Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

PERSBERICHT: Variabele energietarieven stegen ondanks btw-verlaging in half jaar tijd 7 procent

Dinsdag 12 juli 2022 07:23Frank van de Ven
De Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van 8 grote energieleveranciers en concludeert dat consumenten ondanks overheidssteun nog steeds met een lastenverzwaring te maken hebben.

De Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van 8 grote energieleveranciers en concludeert dat consumenten ondanks overheidssteun nog steeds met een lastenverzwaring te maken hebben.

Ondanks de btw-verlaging van 12 procent stegen de variabele energietarieven gemiddeld 7 procent in vergelijking met begin dit jaar. Consumentenorganisatie de Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van 8 grote energieleveranciers en concludeert dat consumenten ondanks overheidssteun in de vorm van een tijdelijke btw-verlaging op de energiebelasting nog steeds met een lastenverzwaring te maken hebben. Sterker nog: de situatie in de energiemarkt verergert. Steeds meer energiebedrijven kiezen er namelijk voor om maandelijkse tariefwijzigingen door te voeren. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond maakt zich grote zorgen: “Met de koude maanden in het vooruitzicht zullen duizenden consumenten die nu al amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen maandelijks een nóg hogere energierekening voorgeschoteld krijgen.”
 
  • Ondanks overheidssteun steeg energierekening afgelopen half jaar circa 7 procent
  • Steeds meer energiebedrijven verhogen maandelijks hun tarieven
  • Inkoopprijzen energie worden nóg hoger door komst koude maanden
  • Onzekerheid over energierekening 2023: wel of geen overheidssteun
De overheid heeft de btw op de energiebelasting tot het eind van het jaar verlaagd van 21 naar 9 procent, maar dat is niet voldoende om de stijgende energiekosten op te vangen. “Voor stroom betalen huishoudens sinds juli 6 procent meer dan in januari. Voor gas geldt een stijging van 8 procent. Let wel: deze stijging is ondanks de overheidssteun. Uiteraard helpt de btw-verlaging wel maar deze tijdelijke oplossing is niet genoeg om de energiecrisis te doorstaan”, stelt Wolfert. “In vergelijking met een half jaar geleden zijn de tarieven flink gestegen en het ziet ernaar uit dat deze stijging zich de komende maanden voortzet.”

De Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven die energiebedrijven in januari van dit jaar presenteerden en de tarieven per 1 juli. Voor het onderzoek zijn de tarieven vergeleken van consumenten die zich als nieuwe klant aanmelden bij een energieleverancier. Ook klanten waarvan het vaste contract afliep en overging naar een nieuw variabel tarief zijn meegenomen in dit onderzoek. “Gemiddeld betalen consumenten € 0,03 meer per kilowattuur stroom en voor een kuub gas moet maar liefst € 0,17 meer afgerekend worden. Deze verschillen lopen op jaarbasis op tot honderden euro’s. Een Nederlands huishouden verbruikt volgens onderzoek van Milieu Centraal jaarlijks gemiddeld 1.169 kubieke meter gas en 2.479 kilowattuur elektriciteit. Met de huidige verhogingen zorgt dat ervoor dat een huishouden € 198,73 meer betaalt voor het gasverbruik (1.169 kuub x € 0,17). Voor stroom zijn consumenten € 74,37 meer kwijt (2.479 kilowattuur x € 0,03). Bij deze berekening hebben we de btw-verlaging voor een heel jaar meegerekend, terwijl we niet de zekerheid hebben dat deze steunmaatregel na 31 december nog steeds van kracht zal zijn.”


Zorgelijke ontwikkeling


Recent onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijst uit dat de helft van de Nederlandse huishoudens een variabel tarief heeft. “Door de huidige energiecrisis zijn er amper tot geen vaste energiecontracten beschikbaar dus gaan mensen waarvan het vaste contract afloopt over op een duurder variabel tarief.  Deze consumenten merken het meeste van de tariefwijzigingen. In sommige gevallen gaan ze het drievoudige(!) van hun huidige maandbedrag betalen. Een variabel tarief is aanzienlijk duurder dan een jaar- of meerjarencontract dat voor de energiecrisis werd afgesloten. Met het oog op de huidige situatie in de energiemarkt betekent dit dat steeds meer consumenten maandelijks zijn overgeleverd aan de grillen van de energiemarkt. Dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling”, zegt Wolfert.

Door hoge inkoopprijzen wegens gasschaarste voelen energieleveranciers zich genoodzaakt om deze kosten direct aan hun klanten door te berekenen. Door de variabele energietarieven maandelijks aan te passen, hopen energiebedrijven de klappen op de vangen. “De consument is de dupe van de energiecrisis en het einde is voorlopig nog niet in zicht”, verduidelijkt Wolfert. De directeur van de consumentenorganisatie denkt dat de situatie op de energiemarkt verder verslechtert.


Perspectief bieden

Wanneer het kouder wordt, stijgt de vraag naar energie. “Met de koude maanden in het vooruitzicht zullen honderdduizenden huishoudens die nu al amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen maandelijks een nóg hogere energierekening voorgeschoteld krijgen”, verduidelijkt Wolfert.

