Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Vastelastenbond waarschuwt voor bangmakerij energieleveranciers

Donderdag 23 september 2021 08:04Margot Boesveld
Tarieven vastzetten op het hoogste punt is géén logische keuze. Elk jaar overstappen blijft het voordeligst!

Tarieven vastzetten op het hoogste punt is géén logische keuze. Elk jaar overstappen blijft het voordeligst!

Energieleveranciers proberen klanten vast te zetten. Trap niet in de trucs van energieleveranciers. Dat is de boodschap van de Vastelastenbond. De bond pleit voor een eerlijke energiemarkt. Energieleveranciers spelen in op zekerheidszoekers en denken daarbij vooral aan hun eigen portemonnee. Dat betekent dat klanten onnonodig veel geld betalen. 

Waarom nu je energietarieven voor 3 jaar vastzetten een slecht idee is.

Met de sterk stijgende energieprijzen proberen veel energieleveranciers hun klanten vast te zetten voor 3 jaar met een 3 jarig energiecontract. Dat lijkt slim, maar is het niet. De kans dat de zwaar overspannen energiemarkt weer een keer tot rust komt komend jaar is groot. Je wilt niet op het hoogtepunt je energietarieven voor 3 jaar in kopen. 

In deze tijd van stijgende tarieven willen energieleveranciers maar al te graag dat klanten hoge tarieven blijven betalen. Energieleveranciers spelen handig in op de angst die de huidige stijgende marktprijzen teweegbrengt bij consumenten. Door langdurende contracten op te stellen, hopen energieleveranciers mensen voor lange tijd aan zich te binden en zodoende veel geld te verdienen. Dat is pure bangmakerij vindt de Vastelastenbond en daarom is - en blijft - onze boodschap om over te stappen. Laat je niet vastzetten op het hoogte punt!

"Energieleveranciers maken misbruik van onzekerheid bij klanten. Een energieprijs vastzetten op een piek is nooit een goed idee. Toch is dit precies wat leveranciers hun klanten aanbevelen."

We krijgen veel signalen dat leveranciers in deze periode van stijgende tarieven een energiecontract voor langere tijd adviseren. Ons advies is om daar niet in mee te gaan, want dat is juist helemaal niet voordelig. Sterker nog: klanten betalen daardoor honderden euro's meer. Tarieven vastzetten op het hoogste punt en klanten daar jarenlang de hoofdprijs voor laten betalen, is géén goed advies.

Slimme trucjes van energieleveranciers

We hebben al vaker slinkse trucjes onthuld die energieleveranciers gebruiken om klanten binnen te halen en dit is er één van. Op hun websites laten energieleveranciers nu bij de berekeningen zien dat een 3-jarig energiecontract voordeliger zou zijn dan een 1-jarig contract. Momenteel hebben ze het tarief (stroom- en gastarief) voor een 1-jarig contract nét iets hoger ingesteld, waardoor je sneller geneigd bent om voor een 3-jarig contract te kiezen. Deze informatie geeft een vertekend beeld, omdat de energiemarkt continu in beweging is. Ons advies is om ook nu voor een 1-jarig contract te kiezen, want dan kun je namelijk volgend jaar zonder boete weg en zit je niet 3 jaar vast aan hoge tarieven. 

Uit meerdere onderzoeken die de Vastelastenbond de laatste jaren heeft uitgevoerd, blijkt elke keer dat een 1-jarig energiecontract voor een nieuwe klant het voordeligste is. Het is niet voor niets dat de Vastelastenbond een aantal jaar geleden afstapte van collectieve energie inkoop en zich ging toespitsen op individueel overstappen.

Tekorten en hoge prijs

Je leest nu veel over gastekorten. Momenteel kampt Nederland met tekorten van de gasvoorraad. Het kabinet zal echter nooit voor een volledige afhankelijkheid van import kiezen. Sterker nog: de gasboringen voor de kust bij de Waddeneilanden worden alweer hervat/voorbereid. Daarnaast zet men vol in op verduurzaming en het stimuleren hiervan, zodat het gasverbruik daalt. Als we minder gas verbruiken, hoeven we ook minder te importeren. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) springt in de bres voor de consument. De ACM wijst bedrijven die actief zijn op de balanceringsmarkt van gas naar aanleiding van een onderzoek naar marktmanipulatie door een energiehandelsbedrijf op hun verantwoordelijkheid.

