Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Gasaansluiting verwijderen of tijdelijk afsluiten?

Maandag 17 mei 2021 13:53Margot Boesveld
Waar kies je voor? gasaansluiting verwijderen of tijdelijk afsluiten

Waar kies je voor? gasaansluiting verwijderen of tijdelijk afsluiten

‌Gasaansluiting afsluiten of in z'n geheel verwijderen? Je kan vrijwillig kiezen om je gasaansluiting tijdelijk af te sluiten of volledig te verwijderen. 

Tijdelijk gasaansluiting afsluiten

Tijdelijk afsluiten noemen ze ook wel de gasleiding verzegelen. Dat kan als je bijvoorbeeld langdurig gaat verbouwen of geen gas verbruikt. Tijdelijk afsluiten is geen structurele oplossing en geldt slechts voor een periode van minder dan 1 jaar. Ze zetten de hoofdgaskraan dicht en er komt een slot op. De toevoerleiding, de aansluiting en de meter blijven gewoon zitten, waardoor heraansluiten redelijk eenvoudig is. Na 12 maanden moet je aangeven of je weer aangesloten wil worden of dat jouw netbeheerder de aansluiting moet verwijderen. De Netbeheerder kan kosten in rekening brengen voor het heraansluiten. Let daar op. Ook sluiten ze je pas aan als er een geldig energiecontract is. 

Tip: Zeg tijdig jouw leveringscontract met jouw energieleverancier op. De opzegtermijn hiervoor is 30 kalenderdagen. Vraag dan aan jouw energieleverancier ook om de aansluit- en transportovereenkomst op te zeggen. De opzegtermijn hiervoor is 10 werkdagen.

Gasaansluiting verwijderen

Als je definitief van het gas af wil, kun je de gasaansluiting laten verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld als je gasaansluiting alleen gebruikt om te koken en overstapt op elektrisch koken. Of als je je huis gaat verduurzamen en deze geen gas meer nodig heeft. In geval van verwijdering hoef je dan geen netbeheerkosten voor gas meer te betalen. Hiermee bespaart je ongeveer 190 euro aan netwerkkosten op jaarbasis. Wil je weten wat de netwerkkosten zijn van jouw netbeheerder? 

Bij het verwijderen wordt de leiding van de hoofdleiding naar jouw woning verwijderd, maar ook de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en montagemateriaal uit uw meterkast verwijderd. Denk goed na  over het definitief verwijderen. Wil je je huis nog verkopen, dan kunnen de volgende bewoners wellicht een gasaansluting willen. Ook gezien de huidige fase van de energietransitie en de mogelijkheid van waterstof (waar een gasleiding voor gebruikt kan worden) kan het verstandiger zijn om de gasleiding in tact te laten en tijdelijk te verzegelen. 

Verwijderen van de gasaansluiting (tijdelijk) gratis

Vanaf maart 2021 hoef je voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen. Dit is echter een tijdelijke oplossing. Voor een permanente oplossing wordt gewacht op de nieuwe Energiewet.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Boudwijn

Wat betaal je om tijdelijk van gas af te sluiten?
Bijvoorbeeld een jaar>

Graag verneem ik een reactie

Maandag 01 augustus 2022 19:20

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 02 augustus 2022 08:59
Verzegelen is een stuk goedkoper dan verwijderen en kost meestal rond de 100 euro, afhankelijk van welke netbeheerder je hebt. Met jouw huisnummer en postcode kun je jouw netbeheerder opzoeken in het EAN-codeboek.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Wat is de prijs van elektrische auto en de kosten van elektrisch rijden?

Alles over de prijs en kosten van elektrische auto

Donderdag 06 mei 2021 11:31

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Er rijden in Nederland al ruim 288.180 (peildatum 31 maart 2021) elektrische auto’s*  rond. Je leest alles over de kosten van een elektrische au...

Lees meer
Door de hoge prijzen voor stadswarmte is het aardgasvrij maken van de woning niet aantrekkelijk.

Nederlandse stadwarmte duurste van Europa

Vrijdag 30 april 2021 09:50

Huishoudens die in Nederland van het aardgas gaan en een stadswarmte-aansluiting krijgen, betalen veel meer dan consumenten in andere Europese landen, meldt FD op basis van TNO-onderzoek waarover vrij...

Lees meer
Onbetrouwbare telemarketing bedrijven verkopers energiecontracten bederven het vertrouwen en de energiemarkt

Global Marketing Bridge onder vuur bij Radar

Dinsdag 06 april 2021 08:58

‌ Irritante energiebemiddelaars blijven doorn in het oog. Gisteren werd er in de uitzending van Radar ingegaan op de klachten die binnenstromen over verschillende telemarketing verkopers. O...

Lees meer
Energielabel blijkt voor veel huiseigenaren niet bekend

40 procent van huiseigenaren kent energielabel niet

Donderdag 18 maart 2021 13:35

‌1 op 4 Nederlanders weet energielabel woning niet Ondanks dat het energielabel sinds 2008 verplicht is, weet 40 procent van de Nederlandse huiseigenaren niet welk energielabel hun woning ...

Lees meer