Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Tussenwoning en de energientransitie

Donderdag 01 oktober 2020 07:40Margot Boesveld
Tussenwoning

Tussenwoning

Het aardgasvrij maken van alle woningen heeft invloed op hoe Nederlanders het huis en het water verwarmen. Deze energietranstie zal ook plaatsvinden bij alle tussenwoningen in Nederland. De komende tientallen jaren zal de energietransitie vorm krijgen en daarom zetten wij nu al de belangrijkste ontwikkelingen en weetjes op een rijtje. Wil je advies op maat? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan wordt er specifiek voor jouw woning een isolatie advies uitgebracht. 

kosten rijtjeswoning gasvrij makenTussenwoning en het alternatief voor gas

Blok- of stadsverwarming zijn naast een warmtepomp de meest genoemde vormen van het verwarmen van een tussenwoning in Nederland. Bij blokverwarming is het daarnaast mogelijk dat een grote warmtepomp zorgt voor verwarming van de huizen in een aaneengesloten blok met huizen. Maar niet iedere woning is aangesloten op een (gezamenlijk) warmtenet.
 

Vraag adviesgesprek

Het isoleren van een tussenwoning altijd verstandig

Isoleren zorgt ervoor dat er minder warmte het huis verlaat en minder kou binnenkomt in de winter. Hierdoor kan er fors bespaard worden op de energierekening. Een tussenwoning heeft als grote voordeel t.o.v. alle andere woningen dat beide zijkanten niet geïsoleerd hoeven te worden. Hier staat immers al een andere woning, die ook warm gestookt wordt. Belangrijk bij de tussenwoning is dan ook om de voor- en achterkant van de woning goed te isoleren. Net als de vloer/bodem, het glas en het dak van de woning.

Bij een tussenwoning is de snelste winst te behalen door je muren te isoleren. Hier gaat ten slotte veel warmte door verloren. Zeker als je woning tussen 1920 en 1982 gebouwd is. Jouw tussenwoning heeft relatief weinig vierkante meters, wat isoleren nog een extra aantrekkelijk maakt.

Het isoleren van de spouwmuur wordt in ongeveer 4 jaar terugverdiend. Tevens is het isoleren van de woning nodig als men over wil op bijvoorbeeld een warmtepomp. Deze verwarmt minder snel de woning en anders beperkt u het energieverbruik nog niet optimaal.

Warmtepomp tussenwoning niet altijd een goed idee

Een goede blok- of stadsverwarming zorgt ervoor dat een huis volledig verwarmd kan worden zonder dat er gas gebruikt hoeft te worden. Dit in tegenstelling tot de warmtepomp. Van de drie warmtepompen die nu worden aangeboden zorgen er twee voor beduidend minder gasverbruik en de andere kan geheel zonder gas. Die laatste variant wordt ook wel de all electric warmtepomp genoemd. Deze is wel het duurste in aanschafprijs. Er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp. Bij veel tussenwoningen maakt ruimtegebrek het lastig maken om een warmtepomp te plaatsen. Ook wordt er gesproken over geluidsoverlast. Zeker in dichtbevolkte gebieden. 

Warmtewet in 2021

Op landelijk niveau is besloten dat in 2021 iedere gemeente bekend moet maken hoe men de huizen in haar gemeente wil verwarmen. Er is namelijk nog veel kritiek op de warmtewet. Gemeenten en netbeheerders zijn bang dat een klein aantal partijen langdurig een monopoliepositie krijgt op het gebied van stadsverwarming. Momenteel zijn er drie partijen actief met warmtenetten: Vattenfall, Eneco en Ennatuurlijk. Nederlanders met een tussenwoning kunnen zo rekening houden met de keuzes die zij maken voor het verwarmen van het huis. Bijvoorbeeld als de Cv-ketel vervangen dient te worden. 2021 lijkt dan ook een belangrijk jaar te worden in de energietransitie.

Kosten gasvrij maken tussenwoning
Wat Kosten
Spouwmuurisolatie  € 1.000,00
Vloerisolatie  € 2.350,00
Dakisolatie  € 4.000,00
HR ++ glas  € 2.200,00
 € 9.550,00
Besparing in m3 380 m3
Besparing per jaar  €     277,00
Nieuwe energielabel  B

Opwekken elektriciteit voor een tussenwoning

De energietransitie zorgt ervoor dat bewoners van een tussenwoning meer elektriciteit gaan gebruiken, bijvoorbeeld doordat een warmtepomp veel elektriciteit nodig heeft. Middels zonnepanelen is het mogelijk om zelf die energie op te wekken. Meer informatie hierover staat op de speciale zonnepanelen pagina.

