Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Verduurzamen binnen budget. Dat kan!

Maandag 17 mei 2021 14:20Margot Boesveld
Er zijn veel opties mogelijk. Ook met een kleiner budget kan je verduurzamen

Er zijn veel opties mogelijk. Ook met een kleiner budget kan je verduurzamen

Verduurzamen woning binnen budget. Wat als je minder budget hebt, maar wel je woning wil verduurzamen? Margot van de Vastelastenbond geeft aan dat je verschillende manieren van verduurzamen hebt. Oók met een beperkt budget. Je bent wellicht geneigd om te gaan voor de goedkoopste optie, maar bedenk eerst goed wat de maatregelen opleveren. Dat is voor elk huis anders. Heb je nog enkel glas, dan ligt daar je eerste focuspunt. Maar in de meeste gevallen biedt isoleren van je woning de beste prijs-kwaliteit verhouding. Isolerende maatregelen kost je gemiddeld € 2.000,- en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar.

  • Verduurzamen 1.500- 2.000 euro budget
  • Verduurzamen 2.500 – 5.000 euro budget
  • Verduurzamen 5.000- 10.000 euro budget

Verduurzamen met een budget van 1.500- 2.000 euro 

Is je budget wat lager? Geen probleem. Ga eerst eens aan de slag met het 'laaghangende fruit'.  Daarmee bedoel ik de kieren en gaten van je woning dichten. Je kan al ontzettend veel zelf doen om je huis te isoleren en de verduurzamen. Lees eens het artikel: Verlaag je energierekening met deze parktische tips.

1. Ook de stand-by kan uit! Trek de stekker van het apparaat uit het stopcontact of gebruik een stand-by-killer.
2. GSM opgeladen? Oplader uit het stopcontact! Dit geldt overigens voor alle opladers.
3. Vervang oude apparaten en houdt hierbij rekening met deze grootverbruikers
4. Vervang de lampen door ledlampen.
5. Gebruik een (tijd)schakelblok. 
6. Plaats tochtstrips en houdt de warmte in huis.
7. Zet de temperatuur van de thermostaat nooit lager dan 16 graden en niet hoger dan 21.
8. Douche korter
9. Maak jouw huis energiezuiniger met energiebesparende maatregelen, zoals vloer-, plafond of dakisolatie.
10. Bel met de Vastelastenbond en ontvang gratis persoonlijk advies over besparen op energie. ;-)

Isoleren van de vloer en spouwmuren levert direct winst in de portemonnee op, maar ook houdt je huis de temperatuur langer vast en dat zorgt voor een beter wooncomfort. 

Verduurzamen met een budget van 2.500 – 5.000 euro 

Als je budget iets groter is, zijn er ook meer mogelijkheden. Het plaatsen van zonnepanelen een logische en duurzame stap. Met een budget tot € 5.000,- kun je ongeveer 8 tot 12 zonnepanelen aanschaffen. Met 12 panelen van 360 Wattpiek kun je ongeveer 4.300 kWh per jaar opwekken. Hiermee bespaar je ongeveer € 990,- per jaar op je energierekening. Je kan alle informatie over zonnepanelen op onze website vinden. 

Meer over de aanschaf van zonnepanelen via de Vastelastenbond. 

Verduurzamen met 5.000- 10.000 euro budget  

Heb je nog meer budget dan is er ruimte voor een warmtepomp of zonneboiler. Bieden kosten ongeveer rond de 5.000 euro. Een zonneboiler gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. De kosten van de zonneboiler verdien je ongeveer binnen vijftien tot twintig jaar terug. Wil je een zonneboiler, dan moet je cv-ketel wel het Gaskeur-NZ hebben. Een andere optie is een warmtepomp. Deze kosten liggen ook rond de 5.000 euro. Belangrijk is dan wel dat de isolatie van je woning op orde is. 

Energiebespaarlening of duurzaamheidslening

Denk ook eens na over andere mogelijkheden zoals een energiebespaarlening of een duurzaamheidslening. 

Je kunt via je gemeente een aanvraag doen voor een duurzaamheidslening. Dit kan tegen een waanzinnig lage rente van 1,61% (die ook nog eens af te trekken is van de belasting, box 1). Dit zorgt er voor dat in veel gevallen de besparing hoger is dan de aflossing en rente. Uiteraard is dit afhankelijk van de duur van de lening (5, 10 of 15 jaar) en het rendement van de maatregelen. 

Voorbeeld: de aanschaf van 10 zonnepanelen kost € 3.300. De zonnepanelen wekken 3.060 KWh per jaar op. Uitgaande van een KWh prijs van € 0,22 is dat € 673,- op jaarbasis. Rente en aflossing voor de duurzaamheidslening (10 jaar) is € 360 per jaar. Met de stroom die je opwekt kun je de lening afbetalen en houdt je nog geld over.

Anders uitgelegd: Stel je betaalt nu 150,- aan maandbedrag aan je energieleverancier. Doordat er zonnepanelen op je dak liggen betaal je minder voor stroom. Je kan je voorschotbedrag met € 30,- per maand verlagen en deze € 30,- gebruiken om de lening af te lossen. Zo voel je het niet direct in je portemonnee, maar heb je wel je eigen zonnepanelen installatie. 

Kosten van energieblabel C naar energielabel B

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Van derStraaten van der G

Wat is de temperatuur inde zomer moet hij dan ook aanblijven
De thermostaat ik laat hem zomers op 10 graden staan?

Donderdag 03 juni 2021 18:53

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Regeling verlaagd tarief bestaat niet meer en wordt vervangen met nieuwe regeling

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking

Zaterdag 01 mei 2021 11:38

‌Postcoderoosregeling is veranderd Vanaf 1 april 2021 is er een vervanger voor de huidige postcoderoosregeleing: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. (SCE)Deelnemers aan ...

Lees meer
Slechte energielabels komen het vaakst voor in wijken met de hoogste WOZ-waarden

7/8 van de gemeenten met hoogste WOZ-waarden hebben slecht energielabel

Dinsdag 09 maart 2021 19:43

‌Laag energielabel, hoge WOZ-waarde Zeven van de acht gemeenten met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden kennen meer huizen met een laag energielabel dan het landelijk gemiddelde. De laatste vi...

Lees meer
Nieuwe klassenindeling en betere icoontjes nieuw energielabel moet meer duidelijkheid geven

Apparaten krijgen nieuw energielabel

Maandag 01 maart 2021 10:09

‌ Koelkasten, vriezers, wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers en beeldschermen krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. De nieuwe schaal (A t/m G) is duidelijker en overzi...

Lees meer
Steeds meer huiseigenaren kiezen voor verduurzamen. Wooncomfort en financieel voordeel zijn vaak de belangrijkste redenen.

In 2020 hebben vier miljoen huishoudens duurzame aanpassingen gedaan

Maandag 22 februari 2021 12:02

‌In 2020 heeft 51% van de Nederlanders duurzame aanpassingen aan de woning gedaan of laten uitvoeren. Per woning zijn ongeveer vier aanpassingen gedaan.  Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, ...

Lees meer