Nederland maakt zich op voor een grootschalige energietransitie. Om te voldoen aan afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs zijn er grote veranderingen nodig. De overheid, consumentenorganisaties, milieugroeperingen en andere belanghebbenden hebben de laatste maanden hard nagedacht en onderhandeld over de te nemen maatregelen. Een deel van deze maatregelen heeft invloed op de koopwoning van iedere Nederlander. Wat zijn de kosten om een koopwoning te verduurzamen?
Een van de voornaamste doelstellingen van de energietransitie is het terugdringen van de CO2-uitstoot in Nederland. Dit moet leiden tot 50% minder uitstoot in 2030 dan in 1990. Een van de belangrijkste stappen die de Nederlandse overheid wil nemen is dat ieder huis in Nederland gasvrij wordt. Dit betekent dat bij ieder koophuis in Nederland een alternatief moet komen voor het verwarmen van water en de verwarming. Op dit moment worden verschillende maatregelen uit het klimaatakkoord uitgewerkt, zoals de isolatiestandaard en diverse ontzorgingsconcepten.
Het meest genoemde alternatief is de warmtepomp. Een warmtepomp kan (deels) het verwarmen van het huis en het water in het huis overnemen. Dit zorgt voor minder of geen gasverbruik en dus minder CO2-uitstoot.
Daarnaast wordt er gekeken naar het gebruik van blok- of stadsverwarming. Hierbij wordt er vanuit een centraal punt middels buizen warmte gestuurd naar alle woningen die aangesloten zijn. Een aantal steden en wijken in Nederland maakt inmiddels gebruik van deze vorm van warmte.
De landelijke overheid wil dat alle gemeenten in 2021 bekend gaan maken welk plan zij hebben om de woningen in hun gemeente te verduurzamen. Elke woningeigenaar moet dan op de hoogte gesteld worden of hij gebruik kan gaan maken van stads- of blokverwarming of dient te kiezen voor een warmtepomp of ander persoonlijk alternatief.
Eigenaren van een koopwoning dienen dan ook op de hoogte gesteld te worden wanneer de maatregelen genomen worden en men hiervan gebruik kan maken. Consumenten kunnen zo rekening houden met keuzes die zij de komende jaren maken m.b.t. de verwarming van hun huis, bijvoorbeeld bij het aanschaffen van een nieuwe ketel.
Het uitgangspunt in het klimaatakkoord dat verduurzaming voor huishoudens woonlastenneutraal uitpakt, maar dat blijkt niet helemaal realistisch te zijn. Het aanpassen van een koopwoning in verband met de energietransitie brengt ook kosten met zich mee voor woningeigenaren. Een deel moet zelf betaald worden en er zijn voor een aantal zaken subsidies. Ook het verstrekken van duurzaamheidsleningen tegen lage rentetarieven is onderdeel van de voorstellen die de Nederlandse overheid, consumentenorganisaties en milieugroepen hebben gedaan. Op dit moment zijn er twee miljoen huiseigenaren genoodzaakt om geld te lenen als zij hun huis moeten verduurzamen, bijvoorbeeld omdat hun wijk van het aardgas afgaat.
Wat zijn de kosten om een woning te verduurzamen? Dat is namelijk voor elke woning anders.
Bij deze schatting is men uitgegaan van het extra isoleren van de woning, het aanschaffen van een warmtepomp en het plaatsen van (extra) zonnepanelen. Dit laatste omdat de alternatieven van gas zorgen voor extra stroomverbruik. Om dit ook groen en duurzaam op te wekken zijn zonnepanelen nodig.
Buiten het terugdringen van de CO2-uitstoot kan de energietransitie voor een eigenaar van een koopwoning nog meer voordelen hebben. Doordat men minder of niet meer afhankelijk is van de energieleverancier dalen deze maandelijkse uitgaven. Hiermee kan de investering terugverdiend worden en afhankelijk van de genomen maatregel uiteindelijk ‘geld opleveren’.
Belangrijk hierbij is wel welke maatregelen de overheid neemt m.b.t. terugleververgoedingen, kosten voor het gebruik van het energienetwerk, teruggave energiebelasting en alle andere bestaande en toekomstige financiële maatregelen die invloed hebben op de energiekosten van een Nederlander met een koophuis.
De oorspronkelijke publicatie van dit bericht was in 2018. Het artikel is in september 2020 bijgewerkt. De Vastelastenbond houdt de ontwikkelingen in de energiemarkt nauwlettend in de gaten en bericht regelmatig over de energietransitie. Lees nu ook andere berichten over verduurzamen, het klimaatakkoord en alternatieven voor gas:
Stadswarmte, blokverwarming en warmtewet
Zo ga je van energielabel C naar B