Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Slechts 1 op 6 woningen heeft energielabel

Woensdag 26 mei 2021 16:06Margot Boesveld
Tempo verduurzamen ligt te laag. Als we zo doorgaan duurt het nog 34 jaar voordat koopwoningen energielabel A hebben.

Tempo verduurzamen ligt te laag. Als we zo doorgaan duurt het nog 34 jaar voordat koopwoningen energielabel A hebben.

‌We lopen achter. Het tempo van verduurzamen ligt te laag en een groot gedeelte van de woningen heeft nog geen definitief energielabel. Als we het tempo van de afgelopen 5 jaar aanhouden, heeft de gemiddelde koopwoning pas in 2055 energielabel A. Dat is pas over 34 jaar.

Calcasa onderzoekt periodiek hoe het ervoor staat met de energielabels voor woningen. De meest recente status: de vergroening is ingezet, maar er moet nog veel werk worden verzet voordat het gemiddelde energielabel op de woningmarkt een A-label is. 


40 procent heeft nog geen definitief energielabel


En dat verbaasd ons enigszins wel. Het is tenslotte al vanaf 2015 verplicht om een energielabel bij de verkoop of verhuur van een woning over te kunnen dragen. Op dit moment heeft ongeveer 91% van de woningen bij een transactie een definitief energielabel. Doordat een energielabel alleen verplicht is bij een transactie, is lang nog niet ieder huis voorzien van een definitief energielabel. Van de  7,7 miljoen woningen in Nederland hebben 4,6 miljoen woningen op dit moment een definitief energielabel. Dat komt neer op ongeveer 60%, dus voor 4 op de 10 huizen is het definitieve energielabel nog niet bekend.


Gelukkig is er ook goed nieuws

 Zo zijn er namelijk ook 4,6 miljoen woningen die wél een energielabel hebben. En er heeft ook een duidelijke vergroening plaatsgevonden. 1,3 miljoen woningen een definitief energielabel A,. Ook het aantal woningen met een B-label is aan het toenemen en met name de D- en E-labels nemen relatief af. Dit heeft tot gevolg dat het gemiddelde energielabel van een woning in Nederland op dit moment tussen een B- en C-label ligt, daar waar het 10 jaar geleden nog een D-label was.

Er komt ook meer beweging in de slechtste energielabels. En gelukkig maar, want daar valt de meeste winst te behalen. 16% van de woningen verbeterden van een G- naar een A-label. 


Provincie Flevoland is koploper 


In Flevoland heeft 68% van de woningen een A- of B-label. Dat komt omdat er in deze provincie relatief meer nieuwbouwwoningen staan. Deze zijn aan strengere energieregels en scoren daarmee altijd een A-label. Drenthe komt met 48 procent op de tweede plaats. Op stedelijk niveau scoort Almere het best. 49 procent van de woningen heeft daar een energielabel en 58 procent daarvan is klasse A. Rotterdam scoort het slechtst met 20 procent A-labels, al heeft daar wel 53 procent van de huizen een label. In totaal heeft 30 procent van de Nederlandse huizen een A-label.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Er zijn veel opties mogelijk. Ook met een kleiner budget kan je verduurzamen

Verduurzamen binnen budget. Dat kan!

Maandag 17 mei 2021 14:20

‌Verduurzamen woning binnen budget. Wat als je minder budget hebt, maar wel je woning wil verduurzamen? Margot van de Vastelastenbond geeft aan dat je verschillende manieren van verduu...

Lees meer
Regeling verlaagd tarief bestaat niet meer en wordt vervangen met nieuwe regeling

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking

Zaterdag 01 mei 2021 11:38

‌Postcoderoosregeling is veranderd Vanaf 1 april 2021 is er een vervanger voor de huidige postcoderoosregeleing: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. (SCE)Deelnemers aan ...

Lees meer
Slechte energielabels komen het vaakst voor in wijken met de hoogste WOZ-waarden

7/8 van de gemeenten met hoogste WOZ-waarden hebben slecht energielabel

Dinsdag 09 maart 2021 19:43

‌Laag energielabel, hoge WOZ-waarde Zeven van de acht gemeenten met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden kennen meer huizen met een laag energielabel dan het landelijk gemiddelde. De laatste vi...

Lees meer
Nieuwe klassenindeling en betere icoontjes nieuw energielabel moet meer duidelijkheid geven

Apparaten krijgen nieuw energielabel

Maandag 01 maart 2021 10:09

‌ Koelkasten, vriezers, wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers en beeldschermen krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. De nieuwe schaal (A t/m G) is duidelijker en overzi...

Lees meer