Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Voorspellingen miljoenennota 2021

Maandag 14 september 2020 10:01Margot Boesveld
Bijgewerkt op: 14-09-2020 Voor 2021 is ruim 336 miljard euro aan uitgaven ingeboekt. Vooral de zorgkosten en de uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen liggen fors hoger

Bijgewerkt op: 14-09-2020 Voor 2021 is ruim 336 miljard euro aan uitgaven ingeboekt. Vooral de zorgkosten en de uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen liggen fors hoger

Voorspellingen miljoenennota 2021. Onzekerheid voert de boventoon. 

Bijgewerkt op: 13-09-2020 De troonrede is dit jaar op de derde dinsdag van september niet in Ridderzaal, maar in de Grote Kerk in Den Haag. Dat werd op 9 juni bekend gemaakt. Prinsjesdag is dit jaar op 15 september 2020. Dan zal de koning het Nederlandse volk toespreken en toelichten hoe het land er voor staat. We kunnen al voorzichtig voorspellen wat er tijdens Prinsjesdag 2020 gezegd zal worden. Hier onder een overzicht van wat we weten.

Voor 2021 is ruim 336 miljard euro aan uitgaven ingeboekt. Vooral de zorgkosten en de uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen liggen fors hoger dan voor de coronacrisis. Volgend jaar ontstaat een begrotingstekort van 43,7 miljard euro.

 • Koopkracht stijgt voor gemiddeld huishouden met 0,8 procent
 • Er is 1 miljard euro gereserveerd voor lastenverlichtingen: Verlaging van de eerste schijf van de inkomstenbelasting (loonbelasting gaat omlaag) en arbeidskorting omhoog. Werkenden houden daardoor ook in 2021 netto iets meer over.
 • Winstbelasting grote bedrijven blijft even hoog. (verlanging van 25 naar 21,7 procent gaat niet door)
 • De zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel voor kleine ondernemers (ook zzp'ers), wordt sneller afgebouwd dan eerder gedacht.
 • Kindgebonden budget gaat vanaf het derde kind omhoog om de kans op armoede in grote gezinnen te verlagen.

Overdrachtsbelasting voor starters wordt geschrapt

Update 27-08-2020: Wil je een huis kopen? Wacht dan nog heel even tot volgend jaar. Zoals het er nu naar uit ziet hoeven starters vanaf 1 januari 2021 geen 2 procent overdrachtsbelasting meer te betalen. Als je tussen de 18 en 35 jaar bent, wordt je vrijgesteld. Maar let op. Wil je een tweede woning kopen? Dan betaal je een verhoogd tarief van 8% overdrachtsbelasting. (bron ED.nl)

Stijging koopkracht, begrotingstekort en werkloosheid in 2021

De koopkracht stijgt volgens het kabinet met gemiddeld 0,8 procent. De koopkracht is onder andere afhankelijk van inkomen, belastingen en waardevermindering van geld. Van belang is hoe de koopkracht zich ontwikkelt over de tijd. Alhoewel er werd gesproken over een daling van de koopkracht lekte 8 september jl. uit dat het kabinet toch een stijging verwacht voor 2021. 

Na een diepe dip van 5 procent dit jaar, groeit door diverse maatregelen de economie in 2021 met 3,5 procent, zo verwacht het kabinet. De koopkracht stijgt volgens het kabinet met gemiddeld 0,8 procent. Maar dat is allemaal te optimistisch. De koopkracht van gepensioneerden daalt zelfs, verwachten analisten van ABN Amro. De prognose is een stuk negatiever dan die van het kabinet. Een daling van koopkracht komt als de consumentenprijzen stijgen, terwijl de minimumlonen (cao’s) en uitkeringen minder hard of niet stijgen. (Bron ABN) Bij een inflatie van naar schatting 1,1% op jaarbasis gaat een grote groep mensen er dan reëel op achteruit.

Grote tegenvallers zijn het begrotingstekort en de werkloosheid. De werkloosheid loopt in 2021 op naar 10% van de beroepsbevolking. In 2021 wordt een hoog begrotingstekort verwacht, maar deze is al weer een stuk lager dan in 2020 het geval was. Het Europese reddingfonds zorgt ervoor dat de euro wat stabieler wordt. Omdat Nederland meer exporteert dan importeert staat de EURO er momenteel goed voor.

Steunpakketten in 2021

De onderhandelingen zijn nog in volle gang. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en de TOZO wordt in 2021 verlengd, maar wel versoberd. Er zijn 3 maatregelen besproken in het nachtelijke overleg. Er wordt nu gesproken over loonsubsidie (NOW), hulp voor ZZp-ers, vergoeding voor vaste lasten. De eerste twee worden dus versoberd. Baanbehoud krijgt een lagere prioriteit.  En er wordt meer ingezet op omscholing. Berichten geven aan dat er daarnaast ook nog een fonds van 20 miljoen in de maak is om de economie de komende 5 jaar te stimuleren. En gemeenten krijgen extra geld, zodat de tekorten niet doorberekend worden in belastingen zoals onroerendezaakbelasting. (27-8: bron RTL nieuws).

Zorg en zorgverzekering 2021

Er komt geen structurele loonsverhoging in de zorg, ondanks meerdere pogingen daartoe van de oppositie. Maar naast de eerder afgesproken bonus van 1000 euro, komt er wel ook nog een bonus van 500 euro (netto). Ook trekt het kabinet jaarlijks 130 miljoen euro uit om werken in de zorg aantrekkelijker te maken, onder meer door de werkdruk te verlagen.