De huidige situatie schetst een somber beeld van de komende maanden. In deze maanden is er nog sprake van overheidssteun maar het is nog afwachten wat consumenten volgend jaar te wachten staat. “De overheidssteun in de vorm van de btw-verlaging loopt tot eind dit jaar maar dan is de energiecrisis naar verwachting nog niet verdwenen. De taak van de overheid is om burgers perspectief te bieden”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie. “Het wordt tijd om nu alvast na te denken over manieren om consumenten te helpen.”
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Zandstra

Bedankt voor jullie inzet.
Het is voor mij nogal verwarrend als je net van vakantie terug bent en je weer met energie bezig moet houden
ik heb een TrouweKlant Voordeel( TKV) bij Budget Energie maar geen vast contract
Ze bieden nu per 1/8/22 1,66414 per m3 gas en 0,46129 Kwh en
0,41996 daltarief
Ik ben benieuwd hoe jullie de overstap zien

Woensdag 03 augustus 2022 13:51

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 04 augustus 2022 10:24
Hopelijk heeft u een fijne vakantie gehad! Het fijne van onze dienst Energie Vanzelf Geregeld is dat u juist NIETS hoeft te doen en wij voor u de beste energiecontracten zoeken. Zojuist spraken we elkaar en gaan we u over een paar maande overzetten.

Tomasoa-Vankan

Ik heb juist mijn contract verlengd,per 23juli,kan ik toch nog gebruik maken van jullie aanbieding?

Zaterdag 30 juli 2022 17:35

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 01 augustus 2022 09:19
Dat kan sowieso maar heeft u de verlenging buiten ons geregeld en wat voor soort verlenging heeft u? Is het een jaarcontract? Wanneer u een variabel contract heeft kunt u probleemloos switchen. In dit geval kunt u het beste even contact opnemen met onze klantenservice. Ze zitten op werkdagen voor u klaar van 9:00 tot 17:00 uur. Het nummer waarnaar u kunt bellen, is 040 - 7 200 200.

Rupert

Ik ben blij met jullie actie en benieuwd wanneer jullie vinden dat ik moet overstappen..

Zaterdag 30 juli 2022 01:51

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 01 augustus 2022 09:15
We kijken goed met u mee en zetten u over wanneer dat het meest voordelig is voor uw specifieke situatie. Dat is onze belofte aan u!

Haamke Zimmerman

Wanneer is de datum van overstap van budget naar gewoon energie? Blij ,dat u vastcontract kunt regelen

Vrijdag 29 juli 2022 10:11

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 juli 2022 12:07
Bedankt voor uw vraag! Wanneer de overstap plaatsvindt, is onder meer afhankelijk van de leverancier en de variabele tarieven die u nu betaalt. Als u nu iets minder betaalt dan het contract bij Gewoon Energie sluiten we u pas over wanneer er bijvoorbeeld een tariefwijziging gaat plaatsvinden. We verrichten maatwerk. Als u meer wilt weten over de switch kunt u alvast informatie vinden in dit blog:
https://www.vastelastenbond.nl/blog/alle-veelgestelde-vragen-over-de-switch-naar-gewoon-energie/

Verburg

Een mooi initiatief, echter niet voor mij. Ik had het geluk 2 jaar geleden een contract voor 5 jaar af te sluiten. Ik wens je ook verder veel succes met je mi. goede werk.
Vriendelijke groet, Ton Verburg

Donderdag 28 juli 2022 22:06

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 juli 2022 09:00
Wauw! Dat heb je goed voor elkaar! Dank voor jouw reactie!

Langenberg

Ik ben benieuwd, mijn contract loopt dit jaar af. Dit wordt flink puzzelen om alles goed door te nemen. Hoop dat Vastelastenbond met een mooi aanbod komt.

Donderdag 28 juli 2022 20:49

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 juli 2022 09:06
We hebben een deal gesloten met Gewoon Energie waar we ontzettend trots op zijn. We kunnen gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld een jaar lang vaste gunstige maandtarieven bieden. Voor gas betaal je bij ons contract bij Gewoon Energie gedurende een jaar € 2,15 per m3 gas. Voor stroom betaal je voor enkel € 0,53 per kWh. Heb je een dubbele of slimme meter betaal je voor normaal € 0,59 per kWh en voor dal € 0,52 per kWh. Deze tarieven staan vast.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Een manier om je te wapenen tegen de energiecrisis en je energierekening te drukken, is door je woning te isoleren.

Franse minister: ‘Europa moet zich voorbereiden op dichte gaskraan’

Maandag 11 juli 2022 09:21

‌De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire denkt dat Europa zich moet klaarmaken voor een wereld zonder Russisch gas. De minister acht het zeer waarschijnlijkt dat Rusland binnenkort stopt...

Lees meer
Er wordt 550 miljoen euro extra gereserveerd voor de energietoeslag laat minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer weten.

Kabinet verhoogt alsnog energietoeslag voor arme huishoudens

Vrijdag 08 juli 2022 12:07

‌Het kabinet helpt arme huishoudens door de energietoeslag op te hogen. Deze ondersteuning wordt gefinancierd uit de extra inkomsten die naar verwachting binnenkomen als gevolg van de hoge gaspri...

Lees meer
De komende jaren zijn gas- en kerncentrales nodig om kolencentrales te vervangen.

Europese Unie bestempelt gas en kernenergie voortaan als groen

Woensdag 06 juli 2022 16:20

‌ De Europese Unie (EU) bestempelt het gebruik van aardgas en kernenergie voortaan als duurzaam. Beide brandstoffen krijgen een groen label in het classificatiesysteem dat voor beleggers e...

Lees meer
Directeur Klaus Müller van de Duitse overheidsinstantie die het stroomnet beheert, roept Duitse huishoudens op goed op hun gasverbruik te te letten.

Energiecrisis: Duitsland roept burgers op tot zuinig gasverbruik

Maandag 04 juli 2022 16:00

‌ Onze Oosterburen zijn druk bezig om zich voor te bereiden op een escalatie van de huidige energiecrisis. De Duitse regering houdt er namelijk rekening mee dat de Nordstream 1-pijpleiding...

Lees meer