Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

De do’s en don’ts van dynamische contracten

Vrijdag 02 juni 2023 11:09Frank van de Ven
Een dynamisch energiecontract is interessant voor mensen die risico’s durven te nemen en voor veelgebruikers zoals mensen met een elektrische auto.

Een dynamisch energiecontract is interessant voor mensen die risico’s durven te nemen en voor veelgebruikers zoals mensen met een elektrische auto.

Dynamische contracten zijn in opkomst en winnen aan populariteit. Nu de energietarieven laag zijn, klinken deze contracten erg interessant, maar er kleven ook een aantal nadelen aan deze contractvorm. Als je interesse hebt in een dynamisch contract lees je dan goed in, adviseert directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond: “Ik pleit voor een waarschuwing bij het afsluiten van een dynamisch contract – net als bij aandelen – waarin staat dat het afsluiten van een dynamisch contract niet zonder risico is.”
 

Hoe staat de Vastelastenbond tegenover een dynamisch contract?

“Een dynamisch energiecontract raden we nu nog niet aan. Dat heeft een aantal redenen. Deze markt staat nog in de kinderschoenen. De tarieven van dynamische contracten zijn zeer variabel en kunnen snel dalen, maar ook erg snel stijgen.”

 
Voor wie is een dynamisch contract interessant?

“Een dynamisch energiecontract is vooral interessant voor mensen die risico’s durven te nemen en voor veelgebruikers zoals mensen met een elektrische auto. Het gaat hierbij vaak om hoger opgeleide mensen die de werking van de energiemarkt vrij goed kennen en onverwacht hoge kosten kunnen opvangen.”
 

Wat zijn de risico’s waar je het over hebt?

“Dynamische contracten zijn aan verandering onderhevig en kunnen de hoogte inschieten. Dat is iets waar niet iedereen rekening mee houdt nu deze tarieven relatief voordelig zijn. Daarbij sluiten veel mensen in het voorjaar en de zomer een dergelijk contract af. Omdat je je werkelijke verbruik afrekent, zorgt dat voor lage maandelijkse kosten. Richting de winter ga je echter meer energie verbruiken en wordt je voorschotbedrag verhoogd. Mensen met een kleine beurs kunnen dan in de problemen komen.”
 

De ANWB biedt nu ook dynamische contracten aan en dat heeft voor veel publiciteit gezorgd.

“Klopt. De ANWB staat voor automobilisten en dynamische contracten zijn zoals gezegd interessant voor veelgebruikers. Mensen met een elektrische auto verbruiken veel stroom. Met een dynamisch contract kun je op sommige momenten van de dag je auto relatief voordelig opladen. Dat kan je geld behoorlijk wat besparen.”
 

De ANWB is nieuw in de energiemarkt. Lopen zij geen risico om om te vallen?

“Nee. Het grootste risico van een dynamisch contract ligt bij de klant en niet bij de aanbieder. Stel dat de energieprijs gigantisch de hoogte inschiet, biedt in dit geval de ANWB energie voor een hoge prijs aan. Het is aan de klant om dat bedrag te betalen. Er wordt op de dagmarkt ingekocht en de markt bepaalt de prijs. Momenteel is de gasprijs erg gunstig, maar het is dan ook zomer. In deze periode is er weinig vraag naar gas, maar de situatie kan zo omslaan als bijvoorbeeld in de winter de vraag toeneemt.”
 

Wat zijn jouw verwachtingen op het gebied van dynamische contracten?

“Mijn verwachting is dat veel mensen voor deze energiecontracten zullen kiezen. Zeker nu de ANWB voor zoveel publiciteit heeft gezorgd en de energietarieven laag liggen. Wat veel mensen niet in de gaten hebben, is dat de energiemarkt zeer onvoorspelbaar is en dynamische contracten niet blijvend voordelig zijn. Je kunt deze contracten vergelijken met het kopen van aandelen: als je op het juiste moment inkoopt, heb je winst. Die winst kan elk moment in verlies resulteren als de markt zich in een bepaalde richting beweegt.”
 

Wat bedoel je met die vergelijking met aandelen?

“Energieleveranciers kopen energie in op de dagmarkt en die is net als de aandelenkoers aan verandering onderhevig. De oorlog in Oekraïne zorgde er bijvoorbeeld voor dat Russisch gas flink duurder werd, waardoor de inkoopprijs door het dak ging en energieleveranciers over de kop gingen. Welkom Energie trok de aandacht van veel mensen door de lage prijzen die zij dankzij hun inkoopbeleid konden aanbieden. Dat inkoopbeleid was niet zonder risico en dat resulteerde in een faillissement. Mensen lijken dat te zijn vergeten en staren zich nu weer blind op lage prijzen.”


Jij denkt dat de geschiedenis zich kan herhalen?

