onder-een-kapwoningen groter dan gemiddeld zijn is het extra belangrijk dat er goed geisoleerd wordt. Beginnend met spouwmuurisolatie, maar ook niet te vergeten zijn vloer-, dak- en glasisolatie. 

Zonnepanelen voor een twee-onder-een-kapwoning

Een warmtepomp verbruikt meer elektriciteit dan een gasgestookt CV-ketel. Ook andere maatregelen van de energietransitie zorgen voor meer stroom en minder gas. Met zonnepanelen zijn deze extra kWh’en stroom op te vangen. Is het dak groot genoeg dan kan ook alle elektriciteit zelf opgewekt worden met zonnepanelen.

Energietransitie updates

De Vastelastenbond blijft de situatie volgen rondom de energietransitie. Het nieuwe klimaatakkoord en de bekendmaking van de maatregelen door gemeenten zijn belangrijke momenten voor de energietransitie.

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan om je woning te isoleren. Zo weet je precies wat de kosten voor jouw tweekapper zijn. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

G. Stroeve

Als de overheid slim is gaan ze vanaf nu gratis zonnepanelen plaatsen. Het eerst bij de mensen met een kleine beurs zodat zij direct voordeel ervaren. Mensen met een goed inkomen vanaf een 80.000 kunnen en moeten zelf zorgen dat ze van het gas afkomen voor 2050. Misschien kan de overheid hen tegemoet komen met een goedkope lening met 1% rente. De overheid moet op deze manier helpen en stimuleren en niet afwachten in de hoop dat mensen het zelf gaan doen. Nu doorpakken! Kijk naar de subsidie vormen bij onze oosterburen! Als hier de overheid van de vieze diesels af wil komen ze met een juiste en aantrekkelijke vorm dit te behalen. Wij zijn nog teveel ingesteld op wat het gaat kosten. Als we wat willen met het klimaat moeten we dit loskoppelen van het geld!

Zaterdag 06 oktober 2018 15:22

G.Meester

Het achteraf isoleren van de woningen met spouwmuur kan nadelig uitpakken wanneer ruimte tussen de muren wordt gevuld met schuim of andere korreltjes; zoals ventilatie problemen en het vasthouden van vocht. Als het spul eenmaal tussen de muren is gespoten is het ook bijna niet mogelijk om het weer uit te krijgen.. Al het verhaal over minder vervuiling, meer natuur, minder uitstoot e.d. is allemaal onzin.. het gaat vooral over het maken van geld, meer geld, nog meer geld.. meer omzet, meer belasting inkomsten...dus meer geld voor ministers en alle andere dagbesteders in Den Haag..

Dinsdag 02 oktober 2018 08:50

P.Teunissen

Zonnepanelen geplaatst, Ik denk dat ik op 0 uitkom, Gelijk maar de BTW van de aanschaf teruggevraagd, daar nog geen antwoord op , maar wel gelijk een aangifte biljet in de bus voor het opgeven van omzetbelasting, want je bent eigen ondernemer met die zonne panelen, HEB ZE ER PAS EEN WEEK OPZITTEN , ZAL WEL EEN FLINKE OMZET GEDRAAID HEBBEN !!!! ga er maar vanuit dat als iedereen die panelen op het dak heeft dat daar weer horizon vervuiling belasting op komt o.i.d. , want er moet geld zijn voor sponsering aan het buitenland, en de Multi nationals.

Zondag 30 september 2018 14:59

J.Lohuis

Is 't voor de zoveelste keer wel verstandig om woningen van alle kanten te isoleren? Volksgezondheid is toch nr.1 in NL !!!! Vergrijzing gaat al snel genoeg !

Zondag 30 september 2018 12:37

M.J. Voorhorst

Toch vreemd, dat je niemand over waterstof hoort, dat kan allemaal gedistributeerd worden via de bestaande gasleidingen en hoeft alleen maar de brander te worden vervangen. Punt is alleen, dat de overheid dan waterstof centrales neer moet zetten en dat kost ze geld, dus hoor je ze daar niet over. Ze plukken liever de burgers.

