Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Belastingaangifte 2023: Wat geldt voor jou?

Maandag 27 februari 2023 13:54Frank van de Ven
Belastingaangifte doen, vraagt geduld en nauwkeurigheid. Met deze tips ontdek je of je recht hebt op een toeslag, zodat je meer financiële ademruimte krijgt.

Belastingaangifte doen, vraagt geduld en nauwkeurigheid. Met deze tips ontdek je of je recht hebt op een toeslag, zodat je meer financiële ademruimte krijgt.

Vanaf 1 maart mag je weer belastingaangifte doen. Geen leuke klus, maar wel een belangrijke! Er wordt al jarenlang beweerd dat het proces vereenvoudigd is, maar toch blijft aangifte doen voor veel mensen een pittige klus. Wij helpen je graag op weg met een paar handige tips! Voorkom dat je toeslagen misloopt en lees dit blog.

Toeslagen helpen jou om hoge kosten op te vangen zoals je huur, zorg en het opvoeden van kinderen. Sommige toeslagen vragen de nodige aandacht, omdat je ze zelf moet aanvragen en bijhouden. Als je bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag krijgt, moet je zelf het aantal uren dat je kind dat je naar de opvang gaat noteren en doorvoeren.

Als je op vakantie gaat, met je de opvanguren aanpassen om te voorkomen dat je ten onrechte te veel ontvangt. Als je kroost niet meer naar de opvang gaat, moet je deze toeslag beëindigen. Het is dus heel belangrijk om bij te houden wat je hebt aangevraagd en waarom. Wanneer de Belastingdienst namelijk vindt dat jij geen recht hebt op een bepaald bedrag dan moet je het te veel betaalde geld terugbetalen.
 

Zorgtoeslag

Het afsluiten van een zorgverzekering is verplicht als je achttien jaar bent geworden. Voor een basisverzekering betaal je in 2023 gemiddeld 137 euro per maand met een eigen risico van 385 euro. De zorgverzekering is voor veel gezinnen een zeer zware kostenpost en veel mensen kozen er zelfs voor om hun eigen risico te verhogen om hun maandbedrag te verlagen. In sommige gevallen heb je recht op een zorgtoeslag. Het is interessant om hier onderzoek naar te doen. Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt af van je inkomen en eventueel het eigen vermogen.

Per 1 januari 2023 heb je recht op zorgtoeslag als jouw bruto jaarinkomen lager is dan 38.520 euro. Als je een toeslagpartner (echtgenoot of geregistreerde partner) hebt, ligt de grens op een gemeenschappelijk jaarinkomen van 48.224 euro. Bovendien mag jouw vermogen maximaal 127.582 euro (zonder toeslagpartner) of 161.329 euro (met toeslagpartner) zijn. 

Het aanvragen van zorgtoeslag is sinds dit jaar voor meer mensen mogelijk. In 2022 lagen de inkomensgrenzen nog op 31.998 euro (zonder toeslagpartner) en 40.944 euro (met toeslagpartner). Dat klinkt goed! Helaas zijn veel mensen nog niet op de hoogte van deze ontwikkeling blijkt uit een peiling van ouderenorganisatie ANBO onder 5.400 deelnemers van 65 jaar en ouder. Circa 34 procent van de ondervraagden is inderdaad niet bekend met de nieuwe regels rondom zorgtoeslag.
 

Hoe werkt aanvraag huurtoeslag?

De huurtoeslag trekt de verhouding tussen je inkomen en de verschuldigde huur recht. Nederlanders met ‘lage inkomens’ hebben recht op huurtoeslag, wat in 2022 voor alleenstaanden gelijk stond aan een bedrag van 24.075 euro op jaarbasis. In 2022 kunnen huurders met een maandelijks huurbedrag tot 763,64 euro aanspraak maken op huurslag. Sinds 2023 is dit huurbedrag verhoogd naar 808,06 euro.

Ook de vermogensgrens schuift op: deze wordt in het 2023 gelijkgesteld aan 33.748 euro. In 2022 mocht je als alleenstaande nog een vermogen van 31.747 euro hebben om aanspraak te maken op huurtoeslag. Maandelijks gaat de huurtoeslag in 2023 met 16,94 euro omhoog. Heb je recht op huurtoeslag? Dan kun je rekenen op een jaarlijkse verhoging van 203 euro in 2023.

