Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Huishoudens stappen massaal over na aankondiging prijsverhoging 2024

Donderdag 21 december 2023 06:22Frank van de Ven
Steeds meer huishoudens kiezen eieren voor hun geld en stappen over van een variabel naar een vast contract. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond juicht deze ontwikkeling toe: “Een overstap kan op jaarbasis een besparing van bi

Steeds meer huishoudens kiezen eieren voor hun geld en stappen over van een variabel naar een vast contract. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond juicht deze ontwikkeling toe: “Een overstap kan op jaarbasis een besparing van bi

Het aantal overstappers stijgt nu de variabele energietarieven omhoog gaan en het einde van het prijsplafond in zicht is. Per 2024 stopt de steunmaatregel en worden huishoudens die een variabel energiecontract hebben dat boven het prijsplafond is niet langer beschermd door de overheid. Steeds meer huishoudens kiezen eieren voor hun geld en stappen over van een variabel naar een vast contract. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond juicht deze ontwikkeling toe: “Een overstap kan op jaarbasis een besparing van bijna 700 euro opleveren.”

Onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijst uit dat steeds meer consumenten kiezen voor de zekerheid van een energiecontract met vaste tarieven. Dat blijkt uit de Energiemonitor van ACM waarin het overstapgedrag van Nederlanders wordt bijgehouden. De toezichthouder adviseert ook om over te stappen en aan die boodschap wordt gehoor gegeven.

Wolfert is blij met de oproep om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven: “Het advies van de ACM komt geen moment te laat. De verschillen tussen een variabel en vast energiecontract lopen nu al op tot bijna 700 euro per jaar. Door nu over te stappen naar een vast energiecontract profiteren consumenten van lage tarieven en welkomstkortingen. Huishoudens die variabel blijven, zijn een dief van hun eigen portemonnee en lopen allerlei interessante welkomstbonussen mis. Daarnaast hebben zij de zekerheid dat de energierekening niet ineens de lucht inschiet wanneer de verwarming vaker aan moet.”
 

Forse verschillen variabel en vast

Eneco en Vattenfall trappen het nieuwe jaar af met variabele tarieven die boven het prijsplafond uitkomen en de verwachting is dat het niet bij deze twee energieleveranciers blijft. Een overstap van een variabel naar een vast contract levert een forse besparing op, blijkt uit onderzoek van de Vastelastenbond.

De consumentenorganisatie onderzocht de variabele tarieven van Essent, Vattenfall en Eneco en vergeleek deze met het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is. Innova is op het moment van schrijven het meest voordelig. Bij een gemiddeld verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 kuub gas lopen de verschillen tussen de variabele tarieven en het jaarcontract op tot ruim 675 euro. Essent is de duurste aanbieder en is 675 duurder dan het actiecontract met vaste tarieven. Vattenfall is 607 euro duurder, terwijl klanten van Eneco met een variabel contract 668 euro meer betalen dan bezitters van een actiecontract.


Overstap beschermt minima tegen kosten

Mensen met lage inkomens krijgen een lastig 2024 voor de kiezen, maar zij kunnen de hoge kosten opvangen door over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. “Huishoudens met een kleine beurs zijn gebaat bij zekerheid, omdat zij elk dubbeltje moeten omdraaien. Een vast energiecontract voorkomt verrassingen en is nu goedkoper dan een variabel energiecontract. Een overstap naar een vast energiecontract geeft zekerheid. Niet voor niets deelt toezichthouder ACM deze mening", stelt Wolfert.

Wanneer mensen nu niet in actie komen en variabel blijven, kunnen zij dieper in de energiearmoede belanden. "Dat is een scenario dat absoluut niet wenselijk is. Een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven is bittere noodzaak", besluit de directeur.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

V Voorst

Het voordeel is geen 700 euro
dat is alleen als je honderden euro per maand betaal

Vrijdag 22 december 2023 16:35

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 27 december 2023 10:00
Uit ons onderzoek blijkt van wel. Het gaat om een gemiddelde besparing, dus in uw geval kan dat veel lager liggen. Kunt u onderbouwen waarom u dit bedrag in twijfel trekt?

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond stelt dat consumenten “honderden euro’s” laten liggen door niet via prijsvergelijkers over te stappen.

Persbericht: Driekwart van de overstappers loopt het goedkoopste energieaanbod mis

Donderdag 28 december 2023 06:54

‌Driekwart van de overstappers stapt over via de website van een energieleverancier of wordt daartoe aangespoord door een telefoontje van een energieleverancier of via deurverkoop. De energiecont...

Lees meer
Wanneer mensen nu niet in actie komen en variabel blijven, lopen zij een grote kans om dieper in de energiearmoede te belanden. Dat is een scenario dat absoluut niet wenselijk is.

Overstap enige manier om hoge energierekening in bedwang te houden

Vrijdag 15 december 2023 11:53

‌Mensen met lage inkomens krijgen een lastig 2024 voor de kiezen, maar zij kunnen de hoge kosten opvangen door over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. Directeur Dirk-Jan...

Lees meer
Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik kan door een overstap van een variabel naar een vast energiecontract ruim 675 euro besparen.

Persbericht: Overstap naar vast energiecontract bespaart huishouden bijna 700 euro

Vrijdag 15 december 2023 05:15

‌Het verschil tussen een variabel energiecontract en een vast energiecontract is opgelopen tot bijna 700 euro op jaarbasis. De variabele energietarieven van verschillende energieleveranciers stij...

Lees meer
Ruim vier miljoen huishoudens hebben een variabel energiecontract en lopen met het naderende einde van het prijsplafond per 2024 grote financiële risico’s. Als deze miljoenen Nederlanders niet overstappen naar een vast energiecontract ligt

Persbericht: Kans op energiearmoede dreigt voor miljoenen huishoudens

Donderdag 14 december 2023 06:46

‌‌Ruim vier miljoen huishoudens hebben een variabel energiecontract en lopen met het naderende einde van het prijsplafond per 2024 grote financiële risico’s. Een aantal energieleveran...

Lees meer