Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Hoe hoog is je slagingskans als je bezwaar indient tegen je WOZ-waardebepaling?

Dinsdag 15 maart 2022 09:01Frank van de Ven
Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond legt uit waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waardebepaling zo belangrijk is én wat het je kan opleveren!

Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond legt uit waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waardebepaling zo belangrijk is én wat het je kan opleveren!

Zeker dit jaar is het aan te raden om je WOZ-beschikking goed te controleren, omdat veel gemeenten zijn overgestapt naar een nieuwe meetmethode. De invoering van een nieuwe manier van werken is foutgevoelig. Mocht je nog twijfelen of het wel de moeite waard is om bezwaar te maken, lees dan vooral dit blog. Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vertelt je waarom je juist nu bezwaar moet maken en wat je slagingskans is!


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe groot is de kans dat je bezwaar wordt goedgekeurd?

“De slagingskans is ongeveer veertig procent. Dit kun je nalezen op de website van de Waarderingskamer. Op deze website kun je bekijken hoe jouw gemeente scoort op het gebied van het berekenen van WOZ-waardes. Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig bezwaar te maken bij je gemeente. Mocht je dat lastig vinden of het gewoon liever uitbesteden dan kan dat ook. Je kunt via de Vastelastenbond bezwaar maken. Wij werken samen met WOZ-adviesbureau Previcus. Dit bureau bestaat ruim achttien jaar en heeft zestig taxateurs en juridische experts in dienst die de WOZ-wet op hun duimpje kennen.”
 

Waarom is ervoor gekozen om met een WOZ-adviesbureau samen te werken?

“Wij zijn een groot voorstander van WOZ-adviesbureaus en werken samen met Previcus. Gemeenten hebben een uitvoerende taak. Zij moeten er zijn voor de burgers. De burger heeft niet om een WOZ-waarde gevraagd dus is het jouw taak om deze waardebepaling goed uit te voeren en te onderbouwen.”

Sommige gemeenten zijn niet bepaald enthousiast over WOZ-bureaus.

“Klopt en ze steken hun ongenoegen niet onder stoelen of banken. Dat vind ik jammer. Wanneer je als gemeente een hetze begint tegen deze adviseurs, speel je voor eigen rechter en dat is nooit een goed idee. Het is heel simpel: WOZ-adviesbureaus danken hun bestaansrecht aan foutieve WOZ-waardebepalingen. Gemeenten hebben het succes van deze bureaus zelf gecreëerd, omdat zij onvoldoende naar de burgers luisterden. Het vertrouwen in de overheid is niet voor niets al jarenlang laag te noemen. WOZ-bureaus controleren gemeenten en brengen fouten aan het licht. Dat vinden sommige gemeenten confronterend en daarom raden ze burgers af om van deze bureaus gebruik te maken. Sommige gemeenten beweren dat deze bureaus hen op kosten jagen en communiceren aan de burger dat die gemaakte kosten vervolgens op hen verhaald worden.”


Jaag je de gemeente niet op kosten als je een bureau inschakelt?

“Nee. Gemeenten betalen bureaus alleen als blijkt dat zij de WOZ-waarde verkeerd hebben ingeschat. De bedragen die adviesbureaus ontvangen voor een bezwaar dat ze succesvol hebben ingediend, zijn wettelijk bepaald. Daarnaast maakt slechts 2,5 procent van de Nederlandse huishoudens bezwaar tegen hun WOZ-beschikking. Dat is dus een  zeer klein percentage. Bezwaar maken, is een goede manier om de gemeente scherp te houden. Sinds dit jaar wordt er door alle gemeenten op dezelfde manier gemeten. In 2022 stapten 250 van de 352 gemeenten over naar een nieuwe rekenmethode om de WOZ-waarde te bepalen. Voorheen werd de WOZ op basis van kubieke meters berekend, terwijl nu voortaan een berekening in vierkante meters leidend is. Je begrijpt dat de invoering van een nieuwe manier van werken foutgevoelig is. Afijn, een efficiënte manier van werken is geen garantie voor nauwkeurigheid.”
 

