Zonnepanelen verzekeren, hoe zit dat?
Vrijdag 26 juli 2019 13:18:42
Zonnepanelen verzekering nuttig of niet?

Zijn zonnepanelen automatisch verzekerd? Wat gebeurt er als uw zonnepanelen schade hebben door hagel of storm, of als blijkt dat de installatie niet goed is gegaan? Veel mensen vragen zich af of hier een aparte verzekering voor nodig is. Welke schade is dan gedekt? Wat kost een verzekering en is het nuttig of niet?

Heeft u de zonnepanelen op uw eigen dak liggen, dan vallen de zonnepanelen onder de bestaande opstalverzekering van uw woning. Steeds meer verzekeraars bieden een dekking voor zonnepanelen aan. Informeer ten alle tijden bij uw verzekeringsmaatschappij of de opstalverzekering de zonnepanelen dekt of dat er een aparte module of aanvullende verzekering voor nodig is. Verzekeringmaatschappijen maken namelijk onderscheid tussen zonnepanelen installaties die aan het dak bevestigd zijn of dat de panelen los op het dak staan. Dat laatste is meestal van toepassing bij een plat dak. Zit de panelen niet ‘vast’, dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed en dan is er een grote kans dat uw zonnepanelen door de opstalverzekering niet gedekt zijn. Ook voor schuine daken kunnen er risico’s zijn indien de zonnepanelen op het dak zijn geklikt in plaats van zijn vastgeschroefd. Ook dan is het de vraag of de zonnepanelen onderdeel zijn van het onroerend goed. Bent u niet de eigenaar van het pand dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Wanneer u een huurwoning heeft dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn en moet u uw zonnepanelen extra verzekeren.

Zorg er wel voor dat de herbouwwaarde van uw opstalverzekering wordt verhoogd met de waarde van de zonnepanelen.
U dient er dan wel rekening mee te houden dat u iets meer premie gaat betalen, maar dat zal om een kleine verhoging gaan.

Heeft u zonnepanelen en weet u niet of deze goed verzekerd zijn of twijfelt u sowieso of u goed verzekerd bent en niet teveel betaald?
Laat het dan controleren door één van onze verzekeringsadviseurs.

Schade door nalatigheid zonnepanelen

Schade door nalatigheid van installatie komt voor rekening van de installateur/ leverancier. Dit kan een behoorlijk (juridische) strijd worden. Het is aan te raden om met een erkend bedrijf die aangesloten is bij branche organisatie, in zee te gaan, die producten met een keurmerk leveren. Bv. Stichting garantie fonds zonne energie. Heeft u een geschil met de leverancier, dan kan u zich als consument altijd wenden tot uw rechtsbijstandverzekering. 

Zonnepanelen verzekeren tegen diefstal

Het gebeurt niet vaak, maar zonnepanelen worden wel eens gestolen. Zonnepanelen zijn door inbrekers namelijk gemakkelijk te demonteren zonder inbraakschade achter te laten. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben als voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn. Dus wees ervan bewust dat de zonnepanelen wellicht niet verzekerd zijn bij diefstal indien er geen inbraakschade is. Is er dan veel risico? Inbrekers zullen zich vooral richten op zonnepanelen op daken die niet goed zichtbaar zijn. Daar is voor hen het risico het minst groot. Veelal zijn dit platte daken, demontage gaat dan namelijk nog iets gemakkelijker. Zorg ervoor dat - voordat de panelen geplaatst worden, u de serie nummers van de zonnepanelen noteert! Deze staan namelijk aan de achterkant van de panelen. Indien er een alarmsysteem aanwezig is, kan u ook de zonnepanelen aansluiten op uw alarmsysteem. Dat is relatief makkelijk door een draad door de doorvoergaten van de zonnepaneel te halen. Wordt deze onderbroken, dan gaat uw alarm af. 

zorg voor een goede installatie van zonnepanelen

Dekking zonnepanelen bij hagel en stormschade

Vaak worden zonnepanelen bevestigd zodat deze ook stormen kunnen overleven. Sommige verzekeraars sluiten schade bij natuurrampen uit, maar steeds meer verzekeraars bieden dekking bij stormschade. Het grootste risico is in Nederland is een zeer zware storm of hagelstenen. Bekijk dus ook uw polis of de opstalverzekering zware storm dekt. Daarom is het goed opletten dat u een goede installateur kiest die op uw dak de zonnepanelen bevestigd.

Hoe dit verzekerd is, is ook afhankelijk van uw verzekeraar. Let hierbij op: 

  • Minimale windkracht
  • Hoogte eigen risico
  • Uitsluitingen

Sommige verzekeraars vergoeden niet alleen de schade aan uw zonnepanelen, maar ook het productieverlies dat u heeft geleden. Maar let op: Verzekeraars keren alleen uit als er sprake is van een minimale windsnelheid per seconde. Dit is vaak vanaf windkracht 7. Zijn uw zonnepanelen door storm beschadigd, dan geldt standaard een eigen risico. Dit geldt ook als u hebt gekozen voor € 0,- eigen risico.

Wat is niet verzekerd?

Niet alle schade is verzekerd. Over brandschade ontstaat vaak nog wel eens discussie. Met name slecht installatiewerk kan woningbrand veroorzaken en waar ligt het probleem dan? Werk altijd met een erkend instalalatiebedrijf met keurmerk. Zoals installateurs van Techniek Nederland of  het keurmerk zonnekeur.

  • Schade die ontstaat door verkeerde installatie van de zonnepanelen
  • Schade aan meetapparatuur of andere technische hulpmiddelen waar te nemen. Zoals haarscheurtjes. 
  • Kosten van storingen aan uw zonnepaneleninstallatie
  • Kosten die u heeft omdat u tijdelijk andere stroom moet inschakelen na schade of diefstal van je zonnepanelen

Wat kost een zonnepanelen verzekering? 

Premies van zonnepanelen verzekering zijn vrij duur, normaal gesproken 0,25% van de factuurwaarde met een minimum van € 50,- per jaar. Ze dekken dan wel praktisch alles aan uw zonnepanelen.

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this

Willem Tuijt reageerde op Donderdag 01 augustus 2019 08:48:21

Heel nuttig deze informatie over het verzekeren van zonnepanelen.
Ik neem hierover binnenkort contact op met mijn verzekering.
Onze medewerker: Margot reageerde op: Donderdag 01 augustus 2019 15:52:50
Beste Willem,

Wij bieden u ook een gratis verzekeringscheck aan. Mijn collega Johan kan dan de verzekeringen en dekking voor u controleren.
Bekijk ook
Piek in stroomverbruik tijdens hitte (hittegolf kost geld)
Stroomverbruik stijgt tijdens hitte 10% tot 15% Tijdens deze zomerse temperaturen neemt het stroomverbruik exceptioneel toe. Wanneer de thermometers temperaturen boven de 32 graden meten, stijgt ...
Foutieve e-mail in omloop
Wij ontvangen de melding van mensen dat ze zijn benaderd met de e-mail: waarom zou u geen bezwaar maken. Deze e-mail wordt NIET vanuit ons verstuurd. Foutieve e-mail Er is vandaag (22-07-2019) e...
Meer twintigers en dertigers hebben schulden
Er zijn meer financiële kopzorgen voor twintigers en dertigers. De huidige schuldensituatie bij twintigers en dertigers is zorgelijk. Dat zegt Peter van den Bosch van het Bureau Kredietregistratie (B...