Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Miserabel variabel of geen last met vast: Welk energiecontract kies jij?

Maandag 16 oktober 2023 10:52Frank van de Ven
Naast mogelijk oplopende energietarieven in de winter moeten consumenten ook rekening houden met het verdwijnen van het prijsplafond.

Naast mogelijk oplopende energietarieven in de winter moeten consumenten ook rekening houden met het verdwijnen van het prijsplafond.

De handelsprijzen voor gas stegen vorige week fors door onder andere de oorlog in Israël. Met het einde van het prijsplafond per 2024 en de naderende winter in het vooruitzicht is dat geen prettig idee voor mensen zonder vast energiecontract. Uit de laatste cijfers van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt nog ruim 4,5 miljoen huishoudens een variabel contract hebben. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert deze groep om vandaag nog over te stappen naar een vast contract.

Op vrijdag 13 oktober bevonden de prijzen voor termijncontracten op de Amsterdamse beurs zich op het hoogste niveau sinds februari van dit jaar. Vorige week steeg de gasprijs met zo'n 45 procent naar ruim 56 euro per megawattuur. De oorlog in Israël zorgde voor deze gigantische stijging, omdat een belangrijk gasveld in de regio door het Amerikaanse energieconcern Chevron werd stilgelegd.

De tijdelijke sluiting van een pijpleiding tussen Finland en Estland speelde ook een rol bij de prijsverhoging. Er ontstond een lek waarvan het vermoeden bestaat dat deze beschadiging opzettelijk was veroorzaakt. Daarnaast was er sprake van een staking in de Australische aardgasindustrie. Tel daar de weersvoorspellingen met lagere temperaturen bij op en het is duidelijk dat er het een en ander gaande is in de energiemarkt.


Afhankelijkheid wereldmarkt

Sinds er geen Russisch gas meer geleverd wordt, is onze afhankelijk van de wereldmarkt sterk vergroot. "Hoewel de gasvoorraden goed gevuld zijn en het weer zacht is, staat er een onzekere periode voor de deur. We gaan een jaar zonder prijsplafond tegemoet en onze sterke afhankelijkheid van gas (LNG) uit de wereldmarkt maakt ons kwetsbaar”, zegt Wolfert.

De gasvoorraden zijn zoals gezegd gelukkig goed gevuld. Op 10 oktober was dat nog voor 97,6 procent. Als de verwarming weer aangaat, slinkt die voorraad snel en moet er een nieuwe voorraad gas ingekocht worden. Tegen hoge tarieven. Nu het zo rommelt in de energiemarkt, is het verstandig om over te stappen van een variabel naar een vast energiecontract, stelt Wolfert: “Met vaste contracten beschermen consumenten zich tegen de onzekerheid van de winterperiode. De energiemarkt gedraagt zich nog steeds ontzettend volatiel. Het is verstandig om in deze onzekere markt te kiezen voor zekerheid.”


Prijsplafond eindigt

Naast mogelijk oplopende energietarieven moeten consumenten ook rekening houden met het verdwijnen van het prijsplafond. Het prijsplafond eindigt op 1 januari 2024 en dat is dus hartje winter. De toezichthouder stelt dat ruim 4,5 miljoen huishoudens nog een variabel contract hebben.

De planning om het prijsplafond midden in de winter te laten eindigen, kan niet ongelukkiger zijn stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Mensen met een variabel of dynamisch contract betalen zonder overheidsbescherming in 2024 mogelijk fors hogere energietarieven. Nu de overheid zo hamert op armoedebestrijding, is het midden in de winterperiode afbreken van het prijsplafond ronduit onverantwoord.”
 

Stap nu over

De directeur van de consumentenorganisatie adviseert mensen die twijfelen om over te stappen van een variabel naar een vast energiecontract om snel een keuze te maken: “Nu de energietarieven laag liggen, is dit het moment om over te stappen van variabel naar vast. Hoe langer er gewacht wordt met overstappen, des te hoger de gasprijzen kunnen worden omdat de inkoopprijzen stijgen.”
 
Het beste energiecontract zoeken, is een tijdrovend karwei. Om je op weg te helpen, kun je deze stappen volgen. Zo scoor je het beste energiecontract uit de markt. Als je geen zin hebt in al dat uitzoekwerk kun je er ook voor kiezen om een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld af te sluiten. Lees ons gratis Whitepaper om meer te weten te komen over deze service waarbij jij ervaren experts voor jou het beste energiecontract laat uitzoeken!
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Nu het zo rommelt in de energiemarkt, is het volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond verstandig om juist nu over te stappen van een variabel naar een vast energiecontract. Voorkom dat je uit angst voor een hoge energiereke

Europese gasprijzen op hoogste niveau sinds februari

Vrijdag 13 oktober 2023 16:38

‌ De prijzen op de Europese aardgasmarkt stijgen in rap tempo. Op vrijdag 13 oktober waren de prijzen voor termijncontracten op de Amsterdamse beurs gestegen tot het hoogste niveau sinds feb...

Lees meer
Zolang er geen controle op deurverkoop zit, blijven louche verkopers met misleidende praatjes energiecontracten aansmeren. Dat geldt ook voor telefonische verkoop.

Deurverkoop energiecontracten voorlopig niet aan banden

Donderdag 12 oktober 2023 11:51

‌Het is volgens Europese wetgeving niet mogelijk om de deurverkoop van energiecontracten te verbieden. Ook telefonische verkoop kan niet zomaar gestopt worden, liet demissionair minister Rob Je...

Lees meer
Zorg ervoor dat je voor de winter een vast contract hebt nu de gasprijs weer oploopt.

Onzekerheid energiemarkt katalysator voor overstap van variabel naar vast contract

Woensdag 11 oktober 2023 10:41

‌ De Europese gasprijs liep afgelopen dinsdag op door onrust in Israël en kwam uit op het hoogste niveau in vier maanden. De dag ervoor steeg de gasprijs al door de strijd tussen Israël en...

Lees meer
Afgelopen zondag ontdekte de Finse beheerder van het gassysteem Gasgrid en Elering een ongebruikelijke daling in de druk in een pijplijn tussen Finland en Estland.

Europese gasprijs schiet omhoog na mogelijke lek in gaspijplijn Oostzee

Maandag 09 oktober 2023 12:09

‌De gasprijs in Europa steeg deze maandag door een mogelijk lek in een gaspijplijn in de Oostzee. Deze ochtend was de gasprijs 4,6 procent hoger, waardoor je meer dan 40 euro per megawattuur ga...

Lees meer