3 jaar vast of elk jaar overstappen? 

Ons advies is simpel. Blijf overstappen van energieleverancier en verduurzaam waar je kan. Dring je gasverbruik zoveel mogelijk terug, zodat je minder afhankelijk bent van deze energiebron. En zorg ervoor dat je een goedkoop contract voor 1 jaar afsluit. Volgend jaar zijn de tarieven lager én dan kun je boetevrij overstappen. 

Lees hier onze tips over het beste overstapmoment!

Overstappen en energiecontracten

De Vastelastenbond bestaat sinds 2004 en doet jaarlijks onderzoek naar de beste overstapmomenten. Ook vergelijken we verschillende energiecontracten om zo het beste voor onze achterban te regelen. 

Lees ook: 

Is elk jaar overstappen voordelig?

3 jaar vast of elk jaar overstappen?

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Braam

Vraag mij af of de energiemaatschappijen geen variabele contracten aanbieden. Denk dat dat nog goedkoper is. Bij de hypotheekrente is dat al jaren zo. Dus kan er ook een variabel contract worden afgesloten?
Ben zelf bij GReenchoice klant.

Maandag 27 september 2021 11:20

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 september 2021 11:25
Hallo Braam,

Je kan nu voor variabele tarieven kiezen bij een andere leverancier, maar let op, deze gaan in januari waarschijnlijk ook fors omhoog. Dan worden namelijk de prijzen aangepast naar de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Je kiest dus voor flexibiliteit op de korte termijn. Dit is alleen verstandig als je de markt heel goed in de gaten houdt.
Loopt je contract de komende maanden nog niet af, dan vooral niks doen ;-)

Voor vragen, neem even contact op.

Dusseljee

Hallo,
De Vastelastenbond lijkt naam te hebben gemaakt. Een verkoper van een groot energiebedrijf dat je aan de deur probeert terug te halen haakte makkelijk af toen ik de Vastelastenbond noemde.
Mooi handig.

Vrijdag 24 september 2021 17:09

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 september 2021 11:19
Bedankt voor je reactie, Dat horen wij vaker! We hebben er zelfs wel eens over nagedacht om deurstickers te maken van de Vastelastenbond met "Geen colportage, ik zit namelijk al goed bij de Vastelastenbond."

:-)

Delissen

Veel goede tips , daar kun je mee aan de slag.
Bedankt.

Vrijdag 24 september 2021 16:17

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 september 2021 11:20
Bedankt! En als je vragen hebt, kun ja altijd even bellen. Nikki, Mireille, Michelle en Zuleyha zitten 5 dagen per week voor je klaar.

Bakker

Wij worden al maandenlang benaderd door zogenaamde onafhankelijke bureau's met volgens hun betere/lagere tarieven.
Wanneer wij ons jaarverbruik opgeven met het verzoek op basis hiervan hun berekening op te geven. Krijgen wij geen reactie. Voor ons duidelijk einde verhaal en annuleren van het aanbod.

Vrijdag 24 september 2021 15:22

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 september 2021 11:29
Er zijn zoveel 'bedrijfjes' in omloop die dit doen. En dat vinden wij ontzettend jammer, omdat het 1. het consumentenvertrouwen schaadt en 2. de markt enigszins verpest. Heel goed dat je niet in gaat op een telefonische aanbieding. Altijd vragen om een berekening per email. Als ze dat niet kunnen geven, kan je ook altijd even naar het KvK nummer vragen, zodat je - indien je het niet vertrouwt - je het kan doorgeven aan de ACM.

Obers

Dank voor al uw goede aanbevelingen en hulp

Vrijdag 24 september 2021 08:48

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 september 2021 11:29
Graag gedaan, leuk om te horen.

Tja

Hoeveel verdienen jullie zelf aan een verkochte contract? Geen wonder dat jullie 1 jaar adviseren. Gewoon aan je eigen portomonnee denken...
Als ik vergelijk met 1 en 3 jaar ben ik nu 20 euro per maand voordeliger uit met 3 jaar. Dat is niet iets, wat jullie hierboven aangeven. Natuurlijk kunnen de prijzen volgend jaar lager zijn, maar kun jij mij dat garanderen?

