Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Afsluiten dynamisch contract verdient net als beleggen in aandelen verplichte waarschuwing

Maandag 05 juni 2023 06:28Frank van de Ven
Steeds meer consumenten stappen na het horen van mooie verhalen over naar dynamische energiecontracten, maar zijn onvoldoende op de hoogte van de nadelen van deze contracten.

Steeds meer consumenten stappen na het horen van mooie verhalen over naar dynamische energiecontracten, maar zijn onvoldoende op de hoogte van de nadelen van deze contracten.

‌De Vastelastenbond pleit voor de invoering van een verplichte waarschuwing bij het afsluiten van dynamische energiecontracten, omdat deze contracten financieel risicovol kunnen zijn. Steeds meer consumenten stappen na het horen van mooie verhalen over naar zulke energiecontracten, maar zijn onvoldoende op de hoogte van de nadelen van deze contracten. Directeur Dirk-Jan Wolfert pleit voor een duidelijke voorlichting wanneer consumenten voor zo’n energiecontract kiezen: “Een dynamisch contract is vergelijkbaar met het hebben van aandelen en daardoor een risicovol product.”

Dynamische tarieven lijken erg interessant – en kunnen dat ook zijn – maar zijn niet zonder risico. Deze risico’s worden volgens de directeur van de consumentenorganisatie onvoldoende benoemd en dat kan gigantische (financiële) gevolgen hebben. Aanbieders van dynamische contracten moeten consumenten goed informeren over de risico’s die aan deze energiecontracten kleven, stelt Wolfert: “Mensen rekenen zich rijk en stappen vol goede moed in een dynamisch contract dat nu nog goedkoop is. Mocht er iets gebeuren waardoor de situatie omslaat - zoals een energiecrisis bijvoorbeeld - zit men gevangen in een duur contract. Als deze mensen willen overstappen naar een vast contract, duurt het minimaal 14 dagen voordat dit in gang is gezet. In de tussentijd schieten de tarieven omhoog van alle nieuw af te sluiten contracten.”

De balans kan in de grillige energiemarkt snel omslaan en tot grote financiële problemen leiden. Wolfert is bang dat veel consumenten daar onvoldoende bij stilstaan: “Honderdduizenden huishoudens kampen met betalingsachterstanden door hun flink opgelopen energierekening. Het is daarom ontzettend belangrijk om duidelijk te communiceren wat de voor- en nadelen van dynamische energiecontracten zijn. De keuze voor zo’n contract is te vergelijken met het hebben van aandelen. Mensen die met aandelen aan de slag gaan, worden gewaarschuwd voor de gevaren daarvan. Het is een risicovol product en zo moeten dynamische contracten ook behandeld worden. Een disclaimer is alvast een eerste stap.”


Misverstand dynamisch contract

Het is een misverstand om te denken dat dynamische contracten altijd voordeliger zijn dan reguliere contracten. Het maandbedrag van een dynamisch energiecontract is variabel en afhankelijk van het verwachte energieverbruik in de betreffende maand. “In de zomermaanden is het voorschotbedrag nog erg laag, maar wanneer er in de wintermaanden meer gas verbruikt wordt kan het voorschotbedrag verviervoudigen. Daar moet rekening mee gehouden worden.”

Bij dynamische contracten horen mensen een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis waardoor de consument direct ziet op welk moment van de dag het energietarief het laagst is. “De wasmachine in de middag aanzetten is veel goedkoper, maar niet elke consument heeft daar tijd voor of denkt daar aan”, stelt Wolfert.


Vooral interessant voor veelgebruikers

Een dynamisch energiecontract is vooralsnog vooral interessant voor mensen die zich bewust zijn van de risico’s en deze durven te nemen. “Het gaat hier dan om mensen die de werking van de energiemarkt vrij goed kennen en onverwacht hoge kosten kunnen opvangen. Ook veelgebruikers vinden deze contractvorm interessant. Een ander aandachtspunt is dat gebruikers van dynamische energiecontracten ook kunnen betalen voor de energie die zij zelf opwekken met hun zonnepanelen.”

