Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

PERSBERICHT: Verschil tussen duurste en goedkoopste gascontract ruim 1.500 euro

Dinsdag 26 april 2022 08:43Frank van de Ven
De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieaanbieders en schrok van de immense verschillen tussen verschillende leveranciers.

De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieaanbieders en schrok van de immense verschillen tussen verschillende leveranciers.

De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieleveranciers en ontdekte grote verschillen die kunnen oplopen tot wel 1.500 euro op jaarbasis. Voor het duurste variabele gastarief betaal je 88 eurocent per kuub gas meer dan bij de voordeligste energieleverancier. Dat komt neer op een verschil van 46 procent. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie vraagt zich hardop af waarom er zo’n grote prijsverschillen tussen aanbieders bestaan: “Is hier sprake van een slecht inkoopbeleid of wordt er misbruik van de situatie in de energiemarkt gemaakt?”
  • Consumenten betalen jaarlijks tot wel 1.500 euro meer voor zelfde contractvorm
  • Vastelastenbond onderzocht tarieven zeventien energiebedrijven
  • Variabele tarieven aanbieders vergelijken loont
  • Einde energiecrisis voorlopig niet in zicht
     
 
De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieaanbieders en schrok van de immense verschillen tussen verschillende leveranciers. Sommige energiebedrijven vragen 46 procent meer voor dezelfde kuub gas. Tussen het goedkoopste en het duurste tarief zit een verschil van 88 eurocent per kuub. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.600 kuub scheelt dat ruim 1.500 euro op jaarbasis. Het loont volgens de consumentenorganisatie om de variabele tarieven goed onder de loep te nemen. “Er is geen eenduidig inkoopbeleid en dat zorgt dus voor deze immense verschillen”, verduidelijkt Wolfert. “De consument blijft in het ongewisse. Ook wanneer men een variabel tarief heeft, loont het de moeite om de tarieven van verschillende energieleveranciers te vergelijken. Consumenten konden nog nooit zoveel besparen, maar ondernemen nu geen actie. Het is een bizarre situatie.”

 

Overstappen ook zinvol bij variabele tarieven

De tendens in de energiemarkt is om momenteel niet over te stappen. Er zijn weinig tot geen overstappers vanwege een gebrek aan jaarcontracten. “Energieaanbieders laten hun klanten weten dat overstappen geen zin heeft omdat er geen aanbiedingen zijn. De praktijk wijst echter uit dat overstappen zeker zin heeft, ook met variabele contracten”, weet Wolfert. Klanten van Essent betalen in april bijvoorbeeld drie euro voor een kuub gas terwijl klanten van BudgetEnergie op datzelfde moment 2,12 euro neertellen voor dezelfde hoeveelheid. Dat is een prijsverschil van 46 procent. Ook Energiedirect.nl, Delta en Oxxio zijn met tarieven die respectievelijk 45, 42 en 32 procent hoger liggen dan de laagste prijs erg duur. Op jaarbasis scheelt dit ruim 1.500 euro.
 

 

Vastelastenbond zet vraagtekens bij huidige inkoopbeleid

Consumenten zagen het afgelopen half jaar hun energierekening bijna verdrievoudigen door de crisis in de energiemarkt. De grote verschillen in prijs zijn lastig te verklaren en voor consumenten moeilijk te verteren. “De meeste energieleveranciers kopen hun gas op dezelfde energiebeurs in. Het is daarom ongekend dat tarieven voor dezelfde contracten zo ver uit elkaar liggen. De verschillen zijn nog nooit zo groot geweest en schelen honderden euro’s op jaarbasis. Dat is een hoop geld en zeker nu verschillende vaste lasten steeds duurder worden, is het extra belangrijk om te vergelijken. Ook het vergelijken van variabele tarieven heeft dus zin”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie.
 

