Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

PERSBERICHT: Solvabiliteitsonderzoek 2023: Energieleveranciers ongeschonden uit crisis

Donderdag 26 oktober 2023 06:13Frank van de Ven
Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks de financiële gezondheid van een groot aantal partijen.

Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks de financiële gezondheid van een groot aantal partijen.

Hoewel 2022 een roerig jaar was en de energiemarkt zich in een diepe crisis bevond, zijn alle energieleveranciers goed uit de strijd gekomen. Alle achttien door de Vastelastenbond onderzochte energiebedrijven hebben een positieve solvabiliteit. Een aantal partijen is er zelfs in geslaagd om uit de rode cijfers te klimmen. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond is blij met deze ontwikkelingen: “Het is fijn dat er geen energieleveranciers meer zijn met een negatieve solvabiliteit. Dat maakt de kans om een verkeerde keus te maken een stuk kleiner.”

Op basis van de jaarcijfers van 2022 zijn er geen energiebedrijven met een negatieve solvabiliteit te noteren. Mega Energie stond er vorig jaar nog slecht voor, maar deze leverancier wist het tij te keren. De nieuwkomer, die sinds eind vorig jaar in Nederland actief is, levert ook energie in Frankrijk en België.
 
Bij het beoordelen van de solvabiliteit heeft de Vastelastenbond gekeken naar de jaarcijfers die energieleveranciers hebben gedeponeerd. Engie had met een dalende solvabiliteit te maken. Bij het merendeel van deze bedrijven ging het om een lichte daling.


Consument ving klappen op

Hoewel 2022 een onstuimig jaar was waarin de gasprijzen regelmatig fors de lucht inschoten, zijn energiebedrijven redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen. “Door geen contracten met vaste tarieven meer aan te bieden, konden zij de hoge inkoopkosten voor gas aan de klanten doorrekenen. Variabele tarieven pasten zich aan de markt aan en dat zorgde ervoor dat de energierekening per maand kon verschillen”, verduidelijkt Wolfert.

De consument ving de klappen op, stelt Wolfert. Een paar energiebedrijven is sterker uit de crisis gekomen en zagen hun solvabiliteit stijgen: “Zo Mega Energie terugkijken op een geslaagd jaar, want deze partij slaagde erin om uit de rode cijfers te klimmen en heeft nu een positieve solvabiliteit. Ook ging het Pure Energie voor de wind, want deze partij zag de solvabiliteit stijgen van 18 procent in 2021 naar 37 procent in 2022.” 
 Solvabiliteitsonderzoek Vastelastenbond

Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks een groot aantal partijen. “We regelen voor duizenden klanten jaarlijks het beste energiecontract. Bij ons selectieproces speelt niet alleen de laagste prijs een rol”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie.
 
Het is volgens Wolfert “ontzettend belangrijk” om te weten welke partijen solvabel zijn: “Wij willen geen klanten aanmelden bij een energieleverancier die een grotere kans heeft om failliet te gaan. Alleen prijs mag niet leidend zijn, dus nemen we in ons onderzoek ook het inkoopbeleid en de financiële buffers van energiebedrijven mee. Dit jaar staan alle partijen er goed voor en dat maakt een overstap minder risicovol. Met het oog op het einde van het prijsplafond en een naderende winter is het verstandig om nu over te stappen naar een vast energiecontract.”
 

Onderzoek solvabiliteit energieleveranciers

Solvabiliteit wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van een bedrijf en geeft aan in welke mate bedrijven zijn gefinancierd met eigen vermogen. Wanneer er sprake is van een groot eigen vermogen wil dat zeggen dat een bedrijf over meer financiële buffers beschikt. Een solvabiliteit van boven de twintig procent is gezond. Wanneer de solvabiliteit van een onderneming onder de twintig procent komt, is dat laag te noemen, maar het hoeft niet direct een probleem te zijn. Dit betekent dat een groot gedeelte van het bedrijf gefinancierd is met geleend geld.
 