Vrijdag 24 september 2021 08:04

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 september 2021 11:42
Beste, wij krijgen € 39,- per jaar van onze klanten om elk jaar een energiecontract te regelen. Wij kiezen inderdaad voor een 1 jarig contract. Dat is de afgelopen 6 jaar keer op keer het goedkoopste geweest.

Als je nu kiest voor een driejarig contract weet je zeker dat je de komende jaren te veel betaalt. Je hebt dan wel zekerheid. Als je tussentijds wil opzeggen, kan dat, maar krijg je een boete.

Helaas hebben wij geen glazen bol. Dit is een unieke situatie en vanuit vele kanten wordt er gekeken naar langere termijn oplossingen die vraag en aanbod weer in balans kunnen brengen.

Ellie

Ben heel erg aan het twijfelen doordat ik volgens mij een heel mooi energie aanbod van de Consumentenbond heb gekregen.
Mijn contract Van de vastelastenbond loopt tot 10-12-2021

Vrijdag 24 september 2021 00:20

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 september 2021 11:46
Hoi Ellie,

Ik denk dat het goed is om even met de klantenservice te bellen. (als dat nog niet is gebeurd) dan kunnen we samen het aanbod even doorlopen en je zeggen of het een mooi aanbod is of niet.

Jacques

Waarom niet een contract met variabele looptijd i.p.v. een jaarcontract? Dan kun je nog eerder profiteren van een prijsdaling.

Donderdag 23 september 2021 21:15

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 september 2021 11:37
Dat kan. De variabele tarieven zijn inderdaad lager dan de 3 jarige contracten. Dit is in de afgelopen 15 jaar nog niet het geval geweest. Ongelooflijk. Echter is het een korte termijn oplossing en dan alleen als je echt in december een nieuw vast contract kiest. De variabele tarieven worden namelijk per 1 januari 2022 weer aangepast.

Willem

Dan moet je de DJCI en S&P GCSI maar eens goed bekijken in 2015 kelderde de energie prijzen nu is het andersom. Oh... de inflatie in je winkelwagen is meer dan 7%

Donderdag 23 september 2021 21:01

Patrick

Stijgende inflatie zit eraan te komen - in dat licht is vastzetten op een zogenaamde piek niet onverstandig.

Donderdag 23 september 2021 19:09

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 23 september 2021 19:47
Bedankt voor je reactie Patrick. Als je de tarieven wil vast zetten zouden we een 1 jarig contract aanbevelen. Zo heb je toch vaste tarieven maar als volgend jaar de prijzen lager zijn en je wil bijvoorbeeld na 6 maanden weer weg krijg je geen hoge 'boete'.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Energierekening 2022 gaat stijgen. Zowel de energiebelasting, netwerkkosten en gasprijs zijn hier de oorzaak van.

Zo ziet jouw energierekening er in 2022 uit

Dinsdag 30 november 2021 07:38

Het ziet er niet goed uit voor je energierekening in 2022. Door de hoge gasprijs slokt de energierekening bij veel huishoudens een groot deel van de maandelijkse kosten op. Inmiddels...

Lees meer
De gasprijzen stijgen. Wanneer voel jij dit in je portemonnee?

Wanneer merk je als consument iets van de hoge gasprijs?

Vrijdag 20 augustus 2021 13:33

Dat de gasprijs een recordhoogte van één euro per kuub heeft bereikt is bekend, maar wanneer merk je daar als consument iets van? Vattenfall heeft het tarief bij nieuwe contracten boven de één ...

Lees meer
De meeste energieleveranciers voeren een prijsverhoging door. Zo verhoogt Vattenfall de variabele stroomprijs met 2 cent per Kwh.

Variabele tarieven per 1 juli 2021 fors omhoog

Vrijdag 02 juli 2021 14:19

‌Energieleveranciers verhogen de variabele tarieven met ingang van 1 juli 2021. Volgens de Autoriteit Consument & Markt hebben zo'n 3,5 miljoen Nederlanders een variabel contract lop...

Lees meer
Warmteleveranciers laten grove steken vallen als het op de energierekening aan komt

Helft van rekening warmteleveranciers voldoet niet aan de regels

Donderdag 08 juli 2021 11:21

Er is nog veel mis met de rekening voor stadsverwarming. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar de transparantie van warmtefacturen. Hieruit blijkt dat de helf...

Lees meer