Bezitters van zonnepanelen met een dynamisch contract betalen een terugleververgoeding als er sprake is van negatieve energieprijzen. “Zij betalen er dus voor om de door hun opgewekte energie aan het net terug te leveren. Dit is een nadeel van dynamisch contracten waar rekening mee gehouden moet worden,” besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Rens

Prima, het gaat er mij om dat het complete verhaal wordt verteld en niet alleen belicht vanuit de vaste lasten optiek.
1 voorbeeld:
In de maand mei heb ik (variabel contract) 623 KwH terug geleverd, opbrengst 144 euro. Dat is 23 cent per Kwh.
Sluit nu een vast contract af, wat is de prijs voor teruglevering? Maximaal 9 cent per Kwh.
Die 23 cent is dus inclusief de "bijbetaling" bij negatieve stoomprijs.
Wat weinig voorkomt, en dan nog hooguit 1 a 2 uur op een dag.
Dát is het feitelijke verhaal, en niet een "mening".

Dinsdag 06 juni 2023 12:14

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 06 juni 2023 14:32
In ons artikel leggen we uit waarop in onze optiek gelet moet worden. U bent duidelijk goed op de hoogte en weet wat u doet en wat zo'n contract inhoudt. Wij waarschuwen mensen die niet zo thuis zijn in dit onderwerp om goed op te letten waar ze hun handtekening onder zetten. U bent goed op de hoogte en zit gewoon goed. U hoeft het ook niet met onze oproep eens te zijn.

Rens

Dit is wel érg preken voor eigen parochie, als pleitbezorger voor vaste lasten. Ook tijdens de energie crisis waren de prijzen véél lager. Contracten zijn per dag opzegbaar. Het risico is helemaal niet zo hoog. Puur bangmakerij om mensen naar een vast contract te duwen.
Het is juist voor niet-veelgebruikers interessant, omdat de risico's dan minder zijn.
Zo kan bijna ieder argument worden weerlegd.
Vergelijken met aandelen, wat een onzin zeg...

Dinsdag 06 juni 2023 09:26

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 06 juni 2023 10:22
We hebben al eerder over dynamische contracten bericht. Het is absoluut niet zo dat we er tegen zijn. Het punt is dat er goed over nagedacht moet worden en daar waarschuwen we voor. Het is uw goed recht om het daar niet mee eens te zijn. In dit blog gingen we er nog dieper op in: https://www.vastelastenbond.nl/blog/de-dos-en-donts-van-dynamische-contracten/

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Een dynamisch energiecontract is interessant voor mensen die risico’s durven te nemen en voor veelgebruikers zoals mensen met een elektrische auto.

De do’s en don’ts van dynamische contracten

Vrijdag 02 juni 2023 11:09

Dynamische contracten zijn in opkomst en winnen aan populariteit. Nu de energietarieven laag zijn, klinken deze contracten erg interessant, maar er kleven ook een aantal nadelen aan deze contractvor...

Lees meer
Door nu een relatief duur meerjarencontract af te sluiten, lopen consumenten het risico jarenlang te veel te betalen voor hun energierekening.

Afsluiten meerjarencontract vraagt om zorgvuldigheid en aandacht

Vrijdag 02 juni 2023 10:34

‌De komst van meerjarencontracten is goed nieuws voor zekerheidszoekers, maar voordat een krabbel onder een contract gezet wordt is onderzoek gewenst. Volgens directeur Dirk-Jan Wolfert is dit ni...

Lees meer
Ons advies is om voor een jaarcontract te kiezen, want daardoor ben je meer flexibel.

Meerjarencontracten maken een comeback: Nu toeslaan of juist niet?

Woensdag 31 mei 2023 09:58

‌Langdurige energiecontracten maken een comeback! Voor mensen die op zoek zijn naar vastigheid klinkt dat misschien als muziek in de oren, maar voorzichtigheid is geboden. Directeur Dirk-Jan Wo...

Lees meer
De gasprijzen daalden de afgelopen weken flink en voor één megawattuur aan gas betaal je ondertussen minder dan 30 euro.

Wat betekent de daling van gasprijzen voor meerjarencontracten?

Dinsdag 30 mei 2023 12:32

‌De gasprijs is op het laagste niveau in twee jaar beland en dat merken consumenten. De energiecrisis heeft ervoor gezorgd dat er bewuster met energie wordt omgegaan, waardoor de gasvoorraden g...

Lees meer