Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Voorschotbedragen variabele energietarieven in januari fors omhoog

Vrijdag 19 januari 2024 06:42Frank van de Ven
De variabele energietarieven torenen boven het prijsplafond uit, terwijl de tarieven van jaarcontracten juist dalen. Klanten met een variabel contract betalen ruim 700 euro meer dan klanten met een vast energiecontract.

De variabele energietarieven torenen boven het prijsplafond uit, terwijl de tarieven van jaarcontracten juist dalen. Klanten met een variabel contract betalen ruim 700 euro meer dan klanten met een vast energiecontract.

Vanaf januari merken huishoudens in Nederland dat het voorschotbedrag en daarmee de energierekening is gestegen. De netwerkkosten, energiebelasting en variabele energietarieven werden duurder waardoor huishoudens gemiddeld 200 euro meer kwijt zijn op jaarbasis. De meeste huishoudens betalen enkele tientjes per maand meer dan in 2023.

De variabele energietarieven torenen boven het prijsplafond uit, terwijl de tarieven van jaarcontracten juist dalen. Klanten met een variabel contract betalen ruim 700 euro meer dan klanten met een vast energiecontract. “Dat bedrag loopt op als men nu niet overstapt naar een vast energiecontract”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.
 

Overstap loont

Wolfert denkt dat dat veel mensen variabel blijven, vanwege de recente berichtgeving over de dalende gasprijs. De gasprijs op de handelsmarkt (TTF) daalde de afgelopen maanden ruim 40 procent, maar dat is voorlopig niet terug te zien in de variabele tarieven. Hij adviseert daarom juist om over te stappen.

Het duurt namelijk zeker tot april voordat consumenten met een variabel tarief hun voordeel kunnen doen met de lage gasprijs. Dat heeft te maken met het inkoopbeleid van energieleveranciers stelt Wolfert: “Het is verstandig om nu voor een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, zodat men dan direct van lage tarieven profiteert.”
 

Energiearmoede voorkomen

Contracten met een langere looptijd nemen de lagere inkoopprijzen direct mee in het aanbod. Nu zijn de tarieven erg laag en profiteren consumenten ook nog van de concurrentie tussen leveranciers. “Om zoveel mogelijk klanten voor zich te winnen, strooien energiebedrijven met welkomstbonussen en scherpe tarieven. Dit is het moment om in te stappen en een jaar lang van lage tarieven te profiteren”, verduidelijkt Wolfert. 

Wanneer de inkoopprijzen stijgen, gaan de tarieven voor vaste contracten ook omhoog. Een beter moment om over te stappen naar een vast contract is er volgens Wolfert niet: “Huishoudens met een kleine beurs zijn gebaat bij zekerheid, omdat zij elk dubbeltje moeten omdraaien. Wanneer mensen nu niet in actie komen en variabel blijven, lopen zij kans om dieper in de energiearmoede te belanden. Dat is een scenario dat absoluut niet wenselijk is. Een overstap is bittere noodzaak", stelt de directeur van de consumentenorganisatie.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De meeste overstappers verlieten Eneco. Circa elf procent van de ondervraagden was eerst klant van deze grote energiemaatschappij. Ook Essent en Energiedirect zagen behoorlijk wat klanten vertrekken. Het gaat om  acht procent van de ondervr

Energieonderzoek toont aan dat miljoen huishoudens zijn overgestapt

Dinsdag 16 januari 2024 09:41

‌Vorig jaar veranderden een miljoen huishoudens van energieleverancier, blijkt uit onderzoek. Nederlanders lieten de grote energiebedrijven steeds vaker links liggen en kozen vaker voor kleiner...

Lees meer
De Volkskrant geeft aan dat HEM tarieven rekende die twee keer hoger lagen dan gemiddeld in de markt. Door het prijsplafond merkten de klanten dat niet.

Energiemaatschappij verdacht van miljoenenfraude prijsplafond

Maandag 08 januari 2024 09:21

‌Energiebedrijf Hollandse Energie Maatschappij (HEM) wordt er volgens de Volkskrant van verdacht zich voor "vele miljoenen" verrijkt te hebben aan het prijsplafond. Energielevera...

Lees meer
Een loyaliteitsbonus is een korting die energieleveranciers bieden om klanten te lokken. De korting is gemiddeld 234 euro voor een jaarcontract en wordt uitgekeerd als de klant zijn of haar contract uitdient.

Persbericht: Energiecontract met loyaliteitsbonus erg in trek bij overstap

Donderdag 28 december 2023 13:06

‌Veel overstappers kiezen voor een energiecontract met een loyaliteitsbonus. Zo’n 19 procent van alle energiecontracten wordt aangeboden in combinatie met een loyaliteitsbonus. Een loyalite...

Lees meer
In dit blog lees je in sneltreinvaart - en zeer beknopt - terug wat er de afgelopen zes maanden is gebeurd. Vooral op energiegebied is er veel veranderd.

Jaaroverzicht 2023 II: Burger genegeerd, terugkeer energiecowboys en fikse bespaarkansen

Woensdag 27 december 2023 14:21

‌Terwijl de oliebollen zich nog een keertje omdraaien en de champagneglazen weer zijn afgestoft, is het tijd voor de laatste terugblik van dit jaar. In dit blog kijken we terug op de laatste 6 ...

Lees meer