Algemene cijfers Prinsjesdag 2020

Dat de corona-crisis onze economie hard raakt valt inmiddels niet meer te ontkennen. De krimp ligt volgens DNB (De Nederlandse Bank) tussen de 3 en 12%. Er wordt gemeten met een ruimere bandbreedte omdat de oorzaak van de crisis en medisch en niet economisch is. Deze situatie is nieuw en zorgt voor meer onzekerheid. Waarschijnlijk is het tweede kwartaal van 2020 het ergst en cruciaal voor de verdere plannen van het kabinet. Dit wordt omstreeks augustus 2020 bekend. Dan kunnen we bepalen of er sprake is van een klein herstel in het derde kwartaal van het jaar en welke gevolgen dit heeft voor 2021. Meer cijfers zijn gepresenteerd in de augustusraming van het Centraal Planbureau (CPB). Hier worden de economische vooruitzichten voor 2021 ondersteunt met cijfers.

Wat wordt er in de miljoenennota besproken?

Onzekerheid is het kernwoord van Prinsjesdag 2021. We zullen onderstaande onderwerpen aanvullen als er meer bekend is.

 1. Huishoudens en de koopkracht 2021

  1. Werkenden (tweeverdieners, eenverdieners)
  2. Gepensioneerden
  3. Uitkeringsgerechtigden
 2. Ondernemers en zelfstandigen. Het zal niet verbazen dat zowel ondernemers als de regering door de het verstrekken van noodsteun hard geraakt worden. We zijn benieuwd naar de plannen voor 2021. 

 3. Huishoudboekje overheid. Inkomsten van de staat, uitgaven en staatschuld

 4. Werkgelegenheid. Werkloosheid neemt toe. Een verwachte stijging van 4,8% naar 7% tot 10% (Dat zijn 320.000 werklozen) van de beroepsbevolking in 2021. Exacte cijfers zijn nog niet bekend.
 5. Lastenverlichting. Vervolgens zullen er in de miljoennota meerdere vaste lasten worden besproken. Je kan denken aan:
  1. Wat zijn de hypotheekregels, WOZ-waarde en het eigenwoningforfait in 2021? 
  2. Hoe ziet de energierekening er in 2021 uit?
  3. Wat gebeurt er met de zorgpremie?
  4. Komt er een belastingverlaging?
  5. Op welke toeslagen heb je recht?
  6. Hoe zit het met de bijtelling in 2021
  7. Subsidies voor duurzaamheidmaatregelen. De subsidies zijn tijdelijk verhoogd naar 30%

Meer financiële veranderingen op een rij

Elk jaar brengt de Vastelastenbond in kaart welke financiële veranderingen er komend jaar voor jou belangrijk zijn. In de miljoenennota worden de belangrijkste plannen van het kabinet voor het komende jaar beschreven en wordt er begroot wat die plannen (gaan) kosten. Hier kun je de plannen voor 2020 teruglezen

Miljoenennota

De Miljoenennota bevat de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar en geeft aan wat die plannen kosten. Ook beschrijft de nota de financiële en economische situatie van Nederland en de verwachte ontwikkelingen. 

Archief: 

Prinsjesdag 2015 en jouw portemonnee in 2016

Prinsjesdag 2016 en jouw portemonnee in 2017

Prinsjesdag 2017 en jouw portemonnee in 2018

Bronnen: DNB, ABN Amro, Rijksoverheid, CBS en CPB.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

WOZ-waarde is de basis voor veel belastingen

Achtergrond: Huizenmarkt, WOZ-waarde en woningtekort in een notendop

Donderdag 10 september 2020 09:24

Het zijn gekke tijden op de huizenmarkt. Afgelopen weken kwamen er veel berichten in het nieuws over de WOZ-waarde, huizenprijzen en het aanhoudende woningtekort. De Rabobank verwacht de komende tw...

Lees meer
Vaste lasten regelen. Nu Deel 2:Energierekening verlagen, zorgverzekeringen, internet en meer

Besparen op je vaste lasten | Deel 2 energie vergelijken, verzekeringen vergelijken en meer.

Donderdag 27 augustus 2020 07:47

DEEL 2: Deze keer kijken we naar de vaste lasten die per maand een kleinere hap uit je budget nemen, maar waar je nog steeds flink op kan besparen. We zoomen in op je energierekening, hoe j...

Lees meer
Prinsjesdag 2020 is op 15 september. Wat voorspellen de experts.

Prinsjesdag 2020 | Miljoenennota 2021: Wat betekent dit voor jouw portemonnee

Dinsdag 15 september 2020 13:30

Miljoenennota 2021. Onzekerheid voert de boventoon.  Elk jaar brengt de Vastelastenbond in kaart welke financiële veranderingen er komend jaar voor jou belangrijk zijn. In de miljoenennota wor...

Lees meer
Toenames in elektriciteit en watergebruik tijdens hittegolf. Wat kost dat nou een hittegolf

Verwachting: 40 procent meer waterverbruik tijdens hittegolf. Ook stroomverbruik neemt toe

Vrijdag 07 augustus 2020 15:11

In de afgelopen 5 jaar is er al drie keer sprake van een hittegolf geweest. Waterbedrijven en energieleveranciers verwachten weer een drastische toenamen aan water en stroomverbruik de komende ...

Lees meer