Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Voorkom hoge eindafrekening energierekening met handig stappenplan

Dinsdag 06 september 2022 15:23Frank van de Ven
Steeds meer energiebedrijven passen hun variabele tarieven vaker dan twee keer per jaar aan. Blijf jouw maandbedrag goed controleren om een hoge eindafrekening te voorkomen.

Steeds meer energiebedrijven passen hun variabele tarieven vaker dan twee keer per jaar aan. Blijf jouw maandbedrag goed controleren om een hoge eindafrekening te voorkomen.

Als je een variabel contract hebt, is het verstandig om je maandbedrag goed in de gaten te houden en zo nodig bij te stellen om een naheffing te voorkomen. Omdat steeds meer energiebedrijven hun tarieven vaker dan twee keer per jaar aanpassen, moet je jouw maandbedrag goed blijven controleren. Je wilt namelijk niet een zware enveloppe op de deurmat horen ploffen met de boodschap dat je nog honderden – of in het ergste geval zelfs duizenden –euro’s moet betalen voor je gas- en stroomverbruik van afgelopen jaar. We hebben vier handige tips voor je!

Veel energieleveranciers hanteren termijnbedragen waar je twaalf maanden lang een vast voorschotbedrag betaalt. Nu de energietarieven soms wel maandelijks veranderen, is het zaak om je voorschotbedrag aan te blijven passen om een hoge eindafrekening te voorkomen. Als je dat niet doet, bestaat de kans dat je veel moet bijbetalen.

Tot vorig jaar pasten energiebedrijven twee keer per jaar hun variabele tarieven aan. Dat gebeurde in januari en juli. Met de clausule “onvoorziene marktomstandigheden” in het achterhoofd passen steeds meer energieleveranciers hun tarieven aan. Zo kiest Vattenfall ervoor om na een tariefverhoging in juli af te stappen van de geplande tweejaarlijkse tariefwijziging en in oktober opnieuw een prijsstijging door te voeren. Budget Energie kiest ervoor om maandelijkse tariefwijzigingen door te voeren.


Drie tips ter voorkoming hoge eindafrekening

Het is belangrijk om je maandbedrag goed te bestuderen als je een variabel contract hebt. Er zijn praktische tips waarmee je een inschatting kunt maken van je verwachte energieverbruik in de wintermaanden. 
 

1. Controleer je stroom- en gasverbruik van je laatste jaarafrekening

Op je meest recente jaarafrekening kun je zien hoeveel je de afgelopen twaalf maanden aan stroom en gas hebt verbruikt. Zo krijg je een goede indicatie van je huidige verbruik. Houd er wel rekening mee dat de winter minder zacht kan zijn waardoor je meer gas verbruikt.

Andere zaken waar je rekening mee moet houden, zijn onder meer of je recentelijk zonnepanelen hebt aangeschaft. Energiebesparende maatregelen hebben namelijk effect op je stroom- en gasverbruik. Bescherm jezelf door vast te houden aan je verbruik van vorig jaar en tel daar een marge van vijftien procent bij op.
 
Rekenvoorbeeld I
Als je bijvoorbeeld 1.200 kuub gas en 2.400 kuub stroom hebt verbruikt, kun je dat als basis nemen. Vervolgens reken je met een zwaar scenario van 1.380 kuub gas en 2.760 kWh stroom en een licht scenario van 1.020 kuub gas en 2.040 kWh gas.


2. Check energietarieven laatste jaarafrekening en controleer huidige tarief 

Zoek op wat de gemiddelde leveringstarieven voor stroom en gas waren bij je meest recente jaarafrekening.
 
Rekenvoorbeeld II
Als je vorig jaar bijvoorbeeld 0,40 eurocent voor een kWh stroom betaalde en 1,50 euro voor een kuub gas neertelde, kun je vergelijken wat je nu voor dezelfde hoeveelheid kwijt bent. Nu reken je bijvoorbeeld 0,90 eurocent per kWh voor stroom af en kost een kuub gas 3,60 euro. Op basis van het prijsverschil bereken je of je termijnbedrag in de buurt zit van wat je mogelijk kwijt zult zijn.

3. Schat het verschil in tussen je oude en nieuwe jaarkosten

Wanneer je in juni een jaarafrekening kreeg en de variabele tarieven per augustus fors verhoogd werden, kun je het volgende doen.
 
Rekenvoorbeeld III
Op basis van een verbruik van 1.200 kuub gas (á 1,50 euro per kuub)en 2.400 kWh stroom (voor 0,40 eurocent per kWh) op het oude tarief betaalde je in totaal 2.760 euro leveringskosten. Andere vaste kosten zijn hiervoor buiten beschouwing gelaten om het gemakkelijk te maken. Als je nu uitgaat van een tarief van 0,90 eurocent per kWh voor stroom en 3,60 euro per kuub gas kom je met een gelijk verbruik van 1.200 kuub gas en 2.400 kWh stroom uit op een totaal leveringsbedrag van 6.480 euro. Een verschil van 3.720 euro per jaar! Omgerekend betaal je maandelijks dus 310 euro meer voor je energieverbruik.

