Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Erkenning blunder energierekening ministerie

Dinsdag 19 februari 2019 10:24Margot Boesveld
Energierekening stijgt, huishoudens de dupe door fout kabinet

Energierekening stijgt, huishoudens de dupe door fout kabinet

Tweede Kamerleden zijn boos. De energierekening stijgt en het kabinet heeft het bij het verkeerde eind. Het kabinet gebruikte achterhaalde gegevens om de stijging van de energierekening te voorspellen. Daardoor claimde het kabinet dat het met die stijging wel zou meevallen, maar dat blijkt nu niet te kloppen. De energienota gaat dit jaar gemiddeld met maar liefst 334 euro omhoog. In december wuifde de minister de berekening nog weg, maar nu het CBS met nieuwe cijfers komt neemt minister Keijzer haar woorden terug. Waar ging het mis?

Verkeerde gegevens, verkeerde berekening

De Tweede Kamer wil weten hoe het kan dat het kabinet herhaaldelijk heeft verkondigd dat het met stijging van de energierekening niet zo’n vaart zou lopen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat reageerde afgelopen december met  ,,Laten we mensen niet bang maken’’ als reactie op twee prijsvergelijkers die voorspelden dat de energierekening in 2019 met ruim 300 euro zou stijgen. Volgens de staatssecretaris klopten de berekeningen niet. Afgelopen weekend bleek dat deze voorspellingen wel juist waren: een gemiddeld huishouden is dit jaar 334 euro meer kwijt aan energie, zo berekende het CBS. Dat gelooft het ministerie wel. 

  • Het kabinet heeft de stijging van de marktprijzen van gas en elektra onderschat.
  • Lagere verbruikcijfers gebruikt
  • Verkeerde CO2-heffingen en energiebelasting

REACTIE PvdA-Kamerlid William Moorlag: ,,Kwalijk’’, het kabinet gebruikt totaal andere cijfers dan waar het CBS nu mee op de proppen komt.
Dat kan gewoon niet. Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers in de overheid. Het lijkt wel of de koopkrachtplaatjes zijn gebaseerd op modellen die door Hans Klok zijn ontworpen.’’

Energierekening stijgt naar gemiddeld € 2.074,-

De energierekening stijgt naar € 2.074 ,- op jaarbasis, meldt het CBS. Dat is 334 euro meer dan vorig jaar. Daarbij gaat het CBS uit van een gemiddeld jaarlijks verbruik van ruim 3000 kWh elektriciteit en een kleine 1500 kubieke meter aardgas per huishouden. Het kabinet rekende eind vorig jaar op aanzienlijk lagere verbruikcijfers, namelijk 2500 kWh stroom en 1100 kubieke meter gas per huishouden. ,,Wij baseren ons op cijfers uit de Nationale Energieverkenning 2017 van het Planbureau voor de Leefomgeving”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. ,,De inschatting in 2017 was dat dit jaar minder gas en elektriciteit zou worden afgenomen. Anderzijds was de verwachting dat de marktprijzen van gas en elektra minder snel zouden stijgen.’’

Die kosten zijn met bijna 150 euro per huishouden gestegen, onder meer door hogere CO2-heffingen en de afnemende gaswinning in Groningen. Daarnaast heeft kabinet de energiebelasting en de btw op de energienota met ruim 150 euro verhoogd. Die voorspellingen zijn verouderd, erkent de woordvoerder. "Omdat het Planbureau voor de Leefomgeving zijn handen vol heeft aan het Klimaatakkoord, zijn zij afgelopen jaar niet met een aparte Energieverkenning gekomen.’’ Daar komt nog eens bij dat het Planbureau en het CBS verschillende definities van een huishouden gebruiken.
 

Momenteel onderzoekt het Centraal Planbureau (CPB) of de koopkrachtplaatjes die het kabinet met Prinsjesdag bekendmaakte bijgesteld moeten worden vanwege de enorme stijging van de energieprijzen. 

Bron: Algemeen Dagblad

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

J. Vrijdom

In het verleden werd de Bastille bestormd door de burgers, wordt het niet eens tijd om Het Binnenhof te bestormen?

