Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

De wereld van salderen | Teruglevering en saldering per energieleverancier

Donderdag 07 februari 2019 12:14Margot Boesveld
salderingsregeling energieleveranciers en terugleververgoeding 2019

salderingsregeling energieleveranciers en terugleververgoeding 2019

Het kabinet heeft besloten om de subsidieregeling tot in ieder geval 2023 aan te houden. Vanaf 2023 zal het aangepast worden naar een nieuwe constructie die volgens minister Wiebes een terugverdientijd van 7 jaar garandeert. Echter gaan energieleveranciers verschillend om met de salderingsregeling en de terugleververgoeding van zonnepanelen. De Vastelastenbond legt uit waar de verschillen zitten en zet de regelingen van de energieleveranciers op een rij.

Wat is wat?

Bij zonnepanelen worden verschillende term gebruikt, zoals salderen en terug leveren. Wat betekent deze begrippen nou eigenlijk?

Salderen

De stroom die jouw zonnepaneleninstallatie in een jaar opwekt wordt weggestreept tegen het jaarlijkse stroomverbruik die je van het elektriciteitsnet afhaalt. Hoe dit wordt weggestreept is afhankelijk van uw energieleverancier. Verder in dit artikel kun je hier meer informatie over lezen.

Terugleveren

Als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan dat je gebruikt, dan heb je een overschot aan opgewekte stroom. Daar ontvang je van de betreffende energieleverancier een vergoeding voor. De terugleververgoeding kan verschillen per leverancier en per type energiecontract.  Een energieleverancier is vrij om dit te bepalen.

Waar zitten de verschillen?

De verschillen zitten bij de energieleveranciers in twee dingen:

  • Salderen bij dubbele meter (hoog/laag verbruik).

De registratie van telwerk (dubbele of enkele meter) is verschillend per leverancier. De meeste leveranciers verrekenen het per telwerk. Dat betekent dat wat er in de normale uren is opgewekt en verbruikt wordt met elkaar verrekend en wat er in de daluren is opgewekt en verbruikt wordt met elkaar verrekenend.

Zonnepanelen leveren vooral overdag stroom op, in de normale uren. In de daluren wordt vaak juist veel stroom verbruikt. Stroom in normaaluren is duurder dan stroom in daluren. In de meeste woningen hangt een dubbele elektriciteitsmeter. Deze meter registreert apart de stroom die je overdag opwekt en/of verbruikt en de stroom die je 's nachts en in het weekend opwekt en/of verbruikt. Het is afhankelijk van de energieleverancier hoe ze dit verrekenen.

  • Hoogte terugleververgoeding:

De terugleververgoeding is vaak het kale leveringstarief voor stroom. Dus de stroomprijs exclusief BTW en energiebelastingen. Je kunt jouw kale leveringstarief terugvinden in je energiecontract of op de jaarnota van je energieleverancier.

In de Elektriciteitswet 199 is vastgelegd dat een leverancier verplicht is een redelijke vergoeding te bieden voor de netto terug geleverde stroom. Dit komt bij de meeste energieleveranciers in de praktijk neer op het kale leveringstarief, meestal tussen de € 0,04 en € 0,08 per kilowattuur. Energieleverancier Greenchoice is de enige leverancier die een terugleververgoeding hanteert van € 0,11 over de eerste 10.000 kWh.

Manieren van tellen

Hoe verrekent jouw leverancier de opgewekte stroom met het verbruik? Hieronder uitleg over de 3 verschillende manieren die worden toegepast.

  1. Salderen per telwerk: Op jaarbasis wordt gekeken hoeveel er in de normale uren is opgewekt en verbruikt en hoeveel er tijdens de daluren is opgewekt en verbruikt. (Dit is interessant wanneer jouw  leverancier een hogere terugleververgoeding hanteert i.p.v. het standaard kale stroomtarief inclusief btw).
  2. Eerst dagtelwerk, dan nachttelwerk: Alle opgewekte elektriciteit wordt weggestreept tegen het stroomverbruik in de ‘normale’ uren en vervolgens tegen verbruikte stroom tijdens daluren.
  3. Totaal: Het totaal aan opgewekte en verbruikte stroom wordt tegen elkaar weggestreept.

