Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wanneer merk je als consument iets van de hoge gasprijs?

Vrijdag 20 augustus 2021 13:33Margot Boesveld
De gasprijzen stijgen. Wanneer voel jij dit in je portemonnee?

De gasprijzen stijgen. Wanneer voel jij dit in je portemonnee?

Dat de gasprijs een recordhoogte van één euro per kuub heeft bereikt is bekend, maar wanneer merk je daar als consument iets van?

Vattenfall heeft het tarief bij nieuwe contracten boven de één euro gezet. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden zo'n 1.500 euro per jaar kwijt zou zijn aan stookkosten, maar daar merk je als consument niet altijd direct iets van. Niet iedereen moet van de ene op de andere dag dit bedrag betalen.
 

Wanneer heeft een hoge gasprijs effect op je energierekening?

Je merkt hier wél direct iets van als het voor jou tijd is om een nieuw energiecontract af te sluiten. Is je huidige contactperiode voorbij en moet je een nieuw contract regelen, dan zul je merken dat je ‘ineens’ te maken krijgt met een hoger maandbedrag.

Je merkt er niks van als je een vast contract hebt, waarvan de looptijd nog niet is verstreken. Dan betaal je gewoon het afgesproken tarief. Doorgaans wordt de energie voor actiecontracten één maand van te voren ingekocht door de energieleverancier. Voor de variabele contracten is dat vaak drie tot zes maanden van tevoren. De verwachting is dan ook dat het variabele consumententarief per 1 januari 2022 hoger zal zijn, omdat de energieleveranciers anders nauwelijks marge maken.

Waarom stijgt de gasprijs?
De hoge gasprijs heeft te maken met de zorg die bij energieleveranciers leeft of de voorraden wel op tijd worden aangevuld voor de winter. We hebben te maken met een koude winter en een relatief koud voorjaar, waardoor de gasvoorraden minder hoog zijn dan gebruikelijk rond deze tijd van het jaar. Daarnaast speelt de onzekerheid over de route van de Russische pijplijn ook een rol en zijn we afhankelijker geworden van voorraden uit het buitenland. Die voorraden gaan momenteel eerder naar Azië omdat daar de vraag hoger is. Je zou kunnen stellen dat door de verwachte tekorten in december de tarieven zullen stijgen. Daardoor zal ook per 1 januari 2022 de energierekening voor consument stijgen.

Als de gasprijs voor consumenten hoog is, loont het bovendien sneller om het huis te isoleren.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De meeste energieleveranciers voeren een prijsverhoging door. Zo verhoogt Vattenfall de variabele stroomprijs met 2 cent per Kwh.

Variabele tarieven per 1 juli 2021 fors omhoog

Vrijdag 02 juli 2021 14:19

‌Energieleveranciers verhogen de variabele tarieven met ingang van 1 juli 2021. Volgens de Autoriteit Consument & Markt hebben zo'n 3,5 miljoen Nederlanders een variabel contract lop...

Lees meer
Warmteleveranciers laten grove steken vallen als het op de energierekening aan komt

Helft van rekening warmteleveranciers voldoet niet aan de regels

Donderdag 08 juli 2021 11:21

Er is nog veel mis met de rekening voor stadsverwarming. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar de transparantie van warmtefacturen. Hieruit blijkt dat de helf...

Lees meer
Wil je dubbel tarief? Dan moet je over op een slimme meter

Einde tijdperk van dubbel telwerk stroom

Maandag 21 juni 2021 14:53

‌Toonfrequent signaal verdwijnt op 1 juli 2021. Per 1 juli 2021 schakelt de netbeheerder landelijk het TF-signaal uit. Door het uitzetten van het TF-signaal kan een traditionele/niet-slimme mete...

Lees meer
Gasprijzen historisch hoog, handelaren en energiebedrijven met handen in het haar

Gasprijs in 13 jaar niet zo hoog geweest

Zaterdag 19 juni 2021 13:53

Opnieuw een nieuw record voor de gasprijs. De gasprijs is in 13 jaar niet meer zo hoog geweest, schrijft ook de NOS. Waarom zijn de tarieven van gas afgelopen jaar zo fors opgelopen?  De...

Lees meer