Zorgt WOZ-bezwaar maken juist niet voor een lastenverhoging omdat de gemeente de gemaakte proceskosten vervolgens op de burger verhaalt?

“Nee, dat is een fabeltje. Die gemaakte kosten worden inderdaad doorberekend aan de burger maar dan draait het echt om centen. Van die doorberekening merk je als burger gelukkig niet veel. Je hoort sommige gemeenten wel eens zeggen dat een bezwaar hen honderden euro’s kost. Dat is absoluut niet waar en in sommige gevallen is er echt sprake van stemmingmakerij om burgers af te raden bezwaar te maken. De bedragen die WOZ-adviesbureaus ontvangen wanneer een bezwaar gegrond verklaard wordt, zijn wettelijk vastgesteld. Deze kosten zijn voor de gemaakte uren en in balans met het verzette werk. Gemeenten die stellen veel geld kwijt te zijn aan deze bezwaren geven indirect aan  hun zaakjes niet op orde te hebben. Ze zijn veel geld kwijt aan proceskosten en daaruit blijkt dat ze foutieve taxaties hebben uitgevoerd. In plaats van te klagen over adviesbureaus – die in feite het werk van die gemeenten wél goed uitvoeren – kunnen deze gemeenten hun tijd beter investeren in het verbeteren van hun taxatiemethodes.”

Is je slagingskans kleiner wanneer je een bureau inschakelt?

“Uit een rapport van Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) en het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt juist dat je succeskans groter is als je een adviesbureau in de arm neemt. WOZ-bureaus bieden rechtsbescherming. Bij wet is geregeld dat burgers de hulp van een adviseur mogen inschakelen wanneer zij bezwaar willen maken en er niet uitkomen. We willen consumenten stimuleren om hun WOZ-beschikking goed te controleren en de waardebepaling van de gemeente niet klakkeloos te accepteren. Kritische burgers moeten niet als bedreiging gezien worden, maar juist met open armen ontvangen worden. Je weet waar verbeterpunten liggen en kunt daarmee aan de slag gaan.”
 

Hoeveel kan een bezwaar je opleveren qua besparing?

“Tussen de 50 en 300 euro. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de WOZ van invloed is op de hoogte van verschillende belastingvormen. Door je WOZ te verlagen, betaal je ook minder onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en inkomstenbelasting.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ-waardebepaling kun je de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing verlagen.

Stijging OZB en afvalstoffenheffing verhoogt woonlasten

Donderdag 10 maart 2022 07:37

  Woningeigenaren zijn dit jaar 3,4 procent meer kwijt aan de kosten voor onroerendezaakbelasting (OZB). Daarnaast zijn de kosten voor de afvalstoffenheffing ook de hoogte ingeschoten met een ge...

Lees meer
Vervuilde data in het BAG-register zorgt voor een onnodig hoge berekening van de WOZ-waarde.

PERSBERICHT: Vervuilde data BAG-register dupeert burger met te hoge WOZ-waarde

Donderdag 03 maart 2022 07:00

‌Voor de nieuwe rekenmethode van de WOZ-waarde wordt verouderde informatie uit het Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)-register gebruikt. Doordat deze specifieke informatie jarenlang on...

Lees meer
Woningen waar sprake is van achterstallig onderhoud zie je vaker bij oudere mensen.

PERSBERICHT: Te hoge WOZ-waarde dupeert voornamelijk senioren

Dinsdag 01 maart 2022 09:09

‌Bij het vaststellen van de WOZ-waarde zijn vooral oudere mensen de dupe van een te hoge inschatting. Nieuw verkochte woningen in een straat of wijk bepalen voor een groot gedeelte de daling of...

Lees meer
In de vijfde podcast van de Vastelastenbond legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom de dit jaar landelijk ingevoerde nieuwe WOZ-meetmethode voornamelijk senioren dupeert.

Podcast over waarom nieuwe WOZ-waardebepaling vooral senioren dupeert

Dinsdag 01 maart 2022 07:59

De vijfde aflevering van ‘Onderaan de Streep’ draait om de impact van de landelijke invoering van de nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde te bepalen. In plaats van kubieke meters worden w...

Lees meer