Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Zonnepanelen verzekeren, hoe zit dat?

Zondag 13 september 2020 13:18Margot Boesveld
Zonnepanelen verzekering nuttig of niet?

Zonnepanelen verzekering nuttig of niet?

Zijn zonnepanelen automatisch verzekerd? Wat gebeurt er als jouw zonnepanelen schade hebben door hagel of storm, of als blijkt dat de installatie niet goed is gegaan? Veel mensen vragen zich af of hier een aparte verzekering voor nodig is. Welke schade is dan gedekt? Wat kost een verzekering en is het nuttig of niet? In dit artikel gaan we in op verschillende schades van zonnepanelen en hoe de verzekering voor zonnepanelen in elkaar steekt. 

 • Herbouwwaarde van de woning
 • Aard en nagelvaste bevestiging of kliksysteem
 • Schade door nalatigheid (constructie)
 • Schade door diefstal
 • Schade door hagel en storm
 • Misgelopen stroomopbrengst

Herbouwwaarde van je woning

Als je zonnepanelen hebt neemt de herbouwwaardevan je huis toe. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je woning (excl. grond en locatie) in dezelfde staat op dezelfde plek te herbouwen. Dat betekent dat je je zonnepanelen moet doorgeven aan je verzekeraar. Dit kan vaak met een herwouwaardeformulier. Veel verzekeraars bieden ook een garantie tegen onderverzekering. Soms vallen zonnepanelen alleen onder de opstalverzekering als is gekozen voor garantie tegen onderverzekering. Als daar niet voor is gekozen en de klant wil de zonnepanelen wel verzekeren, moet hij dat expliciet aangeven. Controleer goed hoe dit bij jou verzekering zit.

Aard en nagelvaste bevestiging valt onder opstal

Heb je zonnepanelen op jouw eigen dak liggen, dan vallen de zonnepanelen onder de bestaande opstalverzekering van de woning. Informeer altijd bij jouw verzekeringsmaatschappij of de opstalverzekering de zonnepanelen dekt of dat er een aparte module of aanvullende verzekering voor nodig is. Niet alle verzekeraars bieden standaard deze dekking!

De bevestiging is belangrijk. Weet daarom goed hoe je zonnepanelen bevestigd zijn. Veel maatschappijen vergoeden de schade namelijk alleen als de bevestiging ‘aard- en nagelvast’ is. Dat betekent dat losmaken van de panelen is niet mogelijk zonder breken of beschadigen. Tegenwoordig worden veel zonnepanelen met een kliksysteem of consoles gemonteerd. Dan vallen ze bij sommige verzekeraars niet onder de opstal, maar als inboedel en dan gelden er beperkende voorwaarden. De vraag is dan of de zonnepanelen onderdeel zijn van het onroerend goed. Ben je niet de eigenaar van het pand dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Wanneer je een huurwoning hebt, dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn en moet je jouw zonnepanelen apart verzekeren. Lees dan goed de voorwaarden van jouw verzekering door. 

Verzekeringmaatschappijen maken dus onderscheid tussen zonnepaneleninstallaties die aan het dak bevestigd zijn of dat de panelen los op het dak staan. Dat laatste is meestal van toepassing bij een plat dak. Zitten de panelen niet ‘vast’, dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed en dan is er een grote kans dat jouw zonnepanelen door de opstalverzekering niet gedekt zijn.

 • Heb je zonnepanelen laten plaatsen? Geef dit dan altijd door aan je verzekeraar! Zorg er voor dat de herbouwwaarde van jouw opstalverzekering wordt verhoogd met de waarde van de zonnepanelen. Je gaat dan wel meer premie gaat betalen, maar dat zal om een kleine verhoging gaan.
 • Heb je zonnepanelen en weet je niet of deze goed verzekerd zijn of twijfel je toch al of je goed verzekerd bent en niet teveel betaalt? Laat het dan controleren door één van onze verzekeringsadviseurs.

Schade door nalatigheid zonnepanelen

Schade door nalatigheid van installatie komt voor rekening van de installateur/ leverancier. Dit kan een behoorlijke (juridische) strijd worden. Het is aan te raden om in zee te gaan met een erkend bedrijf dat is aangesloten bij de branche organisatie. Deze leveren doorgaans producten met een keurmerk, bijvoorbeeld Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE). Heb je een geschil met de leverancier, dan kun je je als consument altijd wenden tot jouw rechtsbijstandverzekering. 

