Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Kabinet verhoogt alsnog energietoeslag voor arme huishoudens

Vrijdag 08 juli 2022 12:07Frank van de Ven
Er wordt 550 miljoen euro extra gereserveerd voor de energietoeslag laat minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer weten.

Er wordt 550 miljoen euro extra gereserveerd voor de energietoeslag laat minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer weten.

Het kabinet helpt arme huishoudens door de energietoeslag op te hogen. Deze ondersteuning wordt gefinancierd uit de extra inkomsten die naar verwachting binnenkomen als gevolg van de hoge gasprijzen. Het gaat om een bedrag van 550 miljoen euro, laat minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer weten.
 
 
Steeds meer huishoudens kunnen de eindjes amper aan elkaar knopen. De armste gezinnen ontvangen al een compensatie van 800 euro voor hun sterk gestegen energierekening maar dat bedrag is niet genoeg om de verder oplopende kosten te dekken. Zo zijn bijvoorbeeld ook de dagelijkse  boodschappen in prijs gestegen.

Het voorstel om de energietoeslag te verhogen, werd eind vorige week niet enthousiast ontvangen. Het kabinet liet toen weten daar geen kans toe te zien, omdat de werklast van uitvoeringsinstanties gewoonweg te hoog was. Die opmerking viel in slechte aarde bij gemeenten die het “onverteerbaar” vonden dat hulp uitbleef. De gemeenten boden het kabinet vervolgens aan om de lastenverlaging voor de burgers dan maar zelf te regelen. Dit aanbod leed tot de huidige actie van het kabinet.
 

 

Verhoging energietoeslag

Gezinnen tot 120 procent van het bestaansminimum krijgen alsnog 500 euro extra op hun rekening gestort om de lastenverhoging op te vangen. Dat kost het kabinet dit jaar 500 miljoen euro extra. Ook de kosten die de gemeenten maken, naar schatting 50 miljoen euro, zijn voor rekening van het Rijk.
 

Dat een regeling via de Belastingdienst/Toeslagen of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) nu niet kan, is volgens Schouten “geen onwil van het kabinet, maar onmacht. Het verdient dan ook alle waardering dat de VNG en gemeenten bereid zijn om huishoudens in een kwetsbare situatie opnieuw te ondersteunen."
 

 

Nadere uitwerking

Gemeenten streven ernaar de extra toeslag dit jaar uit te keren. Schouten kan niet uitsluiten dat de afhandeling in sommige gevallen langer duurt. Daarom wordt de wettelijke regeling verlengd tot medio 2023.
 

Schouten belooft nog voor de zomer met een verdere uitwerking te komen van de afspraken uit het coalitieakkoord om de bestaanszekerheid te verbeteren. Gemeenten hadden als voorwaarde voor hun hulp gesteld dat het kabinet met plannen komt om armoede structureel aan te pakken.
 

Hoognodig

De extra hulp is hard nodig want de verwachting is dat de energietarieven in augustus opnieuw een vlucht nemen. Energieleveranciers zijn verplicht om de nieuwe tarieven van variabele energiecontracten minimaal een maand van tevoren bekend te maken. “Dat houdt dus in dat energieleveranciers in mei de tarieven voor juli bekendmaakten”, verduidelijkt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

In mei waren de prijzen nog enigszins redelijk te noemen. “In juni zijn de tarieven fors gestegen maar dat zie je nog niet terug in de energieprijzen per juli. De verwachting is dan ook dat de tarieven van variabele energiecontracten in augustus veel duurder uitvallen. Dat komt omdat de hoge prijzen van juni dan zijn doorberekend.” 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De komende jaren zijn gas- en kerncentrales nodig om kolencentrales te vervangen.

Europese Unie bestempelt gas en kernenergie voortaan als groen

Woensdag 06 juli 2022 16:20

‌ De Europese Unie (EU) bestempelt het gebruik van aardgas en kernenergie voortaan als duurzaam. Beide brandstoffen krijgen een groen label in het classificatiesysteem dat voor beleggers e...

Lees meer
Directeur Klaus Müller van de Duitse overheidsinstantie die het stroomnet beheert, roept Duitse huishoudens op goed op hun gasverbruik te te letten.

Energiecrisis: Duitsland roept burgers op tot zuinig gasverbruik

Maandag 04 juli 2022 16:00

‌ Onze Oosterburen zijn druk bezig om zich voor te bereiden op een escalatie van de huidige energiecrisis. De Duitse regering houdt er namelijk rekening mee dat de Nordstream 1-pijpleiding...

Lees meer
Gasunie investeert tot 2030 tussen de drie en vier miljard euro in de ontwikkeling van waterstoftechnologie en -netwerken.

Gasunie gaat landelijk waterstofnetwerk aanleggen en beheren

Donderdag 30 juni 2022 09:29

‌ Gasunie maakt zich sterk voor duurzame energiesystemen en legt een landelijk transportnetwerk voor waterstof aan. Het transport, de opslag en de import van de waterstof worden ook door het...

Lees meer
De Vastelastenbond adviseert consumenten om de overspannen markt van zonnepanelen even te negeren en juist nu voor woningisolatie te kiezen. Je voorkomt wachtrijen.

PERSBERICHT: Vastelastenbond: ‘Zomer 2022: Woningisolatie, slimmere verduurzaming dan zonnepanelen’

Dinsdag 28 juni 2022 07:04

De energiecrisis zal flink verergeren per 1 juli aanstaande want dan maken energieleveranciers hun nieuwe, veel hogere tarieven bekend. De overheid stimuleert woningverduurzaming met btw-verlagi...

Lees meer