Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Klantvraag: Hoe zit het nu eigenlijk met zonnepanelen en slimme meters?

Donderdag 24 november 2022 14:50Frank van de Ven
Er zijn grote verschillen tussen opbrengen, salderen en terugleveren. Deze begrippen worden door elkaar gebruikt en soms verkeerd geïnterpreteerd. Onze klantenservice legt uit hoe het zit.

Er zijn grote verschillen tussen opbrengen, salderen en terugleveren. Deze begrippen worden door elkaar gebruikt en soms verkeerd geïnterpreteerd. Onze klantenservice legt uit hoe het zit.

De combinatie zonnepanelen en slimme meters levert regelmatig vragen op. Onze klantenservice krijgt regelmatig telefoontjes over deze onderwerpen. Wat opvalt is dat er vaak verwarring bestaat over de begrippen ‘opbrengen’, ‘salderen’ en ‘teruglevering’. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. In dit blog leggen we uit hoe het echt zit.

De klantenservice van de Vastelastenbond wordt regelmatig gebeld over dit onderwerp. Er zijn grote verschillen tussen opbrengen, salderen en terugleveren. Deze begrippen worden door elkaar gebruikt en soms verkeerd geïnterpreteerd. We leggen graag uit wat de verschillen zijn:
 
 • Opbrengen Het totaal aan kWh stroom dat wordt opgewekt door zonnepanelen.
 • Salderen Het aantal kWh stroom dat weggestreept kan worden tegen je verbruik (hiervoor ontvang je dus exact het tarief dat de leverancier aan jou berekent).
 • Terugleveren Dit is de meeropbrengst aan kWH stroom dat boven je verbruik ligt (hiervoor ontvang je een ander (lager) tarief dat per leverancier kan verschillen).
   

Oude versus digitale meter

Nu deze begrippen duidelijk zijn, wordt het tijd om de verschillen tussen een ‘oude’ en slimme meter. Veel mensen vinden het prettig om te zien dat een oude meter terugtelt als er sprake is van teruglevering. Wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt, is dat direct goed zichtbaar op zo’n meter.

De exacte opbrengst van je zonnepanelen zie je echter niet terug op je meter. Dat geldt voor zowel je ‘oude’ als digitale meter.  De exacte opbrengsten van zonnepanelen zijn op de installatie (omvormer) van je zonnepanelen terug te vinden. Een digitale meter laat op een andere manier weten of er energie teruggeleverd wordt. Een digitale – beter bekend als ‘slimme meter’ – beschikt over vier telwerken. Deze telwerken geven het verbruik en de mate van terugleveren aan:
 
•              Telwerk 1 Verbruik laag tarief,
•              Telwerk 2  Verbruik hoog tarief,
•              Telwerk 3 Teruglevering laag tarief (heet soms anders),
•              Telwerk 4 Teruglevering hoog tarief (heet soms anders).


Werking slimme meter

Hieronder hebben we een paar voorbeelden neergezet. Zo kun je de werking van de slimme meter zien. Dit systeem werkt anders dan de meter die je gewend bent maar is wel duidelijker en helder.
 
 1. Alleen je verbruik zonder opbrengst wordt geteld op telwerk 1 of 2 (de telling is afhankelijk van het tijdstip van je verbruik).
 2. Wanneer je 2,5 kWh verbruikt en 0,75 kWh opwekt, houdt de slimme meter dat nauwkeurig bij. De digitale meter telt 2,5 – 0,75 = 1,75 kWh op bij telwerk 1 of 2 (dat is afhankelijk van het tijdstip).
 3. Als je 2,5 kWh verbruikt en 2,5 kWh opwekt, staat je slimme meter stil.
 4. Wanneer je 2,5 kWh verbruikt en 3,00 kWh opwekt, staat telwerk 2 van de slimme meter  stil en wordt 0,5 kWh op telwerk 3 of 4 bijgeteld (meestal is het telwerk 4 omdat dan de zon schijnt).
   
Voorbeeld 3 vraagt om een extra toelichting. Alleen wanneer je alle opgewekte stroom direct verbruikt (bijvoorbeeld als de zon schijnt en je je vaatwasser aanzet) zie je dus niets terug op de slimme meter. Als je verbruik of de opbrengsten van elkaar verschillen of als het verbruik op een ander moment plaatsvindt dan de opbrengst, zie je dat wel terug op je slimme meter.


Slimme meter wordt de toekomst

Het is verstandig om nu alvast vertrouwd te raken met je slimme meter. Uiteindelijk wordt namelijk ieder huishouden verplicht om een digitale meter aan te schaffen. Deze meters zijn hard nodig omdat mensen die aan het eind van een jaar veel energie terugleveren een lagere meterstand kunnen hebben dan aan het begin van het jaar. Verschillende systemen kunnen niet goed met die data omgaan.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Johan Apperloo

Dank voor deze verheldering. Blijft bij mij nog wel een vraag over: Waar kan ik dan nog mijn werkelijke verbruik zien (dus niet gecorrigeerd voor eigen opwek)?

Zondag 27 augustus 2023 18:52

Van der Ploeg

bij Delta moet de basisschool nogmaals worden doorlopen, 2.5-0.75 is nog altijd 1.75 en geen 1.5

Vrijdag 25 november 2022 11:08

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 11:13
Scherp. We hebben het aangepast en direct een telraam besteld.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Na een aantal onderhandelingsrondes is de Vastelastenbond er opnieuw in geslaagd om een jaarcontract met vaste gunstige tarieven aan te kunnen bieden.

Begin 2023 goed met een jaarcontract met vaste tarieven

Woensdag 23 november 2022 11:30

‌Dit artikel is geactualiseerd op 9 januari 2023. Na een aantal onderhandelingsrondes is de Vastelastenbond er opnieuw in geslaagd om een jaarcontract met vaste tarieven aan te kunnen bieden...

Lees meer
Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks een groot aantal partijen.

PERSBERICHT: Solvabiliteitsonderzoek 2022: Deze energieleveranciers hebben geen financiële buffers

Dinsdag 22 november 2022 15:25

Van de twintig energieleveranciers waarvan de Vastelastenbond de financiële gezondheid onderzocht, zijn er drie met een negatieve solvabiliteit. Dat de solvabiliteit van dit drietal laag is, be...

Lees meer
De overheid stuurt met het prijsplafond aan op gedragsverandering. “Het doel is om meer bewustzijn te creëren over het energieverbruik”, verduidelijkt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Extra editie podcast: Wat staat ons op energiegebied te wachten in 2023?

Dinsdag 15 november 2022 09:56

‌ Met de komst van een compensatieregeling helpt de overheid Nederlandse huishoudens dit jaar nog met het betalen van hun steeds hoger wordende energierekening. In 2023 gaat een prijsplafond van...

Lees meer
Dynamische energiecontracten zijn populair. Deze manier van energie afnemen is echter erg intensief en kan risicovol zijn

Podcast staat in het teken van dynamische energiecontracten: ontdek de voor- en nadelen

Woensdag 09 november 2022 08:50

Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis waardoor je direct ziet op welk moment van de dag je het minst ...

Lees meer