Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

PERSBERICHT: Stoppen slaan door: energiebedrijven voeren aantal tariefwijzigingen fors op

Donderdag 08 september 2022 07:53Frank van de Ven
Energiebedrijven hebben een clausule ingebouwd waardoor ze vaker dan twee keer per jaar prijsverhogingen kunnen doorvoeren. Deze clausule wordt steeds vaker gebruikt.

Energiebedrijven hebben een clausule ingebouwd waardoor ze vaker dan twee keer per jaar prijsverhogingen kunnen doorvoeren. Deze clausule wordt steeds vaker gebruikt.

Bijna alle energieleveranciers verhogen hun variabele energietarieven vaker dan voor de energiecrisis het geval was. Van de veertien energiebedrijven die de Vastelastenbond onderzocht, voeren er zeven per kwartaal tariefwijzigingen door terwijl drie aanbieders voor maandelijkse prijsverhogingen kiezen. De vier partijen die hun tarieven naar eigen zeggen slechts ‘twee keer per jaar aanpassen’, hebben dit het afgelopen jaar al vaker gedaan. Energiebedrijven hebben namelijk een clausule ingebouwd waardoor ze alsnog vaker prijsverhogingen kunnen doorvoeren. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Steeds meer energieleveranciers dekken zich op deze manier in en uiteindelijk is de burger opnieuw de dupe.

Van de veertien grotere energieleveranciers die variabele tarieven aanbieden, passen er vier tweemaal per jaar hun prijzen aan (DELTA, Vattenfall, Energiedirect.nl en Essent). Al zijn Delta, Energiedirect.nl en Vattenfall uitzonderingen op de regel omdat zij hun tarieven ondertussen vaker hebben gewijzigd. Zeven bedrijven (Coolblue Energie, ENGIE, Greenchoice, OXXIO, UnitedConsumers Energie, Eneco en Vandebron) voeren per kwartaal tariefwijzigingen door terwijl drie aanbieders hun prijzen maandelijks aanpassen (Budget Energie, Pure Energie en NLE). 
 
De steeds vaker toegepaste tariefwijzigingen treffen miljoenen consumenten. Momenteel heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel contract. Dat aantal was aan het begin van het jaar nog 50 procent en vorig jaar nog 44 procent. Het afgelopen half jaar gingen 400.000 huishoudens wegens het aflopen van hun vaste energiecontract noodgedwongen over naar een veel duurder variabel tarief.
 

Prijsstijging komt als een schok

Om de hoge inkoopkosten van gas op te vangen, passen steeds meer energiebedrijven prijsstijgingen toe. Voor de energiecrisis was het gebruikelijk dat variabele tarieven twee keer per jaar werden gewijzigd (in januari en juli) maar daar stappen dus steeds meer partijen van af. Vattenfall voert in oktober bijvoorbeeld opnieuw een tariefwijziging door nadat het in juli al een prijswijziging toepaste. De aangekondigde prijsstijging komt voor veel klanten als een schok.
 
Leveranciers dekken zich met een clausule in om deze tariefverhogingen door te voeren. “In de voorwaarden staat de leverancier ‘door onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden’ de variabele leveringskosten ook op andere momenten kan aanpassen”, stelt Wolfert. De directeur van de consumentenorganisatie heeft zijn bedenkingen over deze clausule. “De energiecrisis is al sinds oktober 2021 gaande dus zo onvoorzien is het niet. Uiteindelijk is de burger opnieuw de dupe. Het is voor consumenten erg onduidelijk om te weten waar ze aan toe zijn. Als er gecommuniceerd wordt dat er twee keer per jaar een prijsstijging wordt doorgevoerd, verwacht je zulke spontane tariefverhogingen niet.”


Verviervoudiging energietarief

Budget Energie en NLE zorgden recentelijk ook voor een schokgolf. De verviervoudiging van het tarief bij Budget Energie zagen veel klanten niet aankomen. Wolfert merkt dat steeds meer consumenten moeite hebben met het betalen van hun energiecontract en de consumentenorganisatie om hulp vragen. Als de vraag naar energie stijgt en de inkoopkosten oplopen, vreest Wolfert dat honderdduizenden gezinnen voor het eind van het jaar onder de armoedegrens belanden.

De door het kabinet aangekondigde miljardensteun voor volgend jaar komt volgens de directeur van de consumentenorganisatie uit Eindhoven veel te laat: “In dit tempo beginnen mensen 2023 met schulden van honderden – soms wel duizenden – euro’s. Het duurt nog bijna vier maanden voordat het 2023 is en de koude periode moet nog aanbreken. Als de energietarieven in deze rustige periode al niet meer op te brengen zijn, houd ik mijn hart vast.”


