Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee in 2022

Woensdag 22 september 2021 12:22Frank van de Ven
De gevolgen van de Miljoenennota van 2022 staan in dit artikel. De stijging van de gasprijzen komt eraan.

De gevolgen van de Miljoenennota van 2022 staan in dit artikel. De stijging van de gasprijzen komt eraan.

‌Op 21 september is tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd. De Vastelastenbond zet voor jou op een rij wat de grootste financiële veranderingen zullen zijn. Hogere energierekeningen en stijgende zorgverzekeringen bijvoorbeeld hebben impact op talloze huishoudens. Hoge gasprijzen zorgen voor gepeperde rekeningen, dus loont het de moeite om naar het verduurzamen van je woning te kijken. De overheid trekt extra geld uit om het 'vergroenen' van huizen aantrekkelijker te maken.


Hogere gasprijzen en een stijging van de zorgverzekering: het klinkt niet prettig. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel stelt het kabinet. Minister Wopke Hoekstra van Financiën vindt bijvoorbeeld dat het “opvallend goed” gaat met de Nederlandse economie. In zijn voorwoord ‘Veerkracht en verder bouwen’ is hij erg te spreken over het herstel van de Nederlandse economie. Deze herstelt volgens Hoekstra namelijk "sneller dan verwacht." Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt volgend jaar een economische groei van 3,5 procent. 


Meer koopkracht

In 2021 is het begrotingstekort 5,4 procent, terwijl dit tekort in 2022 door het wegvallen van overheidssteun en het aantrekken van de belastinginkomsten 2,3 procent is. Dit is een half procent meer dan een eerdere voorspelling van het CPB.

Dankzij de economische groei daalt de overheidsschuld van 57,5 procent dit jaar naar 56,5 procent volgend jaar. Volgens een schatting van het CPB stijgen de cao-lonen dit jaar met 2 procent. Volgend jaar stijgt dat percentage met 0,2 procent. Omdat de lonen amper stijgen en de inflatie oploopt, neemt de koopkracht licht toe. Volgend jaar stijgt deze met 0,1 procent.


Inkomen 2022

Nederlanders gaan er gemiddeld 0,1 procent op vooruit. De koopkracht verschilt per inkomensgroep:

 • Alleenverdieners gaan er 0,2 procent op achteruit.

 • Gepensioneerden blijven qua koopkracht gelijk met 0,0 procent.

 • Voor tweeverdieners verandert er ook niets qua koopkracht: 0,0 procent.

 • De koopkracht van gezinnen met kinderen verandert niet en er is geen sprake van een stijging of daling: 0,0 procent.

 • Werknemers gaan er met 0,1 procent op vooruit.

 • Uitkeringsgerechtigden krijgen te maken met een stijging van 0,1 procent.

 • Alleenstaanden profiteren van een stijging van 0,1 procent.

 • Gezinnen zonder kinderen genieten tevens van een stijging van 0,1 procent.

Het kabinet investeert bijna 220 miljoen euro om de koopkracht van sommige groepen niet – of slechts beperkt – te laten zakken.


Energierekening groot probleem

De energie- en gasprijzen gaan zoals gezegd flink omhoog. Dat komt doordat de Nederlandse gasvoorraad voor slechts de helft gevuld is, terwijl er normaal gesproken in deze tijd nog 85 procent over zou zijn. De belasting op aardgas stijgt per januari met twee eurocent per kuub. Energiebelasting voor stroom daalt een beetje. Nadat het Klimaatakkoord in 2019 werd getekend, stegen de energiebelastingen op gas met bijna 13 eurocent.

De verwachting is dat de prijs van gas en energie fors gaat stijgen en dit heeft grote gevolgen voor huishoudens. Sinds 2009 stijgen de overheidsheffingen. Zo’n twaalf jaar geleden betaalde je nog circa 355 euro, terwijl huishoudens dit jaar gemiddeld 755 euro afdragen aan hun energiemaatschappij. Het blijft echter niet bij deze prijsstijging, want ook de netbeheerkosten gingen de afgelopen jaren omhoog.


Klimaat

 • Het klimaat is een belangrijk onderwerp voor de demissionaire regering. Er wordt tussen de 6 en 7 miljard euro uitgetrokken om het klimaatprobleem aan te pakken. Subsidies voor de aanschaf van elektrische auto’s zijn enkele maatregelen die Den Haag neemt. Ook wordt er geld uitgetrokken om woningisolatie te stimuleren en warmtepompen onder de aandacht te brengen.

 • Maatregelen om het stikstofprobleem te bestrijden, schuift het demissionaire kabinet door naar hun opvolgers. Deze problematiek komt op het bordje van het nieuwe kabinet. 

Woningen

 • Er wordt 1 miljard euro gereserveerd voor de bouw van extra woningen. Dit bedrag wordt verdeeld over een periode van tien jaar. Dit betekent dat er jaarlijks 100 miljoen euro aan nieuwbouwwoningen wordt besteed.

 • Voor huurders met woningen die onder de sociale sector vallen, wordt 200 miljoen euro vrijgehouden om de huren te bevriezen.

