Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Gasprijs daalt, maar gevaar voor winterse prijsexplosie nog niet geweken

Woensdag 19 juli 2023 09:45Frank van de Ven
Hoewel de gasprijs nu laag is, is dat helaas geen garantie voor de toekomst stelt het Internationaal Energieagentschap. Vorig jaar steeg de gasprijs in augustus nog, met pieken van meer dan 340 euro.

Hoewel de gasprijs nu laag is, is dat helaas geen garantie voor de toekomst stelt het Internationaal Energieagentschap. Vorig jaar steeg de gasprijs in augustus nog, met pieken van meer dan 340 euro.

De Europese gasprijs daalde deze week verder, dankzij een toename van het aantal gasleveringen uit Noorwegen. Vorige week zakte de gasprijs met 22 procent en dat was de hoogste daling van het jaar terwijl er deze week een daling van 3 procent bijkwam. Hoewel dit positief klinkt, ziet het Internationaal Energieagentschap (IEA) nog steeds beren op de weg en is het gevaar van een dure winter nog lang niet geweken.

In een rapport uit het IEA haar zorgen: "Een koude winter, in combinatie met een volledige stopzetting van de Russische gasleveringen via pijpleidingen aan Europa vroeg in het stookseizoen, zou de spanningen op de markt gemakkelijk kunnen doen toenemen."  

Hoewel de gasprijs nu laag is, is dat helaas geen garantie voor de toekomst stelt het Internationaal Energieagentschap. Vorig jaar steeg de gasprijs in augustus nog, met pieken van meer dan 340 euro.
 

Situatie energiemarkt kan omslaan

De situatie was toen wel anders, omdat er vooral van Russisch gas gebruikgemaakt werd. Rusland draaide de kraan steeds verder terug en dat zorgde voor extreme prijzen. Nu is Noorwegen de belangrijkste gasleverancier aan Europa geworden.

Dat Noorse gas gaat via onderzeese pijpleidingen naar bijvoorbeeld Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Europa haalt daarnaast ook veel vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten en Qatar. Dankzij die leveringen zijn de voorraden goed gevuld. De situatie kan in de winter echter omslaan.


Prijsstijging in winter

Als het in Europa langdurig gaat vriezen en groene energie als vloeibaar gemaakt aardgas (lng) onvoldoende soelaas biedt, kunnen de aardgasprijzen volgens berekeningen van de Amerikaanse bank Morgan Stanley stijgen tot 100 euro per megawattuur.

In het geval van een zachte winter kunnen de prijzen dalen tot ongeveer 15 euro, aldus de bank. Ter vergelijking: maandag daalde de prijs tot 25 euro per megawattuur. De energiemarkt gedraagt zich ontzettend onvoorspelbaar, maar verkeert nu in een relatief rustige periode stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van e Vastelastenbond. Hij adviseert om nu over te stappen van een variabel naar een vast contract nu de gasprijzen zo laag zijn.


Nu in actie komen, loont

Door nu over te stappen en een jaarcontract af te sluiten, bescherm je jezelf tegen mogelijke prijsstijgingen en de beëindiging van het prijsplafond. Dit is volgens Wolfert het moment om over te stappen en hij raadt af om langer te wachten: “Kom nu in actie, want energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige jaarcontracten in een maand tijd bijna 300 euro duurder zijn geworden.”

De Vastelastenbond onderzocht de tarieven van Vattenfall, Essent en Eneco en ontdekte gigantische stijgingen. Het verschil tussen het energietarief van Eneco in juni en juli is bijna driehonderd euro op jaarbasis. Consumenten die in juni een jaarcontract afsloten bij Vattenfall zijn ruim 200 euro duurder uit dan klanten die in juli hetzelfde contract kozen bij deze energieleverancier. Klanten van Essent komen er genadig van af en zijn sinds deze maand 21 euro per jaar meer kwijt voor hun contract in vergelijking met juni.


Ban energiestress uit

Geen zin om op onderzoek uit te gaan? Zet de ervaren bespaaradviseurs van de Vastelastenbond voor jou aan het werk. Jij hoeft je niet meer druk te maken om je energiecontract en profiteert van de beste prijs. Meer weten? Maak een berekening op onze site en kijk hoeveel jij kunt besparen op je energierekening. 
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Huishoudens kunnen volgens netbeheerder Liander steeds vaker hun opgewekte zonnestroom niet kwijt op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 kwam dat gemiddeld drie keer zo vaak voor ten opzichte van de eerste helft van 2022.

Liander: ‘Teruglevering opgewekte zonnestroom elektriciteitsnet problematisch’

Maandag 10 juli 2023 13:37

‌Huishoudens kunnen volgens netbeheerder Liander steeds vaker hun opgewekte zonnestroom niet kwijt op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 kwam dat gemiddeld drie keer zo vaak voo...

Lees meer
Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht komende winter een flinke stijging van de energieprijzen. Hij denkt zelfs dat variabele tarieven zo erg de lucht in kunnen schieten, waardoor overheidssteun noodzak

Topman IEA: ‘Bezitters variabele en dynamische energiecontract maak je op voor forse prijsstijging’

Vrijdag 07 juli 2023 07:49

‌Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht komende winter een flinke stijging van de energieprijzen. Hij denkt zelfs dat variabele tarieven zo erg de lucht in ...

Lees meer
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten.

Overstappen van variabel naar vast energiecontract vereist naast snelheid ook nauwkeurigheid

Donderdag 06 juli 2023 15:25

‌Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten. Ondanks al...

Lees meer
Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden.

Persbericht: Energietarieven jaarcontracten in maand tijd honderden euro’s duurder

Donderdag 06 juli 2023 07:09

‌Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden. Uit een st...

Lees meer