Donderdag 07 maart 2019 20:33

Hermkens

Mijn vader zei ooit eens De politiek is een smerig spel. Nou dat ze daar in Den Haag spelletjes met ons spelen wordt ons toch wel duidelijk. Ik kan het niet meer betalen en ik wil niet weer als wanbetaler te boek staan. Dat ze het maar eens van een bijstand zelf moeten rooien en alles op tijd betalen dan piepen ze wel anders. Stelletje zakken vullers. ( MAAR DAN WEL HUN EIGEN ZAKKEN)

Woensdag 27 februari 2019 15:58

Janssen

Nederland moet duurzamer zegt onze overheid. Onder meer daarvoor moeten we van het gas af. Maar van het gas afgaan, vereist investeringen door burgers. Grote investeringen. De meeste mensen hebben het hiervoor benodigde geld niet op de plank liggen en moeten daarvoor dan ook sparen. Echter, het verhogen van de energiebelasting staat haaks op het opbouwen van de benodigde investeringsruimte voor warmte installaties en zonnepanelen. Elke Euro aan energiebelasting kan ik immers niet opzij leggen voor verduurzaming van mijn huis. De redenatie van de fa. List &Bedrog (regering) klopt gewoonweg niet. Met andere woorden, verduurzaming kan beter worden bereikt als mensen in de gelegenheid worden gesteld om kapitaal op te bouwen door minder energiebelasting te heffen. Belastingverhoging heeft mijns inziens een averechts effect.

Maandag 25 februari 2019 21:25

Groenewold

Ik vind dit gewoon asociaal. hoe kunnen de mensen met uitkeringen of zieke mensen nu de energie betalen?Alles is duurder geworden ook in de supermarkt de Lidl en Dirks .sommige levens middelen zijn wel met 0,40 of 0,60 eurocent gestegen. ik zet nu de verwarming niet meer aan want dat is niet meer te betalen. terwijl ik erg ziek ben en het altijd koud heb. ik trek nu extra dikke kleding aan en extra warme dekens en dekbed op mijn bed.

Maandag 25 februari 2019 20:29

Joke

Grote woorden uit kleine monden. Als het weer eens fout is gegaan, grote monden met gedraai, zgn. overwicht en een big smile hoe dan ook. Trots zijn op premierschap al zo lang. Een witte boord om indruk te maken op de gewone man? Het grote kapitaal proberen te spekken met afschaffing dividendbelasting en dan teruggefloten worden door diezelfde groten? Blijven lachen en net doen alsof die domme Nederlanders het niet begrijpen....! En dan die oppositie die steeds opnieuw tubes lijm gebruikt om de boel niet te laten barsten. Glazen vaasjes dus.
Laat ons stoppen met die tolerantie en met de vuist op tafel en gele hesjes onze eisen laten horen. Een nieuwe sociale regering misschien?

Vrijdag 22 februari 2019 22:49

Sophie

In den haag hoeven ze niet op een dubbeltje te letten wij ned wel asotje in de kamer

Vrijdag 22 februari 2019 19:20

Sjaak

Ik ben al jaren een stemmer voor de PVV en had alle vertrouwen dat Geert zijn best zou willen doen voor zijn stemmers.
Maar Geert jongen waar blijf je nou, zoek contact met de oppositie en help je stemmers.

Vrijdag 22 februari 2019 15:49

Ant

We zijn beter af zonder Regering In Belgie hebben ze het een jaar gedaan en geld overgehouden dus naar huis sturen dat zooitje .

Vrijdag 22 februari 2019 15:34

Jan

Er zal niets veranderen omdat de mensen niet in opstand komen zoals in het buitenland en de Koning kan ook niets meer doen omdat ze zijn macht ook hebben afgenomen en het zooitje ongeregeld in den haag houdt elkaar de hand boven het hoofd. In de hele wereld staan de Nederlanders bekend als zachtaardig en meelevend en behulpzaam, daarom zijn hier ook zoveel goudzoekers vanuit het buitenland.

Vrijdag 22 februari 2019 12:51

Greet

NEDERLAND is al halverwege op weg naar BANANEN REPUBLIEK.
Raden wat het merendeel van de bevolking straks doet als die niet uitkomt met zijn financiën!!!
En wij maar neerkijken en commentaar hebben op ANDERE landen.