Miljoenennota

De Miljoenennota bevat de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar en geeft aan wat die plannen kosten. Ook beschrijft de nota de financiële en economische situatie van Nederland en de verwachte ontwikkelingen.


Corona

Door de heersende coronacrisis trekt het demissionaire kabinet een kwart van de begroting uit voor de zorg. Het gaat hier om een bedrag van 93 miljard euro. Circa 2 miljard daarvan is bedoeld voor de aanpak van COVID-19 in de vorm van vaccinaties, teststraten en bron- en contactonderzoek.


Zorgpremies

Het kabinet rekent bij de zorgpremie op een stijging van 2,75 eurocent per maand (al hangt dat van de verzekeraar af). Het eigen risico blijft op verzoek van de Tweede Kamer onveranderd op 385 euro staan. Naar schatting betaal je 100 euro meer aan zorgkosten via premies en belastingen.
 
Lees ook:
Prinsjesdag 2020 | Miljoenennota 2021: Wat betekent dit voor jouw portemonnee (vastelastenbond.nl)

Bronnen: Parool, RTL Nieuws, Nu.nl, Homefinance, NOS.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Kroon

Bij dit kabinet en water komt is het altijd sigaar uit eigen; doos ,

Maandag 20 december 2021 18:42

Sellmeijer

Wij worden gek van alle aanbiedingen en we zien van alle bomen het bos niet waar kan ik een site vinden die van alle maatschapijen een kilowatt stroom kost publiceert zodat je kunt verglijken

Dinsdag 05 oktober 2021 15:02

Lammers

Ik lees: .... we moeten meer elektra besparen ................., MAAR .................Nederlanders gaan meer elektra gebruiken, want alles moet elektrisch, hoe wil je hierop besparen wanneer je steeds meer op elektra moet aansluiten ................. klinkt raar. Dat brengt mij bij de volgende vraag: Waarom halen wij dan nog aardgas uit de grond met alle gevolgen van dien, terwijl wij het niet meer geen gebruiken, ik heb ook gelezen dat in Duitsland ze juist iedereen op het gasnet willen hebben en juist minder elektra. Hoe zit dat nou ........... zijn wij niet een Europa ....... en verkopen wij nog steeds gas goedkoop aan het buitenland om het vervolgens weer duur te moeten importeren. Waar zijn wij mee bezig!

Vrijdag 24 september 2021 10:42

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 september 2021 11:48
Eens, het is een unieke tijd. Elektriciteit wordt in Nederland voornamelijk opgewekt met gas en we exporteren veel.
We willen te graag het braafste jongetje van de klas zijn. Duitsland geeft aan dat een gasaansluiting een goede tussenoplossing is in de energietransitie. Dan kan goed kloppen. Wij, bij de Vastelastenbond, zijn ook benieuwd naar het vervolg.

Lammers,

Weten de medewerkers in de zorg ook dat ze hun eigen loonsverhoging betalen, want de verhoging moet worden bekostigd uit de opbrengst van de verhoogde zorgpremies.
Dat is een lekker vooruit zicht.
Oh, oh, wat zijn wij blij met onze loonsverhoging.

Vrijdag 24 september 2021 10:28

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Tarieven vastzetten op het hoogste punt is géén logische keuze. Elk jaar overstappen blijft het voordeligst!

Vastelastenbond waarschuwt voor bangmakerij energieleveranciers

Donderdag 23 september 2021 08:04

Energieleveranciers proberen klanten vast te zetten. Trap niet in de trucs van energieleveranciers. Dat is de boodschap van de Vastelastenbond. De bond pleit voor een eerlijke energiemarkt....

Lees meer
Energierekening 2022 gaat stijgen. Zowel de energiebelasting, netwerkkosten en gasprijs zijn hier de oorzaak van.

Zo ziet jouw energierekening er in 2022 uit

Dinsdag 30 november 2021 07:38

Het ziet er niet goed uit voor je energierekening in 2022. Door de hoge gasprijs slokt de energierekening bij veel huishoudens een groot deel van de maandelijkse kosten op. Inmiddels...

Lees meer
De gasprijzen stijgen. Wanneer voel jij dit in je portemonnee?

Wanneer merk je als consument iets van de hoge gasprijs?

Vrijdag 20 augustus 2021 13:33

Dat de gasprijs een recordhoogte van één euro per kuub heeft bereikt is bekend, maar wanneer merk je daar als consument iets van? Vattenfall heeft het tarief bij nieuwe contracten boven de één ...

Lees meer
De meeste energieleveranciers voeren een prijsverhoging door. Zo verhoogt Vattenfall de variabele stroomprijs met 2 cent per Kwh.

Variabele tarieven per 1 juli 2021 fors omhoog

Vrijdag 02 juli 2021 14:19

‌Energieleveranciers verhogen de variabele tarieven met ingang van 1 juli 2021. Volgens de Autoriteit Consument & Markt hebben zo'n 3,5 miljoen Nederlanders een variabel contract lop...

Lees meer