Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Snelle check of ‘oldschool’ bezwaar maken: wat adviseert de Vastelastenbond?

Woensdag 23 maart 2022 08:27Frank van de Ven
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een snelle check of een 'ouderwetsch' bezwaar als het gaat om je WOZ-waardebepaling? Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond legt het uit!

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een snelle check of een 'ouderwetsch' bezwaar als het gaat om je WOZ-waardebepaling? Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond legt het uit!

De laatste tijd wordt er veel reclame gemaakt voor snelle checks waarmee je direct kunt zien of WOZ-bezwaar maken (volgens de makers van deze scan) zin heeft. Tegenover deze QuickScan staat het ‘ouderwetsch’ indienen van bezwaar. Wat adviseert de Vastelastenbond de consument met weinig tijd? Oprichter Dirk-Jan Wolfert vertelt het verschil tussen een check en een bezwaar.

Wat is het verschil tussen een WOZ-adviesbureau en een ‘snelle’ WOZ-check?

“De kans van slagen die gecommuniceerd wordt is het grootste verschil. Volgens een snelle check maakt zo’n twintig procent van de woningeigenaren die bezwaar willen maken kans op belastingverlaging. Dat aantal is laag in vergelijking met de slagingskans van veertig procent die de Waarderingskamer hanteert. Deze verschillen zijn eenvoudig te verklaren. Bij zo’n snelle check wordt een grove filter gebruikt die de meest kansrijke gevallen eruit pikt. Die twintig procent bestaat dus uit snel uitvoerbare bezwaren die gemakkelijk te maken zijn. Dit betekent dat de bedenkers van de snelle check voor de snelle winst gaan en en de meer complexe zaken weren.”


Wat is het gevolg van deze selectie?

“Ja, dat vind ik wel. Je kiest voor snelle winst en zet daarmee een hoop mensen buitenspel. Je neemt immers twintig procent van de bezwaren niet serieus! Als WOZ-adviesbureau is het bieden van rechtsbescherming je kerntaak. Je vertegenwoordigt de burger en helpt hem bij het halen van zijn recht. Wanneer er meer tijd nodig is voor het vaststellen van de juiste taxatie mag je daar als woningeigenaar niet de dupe van worden omdat een partij vindt dat dit ‘niet snel genoeg’ vastgesteld kan worden. Je hebt als consument recht op een eerlijke taxatie en die wordt bij een snelle check niet geboden. Elk bezwaar is kansrijk en verdient even veel aandacht.”


Wat raad je burgers aan die erover nadenken om bezwaar te maken?

“Wanneer je twijfelt of je WOZ-waarde klopt, maak dan bezwaar. Een snelle check is echter niet de beste tool om je slagingskans te onderzoeken. Een filter zorgt ervoor dat alleen de meest kansrijke gevallen een ‘go’ krijgen. Bezwaren waarvan de slagingskans moeilijker vast te stellen is, worden afgewezen. Doorloop de stappen van ons stappenplan. Begin met het controleren van de basis en vraag het taxatierapport op bij je gemeente. Dat rapport geeft inzicht in hoe de gemeente tot een waardebepaling is gekomen. Wanneer je over enige juridische kennis beschikt, zou ik zelfstandig bezwaar maken via je gemeente. Vind je het lastig om bezwaar te maken of heb je geen zin in uitzoekwerk dan kun je de hulp van een WOZ-adviesbureau inschakelen.”


Wat doet de Vastelastenbond om burgers te helpen bij het maken van bezwaar?

“Wij vinden dat elke consument recht heeft op een eerlijke taxatie. Ook als dat meer tijd kost.  Als consumentenorganisatie is het onze plicht om burgers bij te staan en daarom werken wij samen met een ervaren WOZ-adviesbureau dat al achttien jaar actief is. Onze partner Previcus heeft zestig taxateurs en juristen in dienst die de WOZ-wet op hun duimpje kennen. Previcus werkt met een vierogenprincipe en dat houdt in dat twee mensen een bezwaar controleren en de slagingskans onderzoeken.”