“Zo’n vaart zal het niet lopen, maar wat mensen niet moeten vergeten is dat de prijzen ook weer omhoog kunnen gaan. Laat je niet verblinden door mooie verhalen en lage prijzen. Dynamische energiecontracten zijn aan verandering onderhevig en kunnen ook de hoogte inschieten. Net als aandelen.”
 

Wat zou je graag anders zien?

“Het lijkt mij goed dat er meer en beter over de risico’s van dynamische contracten wordt bericht. Mensen lezen berichten over personen met een dynamisch contract die dankzij het warme weer ‘gratis wasjes’ hebben gedraaid. Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar over de keerzijde wordt weinig gepraat. Het gaat om een flexibel product. Ik pleit voor een waarschuwing – net als bij aandelen – waarin staat dat het afsluiten van een dynamisch contract niet zonder risico is. De tarieven kunnen schommelen.”
 

Wat maakt jou zo huiverig voor deze contracten?

“Mensen rekenen zich rijk en stappen vol goede moed in een dynamisch contract dat nu nog goedkoop is. Er hoeft echter maar iets te gebeuren waardoor de situatie omslaat en je vastzit in een duur contract. Stel dat er een verminderde gaslevering is door een nieuwe crisis: mensen met een dynamische contracten krijgen een fors hoger variabel voorschotbedrag voorgeschoteld. Als ze willen overstappen naar een vast contract, duurt het 14 dagen voordat dit in gang is gezet. In de tussentijd schieten de tarieven van alle nieuw af te sluiten contracten omhoog.”
 

Een dynamisch contract is in feite een soort voorbode van wat er komen gaat op energiegebied? 

“Jazeker. Marktontwikkelingen hebben direct effect op de prijsvorming en dat wordt doorgetrokken naar de tarieven van lang lopende contracten.”
 

Hoe zit het met zonnepanelen en dynamische contracten? 

“Als je zonnepanelen hebt en een dynamisch contract hebt, betaal je ook de terugleververgoeding als er sprake is van negatieve energieprijzen. Je betaalt dus om de door jou opgewekte energie aan het net terug te leveren. Je betaalt voor je eigen stroomlevering, wat betekent dat je met zonnepanelen bij negatieve prijzen nooit een ‘gratis’ wasje draait. Dit is een nadeel van dynamisch contracten waar rekening mee gehouden moet worden.”
 

Het is wel handig dat je van negatieve energieprijzen profiteert op warme dagen.

“Als je daarvoor kiest wel! Het punt is dat op een warme dag het strand lonkt en dat je er liever op uit gaat in plaats van thuis te blijven om je auto op te laden. Je gedrag is niet honderd procent te sturen dus je kunt niet altijd stroom verbruiken als de prijs laag is. Er zitten een aantal haken en ogen aan dynamische contracten en daar moet zeker rekening mee gehouden worden.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Door nu een relatief duur meerjarencontract af te sluiten, lopen consumenten het risico jarenlang te veel te betalen voor hun energierekening.

Afsluiten meerjarencontract vraagt om zorgvuldigheid en aandacht

Vrijdag 02 juni 2023 10:34

‌De komst van meerjarencontracten is goed nieuws voor zekerheidszoekers, maar voordat een krabbel onder een contract gezet wordt is onderzoek gewenst. Volgens directeur Dirk-Jan Wolfert is dit ni...

Lees meer
Ons advies is om voor een jaarcontract te kiezen, want daardoor ben je meer flexibel.

Meerjarencontracten maken een comeback: Nu toeslaan of juist niet?

Woensdag 31 mei 2023 09:58

‌Langdurige energiecontracten maken een comeback! Voor mensen die op zoek zijn naar vastigheid klinkt dat misschien als muziek in de oren, maar voorzichtigheid is geboden. Directeur Dirk-Jan Wo...

Lees meer
De gasprijzen daalden de afgelopen weken flink en voor één megawattuur aan gas betaal je ondertussen minder dan 30 euro.

Wat betekent de daling van gasprijzen voor meerjarencontracten?

Dinsdag 30 mei 2023 12:32

‌De gasprijs is op het laagste niveau in twee jaar beland en dat merken consumenten. De energiecrisis heeft ervoor gezorgd dat er bewuster met energie wordt omgegaan, waardoor de gasvoorraden g...

Lees meer
De invoering van de hogere opzegvergoeding zorgt volgens Wolfert voor onduidelijkheid bij consumenten en daarom moet de regie in handen zijn van een onafhankelijke partij.

Invoering opzegvergoeding zonder onafhankelijke regie nadelig voor consument

Donderdag 25 mei 2023 11:45

‌Per 1 juni stijgt de hoogte van de opzegvergoeding flink en dat is iets om bij stil te staan, want dit kan grote financiële gevolgen hebben voor consumenten. Uit onderzoek blijkt dat veel con...

Lees meer