Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Europese gasprijs stijgt al vijf dagen op rij

Donderdag 27 juli 2023 09:11Frank van de Ven
De Europese gasprijs steeg afgelopen woensdag voor de vijfde dag op rij en dat is de langste serie van prijsstijgingen sinds april dit jaar.

De Europese gasprijs steeg afgelopen woensdag voor de vijfde dag op rij en dat is de langste serie van prijsstijgingen sinds april dit jaar.

De Europese gasprijs steeg afgelopen woensdag voor de vijfde dag op rij en dat is de langste serie van prijsstijgingen sinds april dit jaar. Begin deze maand daalde de gasprijs nog omdat gasleveringen uit Noorwegen weer toenamen. Op de gasbeurs in Amsterdam steeg de prijs woensdagochtend met 4 procent tot bijna 34 euro per megawattuur.
 
Begin vorige week betaalde men nog zo'n 25 euro per megawattuur. De gasprijs ligt daarmee nog altijd onder de piek van augustus vorig jaar toen er ruim 340 euro per megawattuur gevraagd werd. Die hoge prijs ontstond door tekorten in de winterperiode door de sterk gedaalde leveringen uit Rusland.
 
Hoewel Europa vrij goed uit de energiecrisis van vorig jaar kwam en de gasopslagen nog altijd veel voller zijn dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar, hebben verstoringen van het aanbod en pieken in de vraag nog wel invloed op de prijs. De recente prijsstijging is deels te wijten aan het warme weer in Zuid-Europa. Daardoor steeg de energiebehoefte in landen zoals Italië, dat voor de elektriciteitsopwekking afhankelijk is van gas.
 

Gasproductie stil

Handelaren houden de weersvoorspellingen voor augustus goed in de gaten om de toekomstige gasconsumptie te voorspellen. De prijsstijging in Europa valt samen met de hogere kosten voor gas in Azië, omdat de twee regio's met elkaar concurreren om het beschikbare lng. De komende weken is de verwachting dat de aanvoer beperkt wordt door verschillende verstoringen aan de aanbodkant.

Zo is in de Verenigde Staten een deel van de Columbia Gas Transmission-pijplijn afgesloten na een brand in de buurt, waardoor de toevoer van gas naar de Cove Point LNG-fabriek afnam. In Rusland is Yamal LNG van plan om in augustus een deel van de gasproductie gedurende drie weken stil te leggen voor werkzaamheden.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Hoewel de gasprijs nu laag is, is dat helaas geen garantie voor de toekomst stelt het Internationaal Energieagentschap. Vorig jaar steeg de gasprijs in augustus nog, met pieken van meer dan 340 euro.

Gasprijs daalt, maar gevaar voor winterse prijsexplosie nog niet geweken

Woensdag 19 juli 2023 09:45

‌De Europese gasprijs daalde deze week verder, dankzij een toename van het aantal gasleveringen uit Noorwegen. Vorige week zakte de gasprijs met 22 procent en dat was de hoogste daling van h...

Lees meer
Huishoudens kunnen volgens netbeheerder Liander steeds vaker hun opgewekte zonnestroom niet kwijt op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 kwam dat gemiddeld drie keer zo vaak voor ten opzichte van de eerste helft van 2022.

Liander: ‘Teruglevering opgewekte zonnestroom elektriciteitsnet problematisch’

Maandag 10 juli 2023 13:37

‌Huishoudens kunnen volgens netbeheerder Liander steeds vaker hun opgewekte zonnestroom niet kwijt op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 kwam dat gemiddeld drie keer zo vaak voo...

Lees meer
Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht komende winter een flinke stijging van de energieprijzen. Hij denkt zelfs dat variabele tarieven zo erg de lucht in kunnen schieten, waardoor overheidssteun noodzak

Topman IEA: ‘Bezitters variabele en dynamische energiecontract maak je op voor forse prijsstijging’

Vrijdag 07 juli 2023 07:49

‌Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht komende winter een flinke stijging van de energieprijzen. Hij denkt zelfs dat variabele tarieven zo erg de lucht in ...

Lees meer
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten.

Overstappen van variabel naar vast energiecontract vereist naast snelheid ook nauwkeurigheid

Donderdag 06 juli 2023 15:25

‌Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten. Ondanks al...

Lees meer