Jaagt een bezwaar gemeenten niet op kosten, terwijl een ‘snelle check’ dat juist niet doet? 

“Er zal vast een aantal gemeenten zijn dat blij is met de komst van die check, omdat het aantal bezwaren gehalveerd wordt. Daarmee dupeer je wel een flink aantal consumenten omdat je hen het recht op bezwaar maken afraadt.”


Gemeenten betalen jaarlijks zeventien miljoen euro aan proceskosten aan WOZ-bureaus.

“Klopt. Dat is een hoop geld, maar een schijntje als je het afzet tegen met de miljarden euro’s die gemeenten binnenhalen via gemeentelijke belastingen. Ga maar na dat veel WOZ-waardes niet kloppen, waardoor burgers ten onrechte te veel belasting betalen. WOZ-adviesbureaus danken hun bestaansrecht aan foutieve taxaties van gemeenten. Als de WOZ-beschikkingen zouden kloppen, waren deze bureaus niet meer nodig. Het is voor gemeenten ondoenlijk om elke woning handmatig te controleren en daarom is een efficiënte werkwijze opgesteld. Gemeenten werken met computermodellen bij het bepalen van de woningwaarde. Deze werkwijze is weliswaar efficiënt - en snel - maar niet nauwkeurig omdat huizen flink van elkaar verschillen. Het is appels met peren vergelijken. WOZ-adviesbureaus bekijken woningen afzonderlijk en komen met nauwkeurige berekeningen.”
 

Waarom zet de Vastelastenbond zich zo in voor de WOZ-waarde?

“Bij je vaste lasten denk je al snel aan je energierekening, verzekeringen, internet én aan belastingen. De WOZ-waardebepaling is van invloed op een  aantal belastingen zoals de afvalstoffenheffing, onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting. Door succesvol bezwaar te maken verlaag je je maandlasten. Als consumentenorganisatie willen wij burgers helpen bij het realiseren van lastenverlaging. Daarnaast is niet elke gemeente even goed met hun communicatie richting de burger waardoor het voor consumenten lastig kan zijn om op eigen houtje bezwaar te maken. Ook beschikt niet iedereen over juridische kennis waardoor de drempel hoog kan zijn om zelfstandig bezwaar te maken. Wij bieden mensen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier hun WOZ-waardebepaling te onderzoeken.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond legt uit waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waardebepaling zo belangrijk is én wat het je kan opleveren!

Hoe hoog is je slagingskans als je bezwaar indient tegen je WOZ-waardebepaling?

Dinsdag 15 maart 2022 09:01

‌Zeker dit jaar is het aan te raden om je WOZ-beschikking goed te controleren, omdat veel gemeenten zijn overgestapt naar een nieuwe meetmethode. De invoering van een nieuwe manier van werken i...

Lees meer
Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ-waardebepaling kun je de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing verlagen.

Stijging OZB en afvalstoffenheffing verhoogt woonlasten

Donderdag 10 maart 2022 07:37

  Woningeigenaren zijn dit jaar 3,4 procent meer kwijt aan de kosten voor onroerendezaakbelasting (OZB). Daarnaast zijn de kosten voor de afvalstoffenheffing ook de hoogte ingeschoten met een ge...

Lees meer
Vervuilde data in het BAG-register zorgt voor een onnodig hoge berekening van de WOZ-waarde.

PERSBERICHT: Vervuilde data BAG-register dupeert burger met te hoge WOZ-waarde

Donderdag 03 maart 2022 07:00

‌Voor de nieuwe rekenmethode van de WOZ-waarde wordt verouderde informatie uit het Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)-register gebruikt. Doordat deze specifieke informatie jarenlang on...

Lees meer
Woningen waar sprake is van achterstallig onderhoud zie je vaker bij oudere mensen.

PERSBERICHT: Te hoge WOZ-waarde dupeert voornamelijk senioren

Dinsdag 01 maart 2022 09:09

‌Bij het vaststellen van de WOZ-waarde zijn vooral oudere mensen de dupe van een te hoge inschatting. Nieuw verkochte woningen in een straat of wijk bepalen voor een groot gedeelte de daling of...

Lees meer