Zonnepanelen verzekeren tegen diefstal

Het gebeurt niet vaak, maar zonnepanelen worden wel eens gestolen. Zonnepanelen zijn door inbrekers namelijk gemakkelijk te demonteren zonder inbraakschade achter te laten. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben als voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn. Dus wees ervan bewust dat de zonnepanelen wellicht niet verzekerd zijn bij diefstal indien er geen inbraakschade is. Is er dan veel risico? Inbrekers zullen zich vooral richten op zonnepanelen op daken die niet goed zichtbaar zijn. Daar is voor hen het risico het minst groot. Veelal zijn dit platte daken, demontage gaat dan namelijk nog iets gemakkelijker. Zorg ervoor dat je - voordat de panelen geplaatst worden - de serienummers van de zonnepanelen noteert! Deze staan namelijk aan de achterkant van de panelen. Indien er een alarmsysteem aanwezig is, kan je ook de zonnepanelen aansluiten op jouw alarmsysteem. Dat is relatief makkelijk door een draad door de doorvoergaten van de zonnepanelen te halen. Wordt deze onderbroken, dan gaat jouw alarm af. 

zorg voor een goede installatie van zonnepanelen

Dekking zonnepanelen bij hagel en stormschade

Vaak worden zonnepanelen bevestigd zodat deze ook stormen kunnen overleven. Sommige verzekeraars sluiten schade bij natuurrampen uit, maar steeds meer verzekeraars bieden dekking bij stormschade. Het grootste risico in Nederland is een zeer zware storm of hagelstenen. Bekijk dus ook jouw polis of de opstalverzekering zware storm dekt. Daarom is het belangrijk dat je een goede installateur kiest, die de zonnepanelen op jouw dak bevestigt.

Hoe dit verzekerd is, is ook afhankelijk van jouw verzekeraar. Let hierbij op: 

 • Minimale windkracht
 • Hoogte eigen risico
 • Uitsluitingen

Sommige verzekeraars vergoeden niet alleen de schade aan jouw zonnepanelen, maar ook het productieverlies dat je hebt geleden. Maar let op: Verzekeraars keren alleen uit als er sprake is van een minimale windsnelheid per seconde. Dit is vaak vanaf windkracht 7. Zijn jouw zonnepanelen door storm beschadigd, dan geldt standaard een eigen risico. Dit geldt ook als je hebt gekozen voor € 0,- eigen risico.

Schade misgelopen stroomopbrengst

Financiële schade van productieverlies of uitval van de zonnepanelen, wordt door slechts een paar verzekeraars vergoed. Bij de meeste verzekeraars moet je hiervoor een extra module voor afsluiten.

Wat is niet verzekerd?

Niet alle schade is verzekerd. Over brandschade ontstaat nog wel eens discussie. Met name slecht installatiewerk kan woningbrand veroorzaken en waar ligt het probleem dan? Werk altijd met een erkend instalatiebedrijf met keurmerk. Zoals installateurs van Techniek Nederland of  het keurmerk Zonnekeur. Verder is niet verzekerd:

 • Schade die ontstaat door verkeerde installatie van de zonnepanelen
 • Schade aan meetapparatuur of andere technische hulpmiddelen waar te nemen. Zoals haarscheurtjes. 
 • Kosten van storingen aan uw zonnepaneleninstallatie
 • Kosten die je maakt omdat je tijdelijk andere stroom moet inschakelen na schade of diefstal van je zonnepanelen

Wat kost een zonnepanelen verzekering? 

Premies van zonnepanelenverzekering zijn vrij hoog, normaal gesproken 0,25% van de factuurwaarde met een minimum van € 50,- per jaar. Ze dekken dan wel praktisch alle schades aan je zonnepanelen.Wil je je opstalverzekering controlen of je zonnepanelen verzekeren? Laat je dan informeren door onze verzekeringsadviseur.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Willem Tuijt

Heel nuttig deze informatie over het verzekeren van zonnepanelen.
Ik neem hierover binnenkort contact op met mijn verzekering.

Donderdag 01 augustus 2019 08:48

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 01 augustus 2019 15:52
Beste Willem,

Wij bieden u ook een gratis verzekeringscheck aan. Mijn collega Johan kan dan de verzekeringen en dekking voor u controleren.

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Verzekeraars verhogen eigen risico

Verzekeraars verlagen dekking smartphones

Dinsdag 18 juni 2019 16:59

Beeldscherm smartphone kapot? Let op je dekking. Veel verzekeraars passen hun dekking voor smartphones, tablets en laptops bij inboedelverzekeringen aan vanwege de al jaren stijgende schadelast van mo...

Lees meer
45 procent stijging schadeclaims door brand

Schadeclaims door autobrand in 4 jaar 45% toegenomen

Woensdag 15 mei 2019 10:50

In de afgelopen 4 jaar is het aantal autobrandclaims met 45% toegenomen. In 2018 hebben verzekeraars 4.359 claims ontvangen naar aanleiding van autobranden. Ten opzichte van 3.012 in 2014. Dat blijkt ...

Lees meer
Denk bij verhuur van uw woning goed aan uw hypotheek en uw opstal -en inboedelverzekering.

Huis verhuren? 10 handige tips | Hier moet u op letten

Woensdag 01 mei 2019 10:01

Huis verhuren? 10 handige tips | Hier moet u op letten Veel mensen verhuren gedurende het jaar of tijdens de vakantieperiodes hun woning. Bent u van plan om uw woning te verhuren? Denk dan goed aan...

Lees meer
Handige tips voor uw reis en reisverzekering

Reisverzekering; extra belangrijk in de zomermaanden

Maandag 15 april 2019 12:27

In mei, juni, juli en augustus gaan veel Nederlanders op vakantie. Het is belangrijk om u goed te verzekeren, zodat u in geval van schade, nood of diefstal terug kunt vallen op de verzekering. Bekijk...

Lees meer