Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Grootste prijsstijging huurwoningen sinds 2014 genoteerd

Vrijdag 02 september 2022 10:16Frank van de Ven
Het CBS bekeek zowel de prijzen van sociale huurwoningen als huurwoningen in de vrije sector.

Het CBS bekeek zowel de prijzen van sociale huurwoningen als huurwoningen in de vrije sector.

De huurprijzen lagen in juli dit jaar gemiddeld drie procent hoger dan het jaar ervoor. Het gaat hier volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om de grootste jaarlijkse stijging sinds 2014. Zowel huurders in de vrije sector als de huurders van sociale huurwoningen kregen met hogere maandlasten te maken.

Het CBS bekeek zowel de prijzen van sociale huurwoningen als huurwoningen in de vrije sector. De huurprijzen in de laatste categorie gingen in een jaar tijd flink omhoog en daar was een stijging van 3,8 procent waarneembaar. Bewoners van een sociale huurwoning betaalden gemiddeld 2,6 procent meer huur.

De cijfers gaan over de huurprijsontwikkeling met én zonder bewonerswissel. Wanneer een woning een nieuwe huurder krijgt, mag de verhuurder de huurprijs verhogen. Dat is dan ook de reden dat de groei in huurprijs sterker is als bewonerswisselingen worden meegerekend.


Huurwoningen Amsterdam duurder

Van de vier grote gemeenten in Nederland stegen de huurprijzen in Amsterdam het hardst. Als je bewonerswisselingen meerekent, steeg de huur in de hoofdstad met gemiddeld 3,6 procent. De gemeente Utrecht staat met 3,5 procent op de tweede plek.

Van de provincies stegen de prijzen in Noord-Holland het hardst want het gaat hier om een stijging van 3,4 procent. In Drenthe en Friesland was de stijging met 2,5 procent het meest beperkt te noemen.


Huurbeleid aanpassen

Het huurbeleid is per 1 juli van dit jaar op de schop gegaan. In 2021 mochten de prijzen voor sociale huurwoningen niet verhoogd worden maar dat is nu dus anders. Sinds dit jaar mogen de huurprijzen namelijk wel verhoogd worden. De huurverhoging gebeurt volgens een vast bedrag dat afhankelijk is van het inkomen van de huurder.

Voor vrijesectorwoningen is de huurverhoging in 2022 begrensd tot de gemiddelde inflatie van december 2020 tot en met november 2021 plus 1 procentpunt. Dit betekent dat de huurprijzen voor zittende bewoners met maximaal 3,3 procent verhoogd mogen worden. De effecten van de huidige hoge inflatie zijn dus nog niet zichtbaar in deze cijfers.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Budgetinstituut Nibud ontvangt steeds meer berichten van mensen die structureel geld tekortkomen en hun begroting niet rond krijgen. Het Nibud spreekt van een “zeer zorgwekkende situatie.”

Bezoek aan de supermarkt flink duurder geworden: inflatie Nederland op 13,6 procent

Donderdag 01 september 2022 16:39

‌Het inflatiecijfer van ons land is gestegen en op 13,6 procent beland. Volgens het Centraal Bureau Statistiek is hiermee een record bereikt. Een bezoekje aan de supermarkt is bijvoorbeeld fors...

Lees meer
Wat komt er allemaal kijken bij een bouwtechnische keuring? Ron van den Berk van TaxatiePro heeft - en geeft - het antwoord.

Dertiende podcast Vastelastenbond staat in het teken van de bouwtechnische keuring

Donderdag 29 september 2022 06:40

‌De dertiende editie van ‘Onderaan de Streep’ draait om de bouwtechnische keuring. In deze podcast gaat Ron van den Berk van Taxatiepro dieper in op dit thema. In deze editie leer j...

Lees meer
Wanneer je jouw huis wilt verkopen, is zo’n rapport erg waardevol omdat je de exacte waarde van je huis van dat moment weet.

Beluister onze podcast over de meerwaarde van het taxatierapport

Dinsdag 23 augustus 2022 16:45

‌In alweer de twaalfde editie van ‘Onderaan de Streep’ staat het taxatierapport centraal. In deze podcast gaat Ron van den Berk van Taxatiepro dieper in op dit onderwerp. Zo ontdek je...

Lees meer
De interesse in de woningmarkt lijkt te verslappen nu in juli de huizenprijzen voor de derde maand op rij minder hard stegen dan in de maand daarvoor.

Huizen werden in negen jaar tijd dubbel zo duur

Dinsdag 23 augustus 2022 15:50

‌ In de afgelopen negen jaar zijn de huizenprijzen verdubbeld. Een koophuis was in juli 99 procent duurder dan in juni 2013. Deze conclusie is te trekken op basis van cijfers van statistiekburea...

Lees meer