Vrijdag 22 februari 2019 11:51

zaar

Als ik de reacties bekijk van veel boze mensen die het kabinet met de gehele bubs eromheen leugenaars oplichters en weet ik wat niet meer vinden waarom dan op hen gestemd hebben????
Als er weer verkiezingen zijn en heel gauw hopelijk, stemmen deze boze mensen dan toch nog op Rutte en aanhang die nu al jarenlang met liegen en volksverlakkerij het verste zijn gekomen en wij als makke schapen ons al drie maal naar de slachtbank
hebben laten leiden,,, waarom dan?? omdat populisten nazie's zouden zijn als zij de waarheid willen doen gelden,,, de gehele kamer zit er dan bovenop want zij zijn ontmaskerd!!!!!!!!!

Vrijdag 22 februari 2019 09:56

Willem de Snoo

Hoe is het toch mogelijk dat we het gelieg, bedrieg, gedraai en verdraaien door dit kabinet gewoon door ons allen wordt geaccepteerd?
De ongelooflijke en kostbare blunders die door de burger moet worden opgehoest, telkens weer.
Wie o wie neemt het voortouw om die graaiers in Den Haag en Brussel te stoppen? Overal om je heen hoor je en voel je de toenemende onvrede, dit MOET stoppen!!

Vrijdag 22 februari 2019 09:39

Martin

We kunnen met z'n alle wel klagen, maar dat heeft toch geen zin. Wat wel zin heeft is niet meer op deze partijen stemmen die in dit kabinet zitten. Dus in maart anders stemmen zodat de eerste kamer totaal veranderd, en daardoor dit kabinet de macht ontneemt.

Vrijdag 22 februari 2019 09:13

R.Niederer

Het wordt tijd dat er nieuwe verkiezingen komen. Sinds Rutte aan de leiding staat zijn alleen de hoge pieten er op vooruit gegaan. En Rutte maar lachen. Er wordt niet gevraagd hoe mensen met A.O.,W. en een minimaal pensioentje het einde van de maand moeten halen.
Wat de oude Heer Drees voor de minimaal heeft gedaan, heeft RutteV.V.D. van tafel geveegd.

Vrijdag 22 februari 2019 08:56

S.I.R.TROMMELEN

Het is geen geheim meer toch??Deze regering heeft een hekel aan het eigen volk en willen deze alleen maar knechten..Mark Rutte zei het al...Nederland moet bezuinigen,want hij moet geld hebben voor zijn vakantie tripjes naar het buitenland en naar zijn vriendje Erdogan in Turkije..Mark Rutte en het kabinet hebben niks met de Nederlandse bevolking,Daarom liegen en bedriegen ze het volk graag en laten ze ons hun gelag betalen...

Vrijdag 22 februari 2019 08:21

Henk Nijborg

Na reaties van zelfs de coalitie partiien gehoord te hebben, moet deze regering haast wel een beetje compenseren.Kunnen ze gelijk het kwartje van Kok en de 1000 euro van Rutte er ook even bijdoen.Geloof jij het??? Liegers en bedriegers zijn het.

Vrijdag 22 februari 2019 07:50

Lia

Onderzoeken en het koopkrachtplaatje bijstellen? En dat was het dan?
Te triest voor woorden.

Vrijdag 22 februari 2019 00:22

sara

Waar moet ik als alleenstaande aow er ineens ruim300 euro vandaan halen!!!!! Voor de meerprys op de energie rekening!!!! Soms dieven!!!!!!!!!

Donderdag 21 februari 2019 23:16

J ten Hoope

doordat wij alle gloeilampen, en de uitgaven aan voedsel en kleding en andere voorname dingen zoals kleding enz; tot een minimum hebben beperkt, zijn wij langzaam uit de hoge rode cijfers gekomen, en staan wij weer netjes, maar nog kwetsbaar. nu komt Den Haag weer met een genade klap. wat nu. wat kan ik nu nog doen? het enige is een windcharter op dak plaatsen. 4, 12volts accu,s en gas met electra weg laten halen. wordt het net zo als tijdens oorlogjaren. toen hadden wij licht en zelfs warmte. nee geen zonnepanelen, dat is niks als het donker is, dan is electriciteit zeer minimaal. van heel vele hoor ik de vraag. of die snotneuzen in de pluce stoelen wel weten hoe de vele jan met de petten op de centjes moet omdraaien. hoe het straks zal gaan met ons die AOW met klein pensioentje. een geluk komt er zeker aan. Nederland zakt snel in uitgaven. en een kricus doet de rest. ((( het carelion op Gem; Zierikzee geeft elk uur de zin tehoren, Oo Nederland let op uwe saek ))). lever jullie pluce zitters maar een deel in, en geef het die het echt verdienen. en steel dit niet van de burgers. jullie jagen zo de burgers naar de bliksem. ik mag hopen dat niemand nog EEN stem zal uitbrengen. ik en vele zullen dan ook geen stap meer doen naar stemburo.