Zaterdag 29 september 2018 19:21

H.Vos

Ik heb de 2 onder een kapwoning voor 19 jaar terug gekocht en deze was in een verschrikkelijk slechte staat, een verwarmingsketel uit het jaar nul, kozijnen met enkele ramen echt verrot en nog veel meer mankementen. de vorige bewoners hadden indertijd een lage energierekening en wat ik naderhand ook maar aan de woning deed, zoals een hoog rendement ketel plaatsen (inmiddels de 2e) geheel nieuwe (kunststof) kozijnen met thermopane glas, dakisolatie tochtstrippen en nog veel meer,we koken al 18 jaar op electra terwijl de gasmeter vanaf het eerste jaar gelijk is gebleven, dan zou je denken dat het op m'n rekening weer te vinden moet zijn, maar niets is minder waar ik betaalde alleen maar meer en meer aan energie. de 2e (gas) ketel zit er net iets meer dan een jaar in en zou dus nu al vervangen moeten worden door een warmtepomp en het dakbeschot (Asbest) moet ook vervangen worden ik ben nu bijna 66 jaar oud, weet je wat ze me kunnen ????? juist ja,....doodvallen !

Zaterdag 29 september 2018 14:38

Dirk

Met name GL (over het paard getilde Klavertje ongeluk) roept dat NL broodnodig moet omschakelen en alle fossiele brandstoffen bijdragen aan de milieu last cq opwarming. Mag zo zijn. Klavertje wil in no time omschakelen. Alles moet electrisch en fossiele energie neutraal. Dat is onmogelijk. De infrastructuur voor electriciteit is te klein bemeten, uitbreiden, lees verzwaren, kost vele jaren en miljarden. De kabels die hiervoor nodig zijn kosten kapitalen en de winning en productie van koper, aluminium etc is zeer milieu belastend en energie intensief. Nucleaire energie is al in de ban, wind en zonne energie is te onbetrouwbaar door het niet constant zijn van wind en zon. Accu batterijen klinkt leuk maar de levensduur is beperkt en de productie en afdanken is een milieu ramp te noemen. Windparken hebben een rendement van nog geen 5% over de levensduur. Ik denk dat we moeten beginnen met alle Klavertje sympatisanten zonder gas, water en licht moeten zetten. Dan winnen we wat. O ja: de alles brander is ook geen oplossing...

Zaterdag 29 september 2018 13:03

M.ravensbergen

Alles is al geïsoleerd inheb al zonnepanelen maar ik vind een warmtepomp nog te duur krijg te weinig subsidie van de overheid

Zaterdag 29 september 2018 09:12

Geke van Wijnen

Nou, ik volg de ontwikkelingen. Wat mij tegen de borst stuit, is dat je nergens van op aan kunt. Wil je investeren in zonnepanelen, dan hoor je vervolgens een minister ( VVD-er van der Kamp indertijd) roepen dat de prijs die je als eigenaar van de zonnepanelen ontvangt voor de teveel opgewekte stroom, MISSCHIEN in de toekomst omlaag gaat. Dat geeft grote onzekerheid. Dus toen dacht ik: dan maar geen zonnepanelen. Het zou mooi zijn, dat wanneer je wilt en vooral kunt investeren als consument de kosten er na een aantal jaren ook uit kunt halen. Anders begint niemand eraan.

