Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Kleine energiemaatschappijen stevenen vol gas op faillissement af

Dinsdag 28 september 2021 08:39Frank van de Ven
Stijgende gasprijzen zorgen voor hogere vaste lasten. De Vastelastenbond helpt je de laagste prijs voor je vaste lasten te vinden.

Stijgende gasprijzen zorgen voor hogere vaste lasten. De Vastelastenbond helpt je de laagste prijs voor je vaste lasten te vinden.

 

Niet alleen Nederlandse huishoudens zijn de dupe van stijgende gasprijzen. Ook kleinere energiemaatschappijen krijgen het zwaar door de prijsstijging en enkele organisaties staan op omvallen. Deze bedrijven hebben alles op voorhand verkocht en daarom geen voorraad meer. Vanwege de torenhoge inkoopprijs van gas komen kleine organisaties in grote financiële problemen. In België en het Verenigd Koninkrijk dienden kleine partijen al hun faillissement in.

Naast grote spelers zoals Essent, Eneco en Vattenfall telt Nederland ook kleinere energiebedrijven. De kleinere energieleveranciers wekken zelf geen energie op, maar richten zich op de doorverkoop van onder meer gas. Omdat de volledige voorraad al verkocht is en de gasprijzen flink stijgen, kampen deze partijen met financieringsproblemen. Om de komende periode te overleven, hopen de kleine spelers op een zachtere winter.


Energiebuffer en leveringsverplichting

Bij een zachte winter is het gasverbruik lager. Dat betekent dat er minder ingekocht hoeft te worden. Mocht het een strenge winter worden, stijgt het verbruik en dat dwingt kleine energiemaatschappijen om flink in de buidel te tasten om aan hun leveringsverplichting te voldoen. Vanwege de hoge inkoopkosten, kan dat in een aantal faillissementen resulteren. Grote spelers hebben een buffer en kunnen inspelen op de gascrisis.


Unieke situatie gasleveranciers

De Vastelastenbond spreekt van een bijzondere situatie. “In het 17,5 jarig bestaan van de Vastelastenbond zijn de gasprijzen nooit zo hoog geweest. Dit is echt een unieke situatie”, verduidelijkt oprichter Dirk-Jan Wolfert. Hij adviseert consumenten om niet voor langdurige contracten te kiezen. “Energieleveranciers verkopen in deze periode graag meerjarige contracten. Daar verdienen ze goed aan en klanten kunnen niet gemakkelijk weg als de tarieven zakken. Wil een klant toch overstappen, dan moet hij of zij een hoge boete betalen. Dit is een geweldig verdienmodel voor energieleveranciers.”

Eenjarig energiecontract

Wolfert adviseert om voor een eenjarig contract met welkomstkorting te kiezen. “Er is een storm gaande in de energiemarkt en het is belangrijk om juist nu het hoofd koel te houden. Trap niet in de trucs van energieverkopers en leg je niet vast aan een meerjarencontract. Voorkom dat je jarenlang teveel betaalt. De Vastelastenbond helpt bij het maken van de juiste keuzes. Dat doen we door een jaarlijkse check voor onze klanten uit te voeren.”


Korting mislopen energiebedrijven

Consumenten met een vast contract raadt Wolfert aan om te blijven zitten: “Kies niet voortijdig voor een nieuw contract, want dan loop je de eventuele welkomstkorting mis. Ook is de kans groot dat je een boete moet betalen. Voor mensen met een variabel contract is het raadzaam om voor 1 januari een eenjarig actiecontract af te sluiten. Begin 2022 stijgen de gasprijzen fors en dan is het prettig als je een jaarcontract hebt waar je maandelijks een vast bedrag betaalt.”


Over de Vastelastenbond

De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Door energieleveranciers te vergelijken, bekijkt men per klant welke aanbieder het beste bij hem of haar past. Als er korting te behalen is door over te stappen, regelt de Vastelastenbond dat. Voor een vast bedrag per jaar onderzoekt de Vastelastenbond voor hun klanten welke leverancier (of verzekeraar) het meest voordelig is. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. 

Bron: Financieel Dagblad

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

harry Duerinck

Ik was er al bang voor dat WELKOM ENERGY de lang lopende gas contracten met consumenten niet heeft ingedekt op de termijn markt
Heeft de ACM deze eis om dit in te dekken niet opgenomen in de voorwaarden om op deze markt toegelaten te worden [lijkt mij een logische vereiste]
Betekent deze overname van klanten dat ook de contracten geheel en ongewijzigd worden overgenomen van WELKOM ENERGY?

Zaterdag 23 oktober 2021 18:49

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De gevolgen van de Miljoenennota van 2022 staan in dit artikel. De stijging van de gasprijzen komt eraan.

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee in 2022

Woensdag 22 september 2021 12:22

‌ ‌Op 21 september is tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd. De Vastelastenbond zet voor jou op een rij wat de grootste financiële veranderingen zullen zijn. Ho...

Lees meer
Tarieven vastzetten op het hoogste punt is géén logische keuze. Elk jaar overstappen blijft het voordeligst!

Vastelastenbond waarschuwt voor bangmakerij energieleveranciers

Donderdag 23 september 2021 08:04

Energieleveranciers proberen klanten vast te zetten. Trap niet in de trucs van energieleveranciers. Dat is de boodschap van de Vastelastenbond. De bond pleit voor een eerlijke energiemarkt....

Lees meer
Energierekening 2022 gaat stijgen. Zowel de energiebelasting, netwerkkosten en gasprijs zijn hier de oorzaak van.

Zo ziet jouw energierekening er in 2022 uit

Dinsdag 30 november 2021 07:38

Het ziet er niet goed uit voor je energierekening in 2022. Door de hoge gasprijs slokt de energierekening bij veel huishoudens een groot deel van de maandelijkse kosten op. Inmiddels...

Lees meer
De gasprijzen stijgen. Wanneer voel jij dit in je portemonnee?

Wanneer merk je als consument iets van de hoge gasprijs?

Vrijdag 20 augustus 2021 13:33

Dat de gasprijs een recordhoogte van één euro per kuub heeft bereikt is bekend, maar wanneer merk je daar als consument iets van? Vattenfall heeft het tarief bij nieuwe contracten boven de één ...

Lees meer