Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Hoe ziet mijn energierekening er per 1 juli 2022 uit?

Woensdag 11 mei 2022 09:45Frank van de Ven
Vastelastenbond legt uit welke energiebelastingen er allemaal zijn, wat er verandert en wat de BTW wijziging die per 1 juli 2022 ingaat voor jou betekent.

Vastelastenbond legt uit welke energiebelastingen er allemaal zijn, wat er verandert en wat de BTW wijziging die per 1 juli 2022 ingaat voor jou betekent.

Er is veel te doen om de energierekening van 2022 omdat er wegens de energiecrisis overheidsingrijpen nodig is. Het kabinet komt met verschillende tegemoetkomingen om de energierekening te verlagen. In dit blog leggen we uit welke energiebelastingen er allemaal zijn, wat er verandert en wat deze wijzigingen die per 1 juli ingaan voor jou betekenen.

 Je energierekening bestaat uit een aantal onderdelen. Zo betaal je belasting voor je verbruik (de zogenaamde energiebelasting) maar je betaalt ook voor verduurzaming (de energietransitie). Bovenop deze zaken moet je btw betalen.

Door de energiecrisis zijn de energietarieven sterk gestegen. Toen de situatie net wat kalmer leek te worden, bracht de oorlog in Oekraïne daar plots verandering in. Door de ontwikkelingen in de energiemarkt zag het kabinet zich genoodzaakt om burgers te helpen met hun energierekening. Er wordt financiële steun verleend en dat heeft gevolgen voor jouw energierekening.

Veranderingen per 1 juli 2022

Ondanks dat de overheid de huishoudens in Nederland tegemoetkomt op het gebied van belastingen, voorzien we dat de energierekening in juli toch voor veel mensen duurder zal worden. 

  • Energieprijzen worden verhoogd. Per 1 juli worden de prijswijzigingen traditioneel doorgevoerd. 
  • Energiebelastingen gaan omlaag. Vanaf 1 juli geldt een btw-tarief van 9 procent.


Energiebelastingen 2022

energiebelasting en veranderingen

Je energierekening bestaat voor het grootste gedeelte uit belastingen. Energiebelasting bestaat uit alle overheidsheffingen op het verbruik van energie. Je betaalt op verschillende manieren belasting en daar betaal je weer btw over.
  • Energiebelasting op leveringstarieven;
  • Opslag Duurzame Energie;
  • Btw energierekening (belasting over de toegevoegde waarde);
  • Vermindering Energiebelasting (voorheen heffingskorting).
     

Toelichting van de belastingen

Je betaalt belasting over je verbruik en dat noemen we energiebelasting. Hoeveel je betaalt, is dus afhankelijk van de hoeveel stroom die je verbruikt. De energiebelasting voor stroom bedraagt in 2022 € 0,04452 per kilowattuur. Voor gas is dit € 0,4395 per kuub gas.

Je betaalt belasting voor het verduurzamingsproces (de energietransitie) en dat noem je Opslag Duurzame Energie (ODE). Dit is ook een belastingvorm die bovenop je kale leveringstarief komt en per kuub of kilowattuur betaald moet worden. In 2022 is de ODE voor stroom € 0,0369 per kilowattuur. Voor gas is dit € 0,1047 per kuub gas.


Btw van 21 procent naar 9 procent

Je betaalt vervolgens over je hele energierekening 21 procent btw. Het komt er op neer dat je energierekening uit verschillende belastingvormen bestaat. Je betaalt belasting over belasting. Gelukkig krijg je van de Belastingdienst een vast bedrag per jaar terug. Dit geldbedrag  ‘Vermindering Energiebelasting’ genaamd –  is niet afhankelijk van je verbruik maar voor ieder huishouden hetzelfde. Dit bedrag van de overheid is inclusief btw en wordt dus per 1 juli bij de btw-verlaging netto verlaagd. Voor dit jaar is het bedrag vastgesteld op € 746,-. Dit krijg je dus terug vanuit de overheid.


Variabele energieprijzen stijgen vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli is de verwachting dat de energieprijzen nog verder zullen stijgen. Dat komt doordat de energieleveranciers de afgelopen maanden de energie hebben moeten inkopen die ze de komende periode weer zullen verkopen. Omdat de inkoopprijzen in deze periode (januari - juni) hoger lagen dan voorheen verwachten we dat dit doorberekend wordt in de energieprijzen. Dat gaat de consument merken. In het schema zie je hoe de prijsontwikkelingen zijn verlopen.