Welke saldering gebruikt jouw energieleverancier?

Salderen op een dubbele meter
Per telwerk Totaal wordt tegen elkaar weggestreept Eerst Dagtelwerk, dan Nachttelwerk
Anode DGB Eneco
Budgetenergie Fenor Energiedirect.nl
Delta NLE Essent
Engie Powerpeers Main Energie
Greenchoice Qurrent Nuon
Huismerk energie Oxxio
HVC
Pure Energie
Qwint
Om nieuwe energie
Sepa Green
Vrij op naam

Terugleververgoeding

Wanneer je meer opwekt dan je verbruikt lever je terug aan het net. Je bent een soort van eigen 'stroomleverancier'. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Ook deze verschilt per leverancier. De vastelastenbond nam 21 energieleveranciers onder de lope. Zo betalen de meeste leverancier (13) het kale stroomtarief. Ds per extra opgewekte kWh ontvang je tussen de 6 en 8 cent. Daarnaast zijn er energieleveranciers (9), die een vast teruglevertarief hanteren. Dit teruglevertarief ligt vaak een stuk hoger dan het kale leveringstarief. Vaak wrodt er dan wel een grens gesteld aan de hoeveelheid teruggeleverde energie waar de hogere vergoeding over betaald wordt. Hieronder zie je een overzicht van de vergoedingen per energieleverancier.

Leverancier Teruglevertarief zonnepanelen per kWh (excl. btw)
Anode Kaal leveringstarief conform contract
Budgetenergie Kaal leveringstarief conform contract
Delta Kaal leveringstarief conform contract
DGB Kaal leveringstarief conform contract
Eneco € 0,092 per kWh
Energiedirect € 0,06 per kWh
Engie Kaal leveringstarief conform contract
Essent € 0,07 per kWh
Fenor Kaal leveringstarief conform contract
Greenchoice € 0,11 per kWh (max 10.000 kWh)
Huismerk energie Kaal leveringstarief conform contract
HVC Kaal leveringstarief conform contract
Main Energie € 0,045 per kWh (enkel)
NLE Kaal leveringstarief conform contract
Nuon € 0,07 per kWh
Oxxio 70% kaal leveringstarief conform contract
Powerpeers € 0,11 per kWh (max 5.000 kWh)
Pure Energie € 0,12 per kWh (max 1.500 kWh)
Qurrent € 0,10 per kWh
Sepa Green     Kaal leveringstarief conform contract
Vandebron Kaal leveringstarief conform contract

* Publicatiedatum februari 2019. Je kunt geen rechten ontlenen aan genoemde vergoedingen. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

J.W.Stroethoff

Boven genoemd verhaal is wel erg ingewikkeld. Ik geloof niet dat minister Wiebes het zelf nog begrijpt. Het wegstrepen van iets tegen iets anders maakt het verhaal niet duidelijker.
Tip: Het aanbrengen van een oude draaischijfmeter in de leidingen van de zonnepanelen geeft een duidelijk beeld van de opgewekte energie op ieder moment of periode.
Alleen dan kan je het echte verbruik berekenen, alhoewel de "slimme" meter minstens één cijfer achter de komma had moeten weergeven.

Woensdag 29 juli 2020 11:56

Jos

Ik zit bij UntidedConsumers,is het waar dat deze maar ongeveer 0.05 cent vergoeding geeft ipv 6 tot 8 cent?Dus volgende keer bv naar Greenchoice overstappen?

Dinsdag 14 juli 2020 18:29

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 15 juli 2020 15:04
In veel gevallen rekent United Consumers het kale leveringstarief ook als terugleververgoeding. De hoogte hiervan verschilt per contract. Het is afhankelijk van jouw verbruik en hoeveel je opwekt of het voor jou voordeliger is over te stappen naar een leverancier met een hogere terugleververgoeding. We kunnen eens met je mee kijken en een berekening maken, hiervoor kan je altijd jouw contract naar ons doorsturen via info@vastelastenbond.nl.

