Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Starters op de huizenmarkt kansrijker door lagere prijzen en ruimere leennorm

Woensdag 12 juli 2023 05:01Frank van de Ven
Vooral singles hebben het lastig om een betaalbaar huis te kunnen kopen blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM en dataverzamelaar Brainbay.

Vooral singles hebben het lastig om een betaalbaar huis te kunnen kopen blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM en dataverzamelaar Brainbay.

Dankzij lagere prijzen, hogere inkomsten en ruimere leennormen maakten starters op de woningmarkt het afgelopen half jaar meer kans op een huis. Toch is de situatie voor mensen die een woning willen kopen nog steeds niet rooskleurig. Vooral singles hebben het lastig blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM en dataverzamelaar Brainbay.

In de eerste helft van 2023 kochten starters zo'n 28.000 huizen. Een jaar daarvoor waren dat er iets minder dan 27.000. Die stijging is extra opvallend, omdat het aantal verkochte woningen in die periode juist lager was dan vorig jaar.

Mensen die voor het eerst een huis willen kopen, weten hoe lastig het is in de huidige huizenmarkt. De prijzen zijn de laatste jaren door het dak gegaan en stijgingen van meer dan 20 procent in een jaar tijd zijn normaal geworden. Gelukkig is de positie van starters de laatste tijd verbeterd, omdat de huizenprijzen zijn gedaald terwijl de lonen werden verhoogd.
 

Regels hypotheken versoepeld

De regels voor het bepalen van de maximale hypotheek die starters kunnen krijgen, zijn versoepeld. Sinds dit jaar telt de studieschuld minder zwaar mee, terwijl het inkomen van een eventuele partner juist zwaarder meetelt.

Deze versoepelde regels zorgden ervoor dat 45 procent van de verkochte woningen in de eerste helft van 2023 naar starters ging. In de eerste zes maanden van 2022 was dit nog 40 procent. Die groei ging wel ten koste van doorstromers en beleggers.
 

Singles minder kansrijk

Regels die de laatste jaren werden ingevoerd pakken nadelig uit voor beleggers. Zij betalen daardoor meer overdrachtsbelasting en mogen in sommige regio's geen huizen opkopen voor de verhuur. Verder is er een puntenstelsel in de maak, die de maximale huurprijs beperkt. Vastgoedbeleggers kiezen ervoor om hun panden te verkopen.
 
Hoewel NVM blij is dat starters meer mogelijkheden hebben, is het kopen van een huis zonder partner (en vermogen) vrijwel onmogelijk. Met een brutosalaris van 38.000 euro en geen 'eigen geld' is slechts 3 procent van de beschikbare koophuizen een optie. Tweeverdieners hebben het gemakkelijker, want met een gezamenlijk inkomen van 76.000 euro komt 37 procent van het huidige aanbod binnen bereik.


Sombere toekomstvisie huizenmarkt

Om de toekomst in de woningmarkt te verbeteren, moeten er verdere stappen gezet worden. Lana Gerssen is vakgroepvoorzitter Wonen bij NVM en zij stelt dat er meer woningen gebouwd moeten worden: "Wanneer de recente prijsstijgingen doorzetten en het woningaanbod krap blijft, gaat de situatie naar verwachting niet verbeteren."
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Volgens het Parool kampt waterschap Amstel, Gooi en Vecht met grote financiële tekorten en wordt daarom een tariefverhoging doorgevoerd.

Amsterdammers betalen volgend jaar 35 procent meer waterschapsbelasting

Donderdag 06 juli 2023 09:26

‌De waterschapsbelasting in Amsterdam schiet volgend jaar gemiddeld met 35 procent de hoogte in. Een huishouden in een huurwoning met twee of meer bewoners kan een fors hogere aanslag verwachte...

Lees meer
Gestegen hypotheekrentes zorgen voor onrust en dat is te merken aan het aantal uitgestelde opdrachten. De kosten van een verbouwing hangen af van de bouwwerkzaamheden.

Een op de drie verbouwingen uitgesteld door stijgende maandlasten

Maandag 03 juli 2023 16:09

‌Ruim 35 procent van de Nederlanders die in 2023 een verbouwing aan hun woning hadden gepland, stelt deze uit. De reden van dat uitstel is financiële onzekerheid blijkt uit onderzoek. &nb...

Lees meer
Per 1 juli stijgen de tarieven van onze services Energie Vanzelf Geregeld, Verzekerd Zonder Zorgen en de VasteLastenBundel. Deze prijswijziging is nodig om op de veranderende markten te kunnen inspelen, onderzoek te blijven uitvoeren en om

Tariefwijziging nodig om onafhankelijkheid Vastelastenbond te waarborgen

Zaterdag 01 juli 2023 11:25

‌ Per 1 juli stijgen de tarieven van onze services Energie Vanzelf Geregeld, Verzekerd Zonder Zorgen en de VasteLastenBundel. Deze prijswijziging is nodig om op de veranderende markten te ku...

Lees meer
Tanken wordt flink duurder, de sociale huur stijgt en de kinderbijslag daalt. In dit blog krijg je een handig overzicht van wat je staat te wachten per 1 juli.

Per 1 juli ga je meer betalen voor deze vaste lasten

Vrijdag 30 juni 2023 07:37

‌Op 1 juli gaan verschillende nieuwe wetten en tarieven van kracht die voor een forse lastenverhoging zorgen. Tanken wordt flink duurder, de sociale huur stijgt en de kinderbijslag daalt. In di...

Lees meer