Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

PERSBERICHT: Solvabiliteitsonderzoek 2022: Deze energieleveranciers hebben geen financiële buffers

Dinsdag 22 november 2022 15:25Frank van de Ven
Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks een groot aantal partijen.

Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks een groot aantal partijen.

Van de twintig energieleveranciers waarvan de Vastelastenbond de financiële gezondheid onderzocht, zijn er drie met een negatieve solvabiliteit. Dat de solvabiliteit van dit drietal laag is, betekent volgens de consumentenorganisatie dat deze energieleveranciers kwetsbaar zijn voor financiële tegenslagen. Eind vorig jaar vielen zes energiebedrijven om die er niet goed voorstonden qua solvabiliteit.
 
  • Drie energiebedrijven hebben een negatieve solvabiliteit
  • Vorig jaar vielen zes energiebedrijven om wegens slechte solvabiliteit
  • De Vastelastenbond onderzocht twintig energiebedrijven
  • Merendeel energiebedrijven heeft positieve solvabiliteit
     
Op basis van de jaarcijfers van 2021 zijn er drie bedrijven met een negatieve solvabiliteit te noteren. Het gaat om DGB, Gulf Gas and Power en Mega Energie. De solvabiliteit van Mega Energie was van alle onderzochte partijen in 2021 het laagst. Deze nieuwkomer, die sinds eind vorig jaar in Nederland actief is, levert ook energie in Frankrijk en België.
 
Bij het beoordelen van de solvabiliteit heeft de consumentenorganisatie  gekeken naar de jaarcijfers die energieleveranciers hebben gedeponeerd. Zes energieleveranciers hebben een positieve, maar lage solvabiliteit. Twaalf energiebedrijven beschikken over een goede solvabiliteit. Dit zijn onder andere Eneco, Pure Energie, Greenchoice, Vattenfall, Powerpeers, Delta en Essent. Met een percentage tussen de twintig en zestig procent scoren deze energiebedrijven het hoogst op solvabiliteit.
 

Solvabiliteit energieleveranciers onderzocht

Solvabiliteit wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van een bedrijf en geeft aan in welke mate bedrijven zijn gefinancierd met eigen vermogen. Wanneer er sprake is van een groot eigen vermogen wil dat zeggen dat een bedrijf over meer financiële buffers beschikt. Een solvabiliteit van boven de twintig procent is gezond. Wanneer de solvabiliteit van een onderneming onder de  twintig procent komt, is dat laag te noemen, maar het hoeft niet direct een probleem te zijn. Dit betekent dat een groot gedeelte van het bedrijf gefinancierd werd met geleend geld.
 
De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de financiën. Een negatieve solvabiliteit houdt in dat bedrijven weinig financiële klappen kunnen opvangen. Daarnaast is het lastiger om geld te lenen of krediet te krijgen wanneer de solvabiliteit laag is. Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat. Wanneer een energieleverancier failliet gaat, blijft de leveringszekerheid gegarandeerd. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten.
 

Onderzoek solvabiliteit. Op basis van de laatst bekende jaarcijfers 2021 tenzij anders vermeld.
 

Solvabiliteitsonderzoek Vastelastenbond

Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks een groot aantal partijen. “We regelen voor duizenden klanten jaarlijks het beste energiecontract. Bij ons selectieproces speelt niet alleen de laagste prijs een rol”, verduidelijkt directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie.
 
Het is volgens Wolfert “ontzettend belangrijk” om te weten welke partijen solvabel zijn: “Wij willen geen klanten aanmelden bij een energieleverancier die een grotere kans heeft om failliet te gaan. De gevolgen van de faillissementsgolf van december vorig jaar zingen dit jaar nog door.”
 

Opmerkelijke uitkomsten onderzoek

De uitkomsten van het solvabiliteitsonderzoek verraste Wolfert enigszins: "Vorig jaar zijn een aantal bedrijven failliet gegaan die een lage of negatieve solvabiliteit hadden. Er zijn nog steeds een aantal energieleveranciers actief met een negatieve solvabiliteit die een verhoogd risico op faillissement lopen.”
 
De huidige situatie in de energiemarkt is amper te vergelijken met hoe de markt zich vorig jaar ontwikkelde, stelt Wolfert: “Er zijn geen vaste contracten meer en de extra kosten die energiebedrijven maken, kunnen ze doorrekenen aan hun klanten middels variabele tarieven. Dit resulteert in een lager risico en, zo verwacht ik, hogere marges.  Wat verder opvalt is dat veel energiebedrijven er qua solvabiliteit goed voor staan. Meer dan de helft heeft een uitstekende solvabiliteit van tussen de twintig en zestig procent.”
 

