Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Isoleren tegen de warmte

Dinsdag 27 juli 2021 09:00Margot Boesveld
Huis isoleren tegen de warmte. Welk materiaal werkt het beste om de warmte buiten te houden?

Huis isoleren tegen de warmte. Welk materiaal werkt het beste om de warmte buiten te houden?

‌Wist je dat een goed geïsoleerd huis niet alleen beschermt tegen de kou, maar ook voor koelte zorgt gedurende de zomermaanden? De plaats waar je isoleert is van belang, maar ook de materiaalkeuze speelt een belangrijke rol bij isolatie. In dit artikel geven we je handige tips, want isoleren kun je leren!

Huis isoleren: Waar begin je? 

Als je je woning wilt isoleren tegen de warmte wordt er vaak voor gekozen om te beginnen bij het dak en de buitenmuren. Als je dak- en spouwmuurisolatie van je to-do lijstje hebt afgevinkt, ga je naar de volgende stap. Isolatieglas is dan je nieuwe agendapunt.

Heb je een raam met HR++ glas op het zuiden? Combineer dat altijd met zonwering, anders kan het juist erg warm worden in huis.

Welk materiaal isoleert goed tegen de warmte? 

Steenwol of glaswol wordt vaak als isolatiemateriaal voor thermische isolatie (warmte) gebruikt. Ook op het gebied van geluidsisolatie is dit materiaal aan te bevelen. Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing. Het is goedkoop en isoleert goed, maar is niet duurzaam vanwege het productieproces. De Knauf Ecose biedt wel hoge isolatiewaarden en is zeer brandveilig. 

Isolatieplaten van pur of pir (een verbeterde versie van pur) houden warmte goed binnen, maar zijn minder geschikt dan glaswol om warmte buiten te houden. Het is vooral de dikte van het materiaal dat ervoor zorgt dat de warmte wordt buitengehouden. Minerale wol, vooral glaswol van circa 26 cm dikte is zeer goed bruikbaar om je woning te isoleren tegen de warmte. 

Op welke isolatiewaarden moet je letten? 

U-waarde en R-waarde zijn belangrijke factoren die bepalen hoeveel warmte per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand wordt doorgelaten. 

  • De R-waarde (warmteweerstand) is de omgekeerde waarde van de U-waarde. Zo staat een U-waarde van 0,57 gelijk aan een R van 1/0,57= 1,75.

  • De lambdawaarde is een getal dat aangeeft hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager de waarde, des te beter de isolatiewaarde is.

Groen of wit dak?

Van een plat dak kun je ook stapsgewijs een groen dak maken. Groen op, tegen of rondom je huis zorgt namelijk voor verkoeling. Dat kan wel twee tot vier graden schelen in huis! De plantjes koelen bovendien de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. 

Een andere optie is een wit dak. De meeste platte daken in Nederland hebben een zwarte bitumen afwerking. Deze daken weerkaatsten slechts zo’n vijf procent van de warmte, terwijl witte dakbedekking wel 85 procent weerkaatst. Het helpt dus om je platte dak af te werken met witte dakbedekking of witte kiezels. 

Help je isolatie een handje

Niet alleen goede isolatie helpt je om de warmte buiten te houden. Je kunt zelf ook een paar dingen doen om je woning koeler te houden:

  • Gordijnen dicht en zonwering buiten naar beneden;
  • Houd ramen en deuren dicht;
  • Als het 's-nachts buiten koeler is, zet dan de ramen open. 
  • Gebruik minder apparatuur. 

Lees ook Tien ecologische manieren op je woning koel te houden.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Frans de Bruijckere

Ik las dat je zwarte platte daken warmte kunt isoleren met witte tegels. Graag info over kosten, subsidie mogelijkheden e.d.

Zaterdag 13 augustus 2022 17:16

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 16 augustus 2022 08:47
Voor deze specifieke, situatieafhankelijke vragen verwijzen we u graag door naar onze partner. U kunt hen kosteloos om advies vragen en uitnodigen voor een gratis huisbezoek: https://www.vastelastenbond.nl/zonnepanelen-advies/aanvragen/

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Tempo verduurzamen ligt te laag. Als we zo doorgaan duurt het nog 34 jaar voordat koopwoningen energielabel A hebben.

Slechts 1 op 6 woningen heeft energielabel

Woensdag 26 mei 2021 16:06

‌We lopen achter. Het tempo van verduurzamen ligt te laag en een groot gedeelte van de woningen heeft nog geen definitief energielabel. Als we het tempo van de afgelopen 5 jaar aanhouden, he...

Lees meer
Er zijn veel opties mogelijk. Ook met een kleiner budget kan je verduurzamen

Verduurzamen binnen budget. Dat kan!

Maandag 17 mei 2021 14:20

‌Verduurzamen woning binnen budget. Wat als je minder budget hebt, maar wel je woning wil verduurzamen? Margot van de Vastelastenbond geeft aan dat je verschillende manieren van verduu...

Lees meer
Regeling verlaagd tarief bestaat niet meer en wordt vervangen met nieuwe regeling

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking

Zaterdag 01 mei 2021 11:38

‌Postcoderoosregeling is veranderd Vanaf 1 april 2021 is er een vervanger voor de huidige postcoderoosregeleing: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. (SCE)Deelnemers aan ...

Lees meer
Slechte energielabels komen het vaakst voor in wijken met de hoogste WOZ-waarden

7/8 van de gemeenten met hoogste WOZ-waarden hebben slecht energielabel

Dinsdag 09 maart 2021 19:43

‌Laag energielabel, hoge WOZ-waarde Zeven van de acht gemeenten met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden kennen meer huizen met een laag energielabel dan het landelijk gemiddelde. De laatste vi...

Lees meer