Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Kwart huiseigenaren stelt noodzakelijk onderhoud uit

Donderdag 25 januari 2024 09:06Frank van de Ven
Nederlanders vinden dat investeren in de woning het huis in waarde doet stijgen. Verduurzaming is populair en een geliefde manier om de woningwaarde op te stuwen.

Nederlanders vinden dat investeren in de woning het huis in waarde doet stijgen. Verduurzaming is populair en een geliefde manier om de woningwaarde op te stuwen.

Hoewel circa 85 procent van de Nederlandse huiseigenaren en huurders het onderhoud van het huis belangrijk vindt, stelt een kwart van de woningbezitters noodzakelijk onderhoud uit. Dat uitstelgedrag kan wel twee jaar duren, blijkt uit het ING Woonbericht. Verduurzaming is een ander thema dat erg belangrijk gevonden wordt, maar waar wel op doorgepakt wordt.
 
Het ING Woonbericht wijst uit dat de helft van de ondervraagden maandelijks zelf geld opzij zet voor onderhoud of dit via de VVE doet. Iets minder dan de helft stelt een meerjarenplan op voor de kosten en de uitvoering van onderhoud. Bij aankoop van een huis houden de meeste mensen rekening met onderhoudskosten als onderdeel van de maandlasten. Toch geeft een kwart aan hier tijdens het aankoopproces onvoldoende rekening mee te hebben gehouden. 
 
Ondanks dat onderhoud aan de woning belangrijk en noodzakelijk gevonden wordt, geef ruim 40 procent van de ondervraagden aan dat zij eigenlijk meer zouden moeten doen. Een kwart stelt noodzakelijk onderhoud zelfs uit, met geldgebrek als voornaamste reden. Ook tijdgebrek en het tekort aan vakmensen noemt men als reden voor het uitstel.


Advies onderhoud

Een ruime meerderheid erkent dat uitstel van onderhoud de waarde van hun woning in negatieve zin beïnvloedt. Het Nibud adviseert om jaarlijks 1 procent van de WOZ-waarde voor onderhoud te reserveren. Uit het Woonbericht blijkt dat een ruime meerderheid dit percentage reserveert.
 
Nederlanders vinden dat investeren in de woning het huis in waarde doet stijgen. Verduurzaming is populair en een geliefde manier om de woningwaarde op te stuwen. Investeren in woningverduurzaming levert volgens de ondervraagden het meeste rendement op, gevolgd door onderhoud, verfraaiing en uitbreiding van de woning. Zonnepanelen dragen volgens de ondervraagden het meeste bij aan de waardevermeerdering van het huis. Ook de warmtepomp en isolatie werden veel genoemd als het om verduurzaming ging.  
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Volgens Techniek Nederland zijn er in 2023 evenveel warmtepompen geplaatst als in heel 2022.

Populariteit van de warmtepomp stijgt gigantisch en dat zorgt voor veel uitdagingen

Maandag 28 augustus 2023 14:45

‌Op het moment van schrijven, zijn er in 2023 bijna 110.000 warmtepompen verkocht in ons land en dat is nu al evenveel als er vorig jaar over de toonbank gingen. Brancheorganisatie Vereniging War...

Lees meer
Brancheorganisatie Vereniging Warmtepompen denkt dat de doelstelling om dit jaar 170.000 warmtepompen te verkopen, haalbaar is.

Warmtepompen zijn ‘hot’ blijkt uit explosief stijgende verkoopcijfers

Dinsdag 18 juli 2023 09:43

‌In de eerste helft van 2023 gingen ruim 85.000 warmtepompen over de toonbank en dat is een stijging van 80 procent in vergelijking met diezelfde periode in 2022. De woningbouwsector kocht voor...

Lees meer
In een podcast legt onze directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom warmtepompen in het assortiment van de Vastelastenbond zijn toegevoegd. Ook komt aan bod waarom voor HeatTransformers is gekozen.

Ook voor warmtepompen ben je bij de Vastelastenbond aan het juiste adres

Donderdag 06 april 2023 08:38

‌De warmtepomp speelt een belangrijke rol om Nederland van het gas af te krijgen en daar draagt de Vastelastenbond graag een steentje aan bij. Per 2026 is de aanschaf van een warmtepomp verplic...

Lees meer
Huishoudens kiezen voor verduurzaming omdat ze op hun energierekening wilden besparen. Zonnepanelen en isolatie waren de populairste toepassingen blijkt uit onderzoek.

Nederlanders gaven vorig jaar 11 miljard euro uit aan woningverduurzaming

Dinsdag 28 maart 2023 09:31

Er is vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan woningverduurzaming en dat is 30 procent meer dan er in 2021 aan energiebesparende maatregelen werd besteed. Huishoudens kozen voor verduurzaming om...

Lees meer