Faillissementsgolf energiemarkt

Vorig jaar onderzocht de Vastelastenbond voor het eerst de solvabiliteit van negentien energiebedrijven. Het onderzoek van de consumentenorganisatie wees uit dat een aantal partijen er financieel slecht voorstonden. Uiteindelijk vroegen zeven energiebedrijven faillissement aan.
 
Welkom EnergieAnode EnergieEnstrogaAllure EnergieSEPA Green, Naked Energy en FENOR Energie gingen bankroet. Op Allure Energie na waren de extreem hoge energietarieven de oorzaak van de faillissementsaanvraag.

*  Rectificatie: We hebben in een eerder onderzoek de solvabiliteitscijfers van moedermaatschappij Nuts Topholding B.V.  gebruikt om de financiële gezondheid van Budget Energie te onderzoeken. Budget Energie heeft echter aangegeven dat we moeten kijken naar de jaarrekening van dochteronderneming Budget Thuis. Deze B.V. heeft geen negatieve solvabiliteit.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Jochems

Ik ben van plan over te stappen naar Budget Energie is in de solvaliteitsgrens van 0-20% is dit verstandig .
Met vr.gr. R.Jochems

Vrijdag 17 maart 2023 10:50

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 17 maart 2023 11:07
Op het gebied van solvabiliteit kan dit prima! U kunt gerust overstappen.

Schillings-Dassen

Per 1 januari 2023 zou ik ..zoals beloofd kunnen overstappen van VandeBron naar Gewoon Energie. Alleen..ik hoor daar niets meer van. En is dat een vast jaarcontract of is het variabel? En wordt het prijsplafond maandelijks verrekend of bij de eindafrekening?

Vrijdag 09 december 2022 11:02

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 09 december 2022 11:37
U hoort op de dag van de levering van uw 'oude' leverancier dat u bent overgezet en ontvangt vlak daarna de eindafrekening. Uw nieuwe leverancier communiceert de verrekening van het prijsplafond. Naar verwachting wordt deze maandelijks verrekend.

U heeft een jaarcontract en betaalt dus gedurende twaalf maanden een vast tarief voor uw energieverbruik bij Gewoon Energie.

Ruud

Hoe kan het dat Engie vorig jaar in de solvabiliteitsvergelijker van de Vastelastenbond nog als 1 van de 2 meest solvabele leveranciers vermeld stond en nu 2 treden lager is gezakt naar oranje met 0-20% solvabiliteit? Engie is de grootste leverancier/producent ter wereld, blijft innoveren/investeren in Nederland, vraagt om werknemers en was 1 van de stabielste leveranciers dit jaar, zonder de vele extra tussentijdse verhogingen die andere leveranciers wel massaal toepasten. Als ze tegen de gevarenzone aan zouden zitten, dan zijn er toch geen extra werknemers nodig en blijven ze hier toch niet investeren in zonneparken en zelfs ook een waterstofcentrale?

Zondag 27 november 2022 13:05

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 28 november 2022 08:38
Dat weten wij ook niet. Het onderzoek is gedaan op basis van de door de energiebedrijven aangeleverde jaarcijfers.

Harrie

Ik zit bij Mega Energie met een variabel contract.
-Ik zie dat ze er niet goed voor staan-
Mega heeft aangegeven de 190 Euro van de overheid voor november / december te verrekenen in de jaarnota van mei 2023.
Mag dat terwijl ik een positief saldo heb staan versus verbruik tot heden?
Ik ben bang dat die 2 x 190 euro ook weg zijn mochten ze omvallen.
Wat te doen om dit te voorkomen?

Vrijdag 25 november 2022 15:49

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 16:16
Op deze pagina vindt u meer informatie over de compensatieregeling:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/vraag-en-antwoord/hoe-krijg-ik-de-190-euro-korting-op-mijn-energierekening-in-november-en-december

U kunt kijken of u een andere leverancier kunt vinden waar u zich prettiger bij voelt. Onze klantenservice helpt u graag. U kunt hen tijdens werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur bellen.

Rosenkrantz

Wanneer wordt Overstapstress als volksziekte in Nederland erkend?
Jaarlijks terugkerende stress {denk aan}
Internetproviders, verzekeringen {auto, zorg en huis}
Energieleveranciers en de verplichte stapelbelasting die de kosten nog eens extra ophogen.
Ik denk met weemoed terug aan de eenvoud en transparantie van het gemeentelijk energiebedrijf of het ziekenfonds met slechts de btw als belasting heffing.
Alles is natuurlijk ook duurder geworden omdat het ingewikkelder is gemaakt.

Vrijdag 25 november 2022 13:20

Leroi

Hoe is t met Energie Direct?

Vrijdag 25 november 2022 09:32

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:36
Daar heeft u overheen gekeken lijkt het. Deze partij scoort goed in het schema (solvabiliteit tussen de 20 en 60 procent).

