Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Opzegvergoeding overstap energiecontract volgend jaar fors duurder

Dinsdag 25 oktober 2022 09:33Frank van de Ven
Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) hoopt door de overstapboete te verhogen het voor energieleveranciers weer aantrekkelijk te maken om meerjarige contracten aan te bieden.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) hoopt door de overstapboete te verhogen het voor energieleveranciers weer aantrekkelijk te maken om meerjarige contracten aan te bieden.

Vanaf 1 januari wordt de overstap naar een goedkopere energieleverancier - waardoor een lopend contract opengebroken moet worden - een stuk duurder. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) hoopt door de overstapboete te verhogen het voor energieleveranciers weer aantrekkelijk te maken om meerjarige contracten aan te bieden. De hoogte van deze boete (in de energiemarkt heet dit een ‘opzegvergoeding’) moet nog definitief vastgesteld worden maar het wordt sowieso hoger dan het bedrag dat je nu moet betalen als je van energieleverancier overstapt.

De komende weken kan er door belanghebbenden nog gereageerd worden op het voorstel dat de ACM heeft opgesteld. Als het voorstel definitief is, moet dit plan volgend jaar van kracht gaat. Door de opzegvergoeding te verhogen, wordt het voor consumenten minder interessant om over te stappen.

De angst voor vertrekkende klanten - en het vooruitzicht om met hoge inkoopkosten achter te blijven - wordt door de verhoging van de opzegvergoeding dus irreëel. Dat is goed nieuws voor energieleveranciers die momenteel geen langdurige contracten durven aan te bieden. Het wordt door de hogere boete weer interessant om meerjarige contracten aan te bieden.


Variabele tarieven

Momenteel zijn er voor nieuwe klanten - of consumenten met een aflopend contract - enkel contracten met een variabel tarief beschikbaar. Deze contracten zijn erg duur en kunnen elk moment aangepast worden zodat er maandelijks een ander bedrag geïncasseerd kan worden.

ACM wil de concurrentie bevorderen en ervoor zorgen dat er weer wat te kiezen valt op het gebied van jaarcontracten. De toezichthouder heeft een rekensom bedacht waarmee de hoogte van de opzegboete wordt berekend. Deze som is opgebouwd uit vier onderdelen: het geschatte jaarverbruik zoals dat in het contract staat, het aantal kuub of kilowattuur dat al is afgenomen, de prijs per kuub gas of kilowattuur stroom die in het contract staat en de prijs voor gas of stroom van een zogenoemd referentieproduct.  


Referentieproduct

Een referentieproduct is de prijs die een energieleverancier op dat moment rekent aan nieuwe klanten voor hetzelfde product. Denk dan bijvoorbeeld aan een jaarcontract. De opzegvergoeding wordt als volgt berekend: het geschatte jaarverbruik – het aantal kuub of kwh dat je al hebt verbruikt – wordt vermenigvuldigd met het verschil tussen de prijs die in het contract staat en de prijs van het referentieproduct.

Hoe dat werkt, lees je in dit voorbeeld. Stel dat je een jaarcontract hebt met een geschat verbruik van 1.500 kuub gas waarvoor je 1,50 euro per kuub betaalt. Als je besluit om over te stappen omdat je elders goedkoper uit bent, moet je daarvoor een opzegvergoeding betalen. Stel dat je in die paar maanden 500 kuub gas hebt verbruikt dan blijft er dus nog 1.000 kuub gas over.


Schadevergoeding voor overstap

Jouw energieleverancier blijft dus achter met een grote voorraad die hij aan jou dacht te kunnen leveren voor 1,50 euro per kuub. Inmiddels rekent de maatschappij aan nieuwe klanten 1,20 euro per kuub omdat de gasprijzen zijn gedaald, dus hij kan jouw dure gas niet voor dezelfde prijs aan een ander verkopen.