Donderdag 21 februari 2019 22:19

E J Nolten

Wanneer stopt deze regering met liegen en gepensioneerden steeds te schoppen. De Koning wordt op Prinsjesdag telkens met leugens door deze regering laten voorliegen.
"Het Centraal Planbureau (CPB) of de koopkrachtplaatjes die het kabinet met Prinsjesdag bekendmaakte bijgesteld moeten worden vanwege de enorme stijging van de energieprijzen". Hier geloofd niemand meer.

Donderdag 21 februari 2019 22:07

A.Stoffels

Natuurlijk vertrouwt men de politiek allang niet meer. Nog nooit is een "voorspelde" koopkrachtstijging werkelijkheid geworden. Met name dit VVD kabinet heeft maar 2 klasses. De ondernemers, met name de grote, en de betalers, dat zijn de burgers. Schandalig gewoon

Donderdag 21 februari 2019 21:06

Yvonne

Het hele kabinet bedriegt en liegt. Zijn allemaal pinokkio's. De hardwerkende nederlanders op meer onkosten jagen en zeggen dat het goed gaat met de economie.
Bullshit. Nederland van het gas af??? Warmtepompen? Wat gaat dat allemaal niet kosten? Hoeveel vergoedingen voor de woningbouwverenigingen en de particulieren, of gaan dan de belastingen maar weer omhoog? Het kwartje van Kok zit ook nog steeds op de bezineprijs. Kijk even naar China, Haïti en noem maar op, qua milieuvervuiling. Misselijk wordt ik ervan. Zakkenvullers (voor hun zelf) zijn het. Hoeveel Nederlanders leven niet in armoede en van de voedselbank. Verschrikkelijk.

Donderdag 21 februari 2019 20:47

Cokkie

Het is gewoon schandalig, dat de poppetjes in de haag, niets weten hoe het in het echte leven aan toe gaat. Het is niet meer te doen voor de gewone burger.

Donderdag 21 februari 2019 20:30

G.J.

En zo worden wij legaal bestolen.

Donderdag 21 februari 2019 20:20

H.H. Brandse

Kamerleden boos?
Mensen dit is toch gespeeld.
Kamerleden zijn regelmatig geschokt, bij kamerdebatten zit de helft met zijn mobieltje te spelen.
Er is niet een departement wat zonder problemen functioneert.
Als de boosheid van de kamerleden gemeend
is, zorg er dan voor dat dit per omgaande hersteld wordt.

Donderdag 21 februari 2019 20:15

Paul

Ja en nu? Blijven ze praten over de fout die gemaakt is of gaan ze als de wiedeweerga repareren?
Opeens blijkt een zeer groot deel van de bevolking er op achteruit te gaan. De verlaging van de inkomstenbelasting kan je maar één keer gebruiken . Dat maakt de stijging van de BTW misschien goed, maar niet ook de stijging van de energielasten èn de de voor de vele huiseigenaren verminderde hypotheekrenteaftrek en stijging van de woz èn dan heb ik het nog niet over de altijd maar stijgende kosten voor de zorgverzekering.
Ik vraag me werkelijk af of ze überhaupt wel in staat zijn om te rekenen in dit kabinet. Laten we dat eens toetsen, samen met hun inzicht in de werkelijke toestand van de samenleving. Als ze die toets niet halen nemen we ze het Nederlanderschap af. Kunnen ze verder geen kwaad meer doen.

Donderdag 21 februari 2019 20:08

mooij

Een mooi toneelstukje van theatergroep den haag als je zo een fout maakt dien je die per direct te herstellen en noet mensen een jaar lang teveel te laten betalen. Let op begin volgend jaar creeren ze weer een probleem (daar zijn ze goed in) ze hebben nog een bilderbergermeeting waar ze geinstrueerd worden; en dan kunnen ze het niet teruggeven net als dat beroemde kwartje van kok dat was ook tijdelijk weten we het nog? En dan vinden ze het gek dat het fenomeen gele hesjes opduikt........