Toekomst energietransitie

De Vastelastenbond blijft de situatie volgen rondom de energietransitie. December 2018 (nieuwe klimaatakkoord) en dus 2021 (gemeente geven duidelijkheid) zijn belangrijke momenten waarbij meer informatie te verwachten is over de energietransitie voor de tussenwoning.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Gosse Jensma

Een aantal feiten:
.. Gas wordt de komende jaren elk jaar duurder, HET middel van de overheid om bewoners maatregelen te laten treffen. Overheidsheffingen (Energiebelasting en Opslag Duurzame energie) op gas stijgt in 2021 met 3 cent.
.. Het totaal van overheidsheffingen op stroom blijven in 2021 vrijwel gelijk.
.. Aardgas vervangen door waterstof is nog niet zo eenvoudig. Per woning valt het nog wel mee (nieuw brander in CV ketel), maar als je alle woningen in een wijk tegelijkertijd wilt overzetten is nog wel een logistieke opgave.
.. Het aardgasnet is niet zomaar geschikt voor waterstof. De druk in een waterstofnet is aanzienlijk hoger dan in een aardgasnet. Controle is nodig.
.. Waterstof is per m3 de eerste 10 - 15 jaar nog een factor 5 duurder dan aardgas. Er wordt wel nagedacht over grote fabrieken die H2 produceren, maar dat gas is primair bedoeld voor de chemische industrie en het transport (vrachtwagens).
.. Veel warmtenetten krijgen hun (rest-) warmte van vuilverbrandingsovens. Of elektriciteitscentrales op gas, biomassa of zelfs kolen. Er zijn dus wel vraagtekens te zetten bij de duurzaamheid van deze warmteproductie.

Woensdag 28 oktober 2020 20:29

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 05 november 2020 10:27
Beste Gosse,
Dank voor uw aanvullingen!
Eens gas en de belastingen lijken een soort middel van de overheid waarmee ze de huiseigenaren een kant op kunnen buiten. Waterstof kan een oplossing bieden, maar dat moet nog veel onderzoeken doorlopen. En inderdaad de warmtenetten zijn ook niet echt duurzaam. Kortom we hebben nog wel een flinke weg te bewandelen.

G Homan

Ze mogen gerust een warmtepomp plaatsen!
Maar dan graag zonder factuur, laten ze eerst die dingen goed doorontwikkelen voordat er mensen zijn die er de hoofdprijs voor betalen.
Waarom moet Nederland toch altijd het braafste jongetje van de klas zijn?

Woensdag 28 oktober 2020 01:35

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 05 november 2020 10:29
Het blijkt helaas vaak dat er achteraf aan veel maatregelen, zoals de warmtepomp en zonneboilers, nog veel nadelen kleven. Zeker over de warmtepomp krijgen wij ook veel klachten over.

J.Borgmeijer

De windmolens redden het niet ,isolatie wel wat zonnepanelen ? Stadsverwarming is dom en duur. Kernenergie is de oplossing ! Warmte pomp geeft bij 0 graden geen warmte maar de electric meter woord warm tot heet.! Wat ze besluiten de zakkenvullers de prijs dient gelijk te blijven , anders houden we gas!!

Dinsdag 27 oktober 2020 23:01

Marjan van Heuvelen

Warmtepomp, zonnepanelen... Ik kan dat niet betalen. Ooit wel een offerte gevraagd voor spouwmuurisolatie. De korrels waarmee ze mijn huis zouden isoleren bleek van een aardolieproduct af te komen. Dat zou geen probleem zijn omdat er geen elektrische leidingen door de spouwmuur zouden lopen.
Mijn hele huis hangt vol met elektrische zonneschermen.. Dus van spouwmuurisolatie heb ik ook maar afgezien. Overigens werd 1 of 2 jaar geleden in een consumentenprogramma (Radar of Kassa) gezegd dat er zelfs nieuwbouwwoningen werden afgekeurd door die spouwmuurisolatie.

Dinsdag 27 oktober 2020 21:17

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 05 november 2020 10:32
Er zijn inderdaad verschillende technieken om muren te isoleren. Veel bedrijven gebruiken EPS-parels. EPS-parels zijn, samen met PUR spuitisolatie en Knauf Supafil (glaswol), een van de meest gebruikte materialen voor het isoleren van de spouwmuur. Het is goed om te kijken wat er het beste bij je past met alle kennis van nu. Een ding hebben ze wel geleerd en dat is ventileren is belangrijk. Gelukkig zijn er met een subsidie of lening ook nog andere dingen te doen.

Kees Vorspaget

Ik vraag mij af wie gaat heel die grap betalen?
Kan iedere burger dat zomaar betalen.
Alles wordt steeds duurder en er komt niets bij, en als er iets bijkomt krijg je weer meer betalen aan energiebelasting ,BTW tarief van 6% naar 9% per januari 2019 e
en ga zo maar door.

