Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Budget Energie benadeelt bezitters zonnepanelen’

Donderdag 18 januari 2024 06:28Frank van de Ven
Huidige klanten met zonnepanelen en een variabel contract zijn vanaf 1 maart duurder uit bij Budget Energie. Nieuwe klanten gaan de extra kosten direct in hun portemonnee voelen.

Huidige klanten met zonnepanelen en een variabel contract zijn vanaf 1 maart duurder uit bij Budget Energie. Nieuwe klanten gaan de extra kosten direct in hun portemonnee voelen.

In navolging van Vandebron brengt Budget Energie consumenten met zonnepanelen extra kosten in rekening voor de teruglevering van zonnestroom. Nieuwe klanten merken deze tariefwijziging direct, terwijl trouwe klanten dit in maart gaan voelen. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vraagt zich af wat de volgende ontwikkelingen op het gebied van zonnestroom zullen zijn.

Huidige klanten met zonnepanelen en een variabel contract zijn vanaf 1 maart duurder uit bij Budget Energie. Nieuwe klanten met zonnepanelen gaan de extra kosten direct in hun portemonnee voelen. De energieleverancier probeert de druk op het stroomnet te beperken. Het energiebedrijf biedt daarom gratis stroom aan op lente- en zomermiddagen in het weekend. Dat geldt van april tot en met augustus, tussen 12.00 uur en 17.00 uur.
 
De gratis stroom is niet voor bestaande klanten, maar alleen voor mensen die een nieuw jaarcontract afsluiten of klanten die verlengen. “Het is een slimme actie van Budget Energie. Het is duidelijk dat ze af willen van klanten met zonnepanelen”, zegt Wolfert. “Deze mensen krijgen met hogere kosten te maken, terwijl nieuwe klanten op ‘gratis’ stroom worden getrakteerd.”


Geen filantropische instelling

De teruglevering van zonnestroom kost energieleveranciers nu eenmaal geld door de salderingsregeling. “Energieleveranciers moeten in de wintermaanden dure stroom leveren en krijgen daar in de zomer waardeloze stroom voor terug. Voor de klanten zonder zonnepanelen kiezen ze uren uit dat de stroom vaak goedkoop of zelfs negatief is. Als de stroomprijs negatief is, verdient Budget Energie op de afname van elke KWh stroom terug. Dit bedrijf heeft goed doorgerekend wat het hen oplevert en het zal zeker wat opleveren want het gaat hier niet om een filantropische instelling.”

Bezitters van zonnepanelen wekken groene stroom op en hebben geïnvesteerd in woningverduurzaming. “Als beloning voor hun inspanningen om Nederland duurzamer te maken, ontvangen ze een hogere energierekening. Dit terwijl de aanschaf van zonnepanelen door met name de overheid juist gestimuleerd werd om de lasten te verlagen. Dat is een vreemde gang van zaken”, stelt Wolfert.


Lange terugverdientijd

Budget Energie stelt in hun communicatie dat “zonnepanelen blijven lonen.” De directeur van de consumentenorganisatie adviseert bezitters van zonnepanelen goed rond te kijken en naar energiebedrijven te zoeken die hen niet financieel benadelen: “Er zijn enkele aanbieders die (nog) geen extra kosten in rekening brengen. Het advies is om te zoeken naar een meerjarencontract met gunstige tarieven, zodat er nog enkele jaren van de zonnepanelen geprofiteerd kan worden.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De variabele energietarieven torenen boven het prijsplafond uit, terwijl de tarieven van jaarcontracten juist dalen. Klanten met een variabel contract betalen ruim 700 euro meer dan klanten met een vast energiecontract.

Persbericht: Voorschotbedragen variabele energietarieven in januari fors omhoog

Vrijdag 19 januari 2024 06:42

‌Vanaf januari merken huishoudens in Nederland dat het voorschotbedrag en daarmee de energierekening is gestegen. De netwerkkosten, energiebelasting en variabele energietarieven werden duurder wa...

Lees meer
De meeste overstappers verlieten Eneco. Circa elf procent van de ondervraagden was eerst klant van deze grote energiemaatschappij. Ook Essent en Energiedirect zagen behoorlijk wat klanten vertrekken. Het gaat om  acht procent van de ondervr

Energieonderzoek toont aan dat miljoen huishoudens zijn overgestapt

Dinsdag 16 januari 2024 09:41

‌Vorig jaar veranderden een miljoen huishoudens van energieleverancier, blijkt uit onderzoek. Nederlanders lieten de grote energiebedrijven steeds vaker links liggen en kozen vaker voor kleiner...

Lees meer
De Volkskrant geeft aan dat HEM tarieven rekende die twee keer hoger lagen dan gemiddeld in de markt. Door het prijsplafond merkten de klanten dat niet.

Energiemaatschappij verdacht van miljoenenfraude prijsplafond

Maandag 08 januari 2024 09:21

‌Energiebedrijf Hollandse Energie Maatschappij (HEM) wordt er volgens de Volkskrant van verdacht zich voor "vele miljoenen" verrijkt te hebben aan het prijsplafond. Energielevera...

Lees meer
Een loyaliteitsbonus is een korting die energieleveranciers bieden om klanten te lokken. De korting is gemiddeld 234 euro voor een jaarcontract en wordt uitgekeerd als de klant zijn of haar contract uitdient.

Persbericht: Energiecontract met loyaliteitsbonus erg in trek bij overstap

Donderdag 28 december 2023 13:06

‌Veel overstappers kiezen voor een energiecontract met een loyaliteitsbonus. Zo’n 19 procent van alle energiecontracten wordt aangeboden in combinatie met een loyaliteitsbonus. Een loyalite...

Lees meer