Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Nederlandse stadwarmte duurste van Europa

Vrijdag 30 april 2021 09:50Margot Boesveld
Door de hoge prijzen voor stadswarmte is het aardgasvrij maken van de woning niet aantrekkelijk.

Door de hoge prijzen voor stadswarmte is het aardgasvrij maken van de woning niet aantrekkelijk.

Huishoudens die in Nederland van het aardgas gaan en een stadswarmte-aansluiting krijgen, betalen veel meer dan consumenten in andere Europese landen, meldt FD op basis van TNO-onderzoek waarover vrijdag wordt gepubliceerd in economenvakblad ESB. 

’Aardgasvrij’ maken in Nederland stuk duurder 

Het gemiddelde tarief dat een Nederlandse consument vorig jaar betaalde per gigajoule warmte was 38,04 euro, zegt Huygen, tevens hoogleraar energiemarkten aan de Universiteit Utrecht. In Denemarken was dat 30,63, in Duitsland 28,95 en in Zweden 23,62 euro. Ook de Noren en Finnen betaalden minder.

Volgens het onderzoek is het bedrag dat een gemiddeld Nederlands huishouden kwijt is aan stadswarmte voor verwarming en douchen 1141 euro per jaar. Dat is exclusief het huren van de afleverset, zoals de installatie bij stadswarmte heet. Het is een verschil van 170 tot 470 euro ten opzichte van een gemiddeld huishouden in andere Europese landen. 

Waarom is stadswarmte in Nederland zo duur?

Dat de Nederlandse stadwarmte het duurste van Europa is heeft verschillende oorzaken:

  • De prijs  voor stadswarmte in Nederland is gebaseerd op de gasprijs. In andere Europese landen is de prijs gebaseerd op kosten. Dat betekent dat als de gasprijs stijgt de prijs van warmte ook mag stijgen. In andere landen zijn de prijzen gebaseerd op kosten. daarnaast is de markt transparant. De kosten zijn inzichtelijk waardoor aanbieders, dus concurrentie met elkaar aan gaan. In de nieuwe warmtewet in Nederland wordt voorgesteld af te stappen van de prijs gebaseerd op de gas prijs en ook over te stappen naar een kostgestuurde prijs voor warmte. 

  • Weinig marktwerking. In Nederland zijn 5 aanbieders (Vattenfall, Eneco, Essent etc.) In Zweden zijn er 400 leveranciers. Omdat de markt hier geconcentreerder is, is er weining concurrentie.  In Scandinavië en Duitsland is daardoor de energierekening voor warmteklanten honderden euros per jaar lager. 

  • Nederland loopt achter in netwerken. Denemarken is in de jaren zenventig al fors gaan investeren in stadswarmte. Daar is de helft van de huishoudens al aangesloten op stadsverwarming. Nederland loopt achter met deze ontwikkeling. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ponstein

Al dat geld verdwijnt richting Den Haag voor jeugdzorg enz enz,en daardoor zijn wij de klos
Het is allemaal mismanagement daar

Donderdag 27 mei 2021 20:08

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Onbetrouwbare telemarketing bedrijven verkopers energiecontracten bederven het vertrouwen en de energiemarkt

Global Marketing Bridge onder vuur bij Radar

Dinsdag 06 april 2021 08:58

‌ Irritante energiebemiddelaars blijven doorn in het oog. Gisteren werd er in de uitzending van Radar ingegaan op de klachten die binnenstromen over verschillende telemarketing verkopers. O...

Lees meer
Energielabel blijkt voor veel huiseigenaren niet bekend

40 procent van huiseigenaren kent energielabel niet

Donderdag 18 maart 2021 13:35

‌1 op 4 Nederlanders weet energielabel woning niet Ondanks dat het energielabel sinds 2008 verplicht is, weet 40 procent van de Nederlandse huiseigenaren niet welk energielabel hun woning ...

Lees meer
Stroom in Nederland door opwekking uit windparken fors gestegen.

Elektriciteits- productie in 2020 naar recordhoogte

Zaterdag 13 maart 2021 11:15

‌De netto-elektriciteitsproductie hangt sterk samen met de binnenlandse en buitenlandse vraag naar elektriciteit. Het verbruik in Nederland was in 2020 2,2 miljard&nbs...

Lees meer
Verwijderen van gasaansluiting particulier kost geen geld meer

Geen kosten voor verwijderen gasaansluiting

Maandag 01 maart 2021 07:59

‌Geen rekening meer af je van het gas af wil Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De v...

Lees meer