Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Ook voor warmtepompen ben je bij de Vastelastenbond aan het juiste adres

Donderdag 06 april 2023 08:38Frank van de Ven
In een podcast legt onze directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom warmtepompen in het assortiment van de Vastelastenbond zijn toegevoegd. Ook komt aan bod waarom voor HeatTransformers is gekozen.

In een podcast legt onze directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom warmtepompen in het assortiment van de Vastelastenbond zijn toegevoegd. Ook komt aan bod waarom voor HeatTransformers is gekozen.

De warmtepomp speelt een belangrijke rol om Nederland van het gas af te krijgen en daar draagt de Vastelastenbond graag een steentje aan bij. Per 2026 is de aanschaf van een warmtepomp verplicht als de cv-ketel aan vervanging toe is. Sinds deze maand biedt de consumentenorganisatie ook deze energiebesparende maatregel aan. Directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit waarom er voor de warmtepomp is gekozen en met welke partner er in zee gegaan is.


Hoe zit het nu precies met de verplichte aanschaf van een warmtepomp?

“In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 1,5 miljoen woningen van het gas af moeten zijn. In 2050 gaat de gaskraan helemaal dicht. Om dit te stimuleren, heeft de overheid in mei 2022 aangekondigd dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Vanaf dat moment moet er bij het vervangen van de cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp geïnstalleerd worden.”

 


Waarom is ervoor gekozen om nu al warmtepompen aan te bieden?

“Omdat het nu al rendabel is om zo’n systeem te plaatsen. Een warmtepomp zorgt ervoor dat je minder gas of zelfs geen gas meer verbruikt en dat is erg aantrekkelijk met de huidige gasprijzen. Nederland is een relatief koud land, dus verwarmen we nog massaal onze cv-ketel met gas. Nu zitten we in een energietransitie en moeten we van onze afhankelijkheid van gas af. De warmtepomp vormt de schakel voor deze overgang naar meer duurzame energie.”
 

Voor welke doelgroep is een warmtepomp interessant?

“Mensen die hun cv-ketel willen vervangen kunnen nu al voor een warmtepomp kiezen. Ook is de aanschaf van zo’n energiebesparende maatregel interessant voor mensen die de volgende stap willen nemen op het gebied van woningverduurzaming. Als je bijvoorbeeld je woning goed geïsoleerd hebt, is de plaatsing van een warmtepomp een logisch vervolg.”


Met welke partij is de samenwerking aangegaan?

“We hebben gekozen voor HeatTransformers. Dit bedrijf is volledig gespecialiseerd in warmtepompen. Zij hebben veel kennis van de apparatuur en kennen de markt goed, zodat ze scherp kunnen inkopen. Bij de inkoop staat kwaliteit voorop en ook het rendement van de installaties speelt een grote rol. HeatTransformers is landelijk actief en vanaf volgende maand kun je voor warmtepompen ook bij de Vastelastenbond terecht.”


Hoe weet je of een warmtepomp geschikt is voor jouw situatie?

“Als je over de aanschaf van een warmtepomp nadenkt, kun je een test uitvoeren op onze website. Je kunt je gegevens invoeren om te zien wat een warmtepomp jou kost en oplevert. Met deze energiebesparende maatregel kun je jouw gasverbruik met 50 tot 100 procent terugdringen. Je stroomverbruik gaat wel omhoog, maar dat wordt meegenomen in de berekening. Gemiddeld kun je op jaarbasis tussen de 300 en 800 euro op je energierekening besparen.”


Wat kost een warmtepomp?

“Je bent tussen de 6.000 en 10.000 euro kwijt voor een warmtepomp. Een fijne bijkomstigheid is dat je 2.500 euro subsidie ontvangt voor de aanschaf van dit systeem. Met de huidige energieprijzen verdien je deze investering snel terug. Als je zonnepanelen op je dak hebt, is een warmtepomp een goede investering omdat je zelf stroom opwekt. We bieden al zonnepanelen en woningisolatie aan, dus de komst van de warmtepomp voelt vanzelfsprekend voor ons. Het doel is om deze services ‘los’ aan te bieden en later als pakket aan te bieden. De meeste mensen voeren stapsgewijs wijzigingen door en kiezen ervoor om eerst te isoleren en vervolgens zonnepanelen te plaatsen.”


Wanneer kun je voor dat ‘verduurzamingspakket’ bij de Vastelastenbond terecht?