Ontwikkeling energieprijs jan-mei 2022


Energieleveranciers kopen per Megawatt in MWh. Deze prijzen variëren en hebben ‘normaal’ gesproken lichte schommelingen. De afgelopen periode hebben we te maken met een gigantische stijging. Leveranciers kunnen niet anders dan deze ontwikkelingen in juli doorberekenen aan de klant. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

André

Nu de btw op energie vanaf 1 juli met 9 % btw wordt berekend, wordt dan de heffingskorting ook met 9 % btw verrekend?

Maandag 29 augustus 2022 10:24

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 29 augustus 2022 11:54
Vanaf 1 juli 2022 geldt er een tijdelijk lager btw tarief van 9%. Dit betekent dat ook uw heffingskorting tijdelijk lager is. Verloop van heffingskorting energie (2015 tot heden). Bron: https://www.unitedconsumers.com/energie/energieprijzen/heffingskorting.jsp#:~:text=Vanaf%201%20juli%202022%20geldt%20er%20een%20tijdelijk,is.%20Verloop%20van%20heffingskorting%20energie%20%282015%20tot%20heden%29

De lavaletta

Het klopt wat Stuitje schrijft.
Heb zo n soortgelijk iets meegemaakt ik, kreeg alleen geen geld terug wel die verhoging van ruim 273%!!!!
Kon ook geen vast contract afsluiten.[01-01-2022].

Donderdag 26 mei 2022 12:40

Stuitje

Heb op 31/05/2021 bij Essent een vast contract afgesloten voor elektra en gas.
Maandelijks € 139,00/ maand voor beiden.
Heb de eerste jaarafrekening ontvangen en bleek voor € 16,70 /maand minder verbruikt te hebben dus kreeg een restitutie van € 200,40.
Het nieuwe maand bedrag, berekend naar verbruik van vorig verbruiksjaar voor een variabel bedrag wordt € 335,00/ maand.
Neem toch aan dat daar iets niet in de haak is. Een stijging van 273%.???

Dinsdag 24 mei 2022 23:52

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

. Er worden verdere prijsstijgingen verwacht en dat zal je ook aan de pomp merken. In combinatie met de lage koers van de euro worden nieuwe records voor de Nederlandse benzineprijs verwacht.

Olieboycot drijft prijs liter benzine op naar drie euro

Vrijdag 06 mei 2022 09:11

‌Na de aankondiging van nieuwe Europese sancties tegen Rusland steeg de olieprijs met vijf procent. Dat komt door de geleidelijke invoering van een boycot op Russische olie. Een vat Brent-olie ko...

Lees meer
Door zelf gas te winnen in gasvelden in eigen land zou de afhankelijkheid van Russisch gas terugnemen.

Dichtdraaien Russische gaskraan stort Europa in crisis

Dinsdag 03 mei 2022 16:45

‌Als de Russische president Poetin besluit om de gaskraan dicht te draaien, stort dat Europa in een ingrijpende energiecrisis. De tarieven voor stroom en gas zullen nóg verder de hoogte inschiet...

Lees meer
De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieaanbieders en schrok van de immense verschillen tussen verschillende leveranciers.

PERSBERICHT: Verschil tussen duurste en goedkoopste gascontract ruim 1.500 euro

Dinsdag 26 april 2022 08:43

‌ De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieleveranciers en ontdekte grote verschillen die kunnen oplopen tot wel 1.500 euro op jaarbasis. Voor het duurste ...

Lees meer
De energiecrisis is nog steeds in volle gang. Er zijn  weinig tot geen aanbiedingen beschikbaar en het lijkt er vooralsnog niet op dat er op korte termijn verbetering mogelijk is.

Denen willen meer gas uit Noordzee onttrekken

Dinsdag 19 april 2022 16:31

‌ Denemarken wil niet langer afhankelijk zijn van geïmporteerd gas uit Rusland en gaat daarom meer gas halen uit velden uit de Noordzee. De Denen gelden als de grootste producent van olie e...

Lees meer