Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energietransitie en de hoekwoning

Maandag 21 september 2020 09:42Margot Boesveld
hoekwoning energietransitie

hoekwoning energietransitie

Hoekwoningen in Nederland gaan net als alle andere woningen uiterlijk in 2050 van het gas af. Dit betekent dat een hoekwoning anders verwarmd moet worden. De komende jaren wordt er steeds meer bekendgemaakt over deze energietransitie en welke gevolgen deze heeft voor iemand met een hoekwoning. De Vastelastenbond zet een aantal stappen alvast op een rijtje. Wil je advies op maat? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan wordt er specifiek voor jouw woning een isolatie advies uitgebracht. 

Hoekwoning en het alternatief voor gas

De warmtepomp is het meest genoemde alternatief voor gas. Ook blok- of stadsverwarming worden genoemd om hoekwoningen in Nederland mee te gaan verwarmen.Daar krijgen de meeste huiseingenaren in 2021 meer bericht over vanuit de gemeente. Een goede blok- of stadsverwarming zorgt ervoor dat een huis volledig verwarmd kan worden zonder dat er gas gebruikt hoeft te worden. Dit in tegenstelling tot de warmtepomp. Van de 3 varianten die nu worden aangeboden zorgen er 2 voor beduidend minder gasverbruik en de andere kan geheel zonder gas. Die laatste variant wordt ook wel de all electric warmtepomp genoemd. Deze is wel het duurste in aanschafprijs. Er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp.
 

Vraag adviesgesprek

2021 meer nieuws over warmtenet

Op landelijk niveau is besloten dat in 2021 iedere gemeente bekend moet maken hoe men de huizen in haar gemeente wil verwarmen. Ook wanneer de maatregelen worden genomen maakt men dan bekend. Nederlanders met een hoekwoning kunnen zo rekening houden met de keuzes die zij maken voor het verwarmen van het huis. Bijvoorbeeld als de Cv-ketel vervangen dient te worden. 2021 lijkt dan ook een belangrijk jaar te worden in de energietransitie.

Het isoleren van een hoekwoning

Isoleren zorgt ervoor dat er minder warmte het huis verlaat en minder kou binnenkomt in de winter. Hierdoor kan er fors bespaard worden op de energierekening. Het isoleren van de spouwmuur wordt in ongeveer 4 jaar terugverdiend. Tevens is het isoleren van de woning nodig als men over wil op bijvoorbeeld een warmtepomp. Deze verwarmt minder snel de woning en anders beperk je het energieverbruik nog niet optimaal. Bij een hoekwoning dienen drie zijden geïsoleerd te worden. Bij een zijkant is dit niet nodig doordat er een ander huis tegenaan staat, dat ook zorgt voor warmte. Het isoleren van deze 3 zijden is de basis om minder energie te verbruiken. Daarnaast zijn vloer/bodem, glas en dakisolatie belangrijk bij een hoekhuis.

Opwekken elektriciteit voor een tussenwoning

De energietransitie zorgt ervoor dat bewoners van een hoekwoning meer elektriciteit gaan gebruiken, bijvoorbeeld doordat een warmtepomp veel elektriciteit nodig heeft. Middels zonnepanelen is het mogelijk om zelf die energie op te wekken. Meer informatie hierover staat op de speciale zonnepanelen pagina.

Kosten gasvrij maken hoekwoning 148m2
Wat Kosten
Spouwmuurisolatie  € 4.000,00
Vloerisolatie  € 2.650,00
Dakisolatie  € 6.000,00
HR ++ glas  € 2.200,00
Totale kosten  € 14.850,00
Besparing in m3 1.500 m3
Besparing per jaar  €     1.095,00
Nieuwe energielabel  B
 

Meer informatie maatregelen hoekwoning

De Vastelastenbond blijft de situatie volgen rondom de energietransitie. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om je hoekwoning te isoleren? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan komt er iemand langs en wordt er specifiek voor jouw woning een isolatie advies uitgebracht. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Bloem

Bij de kosten wordt de warmtepompinstallatie vermeld met een lagetemperatuur warmtepomp, tel er maar gerust 20.000 bij op. Tevens moet je na het isoleren hoed ventileren, in geval van spuien (ramen open zetten) verlies je te veel warmte en dat trekt de warmtepomp niet. Actieve ventilatie is vervolgens het enige alternatief om vocjt en schimmel te voorkomen, nog eens 5-10 duizend euro er bij.......