Peters

Goedendag,
Ik ben benieuwd waarom in via de Vastelastenbond een contract krijg bij een leverancier (Gewoon Energie) die een niet al te beste (0-20%) solvabiliteit heeft. Ik heb al een keer de zure vruchten geplukt van een faillissement van een leverancier en hoop dat geen tweede maal mee te maken….

Vrijdag 25 november 2022 08:09

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 08:56
We hebben gesprekken gevoerd met verschillende partijen en dit bedrijf kwam met het beste aanbod. Gewoon Energie is een groeibedrijf en onze directeur heeft de jaarcijfers en inkoopstrategie van deze partij ingezien. Dit is een betrouwbare energieleverancier. Als wij er geen vertrouwen in zouden hebben, hadden we geen onderhandelingsrondes met deze leverancier gehouden.

Daarnaast is de situatie in de energiemarkt heel anders dan een jaar geleden. Onverwachte en hoge kosten worden via variabele tarieven direct doorberekend aan de klant. Zo worden mogelijke verliezen beperkt.

Janssen

Hoe zit het met oxio hier zie ik nix van terug

Vrijdag 25 november 2022 07:31

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 08:59
OXXIO staat zeker in de lijst. Waarschijnlijk heeft u die over het hoofd gezien. Deze partij heeft een zeer goede solvabiliteit (een groene bol in de tabel).

Jong

dat is mooi ????, via jullie actie heb ik per 01-01-2023 een jaarcontract bij GEWOON ENERGIE en nu zie ik dat die een lage Solvabiliteit hebben. als hier problemen van komen ????spreek ik u daar wel op aan ???? ????‍??
na jaren goed en voordelig door u geholpen , is er nu, na betaalde dienst toch wel een groot min punt lijkt mij.
wel graag reactie hier op !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

met vriendelijke groet,
fam. M de Jong

Vrijdag 25 november 2022 06:40

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:06
De solvabiliteit van Gewoon Energie is voldoende en zeker niet problematisch.

Er is absoluut geen reden voor paniek. Als wij geen vertrouwen zouden hebben in deze partij zouden we niet met hen in zee gaan. Onze directeur heeft inzage in de jaarcijfers en de inkoopstrategie gehad van dit bedrijf en dat ziet er goed uit.

Meer informatie over het aanbod van Gewoon Energie hoort u hier:
https://open.spotify.com/episode/2mpvTwmKoupGru9nOH7CeW

Lels

Zelfde vraag voor "Vrijopnaam"

Donderdag 24 november 2022 22:28

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:08
We zijn afhankelijk van de gegevens die energiebedrijven aanleveren en kunnen niet alles inzien (dus in dit geval niet Vrijopnaam). In dit overzicht hebben we de grootste partijen opgenomen.

Loeffen

dankjewel voor de bruikbare informatie.

Donderdag 24 november 2022 22:27

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:09
Graag gedaan! Mocht u meer willen weten over een specifiek onderwerp dan horen we dat graag. Dat kan interessant zijn voor een nieuw blog.

Corput

Hoe zit het met Total energie ?

Donderdag 24 november 2022 22:18

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:12
We zijn afhankelijk van de gegevens die energiebedrijven aanleveren en kunnen niet alles inzien (dus in dit geval Total Energie). In dit overzicht hebben we de grootste partijen opgenomen.

Janssen

Krijg ik nog te horen of er een per 1januari nog een nieuw contract komt met een ander energiebedrijf.
Ik hoop spoedig iets te horen wat er gaat gebeuren per 1 januari 2023.
Met vriendelijke groet
Dick Janssen
Tel 0645014200

Donderdag 24 november 2022 21:25

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 13:48
Mochten we een goed aanbod voor u hebben en wanneer u gebruikmaakt van Energie Vanzelf Geregeld dan nemen we zeker contact met u op. Mocht u in de tussentijd nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Henk Eleveld

Ook Prik Energy staat er niet bij.!
Hoe is het daar mee.?

Donderdag 24 november 2022 19:30

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:17
We zijn afhankelijk van de gegevens die energiebedrijven aanleveren en kunnen niet alles inzien (dus in dit geval niet Prik Energy). In dit overzicht hebben we de grootste partijen opgenomen.

Kraal

Ik ben in juli door valse beloftes overgestapt van innova Energie naar DGB.
Ik betaal fors meer en nu lees ik dat het niet goed gaat met de DGB wat moet ik nu doen ?

Donderdag 24 november 2022 19:29

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:20
Wanneer u een variabel contract heeft, kunt u overstappen naar een andere leverancier. Wanneer u een vast contract heeft, kunt u dit jaar nog overstappen en de lagere overstapboete betalen (nu nog € 100,- maar per 2023 fors hoger). U kunt onze klantenservice bellen en om advies vragen. We helpen u graag!