Woensdag 03 oktober 2018 11:38

W.K

Waterstof is goedkoper, is al lang geleden ontdekt, maar er word niks mee gedaan,
Waarom??
Natuurlijk moeten daar ook aanpassingen voor gebeuren, maar een lekdicht ventiel ontwikkelen is denk ik vele malen goedkoper dan iedereen een warmtepomp laten aanschaffen wat de meesten niet kunnen betalen.

Dinsdag 02 oktober 2018 19:16

M Harmeijer

De uitstekend haalbare en betaalbare oplossimg van waterstofgas door het bestaande gasleidingnet lijkt langzaam uit beeld te raken door alle op geld beluste partijen die grote winsten voor ogen zien door het aandragen van dure en minder logische oplossingen. Warmtepompen voldoen niet onder 5gr C buitenlucht moet daarom gekoppeld aan aardwarmte bron, die niet overal beschikbaar is, tevens loopt het elektra verbruik flink op. Gewoon naar waterstofgas dus en laten we ons niet voortijdig op kosten laten jagen door de geldwolven. Even de kat uit de boom kijken!

Dinsdag 02 oktober 2018 12:37

J. S.

Een heel mooi verhaal.
Maar ik woon in beschermd stadsgebied. Wij mogen geen zonnepanelen op het dak. Dus mogen wij meer betalen zeker ?

Zondag 30 september 2018 16:54

will stakenburg

Door wie wordt dit goed gekeurd... Geen laffe lulligheden. Gewoon plaatsen in dit vrije land..

Zaterdag 29 september 2018 16:27

will stakenburg

Laat die dieven in Den-Haag hun spaarpotje leeg halen en betaal daarvan het hele gebeuren.
Wij worden al jarenlang bestolen en dit gaat maar door.
Hoe is het gesteld met deze hoerenbazen???
Wij laten ons nog steeds naaien door die "grote mannen "in hun dure pakken … Kut kabinet. M.R.... rot op.

Zaterdag 29 september 2018 16:26

H.Hoed

Heb pas zonnepanelen laten plaatsen voor energie besparing. Nu gaat in de toekomst het gas verdwijnen, Moet alles weer aangepast worden en de kosten ook zelf betalen. Heb maar een AOW + pensioen en hoop nog lang te genieten en niet voor de dure varanderingen.

Zaterdag 29 september 2018 13:29

rene

jaja en hoe moet de kleine man dat gaan betalen??
ik verdien geen duizende euro s per maand moet ik weer bezuigingen ten koste van mijn kids maar ja zo is het in nl de asiel zoekers hebben het nog beter dan de kleine werkende man

Zaterdag 29 september 2018 11:09

A.Brouwer

Allemaal mooie plannen, maar zolang Europa geen eenheid vormen, betalen wij hier het gelag. In Brussel moeten ze minder in zich zelf investeren, en meer aan de bevolking daadwerkelijk besteden!
Wie weet wordt alles toegankelijk dan voor iedereen!!

Zaterdag 29 september 2018 10:56

W v Ravenstijn

Deze regering hoort in de Efteling thuis.Daar wordt nog in sprookjes geloofd!
Wegwezen uit Den Haag en op naar Loon op Zand.

Zaterdag 29 september 2018 09:13

J van Bork

Wie stopt deze waanzin? De hele wereld gaat over op gas.
Overigens:CO2 is een bouwstof, geen vervuiling!

Zaterdag 29 september 2018 00:13

Meekoh

Een hoop ongefundeerder oneliner reacties zeg.
1. Wat heeft vuilverbranding te maken met hoe ik mijn huis verwarm (afgezien van stadsverwarming).
2. Waterstof als alternatief is niet zo makkelijk als je zou denken. Waterstof is een erg licht en vluchtig gas, er hoeft maar een klein kiertje te zijn en het onsnapt al uit de leidingen. Ik denk dat de meeste leidingen in met name oude woningen te veel waterstof zullen laten ontsnappen. En laten die oude woningen nu net het probleem zijn in deze transitie.
3. Gas uit Rusland kunnen wij niet zomaar gebruiken in onze woningen, dat is namelijk hoog calorisch gas. Nieuwe CV ketels zijn vaak wel compatible met dit H-Gas, maar veel fornuizen niet.

Vrijdag 28 september 2018 16:47

I.Kolkman

Er is toch al besloten,dus of de burger wil of niet het gebeurd toch!!!!!!

Vrijdag 28 september 2018 16:17

Hans Dijkstra

Ik vermoed dat deze regering te hard van stapel loopt wat betreft de energie transitie. Er wordt niet goed nagedacht over betaalbare alternatieven voor de mensen aan de onderkant van de samenleving. Ik ben bang dat die straks de hooge rekening moeten betalen, die ze niet kunnen betalen.