Recent kondigde minister Hugo de Jonge van Volkshuisvestiging het nieuwe wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging van de huurtoeslag’ aan, waardoor 116.000 extra huurders recht hebben op een tegemoetkoming. Om in aanmerking te komen voor deze volledige huurtoeslag moet je minimaal 21 jaar zijn (voorheen was dat nog 23 jaar). Het voorstel moet eerst nog akkoord bevonden worden door zowel de Eerste als Tweede Kamer. Mocht het voorstel worden aangenomen, dan is het de bedoeling dat de nieuwe wet volgend jaar zal ingaan.
 

Zo werkt kinderopvangtoeslag

Werkende ouders met kinderen die naar de opvang moeten, hebben recht op kinderopvangtoeslag. Je krijgt alleen toeslag als je werkt of een opleiding volgt om de kans op werk te vergroten. De hoogte van de tegemoetkoming is gebaseerd op het aantal uren dat de kinderen naar de opvang moeten.
 

Kijk op kindgebonden budget

Je komt voor een kindgebonden budget in aanmerking als je ouder bent van één of meerdere minderjarige kinderen. Deze toeslag geldt als een extra tegemoetkoming bovenop de kinderbijslag. De hoogte van deze uitkering hangt af van je inkomen, je vermogen en de gezinssamenstelling. Kindgebonden budget hoef je meestal niet zelf aan te vragen, want de Belastingdienst laat je weten of je recht hebt op deze toeslag.

Als jij denkt recht te hebben op deze toeslag, maar nog geen bericht hebt ontvangen dan kun je zelf kindgebonden budget aanvragen. Op de website van de Belastingdienst bereken je waar je maandelijks recht op hebt. Maak eerst een proefberekening en ga vervolgens naar Mijn toeslagen.


Blijf controleren

Houd goed in de gaten wanneer jouw toeslagen aangepast moeten worden of wanneer je ze moet aanvragen of stopzetten. Zet een alarm zodat je niet vergeet om jouw toeslagen te controleren. Mocht er iets in jouw situatie veranderen – opslag bijvoorbeeld of wanneer jouw kinderen niet meer naar de opvang hoeven – dan moet je dat meteen aanpassen. Zulke veranderingen zijn van invloed op de hoogte van je toeslagen. Geld dat je ten onrechte hebt gekregen, moet je met terugwerkende kracht terugbetalen aan de Belastingdienst.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Ben of ken jij die online marketeer die bij de Vastelastenbond - de leukste consumentenorganisatie van Eindhoven - wil werken? Solliciteer direct!

Ben jij die flexibele online marketeer?

Vrijdag 24 februari 2023 15:20

‌Om ons team te versterken, zoeken we een creatieve en flexibele online marketeer. In deze functie ben jij verantwoordelijk voor de promotie van onze diensten waarbij de klantrelatie centraal s...

Lees meer
Internet en telefonie per smartphone leverden het fusiebedrijf wel weer wat meer op, mede dankzij hogere prijzen en roamingopbrengsten door buitenlandse reizigers in Nederland.

VodafoneZiggo verliest klanten met vaste internetaansluiting

Donderdag 23 februari 2023 09:29

‌Telecomaanbieder VodafoneZiggo verloor in de laatste drie maanden van 2022 zo’n 1.700 klanten voor vaste tv-, telefoon- en internetaansluitingen. De omzet van het fusiebedrijf daalde in ...

Lees meer
In 2021 werden aanpassingen aan het energielabel doorgevoerd waardoor meer interesse in woningverduurzaming is ontstaan.

Consumenten hebben meer interesse in energielabel

Donderdag 12 januari 2023 14:47

‌Steeds meer woningzoekers hechten waarde aan een energielabel. Huizen met een label worden sneller verkocht en zijn meer waard. In 2021 werden aanpassingen aan het energielabel doorgevoerd waa...

Lees meer
In dit blog lees je met welke veranderingen jij dit jaar als woningeigenaar te maken krijgt.

Wonen en verduurzamen in 2023: deze veranderingen kun je verwachten

Woensdag 11 januari 2023 12:07

Er verandert veel op woongebied dit jaar. Woningverduurzaming wordt nóg aantrekkelijker gemaakt en het aanvragen van subsidie wordt vereenvoudigd. In dit blog lees je met welke veranderingen je dit...

Lees meer