“Mensen die in één keer hun hele woning willen verduurzamen, kunnen dat via ons doen. Je kunt een verduurzamingspakket via ons afsluiten en financieren via je hypotheek. De Vastelastenbond wordt dan jouw one-stop-shop voor je verduurzamingsmogelijkheden. Isolatie, zonnepanelen en de warmtepomp staan met elkaar in verbinding. Als je in een keer je hele huis wilt aanpakken, kan dat dus via ons. We willen het duurzaamheidspakket de komende maanden gaan aanbieden. Dat doen we als de warmtepompen gelanceerd zijn. Wanneer we zover zijn, lasten we dat weten. Houd onze mailen nieuwsbrief in de gaten als je geïnteresseerd bent in ons aanbod.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Jorna

Een goede informatie over de warmtepomp.Ik heb al 13 jaar ervaring met de warmtepomp en zolang geen gas meer in huis.Afhankelijk van het type huis een enorme kostenbespering.
Echter na 13 jaar hebben de printplaten het begeven en vervanging kost redelijk veel.Bovendien wilde ik een nieuwe warmtepomp op een andere plaats en tegen mijn huis plaatsen,Echter de levertijd is volgens mijn leverancier en onderhoudsfirma 3 tot 8 maandenIk zit dus daardoor al sinds Kerstmis -toen mijn oude pomp het begaf in een koud huis met kunstmatige verwarming.
Kan ik en mijn leverancier via jullie snel aan een warmtepomp komen voor mijn huis met 800m3 inhoud vloerverwarming en redelijk goede isolatie.

Zondag 30 april 2023 16:03

Duim

waarom wordt er niet gekozen voor een electrische cv ketel?

Donderdag 27 april 2023 16:22

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 april 2023 08:51
Goede vraag! In dit stuk vindt u meer informatie:
https://gaslozewoningen.nl/verwarmen/elektrische-cv-ketel/#verschil-tussen-een-gasgestookteen-elektrische-cvketel

"Een elektrische cv-ketel is een gasvrije manier om uw huis te verwarmen. De elektrische cv-ketel is zeer efficiënt en kan goedkoper zijn dan een cv-ketel. Een installateur kan een elektrische cv-ketels adviseren als er geen gas aansluiting beschikbaar is. Er zijn echter een paar dingen die u moet overwegen voordat u overstapt op een elektrische cv-ketel. Ten eerste heeft elektrische cv-ketel een krachtige elektrische aansluiting nodig. Als uw huis niet over een voldoende sterke aansluiting beschikt, moet u misschien uw elektrische voeding upgraden."

Keijer

Een erg eenzijdig artikel dat de verkoop van een in wezen erg millieu onvriendelijk artikel door het gebruikte koelmiddel moet pushen.

Zoals ik zelf uit eerdere berekeningen en voorstellen van een fabrikant zelf heb kunnen aflezen, is de besparing aan gas beperkt en de toename aan elektra zeer fors.
Als je daarbij betrekt dat de investeringen zeer fors zijn, waartegenover tijdelijk nog een beperkte subsidie staat, staat de uitkomst al feitelijk vast.

Beperkte millieuwinst zo die er al is, en financieel gaat het alleen maar bakken met geld kosten.

Donderdag 27 april 2023 07:12

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 april 2023 09:57
In het artikel wordt aangegeven wanneer de aanschaf van een warmtepomp rendabel is. We pushen niets, maar leggen enkel uit met welke partij we in zee zijn gegaan. Feit is dat de overheid de warmtepomp op korte termijn wil verplichten wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is.

Antwerpen

Frank, mooi stukje over warmte pompen.
Hier kun je iets mee.

Woensdag 26 april 2023 21:18

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Huishoudens kiezen voor verduurzaming omdat ze op hun energierekening wilden besparen. Zonnepanelen en isolatie waren de populairste toepassingen blijkt uit onderzoek.

Nederlanders gaven vorig jaar 11 miljard euro uit aan woningverduurzaming

Dinsdag 28 maart 2023 09:31

Er is vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan woningverduurzaming en dat is 30 procent meer dan er in 2021 aan energiebesparende maatregelen werd besteed. Huishoudens kozen voor verduurzaming om...

Lees meer
De hoge gasprijs heeft de interesse in woningverduurzaming aangewakkerd. Een hybride warmtepomp werkt goed in combinatie met een cv-ketel.

Verkoop warmtepompen steeg met 37 procent in 2022

Maandag 30 januari 2023 14:02

‌In Nederland werden vorig jaar 100.000 warmtepompen verkocht en dat is een stijging van 37 procent in vergelijking met 2021. Ondanks de oplopende populariteit van warmtepompen blijft de &lsquo...

Lees meer
Volgens het onderzoek - Gasmonitor genaamd – schaften in 2020 consumenten 428.000 cv-ketels aan.

Onderzoek wijst uit dat cv-ketel meest verkochte verwarmingsapparaat is

Maandag 05 september 2022 15:24

‌ Vorig jaar gingen 431.000 cv-ketels over de toonbank in Nederland waardoor de cv-ketel het meest verkochte verwarmingsapparaat blijft. Deze apparatuur werd zelfs beter verkocht dan het jaa...

Lees meer

Podcast over vergrote impact energielabel dankzij energiecrisis

Woensdag 27 juli 2022 16:51

‌ De stijgende energierekening heeft de interesse in het energielabel flink vergroot, stelt directeur Ron van den Berk van taxatiebedrijf Taxatiepro. In de elfde aflevering van ‘Onderaan d...

Lees meer