Woensdag 26 september 2018 11:43

H. buitenkamp

De hele situatie wat betreft de co2 waarden en milieu gebeuren wordt gewoon door onze strot geduwt.
Men hoeft geen geleerde te zijn dat de plannen van het kabiner Rutte niet kunnen werken. Van het aardgas af is gewoon een mooi verhaal voor de Groningers een mooie wortel voor te houden. Voor de Groningers zal er weinig veranderen. Heb hier wel de nodige ervaaring mee, onze dochter woont er en heb zelf 35 jaar in het zoeken en boren naar gas en olie gewerkt. Een warmtepomp kan pas concureren met een cv ketel als de gasprijs verdubbeld en dat is dan niet de prijs van het gas maar alleen belastingen. De prijs van het gas is de laatste 10 jaar vrij constant geweest. Bekijk je de gas/electra afrekening dan is meer als de helft Energiebelasting en Opslag duurzame energie belasting. Bij mijn weten wordt er weinig energie opgeslagen op dit moment. Warmte pomp zou kunnen werken bij een super geïsoleerde woning, en dit is alleen te behalen met nieuwbouw.
Als onze regering dit wil bereiken dan moet je ongeveer 7 miljoen huizen afbreken e weer opnieuw opbouwen. Dit is wel goed voor de werkgelegenheid, maar niet realistisch. Voor het gros van de huizen kn Nederland is dit dus geen optie. En wie heeft er 30000 tot 50000 euro op de plank liggen om het huis te isoleren ect. En dit is echt niet hoog gegrepen. En in veel gevallen moet je dan je halve huis afbreken. Als je deze kosten gaat verrekenen met de energieprijs dan wordt het gas en elektriciteit wel heel erg duur. Heb het niet berekend maar denk dat 5 tot tien keer duurder wordt. Ben zelf een nuchter en realistisch denkend persoon en heb zelf in de loop der jaren het maximale gedaan aan isoleren ect gedaan aan een jaren 30 jaren huis. Maar het wordt nooit een super geïsoleerde woning. Dus wzrmtepomp ect zijn geen optie. Mijn buurman, zei laatst nog van hier geen warmte pomp, dit ook vanwegen de jaren 30 woning. Beide hebben zonnepanelen en hebben dus het gene gedaan wat we kunnen doen en nu krijg je rekening gepresenteerd door de Heer Rutte en volgers.
Gewoon en vies spelletje wirdt er gespeeld. Groningers een wortel voor houden en de huisbewoners opzadelen met iets wat niet werkt.
Resultaat is dat ze de Groningers minder hoeven te betalen voor de schade en meer belastingen kunnen binnenhalen van de burger. Toch wel een slim mannetje die Rutte. En hoeft hij Shell en consorten niet uit te betalen voor het gas wat in de grond blijft zitten en als cadeautje hoeven de grote bedrijven geen dividend belasting te betalen en Rutte heeft strak een welverdiende baan bij een van die grote jongens.

Woensdag 26 september 2018 09:48

Mk

Laat de overheid maar met een goede subsidie komen en niet zoveel geld naar het buitenland doen! Dan kunnen we hier op een fatsoenlijke manier de boel aanpassen!!

Woensdag 26 september 2018 07:55

H.Huisman

Ben 71jaar waar moet ik mij nog druk om maken.
Als rutte de mensen met een kleine beurs [zoals ik]
wat meer inkomen geeft,zou ik daar voor kunnen sparen.Maar ja in zo n rijk land als nederland kan dat niet. Alleen de rijken worden weer rijker. De armen onder ons krijgen er 1.5% erbij,maar moeten 2.5% meer uitgeven. Bootschappen, enerzie, de zorg. Dus ze bekijken het maar.

Maandag 24 september 2018 09:19

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

hoekwoning energietransitie

Energietransitie en de hoekwoning

Maandag 21 september 2020 09:42

Hoekwoningen in Nederland gaan net als alle andere woningen uiterlijk in 2050 van het gas af. Dit betekent dat een hoekwoning anders verwarmd moet worden. De komende jaren wordt er steeds meer bekend...

Lees meer
Tussenwoning

Tussenwoning en de energientransitie

Donderdag 01 oktober 2020 07:40

Het aardgasvrij maken van alle woningen heeft invloed op hoe Nederlanders het huis en het water verwarmen. Deze energietranstie zal ook plaatsvinden bij alle tussenwoningen in Nederland. De komende t...

Lees meer
energietransitie en koopwoning

Energietransitie en koopwoning

Maandag 28 september 2020 08:34

Nederland maakt zich op voor een grootschalige energietransitie. Om te voldoen aan afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs zijn er grote veranderingen nodig. De overheid, consumentenorganisati...

Lees meer
energiebelasting stijgt

Belasting op energie stijgt met 25 procent in 2019

Donderdag 06 september 2018 09:41

Volgens berekeningen van VEH stijgt de belasting op de gemiddelde gas- en stroom rekening in 2019 met 25%. Dit gaat om ruim 150 euro voor een gemiddeld gezin. De energiebelasting op gas stijgt en e...

Lees meer