Geen zicht op verbetering energiemarkt

Een verbetering zit er volgens de directeur voorlopig niet in. Eerder dit jaar voorspelde Wolfert dat de gasprijs gezien het verloop van de crisis volgend jaar vier euro per kuub bedraagt. “Met deze hoge tarieven moeten we leren leven. De tijd dat we nog circa € 0,80 voor een kuub gas moesten betalen, is definitief voorbij.”

Wolfert heeft recentelijk een deal gesloten met een energiebedrijf en een exclusief jaarcontract voor zijn klanten te weten onderhandelen. Gedurende een jaar zijn zij verzekerd van vaste tarieven en worden zij beschermd tegen de grillen van de energiemarkt.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Goedhart

Duidelijke reactie

Vrijdag 30 september 2022 15:19

Postma

Op 01-01-2023 vervalt mijn éénjarig contract bij United Consumers. Op 22-7-22 ontving ik van uw organisatie bericht dat mijn contract overgezet ging worden naar Gewoon Energie. De persoonlijke aanbieding zou binnen 2 weken volgen. Tot op heden heb ik nog niets gezien?

Vrijdag 30 september 2022 14:18

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 16:36
Er is duidelijk wat misgegaan want u had allang een antwoord moeten krijgen! Dit vinden we heel vervelend. We bellen u deze week op om dit verder te bespreken!

Suppers

Ik begrijp niet dat de energie bedrijven hun tarieven zo laten exploderen zij hebben miljoenen in kas
tenminste de grootste met namen Eneco Essent
en Vattenfall .
En wij als burgers zijn daar de dupe van.
Denk na, jullie laten de burgers in een de armoede ellende storten.

Vrijdag 30 september 2022 13:27

Peters

M.H.
Ik heb een vast contract waar verandert er iets voor mij?
Mijn dank J.E.F. Peters

Vrijdag 30 september 2022 08:33

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 11:10
Als u een vast contract hebt, verandert er voor u niets. U betaalt een vast bedrag voor uw energie.

Lijffijt

Ik heb nog voor 3 jaar een vast contract ! Daar kunnen ze toch niet aan komen ??

Vrijdag 30 september 2022 07:55

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 11:14
Als u bij een grote energieleverancier zit niet. U zit dan goed! Kleinere partijen die in zwaar weer verkeren, voelen zich soms genoodzaakt om tariefwijzigingen door te voeren om het hoofd boven water te houden. Dan heb je het wel over echte uitzonderingen zoals bij PrikEnergie
https://www.vastelastenbond.nl/blog/prikenergie-gaat-door-energiebedrijf-overeind-gehouden-door-klantenbestand/

Klaver

Ik ben op jullie advies overgestapt naar budget energie, en moet nu dus lezen dat ze een schokgolf onder hun klanten veroorzaken, door hun tarieven met 4 te vermeerderen, en zodoende een grote groep aan de bedelstaf helpen, nu vraag ik mij af wat is de meerwaarde van de vastenlasten bond ?

Donderdag 29 september 2022 22:40

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 11:58
Onze meerwaarde is dat wij actief de energiemarkt in de gaten houden en onze klanten overzetten naar de meest gunstige energiecontracten. De manier waarop de energiemarkt zich nu ontwikkelt, is volstrekt uniek. In ons 18-jarig bestaan hebben wij dit nog nooit meegemaakt. Het is verontrustend om te zien dat steeds meer energiebedrijven ervoor kiezen om maandelijkse tariefwijzigingen doorvoeren.

Om onze klanten te beschermen tegen deze onstuimige markt, hebben we een jaarcontract met vaste gunstige tarieven weten te onderhandelen met Gewoon Energie. U profiteert ook van dit contract. Een jaarcontract is een unicum in de huidige energiemarkt en we zijn er trots op dat we deze deal voor onze klanten konden onderhandelen. We hebben verschillende partijen gesproken en zijn in zee gegaan met de leverancier met het beste aanbod. Ook hebben we de financiële gezondheid van Gewoon Energie bestudeerd (en die is goed).

We houden jaarlijks de energiemarkt in de gaten en zetten alles op alles om onze klanten te helpen. U profiteert ook van deze deal met Gewoon Energie die op het moment van schrijven 'op' is (alle beschikbare contracten zijn weg).

Kruit-van Heumen

Al jaren via vastelastenbond mijn energie afgesloten. Ben blij dat ik nu voor 1 jaar beschermd ben tegen deze NIET op te brengen verhogingen bij Gewoon Energie.
Intussen probeer ik van het gas af te gaan en hoop dat de Vastelastenbond mede grip krijgt op deze abnormale energiemarkt.

Donderdag 29 september 2022 21:37

Tetelepta

Ik wil graag overstappen maar ben heel erg huiverig omdat er vaak word gezegd als je overstapt v en je duurder uit. Ik ben van €156 naar €377 gegaan en heb een minimum inkomen en kan het eigelijk niet betalen maar moet wel anders word je afgesloten dus dan man maar ongezond eten. Ik wil de zekerheid hebben dat niet verder in moeilijkheden raakt als ik overstapt. Ik hoor graag van u.