Wanneer je een marge van vijftien procent neemt, ben je zeker veilig en vang je ook grotere klappen op als het bijvoorbeeld een heel strenge winter wordt.   
 

Zekerheid jaarcontract

Met deze berekening weet je waar je aan toe bent. Kom je op een heel ander bedrag uit, aarzel dan niet en neem direct contact op met je energieleverancier. Je kunt dan bijvoorbeeld je maandbedrag aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen om een jaarcontract af te sluiten dat de Vastelastenbond exclusief voor zijn klanten heeft weten te onderhandelen.

Op een relatief gunstig moment heeft de Vastelastenbond een deal met Gewoon Energie gesloten. Vlak na het beklinken van deze overeenkomst stegen de gasprijzen met veertig procent. Dit geeft al aan hoe onvoorspelbaar en grillig de energiemarkt zich gedraagt. Het jaarcontract is niet op de markt beschikbaar en alleen voor abonnees van Energie Vanzelf Geregeld verkrijgbaar.
 

Energie Vanzelf Geregeld

De service Energie Vanzelf Geregeld zorgt ervoor dat je jaarlijks wordt overgezet naar het meest voordelige energiecontract. Voor € 75,- per jaar (of € 7,50 per maand) zoeken ervaren adviseurs naar de beste contracten en aanbiedingen in de energiemarkt. Meer informatie over de deal met Gewoon Energie lees je in dit blog. Wil je meer weten over Energie Vanzelf Geregeld dan geeft dit blog meer uitleg. 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Meijer

wij hebben een driejarig contract afgesloten, net vóór de enorme prijsstijgingen van vorig jaar. we volgen de ontwikkelingen met argusogen! dank voor de nuttige informatie via deze nieuwsbrief. groet!

Vrijdag 30 september 2022 13:06

Blonden

Ik ben zeer tevreden dat il nu een vast contract heb, maar de kans blijft natuurlijk groot dat ik over een jaar voorverrassingen kom te staan .
Voor koken ben ik al 2 jaar van her gas af , maar het is natuurlijk schandalig dat energiebedrijven de stroomkosten verhogen!

Vrijdag 30 september 2022 09:23

Horsting

Als mijn contract over een jaar afloopt, neem ik graag contact met de Vastelastenbond op, omdat ik heb ervaren, dat jullie behulpzaam zijn en volledig betrouwbaar.

Donderdag 29 september 2022 19:40

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 12:35
Wat fijn om te horen. Daar zijn we heel blij mee!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Door je gedrag aan te passen, kun je besparen op je energierekening. Ook kunnen kleine aanpassingen aan je woning voor besparingen zorgen.

Vol gas energie steken in verlaging energierekening doe je zo!

Dinsdag 20 september 2022 06:24

‌In de maanden oktober tot en met februari wordt het meeste energie verbruikt omdat het dan kouder is. Om het lekker warm te krijgen, draait de verwarming overuren. In deze tijd is dat geen pre...

Lees meer
Momenteel heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel contract. Dat aantal was aan het begin van het jaar nog 50 procent en vorig jaar nog 44 procent.

Stijging aantal huishoudens met variabel contract: kabinet in 2023 in actie

Donderdag 01 september 2022 12:10

‌Het afgelopen half jaar gingen 400.000 huishoudens over op een variabel energiecontract meldt Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit betekent dat honderdduizenden Nederlanders met een fors hog...

Lees meer
De energiemarkt verkeert in een crisis en het lijkt erop dat er op korte termijn geen verbetering inzit. De meerwaarde van Energie Vanzelf Geregeld is daardoor alleen maar groter geworden, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert

Wat is Energie Vanzelf Geregeld en wat kan ik ermee?

Donderdag 01 september 2022 10:16

‌Om gebruik te kunnen maken van het jaarcontract van Gewoon Energie is een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld vereist. De deal met Gewoon Energie is namelijk exclusief voorbehouden voor gebru...

Lees meer
De extreem hoge tarieven voor gas en stroom kosten steeds meer bedrijven en huishoudens de kop. Actie vanuit de Europese Unie is vereist.

Europese Commissie klaar om in te grijpen in energiemarkt

Dinsdag 30 augustus 2022 11:06

‌De Europese Unie moet zo snel mogelijk ingrijpen in de energiemarkt, stelt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Als er niets gebeurt, komen er nog meer huishoudens in de ...

Lees meer