Donderdag 21 februari 2019 20:05

Sophie

Dit kunnen we niet ophoesten van aow en klein pensieoentje energie tek omhoog in de winkel moet je opletten met de verhoging van 6 naar 9%ziekenfonds omhoog en wat er miss nog bij komt zijn die van de zotte wij mogen niet dicrimineren maar bij de buitenlanders die krijgen alles en wij ned moeten bedelen maar ik ga stemmen en niet op vvd rutte moet echt weg die maakt ned kapot

Donderdag 21 februari 2019 20:02

Wil van Haren

De zoveelste blunder hoe is het toch gesteld met de oppositiepartijen zitten die maar mee te suffen i.p.v. de bekende vuist op tafel zijn we allemaal bang voor Rutten en zijn fijne partij ofwel liften we maar klakkeloos mee, wanneer staat er iemand op die er wel tegenaan wil en durft, het gaat enkel en alleen om de vriendenclub van de min.pres. helaas.
Oppositie sta eens op !

Donderdag 21 februari 2019 19:59

Janroks

Dan zou het netjes zijn dat ze het geld terug geven het zijn gewoon oplichters het zijn gewoon kinderen die daar zitten ze spelen altijd maar met het mobieltje.

Donderdag 21 februari 2019 19:55

Piet Smulders

- Rutte beloofde mij toentertijd 1000 euro.
Ik heb ze nooit gekregen.
- Nu belooft de nieuwe ploeg ons een mooi koopkrachtplaatje, waarbij de meesten een kleine plus kregen.

Dit gezwets is van alle tijden.
In de Middeleeuwen trokken ze al de volgende conclusie:
" Veel woorden en vullen den sack niet ". (sack = buidel)

Donderdag 21 februari 2019 19:51

vorstenbosch

Mijn energierekening is met 40 euro per maand omhoog gegaan. Mijn pensioen is al jaren niet gewijzigd, alleen de AOW iets, maar te weinig om de BTW-verhogingen op te vangen. Leve de beloften van Rutte en zijn medeoplichters.

Donderdag 21 februari 2019 19:44

Etto

Het enigste waar kabinet LIST & BEDROG goed in is,is LIEGEN & BEDRIEGEN!

Donderdag 21 februari 2019 19:28

Erik

Deze regering liegt en bedriegt constant. Ze hebben dit wel geweten maar als ze dat toen hadden gezegd hadden ze het er niet door gekregen. Nu is het erdoor maar wordt niet terug gedraaid.

Donderdag 21 februari 2019 19:13

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Stijging energierekening zorgt voor veel problemen in 2019

Bewindvoerders met handen in het haar door stijgende energierekening

Dinsdag 19 februari 2019 09:36

De stijgende tarieven en belastingen voor energie leiden tot zorgen bij bewindvoerders. Bewindvoerders kunnen in een aantal gevallen moeilijk de voorschotten voldoen. De impact voor hun klanten is gro...

Lees meer
Schandalige voicemail gelekt Essent

Schandalige voicemail gelekt Essent: zo denken ze écht over potentiële klanten

Zaterdag 09 februari 2019 16:00

Energiemaatschappij Essent is flink in verlegenheid gebracht door ‘foute’ telefonische verkopers van het wervingsbedrijf waar Essent mee werkt. Terwijl de telefonische verkopers dachten da...

Lees meer
ACM verscherpt controle, oneerlijke verkoop

ACM verscherpt toezicht op verkopers energiecontracten zzp'ers

Maandag 11 februari 2019 15:08

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat scherper toezien op energiecontracten voor kleine zelfstandigen. Dat betekent dat de toezichthouder de verkoop zakelijke energiecontracten beter gaa...

Lees meer
salderingsregeling energieleveranciers en terugleververgoeding 2019

De wereld van salderen | Teruglevering en saldering per energieleverancier

Donderdag 07 februari 2019 12:14

Het kabinet heeft besloten om de subsidieregeling tot in ieder geval 2023 aan te houden. Vanaf 2023 zal het aangepast worden naar een nieuwe constructie die volgens minister Wiebes een terugverdientij...

Lees meer