Peter

Ik zit ook bij GreenChoice. Vorig jaar kreeg ik 13,31 cent terug; dit jaar 11 cent - dus zonder de BTW. Ik kan nergens vinden dat de regeling veranderd is.
Weet u hoe dit zit?

Dinsdag 09 juli 2019 16:53

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 10 juli 2019 10:36
Goedemorgen,

De terugleververgoeding (na saldering) is bij Greenchoice nog steeds 11 cent. Een terugleververgoeding wordt altijd zonder BTW terugbetaald.

Mocht u het prettig vinden, kunnen we de betreffende nota voor u controleren op juistheid. Deze mag u per e-mail sturen naar info@vastelastenbond.nl

J.kip

Ik heb nog een oude meter die terug loopt. Mij is verteld deze niet te vervangen door een digitale meter. De reden is dat met een oude meter het meeste opleverde. Dit komt dat je dan geen transport betaald en dus ook geen belasting daarover.
Heeft iemand hier ervaring mee en klopt het?

Zaterdag 09 februari 2019 10:58

Marc

0,04 cent is echt wel erg weinig. Ik zou het wijzigen in 4 cent of 0,04 euro.

Vrijdag 08 februari 2019 00:04

N.doodeman

Ik heb gewoon een meter die terug loopt als Ik te veel produceer.

Donderdag 07 februari 2019 21:44

Harrie

Heel goed en duidelijk verhaal.

Ik mis echter de oude meter met een draaischijf.
Die heb ik en wil graag weten of ik verplicht word deze op termijn te accepteren en of hij gratis geplaatst wordt.

Donderdag 07 februari 2019 21:37

Wortelboer

Overdag stroom opwekken tegen een vergoeding van 6 cent,die je 's avonds teruggeleverd krijgt voor 21 cent.Goeie zaak voor de stroomleverancier. Mensen,wees milieu bewust en schaf heel veel panelen aan, goed voor milieu en stroomleveranciers.

Donderdag 07 februari 2019 20:59

Kees

Graag wil ik even aangeven, dat de prijs die ik krijg voor teruggeleverde stroom van Greenchoice hoger is dan de door u genoemde 11 cent. Er wordt namelijk ook btw over vergoed en dan is de vergoeding ongeveer 13,3 cent. Je moet dan wel een btw nummer hebben.

Reactie Vastelastenbond:
Bedankt voor u oplettendheid. Het klopt inderdaad dat de teruglevering van €0,11 excl. btw is.

Donderdag 07 februari 2019 19:04

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Nul op de meterwoning isolatie duurzaamheid

Woningcorporaties kiezen niet voor nul-op-de-meterwoningen

Woensdag 06 februari 2019 15:14

Nul-op-de-meterwoningen zijn te duur voor veel Nederlandse woningcorporaties, dat blijkt uit onderzoek onder honderden corporatiebestuurders. De bestuurders willen graag verduurzamen, maar in veel...

Lees meer
PVT panelen zonne-energie- en warmte. De nieuwe duurzame oplossing

Zijn PVT panelen de oplossing? Combineren en door ontwikkelen sleutel tot succes

Donderdag 31 januari 2019 12:00

Duurzaamheid en PVT panelen, gaat dat samen? De discussie over een gasloos Nederland, is u vast niet ontgaan. Sterker nog het is voor veel wetenschappers, onderzoekers, consumenten en bedr...

Lees meer
Kosten stadsverwarming stijgen

Kosten stadsverwarming stijgen in 2019 fors

Dinsdag 22 januari 2019 11:24

In 2019 gaan huishoudens met blok – of stadsverwarming gemiddeld € 164,- meer betalen. Dit is het gevolg van de gestegen gasprijzen. Aan de hand van de gasprijs wordt de maximale hoogte van...

Lees meer
Zonnepanelen 2019 BTW teruggave

BTW-teruggave zonnepanelen is veranderd

Dinsdag 22 januari 2019 11:08

De overheid heeft de termijn waarbinnen de BTW voor zonnepanelen kan worden teruggevraagd aangepast. De termijn is nu maximaal 6 maanden na afloop van het kalanderjaar waarin de panelen zijn aangescha...

Lees meer