Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Toezichthouder: ‘Tijd van goedkoop gas komt niet meer terug’

Maandag 20 februari 2023 13:58Frank van de Ven
De toezichthouder vreest dat de gevolgen van de energiecrisis nog lange tijd zullen nadreunen. Dat betekent dat er in de toekomst rekening gehouden moet worden met blijvend hoge energietarieven.

De toezichthouder vreest dat de gevolgen van de energiecrisis nog lange tijd zullen nadreunen. Dat betekent dat er in de toekomst rekening gehouden moet worden met blijvend hoge energietarieven.

Hoewel de gasprijzen flink gedaald zijn – afgelopen vrijdag zakte de inkoopprijs zelfs onder de vijftig euro per megawattuur – denkt bestuursvoorzitter Martijn Snoep van Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat de tijd van goedkoop gas juist voorbij is. De toezichthouder vreest dat de gevolgen van de energiecrisis nog lange tijd zullen nadreunen. Dat betekent dat er in de toekomst rekening gehouden moet worden met blijvend hoge energietarieven.
 
Snoep werd geïnterviewd door de Telegraaf. De bestuursvoorzitter voorziet nog lang niet het einde van de energiecrisis: "Laat dalende gasprijzen ons niet in slaap sussen. De tijd van goedkoop gas komt niet meer terug. Wij houden er rekening mee dat er geen gas meer uit Rusland en Groningen komt, en dat we niet meer gas uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk krijgen. En dat lng straks in grotere mate naar China gaat."
 
Eind 2021 viel een aantal energiebedrijven om en om dat scenario te voorkomen, is waakzaamheid nodig. De toezichthouder heeft volgens Snoep maatregelen genomen om te voorkomen dat nog meer stroomleveranciers failliet gaan: "We zitten er inmiddels veel dichter bovenop om te zien of ze voldoende vlees op de botten hebben om faillissementen te voorkomen. Waar we zorgen hebben, dwingen we ze om hun buffers aan te vullen. Ook de toelatingseisen zijn aangescherpt. We hebben nu meer energiebedrijven die tegen een stootje kunnen."

ACM pleit voor noodfonds

De situatie in de energiemarkt ziet er beter uit, maar Snoep sluit nieuwe faillissementen niet uit: "Wij willen daarom een apart fonds voor slachtoffers, mocht er een faillissement komen. Zeker mensen met een krappe beurs kunnen, als een paar maanden voorschot wegvalt, flink in de problemen komen. Ik pleit daarom voor een noodfonds dat de reisbranche en de banken al kennen. Je krijgt dan in ieder geval je geld terug."

De Vastelastenbond verwacht dat de tarieven halverwege het jaar stijgen, omdat Europa de gasvoorraad moet aanvullen. Er kan niet meer van Russisch gas gebruikgemaakt worden en dat heeft gevolgen voor de inkoopprijs. De lockdown in China is voorbij en dat betekent dat de vraag naar energie stijgt.


Stijgende vraag energie

“Deze stijgende vraag is van invloed op de gasprijs die daardoor omhoog gaat”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert. “De gasbevoorrading gaat verder bemoeilijkt worden, doordat er geen gebruikgemaakt kan worden van Russisch gas. De impact van de oorlog in Oekraïne is nog dagelijks voelbaar. Er moet dus naar alternatieven gezocht worden en de kans is groot dat deze duurder zijn. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie gaf al aan dat we de komende jaren rekening moeten houden dat we meer voor gas moeten betalen.”

Wolfert adviseert om juist nu over te stappen naar een vast energiecontract: “Nu zijn de energietarieven relatief laag. Door nu op zoek te gaan naar een contract dat een jaar vaststaat, ben je de rest van 2023 verzekerd van gunstige tarieven. Niets doen, is geen optie. Door geen actie te ondernemen, loop je het risico later dit jaar met hoge tarieven te maken te krijgen.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Matana

Gaa zomar door

Donderdag 23 februari 2023 18:00

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

We krijgen veel vragen over het jaarcontract dat exclusief voor klanten van Energie Vanzelf Geregeld verkrijgbaar is. In samenwerking met Gewoon Energie is een energiecontract met vaste energietarieven opgesteld.

Dit zijn de 4 meest gestelde vragen aan ons Customer Care Team

Vrijdag 17 februari 2023 09:44

‌Onze klantenservice krijgt dagelijks vragen over uiteenlopende onderwerpen, maar momenteel gaan de meeste telefoontjes over energie en ons jaarcontract. We hebben de vier meest gestelde vragen...

Lees meer
Wij werken niet met externe partijen die uit onze naam aanbiedingen doen. Mocht je het niet vertrouwen, adviseren we je om ons te bellen. Het is niet de eerste keer dat de goede naam van de Vastelastenbond misbruikt wordt.

Let op! Weet met wie je spreekt

Dinsdag 14 februari 2023 09:09

‌‌We krijgen doorlopend berichten van klanten die zeggen door de Vastelastenbond gebeld te zijn met een energieaanbod. Aan de andere kant van de lijn zijn opdringerige types te horen die je ...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond adviseert om juist nu over te stappen naar een vast energiecontract.

Persbericht: Dalende gasprijzen betekenen niet het einde van de energiecrisis

Vrijdag 10 februari 2023 14:13

‌Hoewel steeds meer energiebedrijven tariefverlagingen aankondigen, betekent dit niet het einde van de energiecrisis. De verwachting is dat de tarieven halverwege het jaar stijgen omdat Europa de...

Lees meer
Specialistisch inspecteur Jochen Smit van toezichthouder ACM hoopt dat de streefdatum van 1 april gehaald wordt zodat de overstapvergoeding verhoogd wordt waardoor de concurrentie in de energiemarkt aangewakkerd wordt.

ACM voert nieuwe regels in voor opzeggen energiecontracten

Vrijdag 10 februari 2023 09:00

Een hogere overstapvergoeding moet de concurrentie in de energiemarkt aanwakkeren. De deadline van de invoering van deze regels is 1 april. Het is echter maar de vraag of deze streefdatum gehaa...

Lees meer