Vrijdag 28 september 2018 12:51

Sophia van den Hout

Het kost de burger idd een hoop geld we moeten eerst nov maar afwachten of dit allemaal wel door gaat.meeste landen i Europa doen dit ook langzaam aan .
Een betere betalings regelin g zou ook al iets zijn.natuurlijk.
En kijken naar inkomen!

Vrijdag 28 september 2018 12:48

Nico

Voorlopig nog gewoon de centrale verwarming op gas tip: zet op elke radiator een speedcomfort zie speedcomfort.nl en zet de keteltemeratuur op 60 graden en bespaar tot 30% gas!

Vrijdag 28 september 2018 09:30

Yvonne

Hoppa, daar gaan we weer. Er wordt weer wat beslist voor de burgers. En wat gaat dat allemaal kosten?? Dat maakt ze niet uit. De burger mag de nieuwe pomp, isolatie en dakpanelen betalen. Dan kunnen “enkele” burgers een subsidie krijgen die natuurlijk ook eens terug betaald moet worden en dan ook nog eens met rente. Zij beslissen maar raak dus laten ook zij dat dan bekostigen.
Dit is voor de burgers niet te doen. En zeker niet voor burgers die nu al in de problemen zitten.
Dat maakt hun echt niks uit. Schandalig dit. Geef de burgers eens een echte mazzel, door ze een opslag van 20% per maand te geven zonder terugbetaling.....
Maar nee ze geven liever hunzelf elk jaar meer salaris, want “zij hebben het zwaar” ????????

Vrijdag 28 september 2018 08:30

C.Tiedema

Men kan ook waterstof gebruiken. De huidige gasleidingen kunnen gebruikt worden en men hoeft alleen de brander te vernagen in de CV-ketel. Dus dat zal behoorlijk schelen in de kosten. voor de burgers.

Woensdag 26 september 2018 20:31

Ertjan

Nederland van het gas en Europa gaat aan het gas!
Nederland wil WEER het beste jongetje van de klas zijn, en dat kost de burger weer eens duizende euro's deze grap!!
Wie lacht zich een breuk? Nou, de burgers dus niet!

Woensdag 26 september 2018 09:01

hub Robroek

gaat dat Rutte allemaal betalen dacht t niet.

Woensdag 26 september 2018 08:11

Nick

Zijn rusland en duitsland niet bezig met een giga gasleiding? Heel veel gas... De energietransitie is goed, maar ik zou er geen deadline voor zetten en een beetje 'gas' terugnemen...

Woensdag 26 september 2018 07:48

R.Tanke

Wij hebben nu al tekort huisvuil voor de vuilverbranding. Wordt soms al ingekocht in het buitenland. Waar halen wij het straks vandaan?

Maandag 24 september 2018 15:19

Barwasser

Mooi en goed maar wie betaalt me de kosten wat ik heb
Ik moet een nieuwe verwarmingsketel hebben moet anders gaan koken
Dat kost handen vol geld

Maandag 24 september 2018 10:48

J. Tieman

Wat men wil kost veel geld voor de gewone man haast niet te betalen maar dat zal de hoge pieten een zorg zijn. Ze proberen dit goed te praten is voor de toekomst maar bepaalde bedrijven worden er weer stinkend rijk van en de subsidie is natuurlijk een schijntje.

Maandag 24 september 2018 07:57

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

energietransitie en koopwoning

Energietransitie en koopwoning

Maandag 28 september 2020 08:34

Nederland maakt zich op voor een grootschalige energietransitie. Om te voldoen aan afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs zijn er grote veranderingen nodig. De overheid, consumentenorganisati...

Lees meer
energiebelasting stijgt

Belasting op energie stijgt met 25 procent in 2019

Donderdag 06 september 2018 09:41

Volgens berekeningen van VEH stijgt de belasting op de gemiddelde gas- en stroom rekening in 2019 met 25%. Dit gaat om ruim 150 euro voor een gemiddeld gezin. De energiebelasting op gas stijgt en e...

Lees meer
Zakelijk energiecontract problemen

Onterecht zakelijk energiecontract: wat kunt u doen?

Dinsdag 04 september 2018 09:15

Aanbieders van zakelijke energie benaderen vaak ZZP’ers en andere kleine zelfstandigen die bij de KVK staan ingeschreven op hun huisadres voor een energiecontract. De Vastelastenbond waarschuwt ...

Lees meer
greenchoice overname qurrent

Greenchoice neemt Qurrent over

Woensdag 15 augustus 2018 13:52

Energieleverancier Greenchoice heeft concurrent Qurrent overgenomen. De ACM moet nog wel akkoord gaan met de overname. De bedrijven streven ernaar om uiterlijk 1 oktober samen te gaan, afhankelijk ...

Lees meer