Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Meerjarencontracten maken een comeback: Nu toeslaan of juist niet?

Woensdag 31 mei 2023 09:58Frank van de Ven
Ons advies is om voor een jaarcontract te kiezen, want daardoor ben je meer flexibel.

Ons advies is om voor een jaarcontract te kiezen, want daardoor ben je meer flexibel.

Langdurige energiecontracten maken een comeback! Voor mensen die op zoek zijn naar vastigheid klinkt dat misschien als muziek in de oren, maar voorzichtigheid is geboden. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert om goed na te denken voordat je toehapt en je vastlegt aan een langdurig contract. De onvoorspelbaarheid van de energiemarkt en een hogere opzegvergoeding zijn zaken waar je rekening mee moet houden.


Vind je de komst van meerjarencontracten een goede ontwikkeling?

“Op zich wel, maar we adviseren er niet voor om nu voor deze contracten te kiezen. Het is namelijk nog niet duidelijk hoe de energiemarkt zich verder ontwikkelt. Als de tarieven gaan stijgen, ben je uiteraard blij met zo’n meerjarencontract. Je weet alleen niet hoe lang zo'n stijging duurt en voor hetzelfde geld duurt deze slechts enkele maanden, waarna een daling plaatsvindt. Als de tarieven na een jaar zakken, wil je niet vastzitten in een meerjarencontract dat je op een relatief duur moment hebt afgesloten.”


Je kunt je meerjarencontract toch openbreken en alsnog overstappen?

“Dat is niet zozeer verstandig en het is nog maar de vraag of zo'n overstap ook voordelig uitpakt. De opzegvergoeding is sinds juni flink hoger geworden. Het openbreken van een energiecontract levert dus niet per se voordeel op. Het verhogen van de opzegvergoeding – overstapboete in de volksmond – moet de concurrentie in de energiemarkt stimuleren.”


Als je zekerheid wilt, is het toch juist slim om een meerjarig contract af te sluiten?

“Voor je gemoedsrust misschien wel, maar voor je portemonnee hoeft dat zeker niet het geval te zijn. De tarieven van meerjarencontracten liggen nu net onder het prijsplafond. Als de energietarieven verder zakken en je volgend jaar fors minder betaalt voor een energiecontract betekent dit dat je lange tijd te veel betaalt voor je energierekening. Dat probleem heb je niet als je nu voor een jaarcontract kiest. De keerzijde is wel dat de tarieven omhoog kunnen schieten. Gelukkig kun je op de experts van Energie Vanzelf Geregeld rekenen: zij zoeken jaarlijks naar het meest voordelige contract bij een betrouwbare energieleverancier voor je uit."


Wat adviseer je mensen die een meerjarencontract overwegen?

“Zekerheidszoekers kunnen nu toeslaan, zodat ze zich de komende drie jaar niet meer met hun energiecontract bezig hoeven te houden. Ons advies is om voor een jaarcontract te kiezen, waardoor je meer flexibel bent. Als de tarieven zakken, kun je na afloop van je contract overstappen naar een nieuwe aanbieder en van een welkomstkorting profiteren.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De gasprijzen daalden de afgelopen weken flink en voor één megawattuur aan gas betaal je ondertussen minder dan 30 euro.

Wat betekent de daling van gasprijzen voor meerjarencontracten?

Dinsdag 30 mei 2023 12:32

‌De gasprijs is op het laagste niveau in twee jaar beland en dat merken consumenten. De energiecrisis heeft ervoor gezorgd dat er bewuster met energie wordt omgegaan, waardoor de gasvoorraden g...

Lees meer
De invoering van de hogere opzegvergoeding zorgt volgens Wolfert voor onduidelijkheid bij consumenten en daarom moet de regie in handen zijn van een onafhankelijke partij.

Invoering opzegvergoeding zonder onafhankelijke regie nadelig voor consument

Donderdag 25 mei 2023 11:45

‌Per 1 juni stijgt de hoogte van de opzegvergoeding flink en dat is iets om bij stil te staan, want dit kan grote financiële gevolgen hebben voor consumenten. Uit onderzoek blijkt dat veel con...

Lees meer
Wij werken niet met externe partijen die uit onze naam aanbiedingen doen. Mocht je het niet vertrouwen, adviseren we je om ons te bellen.

Trap niet in opdringerige telefoontjes van energieaanbieders

Maandag 15 mei 2023 10:33

‌‌‌Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor telefoontjes van opdringerige energieaanbieders die een energiecontract willen aansmeren. De Vastelastenbond kri...

Lees meer
Ondanks bewust energieverbruik kampen tienduizenden huishoudens met een torenhoge energierekening en betalingsachterstanden.

Hogere betalingsachterstanden door gestegen energierekening

Donderdag 11 mei 2023 14:14

‌De betalingsachterstanden van consumenten bij energieleveranciers liepen in het eerste kwartaal van dit jaar op in vergelijking met vorig jaar. Branchevereniging Energie-Nederland verwacht voor ...

Lees meer