Donderdag 29 september 2022 21:32

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 12:03
We kunnen u de zekerheid bieden van vaste tarieven gedurende een jaar. Of u dan duurder uit bent, kunnen we op basis van dit berichtje niet zeggen. Daarvoor hebben we uw gegevens nodig om een berekening te kunnen maken. Op het moment van schrijven, is de deal met Gewoon Energie 'op'. Alle beschikbare contracten zijn vervuld.

U kunt zich inschrijven voor onze service Energie Vanzelf Geregeld. Voor € 49,- per jaar houden onze experts de energiemarkt voor u in de gaten en regelen zij de overstap naar de beste aanbieder. Mocht er geen aanbod zijn, creëren we het zelf. Het jaarcontract bij Gewoon Energie is daar en goed voorbeeld van.

Kools

Hoe

Donderdag 29 september 2022 21:12

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 12:04
Wat bedoelt u precies?

Verhoeven

Ik zit bij budget energie, is dit verstandig? Heb een variabel. contract

Donderdag 29 september 2022 20:59

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 12:19
Budget Energie was de eerste partij die de tarieven flink verhoogde. Niet veel later volgden verschillende andere energieaanbieders het voorbeeld van Budget Energie. Het loont de moeite om goed om je heen te kijken en naar aanbiedingen te speuren. Het beste is om naar een jaarcontract te zoeken omdat je dan niet elke maand met nieuwe (hogere) tarieven te maken krijgt. Dat valt helaas niet mee want er is weinig tot geen aanbod.

Je kunt er ook voor kiezen om een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld af te sluiten. Voor € 49,- per jaar zoeken onze experts naar het meest gunstige en voordelige energiecontract voor jou. Als er geen aanbod is, creëren we het zelf. Zo hebben we recentelijk een deal gesloten met Gewoon Energie. Dit jaarcontract met gunstige, vaste tarieven is helaas 'op'. Alle beschikbare contracten zijn inmiddels vervuld. Achter de schermen werken we aan nieuwe deals om onze klanten aan een vast contract te helpen. Als je voor Energie Vanzelf Geregeld kiest, houden we de energiemarkt voor je in de gaten en kunnen we je helpen.

Bree

Ik heb stadsverwarming,heb n 2pits elektrisch plaatje gekocht en kook heel weinig nog op gas,soms alleen om iets snel op te warmen.heeft het dan zin om te veranderen van leveranciet?

Donderdag 29 september 2022 20:56

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 12:21
Als u veel stroom verbruikt, kan het ook gunstig zijn om te kijken naar de meest voordelige leverancier.

Klein Haarhuis

Blij met de vlb

Donderdag 29 september 2022 20:06

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 12:21
Wat ontzettend fijn om te horen! Daar doen we het voor!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Steeds meer energiebedrijven passen hun variabele tarieven vaker dan twee keer per jaar aan. Blijf jouw maandbedrag goed controleren om een hoge eindafrekening te voorkomen.

Voorkom hoge eindafrekening energierekening met handig stappenplan

Dinsdag 06 september 2022 15:23

Als je een variabel contract hebt, is het verstandig om je maandbedrag goed in de gaten te houden en zo nodig bij te stellen om een naheffing te voorkomen. Omdat steeds meer energiebedrijven hun tar...

Lees meer
Door je gedrag aan te passen, kun je besparen op je energierekening. Ook kunnen kleine aanpassingen aan je woning voor besparingen zorgen.

Vol gas energie steken in verlaging energierekening doe je zo!

Dinsdag 20 september 2022 06:24

‌In de maanden oktober tot en met februari wordt het meeste energie verbruikt omdat het dan kouder is. Om het lekker warm te krijgen, draait de verwarming overuren. In deze tijd is dat geen pre...

Lees meer
Momenteel heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel contract. Dat aantal was aan het begin van het jaar nog 50 procent en vorig jaar nog 44 procent.

Stijging aantal huishoudens met variabel contract: kabinet in 2023 in actie

Donderdag 01 september 2022 12:10

‌Het afgelopen half jaar gingen 400.000 huishoudens over op een variabel energiecontract meldt Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit betekent dat honderdduizenden Nederlanders met een fors hog...

Lees meer
De energiemarkt verkeert in een crisis en het lijkt erop dat er op korte termijn geen verbetering inzit. De meerwaarde van Energie Vanzelf Geregeld is daardoor alleen maar groter geworden, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert

Wat is Energie Vanzelf Geregeld en wat kan ik ermee?

Donderdag 01 september 2022 10:16

‌Om gebruik te kunnen maken van het jaarcontract van Gewoon Energie is een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld vereist. De deal met Gewoon Energie is namelijk exclusief voorbehouden voor gebru...

Lees meer