Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Populariteit van de warmtepomp stijgt gigantisch en dat zorgt voor veel uitdagingen

Maandag 28 augustus 2023 14:45Frank van de Ven
Volgens Techniek Nederland zijn er in 2023 evenveel warmtepompen geplaatst als in heel 2022.

Volgens Techniek Nederland zijn er in 2023 evenveel warmtepompen geplaatst als in heel 2022.

Op het moment van schrijven, zijn er in 2023 bijna 110.000 warmtepompen verkocht in ons land en dat is nu al evenveel als er vorig jaar over de toonbank gingen. Brancheorganisatie Vereniging Warmtepompen verwacht dit jaar 170.000 warmtepompen te plaatsen, waarvan 120.000 in bestaande woningen. Als deze voorspelling werkelijkheid wordt, betekent dit dat er veel meer systemen in bestaande bouw worden geplaatst dan bij nieuwbouwprojecten.

Volgens Techniek Nederland zijn er in 2023 evenveel warmtepompen geplaatst als in heel 2022. Deels is dat een inhaalslag, omdat sommige huishoudens nog 'in de wacht' stonden na de eerdere leveringsproblemen. De warmtepomp is aan een opmars bezig, stelt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Sinds de inval van Rusland in Oekraïne en de stijging van de gasprijzen is er vooral veel vraag naar hybride warmtepompen. En de subsidie die de overheid geeft op de aanschaf van een warmtepomp helpt natuurlijk ook.”

Vooral de hybride warmtepomp is in trek. Zo’n systeem is namelijk bij uitstek geschikt voor de bestaande bouw. Dit type warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel waarmee consumenten zo’n zestig procent op het gasverbruik kunnen besparen.
 

Verkorte levertijd warmtepomp

Het afgelopen jaar zat er een lange levertijd op warmtepompen. Dat was onder andere te wijten aan het wereldwijde tekort aan microchips en door corona-lockdowns in Azië. De levertijd is verkort tot drie maanden.

Directeur Stijn Otten van Heattransformers zegt dat de levertijden weer genormaliseerd zijn: "Groothandels hebben, na corona en internationale chiptekorten, extra ruim ingeslagen. De leveringstijden zijn weer normaal geworden." Dat klinkt goed, maar de branche ziet nog een aantal beren op de weg. Of installateurs dit jaar inderdaad 170.000 warmtepompen plaatsen, hangt af van diverse factoren.
 

Uitdagingen voor de toekomst

Factoren die van invloed zijn op de daadwerkelijke plaatsing van 170.000 warmtepompen zijn onder andere het prijsplafond, rentes en de stikstofcrisis. Het is nog onduidelijk welk effect het prijsplafond voor gas heeft dat het kabinet heeft ingesteld. Ook bestaat er nog onduidelijkheid over de gevolgen van de oplopende rente en de aanpak van de stikstofcrisis. Als er minder nieuwbouwwoningen worden gebouwd, blijft vooral het aantal geïnstalleerde all-electric warmtepompen achter bij de verwachtingen.

Om op de groeiende vraag naar warmtepompen in te spelen, is de technieksector volop in de weer om warmtepompmonteurs op te leiden. Zowel cv-monteurs als zij-instromers worden in recordtijd opgeleid. Binnen zes maanden kunnen studiebollen (420 uur) het mbo-deelcertificaat ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ behalen. Er zijn ook andere opleidingsmogelijkheden. Inmiddels zijn al honderden warmtepompmonteurs opgeleid.


Warmtepomp in 2026 verplicht

Vanaf 2026 ben je verplicht om een hybride warmtepomp te plaatsen bij vervanging van je cv-ketel. Dat betekent dat er nog duizenden warmtepompmonteurs extra nodig zijn. Terpstra: “Dat is een grote uitdaging, maar we gaan het redden.”

Fabrikanten investeren ondertussen in de uitbreiding van hun productielijnen. Alle klassieke cv-ketelfabrikanten namen hybride warmtepompen in hun assortiment op. Ze nemen daarmee een voorschot op de normering van hybride warmtepompen in 2026. Vanaf dat moment zullen er alleen al in de bestaande bouw jaarlijks meer dan 200.000 hybride warmtepompen geplaatst worden. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Brancheorganisatie Vereniging Warmtepompen denkt dat de doelstelling om dit jaar 170.000 warmtepompen te verkopen, haalbaar is.

Warmtepompen zijn ‘hot’ blijkt uit explosief stijgende verkoopcijfers

Dinsdag 18 juli 2023 09:43

‌In de eerste helft van 2023 gingen ruim 85.000 warmtepompen over de toonbank en dat is een stijging van 80 procent in vergelijking met diezelfde periode in 2022. De woningbouwsector kocht voor...

Lees meer
In een podcast legt onze directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom warmtepompen in het assortiment van de Vastelastenbond zijn toegevoegd. Ook komt aan bod waarom voor HeatTransformers is gekozen.

Ook voor warmtepompen ben je bij de Vastelastenbond aan het juiste adres

Donderdag 06 april 2023 08:38

‌De warmtepomp speelt een belangrijke rol om Nederland van het gas af te krijgen en daar draagt de Vastelastenbond graag een steentje aan bij. Per 2026 is de aanschaf van een warmtepomp verplic...

Lees meer
Huishoudens kiezen voor verduurzaming omdat ze op hun energierekening wilden besparen. Zonnepanelen en isolatie waren de populairste toepassingen blijkt uit onderzoek.

Nederlanders gaven vorig jaar 11 miljard euro uit aan woningverduurzaming

Dinsdag 28 maart 2023 09:31

Er is vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan woningverduurzaming en dat is 30 procent meer dan er in 2021 aan energiebesparende maatregelen werd besteed. Huishoudens kozen voor verduurzaming om...

Lees meer
De hoge gasprijs heeft de interesse in woningverduurzaming aangewakkerd. Een hybride warmtepomp werkt goed in combinatie met een cv-ketel.

Verkoop warmtepompen steeg met 37 procent in 2022

Maandag 30 januari 2023 14:02

‌In Nederland werden vorig jaar 100.000 warmtepompen verkocht en dat is een stijging van 37 procent in vergelijking met 2021. Ondanks de oplopende populariteit van warmtepompen blijft de &lsquo...

Lees meer