Gaswinning in Groningen stopt eerder dan verwacht

Publicatie datum: Dinsdag 10 september 2019 13:12:09

Volgens minister Eric Wiebes wordt de gaswinning in Groningen vermoedelijk al in 2022 beeindigd, in plaats van in 2030. Aankomend jaar wordt de gaswinning verlaagd tot onder de 12 miljard kuub.


Als er sprake is van een extreem koude winter, kan er ook na 2022 nog gas worden gewonnen, schrijft Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.

Gaswinning van 12 miljard kuub wordt over het algemeen als veilig gezien.

De Tweede kamer heeft voor de zomer opgeroepen om zo snel mogelijk onder dit niveau te komen, op advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Dit naar aanleiding van de aardbeving in het Groningse Westerwijtwerd afgelopen mei met een magnitude van 3,4. De discussie rondom de gaswinning kwam toen weer op scherp te staan.

Daling vooral te danken aan gebruik van stikstof

Wiebes gaf aan dat het moeilijk zou worden om het komende (gas)jaar, onder de 12 miljard kuub te komen. Echter heeft hij nu toch een manier gevonden.

Hoogcalorisch gas en stikstof worden gemengd. Dit resulteert in laagcalorisch gas. Dit lijkt op het gas dat uit Groningen wordt gewonnen en zorgt ervoor dat de productie omlaag kan. Daarnaast wordt in de gasopslag in het Drentse Norg laagcalorisch gas opgeslagen en wordt gas naar Duitsland geexporteerd.
 

Bron: Nu.nl

Lees meer

Handelstekort en de ‘wereld’ status van Nederland in de gasindustrie

Gasbesluit brengt bouwwereld in problemen

Van het gas af, zo doe je dat (niet)!

Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?