Woensdag 28 oktober 2020 08:39

Freek

Ik ben benieuwd op basis van hoeveel vierkante meters dit is gebaseerd. De berekening bedoel ik dan.

Maandag 26 oktober 2020 16:04

Wout Wouters

Ben benieuwd hoe woningbouwverenigingen hier mee om zullen gaan?

Zondag 30 september 2018 08:51

mo

Ik vind dat we gewoon weer over moeten op stadsverwarming. wordt in veel nieuwbouw huizen al gebruikt. iedereen heeft dan vloerverwarming en de warmte is heerlijk.

Vrijdag 28 september 2018 13:37

R. Steenbeek

Jammer dat u nergens verteld dat de salderingsregeling komt te vervallen. Dat nog niet duidelijk is wat ervoor in de plaats komt. Ook vermeld u niet dat bij aanschaf van zonnepanelen de WOZ waarde verhoogt wordt, waardoor er meer gemeentelijke belasting betaald moet worden en het huurwaardeforfait ook verhoogt wordt. Hierdoor verminderde hypotheekrente aftrek. Nu worden mensen actief gestumuleerd mee te doen aan projecten tot aanschaf van zonnepanelen, die op dit moment nog veel te duur zijn.

Vrijdag 28 september 2018 13:01

loesje Witkam-Smits

De heer Dwars heeft vol komen gelijk,wij zitten precies in deze situatie ,hoe gaan wij dat betalen.wij wonen ook in een hoekhuis dus nog dubbele kosten ook.Tevens hebben wij ook nog een lopende Hypotheek.Fijn al die zorgen als je de leeftijd heb bereikt van 71 en 72.

Vrijdag 28 september 2018 10:20

Carel. J. Van der Poel

Goed dat jullie t bijhouden.
Vraag : mooi zo'n warmtepomp die op de buitenlucht werkt, maar als t buiten echt koud wordt (4C of lager) werkt ie niet meer...Wat dan?

Woensdag 26 september 2018 11:57

Dwars

We hebben het even over huiseigenaren die 30-40 jaar hebben gespaard om hun huis af te kunnen betalen en nu eindelijk wat verlichting hebben om met enkel een AOW uitkering rond te komen. Hoe denkt de regering dat zij 25.000 euro kunnen ophoesten? Waar zijn de miljarden die aan het aardgas zijn verdiend? Hebben zij uit die miljarden een reservefonds opgebouwd om de transitie te realiseren zonder dat die huiseigenaren hun huis moeten verkopen omdat zij 1. nooit meer een hypotheek of lening kunnen krijgen als je inmiddels 72 jaar bent en 2. Zonder verdere inkomensaantasting (AOW is gewoon bijstandsniveau) de transitie volledig gaan vergoeden aan de huiseigenaren?

Woensdag 26 september 2018 09:46

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Tussenwoning

Tussenwoning en de energientransitie

Donderdag 01 oktober 2020 07:40

Het aardgasvrij maken van alle woningen heeft invloed op hoe Nederlanders het huis en het water verwarmen. Deze energietranstie zal ook plaatsvinden bij alle tussenwoningen in Nederland. De komende t...

Lees meer
energietransitie en koopwoning

Energietransitie en koopwoning

Maandag 28 september 2020 08:34

Nederland maakt zich op voor een grootschalige energietransitie. Om te voldoen aan afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs zijn er grote veranderingen nodig. De overheid, consumentenorganisati...

Lees meer
energiebelasting stijgt

Belasting op energie stijgt met 25 procent in 2019

Donderdag 06 september 2018 09:41

Volgens berekeningen van VEH stijgt de belasting op de gemiddelde gas- en stroom rekening in 2019 met 25%. Dit gaat om ruim 150 euro voor een gemiddeld gezin. De energiebelasting op gas stijgt en e...

Lees meer
Zakelijk energiecontract problemen

Onterecht zakelijk energiecontract: wat kunt u doen?

Dinsdag 04 september 2018 09:15

Aanbieders van zakelijke energie benaderen vaak ZZP’ers en andere kleine zelfstandigen die bij de KVK staan ingeschreven op hun huisadres voor een energiecontract. De Vastelastenbond waarschuwt ...

Lees meer