Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Rapport ACM energieprijzen roept vraagtekens op: wel woekerwinsten?

Vrijdag 03 maart 2023 12:40Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vindt het onderzoeksrapport van de ACM onvolledig en onduidelijk: “Het onderzoek roept nog meer vragen op over mogelijke woekerwinsten.”

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vindt het onderzoeksrapport van de ACM onvolledig en onduidelijk: “Het onderzoek roept nog meer vragen op over mogelijke woekerwinsten.”

In een onderzoeksrapport stelt Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat Eneco, Essent en Vattenfall geen onredelijke energietarieven hanteren, maar daar zet de Vastelastenbond zijn vraagtekens bij. De toezichthouder onderzocht de drie grootste energiebedrijven van ons land en oordeelde dat deze hun zaken op orde hadden. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vindt het onderzoeksrapport echter onvolledig en onduidelijk: “Het rapport van toezichthouder ACM over de prijsvorming van de drie grootste energieleveranciers roept nog meer vragen op over mogelijke woekerwinsten.”
 
Volgens de toezichthouder zijn de hoge prijzen het gevolg van de hoge inkoopkosten voor leveranciers van gas en elektriciteit. Ook moeten leveranciers meer geld betalen om zich te verzekeren tegen risico's op de energiemarkt. “Het rapport roept nog meer vragen op over mogelijke woekerwinsten”, stelt Wolfert.


Incompleet onderzoek

Het onderzoek richtte zich alleen op de (prijs)opbouw van het leveringsbedrijf. “De productietak van deze energieleveranciers werd niet onderzocht, terwijl energiebedrijven de mogelijkheid hebben om daar de winst te laten vallen. Dit bedrijfsonderdeel kan erg winstgevend zijn, zodat er alsnog veel geld is binnengestroomd. Omdat het ACM geen wettelijke bevoegdheid heeft, blijft in het onderzoek onbeantwoord hoe winstgevend deze productietak is. Het onderzoek is incompleet.”
 
Een ander punt dat vragen oproept bij Wolfert is de nettomarge. In 2022 lag de winst tussen de 0 en 5 procent. Dat komt jaarlijks neer op "enkele tientjes" winst per huishouden, laat de ACM weten. Wolfert vraagt zich af wat er dit jaar aan marge is binnengekomen nu de tarieven in het eerste kwartaal van 2023 gigantisch stegen: “De marge van vorig jaar was 0 tot 5 procent en dat is dit jaar niet veranderd. Wat wel anders is, is dat de energietarieven twee keer zo hoog zijn geworden. Dat betekent dat er in euro’s in het eerste kwartaal van 2023 wel veel meer winst gemaakt wordt.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Gewoon Energie beschikt niet over zo’n app en veel klanten missen deze optie. Dankzij de MijnVLB-app kunnen zij alsnog zien hoeveel stroom er gas er dagelijks verbruikt wordt.

MijnVLB-app houdt je dagelijkse energieverbruik bij

Dinsdag 28 februari 2023 14:52

‌ ‌De MijnVLB app houdt je dagelijkse energieverbruik bij en dat is goed nieuws voor onze klanten die een exclusief jaarcontract bij ons afsloten. Met de applicatie is te zien hoeveel stroo...

Lees meer
Het is precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Deze inval vormde het begin van een oorlog die vandaag nog woedt en enorm veel impact heeft.

Een jaar oorlog Oekraïne: dit zijn de gevolgen voor de energiemarkt

Vrijdag 24 februari 2023 08:40

‌Het is vandaag precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Deze inval vormde het begin van een oorlog die vandaag nog woedt en enorm veel impact heeft. De invasie heeft ook gr...

Lees meer
Dertien Nederlandse gemeenten hebben de handen ineen geslagen en een brandbrief geschreven aan Eneco. De lokale overheden laken de hoge tarieven die de energieleverancier rekent voor stadswarmte.

Dertien gemeenten schrijven brandbrief aan Eneco wegens hoge tarieven

Dinsdag 21 februari 2023 16:47

‌ Dertien Nederlandse gemeenten hebben de handen ineen geslagen en een brandbrief geschreven aan Eneco. De lokale overheden, waaronder die van Den Haag, Utrecht en Houten, laken de hoge tari...

Lees meer
De toezichthouder vreest dat de gevolgen van de energiecrisis nog lange tijd zullen nadreunen. Dat betekent dat er in de toekomst rekening gehouden moet worden met blijvend hoge energietarieven.

Toezichthouder: ‘Tijd van goedkoop gas komt niet meer terug’

Maandag 20 februari 2023 13:58

‌Hoewel de gasprijzen flink gedaald zijn – afgelopen vrijdag zakte de inkoopprijs zelfs onder de vijftig euro per megawattuur – denkt bestuursvoorzitter Martijn Snoep van Autoriteit C...

Lees meer