De schade voor de energieleverancier is dan 1,50 euro – 1,20 euro = 30 cent per kuub. Jouw opzegvergoeding voor je gascontract wordt dan 1.000 x 30 cent = 300 euro. En dat is alleen nog maar voor het gas! Als je ook van je stroomcontract af wil, wordt dezelfde rekensom toegepast.
 

Nog niet definitief

De opzegvergoeding bedraagt de schade per kuub voor de energieleverancier vermenigvuldigd met het aantal kuub dat je nog niet hebt verbruikt over de gehele contractperiode. Het precieze bedrag is zoals gezegd nog niet vastgelegd, maar onze directeur Dirk-Jan Wolfert denkt dat dit alvast een goede stap is om de energiecrisis in te dammen.
 
“Consumenten denken wel tien keer na om over te stappen als dat zou betekenen dat zij een dure boete moeten betalen”, stelt de directeur. “Energiebedrijven zijn daardoor verzekerd van loyale klanten. Dit stimuleert de concurrentie omdat leveranciers met hun prijzen gaan stunten om nieuwe klanten binnen te halen. Zo ontstaan weer jaarcontracten.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ed de vries

Het is opzich al schandalig dat we verplicht worden om te gokken met een eerste levenbehoefte als energie. Als ik wil gokken ga ik vrijwillig naar een casino. Met deze nieuwe regeling betaald de bevolking het laatste beetje ondernemersrisico van de energieleveranciers. (tussenhandelaren).Geef ieder huishouden 1000 m3 gas en 3000 kwh stroom gratis (nog tegoed van Groningen) en met elkaar inwisselbaar bij gas reductie. Meerverbruik laten betalen tegen echte marktprijzen ipv monopolie prijzen.

Woensdag 26 oktober 2022 10:19

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

In dit blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over het jaarcontract bij Gewoon Energie. Ook leggen we uit wat we nu voor onze klanten doen.

Dit zijn alle meest gestelde vragen over het jaarcontract van de Vastelastenbond

Vrijdag 21 oktober 2022 13:09

‌Hoewel het aanbod jaarcontracten op is, komen er nog steeds veel vragen binnen over het energiecontract dat je via de Vastelastenbond bij Gewoon Energie kon afsluiten. In dit blog beantwoorden w...

Lees meer
Het Customer Care team van de Vastelastenbond krijgt dagelijks talloze telefoontjes binnen over het aangekondigde prijsplafond.

‘De energiecrisis heeft onze bewustwording over ons energieverbruik vergroot en dat is positief’

Maandag 17 oktober 2022 09:21

‌ De energiecrisis is zo uit de hand gelopen dat de overheid volgend jaar 23,5 miljard euro investeert in compensatiemaatregelen. De komst van een prijsplafond moet de grootste klappen opvan...

Lees meer
Bezitters van warmtepompen die recent een nieuw energiecontract afsloten, zijn ruim 700 euro meer kwijt dan huishoudens die hun woning verwarmen met gas.

Voordeel warmtepomp bij invoering prijsplafond gering

Donderdag 06 oktober 2022 11:56

‌Het prijsplafond dat volgend jaar van kracht gaat, levert eigenaren van warmtepompen weinig voordeel op blijkt uit onderzoek. Berekeningen van een vergelijkingssite wijzen uit dat je met een w...

Lees meer
Het uitstellen van de geplande tariefwijziging zorgt ervoor dat Essent zich naar eigen zeggen genoodzaakt voelt de geplande prijsstijging met nog eens een vijfde deel te verhogen.

Door gedwongen uitstel verhoging variabele tarieven betalen klanten Essent maand later 20 procent meer

Donderdag 06 oktober 2022 09:31

‌Klanten van Essent krijgen later dan 1 oktober te maken met een tariefwijziging maar het uitstel van die geplande ingangsdatum leidt tot een  prijsverhoging van 20 procent. Autoriteit Con...

Lees meer