Bram Bos

Hoe financieel betrouwbaar is Shell Energy?

Donderdag 24 november 2022 19:24

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:21
We zijn afhankelijk van de gegevens die energiebedrijven aanleveren en kunnen niet alles inzien (dus in dit geval Shell Energy). In dit overzicht hebben we de grootste partijen opgenomen.

Wierik

ik mis energie zero (mijn domein) en nog enkele andere, waar zijn de leveranciers met dynamische levering (kostprijs per dag/uur)?

Donderdag 24 november 2022 19:23

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:24
We werken niet met dynamische energiecontracten en hebben deze daarom niet meegenomen in ons onderzoek. Ons standpunt over deze contractvorm leest u hier:

https://www.vastelastenbond.nl/blog/podcast-staat-in-het-teken-van-dynamische-energiecontracten-ontdek-de-voor-en-nadelen/

Wit

Hallo Ik heb nu via de Vastelastenbond een jaarcontract bij Gewoon Energie (0-20% solvabiliteit). Mochten zij failliet gaan krijg ik dan het teveel betaalde bedrag terug of kan ik daar naar ‘fluiten”…..??

Donderdag 24 november 2022 19:20

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:30
Een oranje bol is gewoon voldoende, groen is goed en rood is onvoldoende. Gewoon Energie is solvabel. Er is geen sprake van een negatieve solvabiliteit en reden voor paniek is er ook niet. Als we geen vertrouwen zouden hebben in dit energiebedrijf waren we niet met hen in zee gegaan. Onze directeur heeft inzage gekregen in de jaarcijfers en inkoopstrategie van dit bedrijf en dat zit gewoon goed.

Wit

Hoe is het met GewoonEneergie. Daar heb ik nu door jullie een vast jaarcontract van gekregen?

Donderdag 24 november 2022 19:12

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 25 november 2022 09:31
Gewoon Energie maakt onderdeel uit van Innova. Dat energiebedrijf kwam minder goed uit de bus in ons solvabiliteitsonderzoek (jaarcijfers 2019) maar heeft een enorme groei doorgemaakt. Voordat we met Gewoon Energie in zee gingen, hebben we inzage gekregen in de financiën van dit energiebedrijf. Innova Energie maakte in 2021 winst en heeft een positieve solvabiliteit. Door de economische groei die Innova laat zien, hebben we alle vertrouwen in deze onderneming. De transparantie van Gewoon Energie heeft ons ervan overtuigd dat dit een betrouwbare partner is. Als wij er geen vertrouwen in hadden, gingen we niet met deze partij in zee.

Emile

Hoe is de solvabiliteit van united consumers?
Deze energiemaatschappij zie ik er niet tussen staan.

Donderdag 24 november 2022 11:17

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 24 november 2022 11:23
UnitedConsumers Energie heeft voor de energie-inkoop een duurzame relatie met ENGIE. In Nederland is ENGIE een van de grootste producenten van energie.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De overheid stuurt met het prijsplafond aan op gedragsverandering. “Het doel is om meer bewustzijn te creëren over het energieverbruik”, verduidelijkt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Extra editie podcast: Wat staat ons op energiegebied te wachten in 2023?

Dinsdag 15 november 2022 09:56

‌ Met de komst van een compensatieregeling helpt de overheid Nederlandse huishoudens dit jaar nog met het betalen van hun steeds hoger wordende energierekening. In 2023 gaat een prijsplafond van...

Lees meer
Dynamische energiecontracten zijn populair. Deze manier van energie afnemen is echter erg intensief en kan risicovol zijn

Podcast staat in het teken van dynamische energiecontracten: ontdek de voor- en nadelen

Woensdag 09 november 2022 08:50

Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis waardoor je direct ziet op welk moment van de dag je het minst ...

Lees meer
Toezichthouder ACM is volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond “niet alert genoeg geweest.”

‘Toezichthouder niet alert genoeg geweest bij overname klantenbestand energiebedrijf’

Maandag 07 november 2022 10:49

‌ Recent oordeelde een Amsterdamse kantonrechter dat klanten van een failliet energiebedrijf bij een overname door een andere aanbieder niet ineens een veel duurder energiecontract mogen kri...

Lees meer
De energiemarkt is volop in beweging en het lijkt erop dat de tarieven blijven dalen. Goed nieuws zou je zeggen maar directeur Dirk-Jan Wolfert vindt dat er niet te snel gejuicht moet worden.

Energiecrisis: ‘2023 wordt een duur jaar omdat we met een groot aantal uitdagingen kampen’

Woensdag 02 november 2022 11:51

‌De energiemarkt is volop in beweging en de energietarieven lijken de laatste tijd te blijven dalen. Goed nieuws zou je zeggen maar directeur Dirk-Jan Wolfert vindt dat er niet te snel gejuicht m...

Lees meer