Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Geldtips voor het einde van het jaar

Donderdag 12 november 2020 10:49Margot Boesveld
Geldtips voor het einde van het jaar

Geldtips voor het einde van het jaar

Play your cards right. Een gezegde dat betekent: ga op de juiste manier met een situatie om, zodat je er in slaagt te krijgen wat je wilt. Het einde van het jaar is in zicht. Soms zijn er regelingen en financiële kansen die je op de valreep van het oude jaar nog in kan zetten waardoor je net iets rijker het nieuwe jaar in gaat. We geven je een aantal bespaartips. 

1. Verlaag je vermogen tot onder de 50.000 euro grens
2. Maak gebruik van hogere subsidie
3. Stap over van zorgverzekeraar
4. Vraag voor 1 januari nog een energielabel aan
5. Regel nog voor de winter een goedkoper energiecontract
6. Benut de NHG regel nog optimaal

1. Minder vermogen, minder belasting

Vanaf 1 januari gaat het tarief van box 3 omhoog. Maar ook de vermogensgrens wordt hoger. Dat betekent dat je pas vanaf een hoger eigen vermogen belasting gaat betalen. Positief dus. Maar wat als je vermogen nog steeds boven deze nieuwe grens van  € 50.000 zit? Dan betaal je over dat bedrag meer belasting. In box 3 (vermogen door spaargeld en beleggingen, je bezittingen) verandert er namelijk het een en ander in 2021. 

  • Vermogensgrens hoger: Nu betaal je vanaf een vermogen van € 30.849 in box 3 belasting. Vanaf 1 januari 2021 is een vermogen tot en met € 50.000 vrijgesteld van belasting.
  • Belastingtarief gaat naar 31%: Heb je dan meer dan € 50.000 aan vermogen in box 3, dan betaal je daar vanaf 1 januari geen 30% maar  31% belasting over.

Manieren om je vermogen onder deze grens te krijgen:

  • Maak een extra storting in de kapitaalverzekering eigen woning voor het einde van het jaar(KEW, BEW of SEW). Bespreek dit altijd vooraf met een adviseur.
  • Heb je een eigen huis in de verkoop staan en wil je dit tijdelijk verhuren, stel de verhuur dan uit tot na 1 januari 2021. Bij verhuur verhuist je woning namelijk van box 1 naar box 3. Door verhuur na 1 januari voorkom je box 3-heffing over de overwaarde in 2021.
  • Los vooruit een deel van je hypotheek af. Informeer bij je geldverstrekker tot welk bedrag je jaarlijks boetevrij mag aflossen en vraag naar de doorlooptijd. De bank heeft namelijk tijd nodig om de aflossing te verwerken. 
  • Overweeg een schenking. Je mag eenmalig belastingvrij een schenking doen van maximaal € 103.643. Voorwaarden zijn dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is en dat het geld wordt besteed aan een woning. Ook als je de schenking over 3 jaar gespreid betaalt of in delen uitgeeft, blijft de vrijstelling gelden.

2. Maak gebruik van de isolatiesubsidie

Er is tot en met 31 december 2020 van de huidige Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Je krijgt nu nog 30% van de isolatiekosten vergoed. Dat wordt in 2021 verlaagd. Lees hier meer over isolatie en subsidie.

3. Stap over van zorgverzekeraar

Elk jaar verandert namelijk niet alleen de zorgpremie, maar ook de dekking van de zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars werken met éénmalige vergoedingen of met totaalbudgetten voor soortgelijke behandelingen. Daarnaast kan ook jouw zorgvraag gedurende een jaar veranderen. Overstappen kan voordeel opleveren!

4. Vraag een energielabel aan 

Heb je nog geen definitief energielabel of ga je volgend jaar je woning te koop zetten? Vraag dan nog in 2020 een energielabel aan. In 2020 kost een label gemiddeld een tientje. In 2021 is dat gemiddeld € 190. Lees meer over de veranderingen in het energielabel.

5. Stap voor de wintermaanden over naar een goedkopere energieleverancier. 

Kijk, tegen de belastingverhoging kun je niet zoveel doen. Maar het zou extra zuur zijn als je in de maanden waar je de kachel het meeste aan hebt torenhoge tarieven blijkt te betalen. Zo aan het einde van het jaar is het verstandig even te kijken hoe je stroom en gas er voor staan. Zowel je verbruik als je tarieven onder de loep nemen, kan in 2021 voor een lagere energierekening zorgen. Of maak gebruik van onze dienst Energie Vanzelf Geregeld. Zo heb je altijd een lage energierekening. 

6. Benut de NHG regel nog optimaal

Wil je profiteren van de lage NHG-rente en zo je hypotheeklasten verlagen, doe dit dan nog in 2020. In 2021 gelden voor het oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar een hypotheek met NHG namelijk strengere regels. Let wel op de overdrachtsbelasting in 2021 afgeschaft wordt als je jonger dan 35 jaar bent en voor de eerste keer een huis koopt. Maak even zorgvuldig een berekening welke optie voor jou het meest gunstig is. En wederom: laat je altijd adviseren door een adviseur.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Groningen en Den Haag sluiten miljardenakkoord voor bevingsgebied

1,5 miljard om 'Groningen goed achter te laten'.

Vrijdag 06 november 2020 11:08

Groningen en Den Haag sluiten miljardenakkoord voor bevingsgebied. Groningse bestuurders en het Rijk presenteren vrijdagmiddag een akkoord ter waarde van iets meer dan 1,5 miljard euro waarmee Gronin...

Lees meer
Wat vinden de leden van de Vastelastenbond. Wat gaat er goed en gaat er ook wel eens iets mis?

Lid aan het woord: 'Ik ben voortaan snel uitgepraat met andere bedrijven'

Maandag 02 november 2020 07:26

Hoe komen leden eigenlijk bij de Vastelastenbond terecht en hoe ervaren ze de dienstverlening? Deze week een interview met Pia, al jarenlang trouw lid.  'Ik ben voortaan snel uitgepraat me...

Lees meer
klant over de vastelastenbnd. ,,Ik heb altijd een heel lief hondje gehad. Dus dan zou ik voor een hond kiezen; lief en betrouwbaar.

Lid aan het woord: 'De Vastelastenbond, lief en betrouwbaar'

Maandag 12 oktober 2020 14:23

De komende periode zullen we een aantal leden van de Vastelastenbond interviewen om te vertellen over hun ervaring met onze organisatie. Bart Hoffman ging er (telefonisch) op uit om mevrouw Liebrecht...

Lees meer
Bijgewerkt op: 14-09-2020 Voor 2021 is ruim 336 miljard euro aan uitgaven ingeboekt. Vooral de zorgkosten en de uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen liggen fors hoger

Voorspellingen miljoenennota 2021

Maandag 14 september 2020 10:01

Voorspellingen miljoenennota 2021. Onzekerheid voert de boventoon.  Bijgewerkt op: 13-09-2020 De troonrede is dit jaar op de derde dinsdag van september niet in Ridderzaal, maa...

Lees meer