De aflossing en rentekosten drukken zwaar op de financiën. Een negatieve solvabiliteit houdt in dat bedrijven weinig financiële klappen kunnen opvangen. Daarnaast is het lastiger om geld te lenen of krediet te krijgen wanneer de solvabiliteit laag is. Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat. Wanneer een energieleverancier failliet gaat, blijft de leveringszekerheid gegarandeerd. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten.


Faillissementsgolf energiemarkt

In 2021 onderzocht de Vastelastenbond voor het eerst de solvabiliteit van negentien energiebedrijven. Het onderzoek van de consumentenorganisatie wees uit dat een aantal partijen er financieel slecht voorstonden. Uiteindelijk vroegen zeven energiebedrijven faillissement aan.
 
Welkom EnergieAnode EnergieEnstrogaAllure EnergieSEPA Green, Naked Energy en FENOR Energie gingen bankroet. Op Allure Energie na waren de extreem hoge energietarieven de oorzaak van de faillissementsaanvraag. In 2022 stonden drie partijen er slecht voor, maar deze leveranciers wisten het tij te keren.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

De Block

Het is niet altijd te volgen voor een leek.

Vrijdag 27 oktober 2023 09:14

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 27 oktober 2023 09:34
Wat kunnen we voor u doen om het helder te krijgen?

Keizer

Duidelijk te zien dat ENERGIEDIRECT fout of krimineel bezig is.
Ik heb al jaren een variabel contract. 
In de jaren 2021-2022 heb ik 1750 euro betaald voor gas verbruik(2300 m3 en voor ongeveer 2300 kWh aan elektriciteit en teruglevering van ongeveer 8000 kWh (0,05 cent voor het overschot.

I.v.m. het overschot ben ik op electrisch verwarmen d.m.v. infrarood stralings panelen en het gas alleen gebruikt voor warm water en douchen en keuken. Inductie voor koken.

Over het jaar 2022-2023 van 10 0ktober tot 2023 na overstap naar elektrisch betaal ik nu de hoofdprijs verbruik 12000 kWh en 203 m3 gas en infrarood panelen betaal ik nu bij een terugleveren 7000 kWh 7000 kWh maar liefst 3800 euro.

Oplichting of fouten?

Frans Keizer

Donderdag 26 oktober 2023 22:32

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De maatregelen om een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten in te dammen, zorgen volgens gashandelaren op korte termijn voor enige verlichting voor de markten. Voor hoe lang, is nog maar de vraag.

Lagere gasprijs door mild weer en uitblijven grondinvasie Gaza

Maandag 23 oktober 2023 15:16

‌De Europese prijs voor aardgas daalde door mildere weersvoorspellingen en volle voorraden. Vrijdag steeg de brandstof nog in prijs door de angst voor een breder conflict in het Midden-Oosten. Ho...

Lees meer
Als je zonnepanelen hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk over te stappen naar een meerjarencontract om zo oplopende kosten te ontlopen. De Vastelastenbond heeft een mooi aanbod voor je geregeld (ook als je geen zonnepanelen hebt).

Bezitter zonnepanelen met nieuw energiecontract betaalt 270 euro meer

Donderdag 19 oktober 2023 10:30

‌Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen en een nieuw energiecontract afsluit, betaal je 270 euro per jaar meer. Vrijwel alle energieleveranciers brengen extra kosten in rekening vanwege de s...

Lees meer
Dit jaar willen netbeheerders bij elkaar ruim 5 miljard euro investeren in de grootschalige verbouwing van het energiesysteem.

Energiesector maakt zich zorgen om overvol stroomnet

Woensdag 18 oktober 2023 16:52

‌Energiebedrijven willen concrete uitvoeringsplannen waaruit blijkt wanneer er wél ruimte ontstaat op het stroomnet. Deze plannen mist de branchevereniging Energie-Nederland geeft branchevoorz...

Lees meer
Naast mogelijk oplopende energietarieven in de winter moeten consumenten ook rekening houden met het verdwijnen van het prijsplafond.

Miserabel variabel of geen last met vast: Welk energiecontract kies jij?

Maandag 16 oktober 2023 10:52

‌De handelsprijzen voor gas stegen vorige week fors door onder andere de oorlog in Israël. Met het einde van het prijsplafond per 2024 en de naderende winter in het vooruitzicht is dat geen pr...

Lees meer