 

Einde energiecrisis voorlopig niet in zicht

De energiemarkt verkeert al ruim een half jaar in een diepe crisis en het ziet er niet naar uit dat hier binnen afzienbare tijd verandering in komt. De oorlog in Oekraïne heeft de situatie verder verslechterd. Het is niet duidelijk waar de grote prijsverschillen vandaan komen. “Als er misbruik wordt gemaakt van de energiecrisis is het aan de toezichthouder om actie te ondernemen. Er is op momenteel een gebrek aan concurrentie, maar daar mag geen misbruik van gemaakt worden,” aldus Wolfert.
 


Goed onderzoek loont

De Vastelastenbond raadt consumenten aan waarvan het energiecontract afloopt om de variabele tarieven van verschillende aanbieders goed te onderzoeken. Het is ook mogelijk om de hulp van de consumentenorganisatie in te schakelen.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Stoof

Hartelijk dank voor de hulp.

Vrijdag 29 april 2022 11:05

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 april 2022 11:14
Graag gedaan! We doen ons uiterste best om iedereen zo goed mogelijk te helpen.

Luske

Mijn vast contract met Energie Direct loopt af in november. Daarna wordt het dus variabel. Ik betaalde €128 per maand en dat is een tijdje terug verhoogd naar €145 p.m. uit voorzorg zodat ik dan niet veel bij moet betalen.. Ik ben alleenstaand en ben zuinig met gas en elektra

Donderdag 28 april 2022 13:05

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 13:29
Je kunt je aanmelden voor onze energie-alert en voor onze nieuwsbrief. Onze service Energie Vanzelf Geregeld is opgezet voor dit soort situaties. Mocht er een interessante aanbieding zijn, dan regelen wij de overstap voor je zodat je niet te veel betaalt voor je energiecontract.

Henny Drinkwaard

Heb in december 2021 een 5 jarig contract afgesloten bij Essent dat op 1 april j.l. inging. We hadden een contract bij Budgetenergie dat op 11 januari 2022 afliep. We hadden daar een jaar lang € 135 per maand voor betaald en de afrekening was dat ik € 51,72 terug! Van 11 januari 2022 t/m 31 maart 2022 kreeg ik dus een variabel tarief van Budgetenergie. Gisteren kreeg ik de afrekening: Voor januari nog betaald € 135, voor febr. € 442, voor maart € 255 en voor april € 255.Alle bedragen werden op de laatste dag van de vorige maand afgehouden.
De afrekening zegt nu levering elektriciteit € 182,34, levering gas € 1.037,69. Al betaald € 1.087,00 Nog te betalen € 133,03.
Een schande! Gelukkig hebben we nu Essent voor € 150 per maand anders hadden we niet meer te eten!

Donderdag 28 april 2022 11:03

Vreeken

Ik heb sinds november 2021 een 3-jarig contract bij Essent. Sindsdien zij de energieprijzen omhooggeschoten. Voorlopig zit ik goed!

Woensdag 27 april 2022 20:24

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 09:08
Dan heeft u heel veel geluk gehad. Goed om te horen.

korthorst

Ik zit bij vattenval met gas en electra. moet 20 augustus 2022 verlengen of over stappen. wat moet ik doen.?

Woensdag 27 april 2022 19:19

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 09:13
Je kunt je aanmelden voor onze energie-alert en je voor onze nieuwsbrieven inschrijven. We informeren onze klanten over de opties en ontwikkelingen in de energiemarkt. Onze service Energie Vanzelf Geregeld is opgezet voor dit soort situaties. Mocht er een interessante aanbieding zijn, dan regelen wij de overstap voor je zodat je niet te veel betaalt voor je energiecontract.

Meijer

Hoe is het met de variabele elektra prijzen?
Bij Energiedirect betaal ik nu circa 0,62 kWh

Mvg

Woensdag 27 april 2022 10:20

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 09:25
De variabele tarieven van elektra moet je lezen als momentopnames die continu aan verandering onderhevig zijn. We kunnen je helaas niet direct een eenduidig antwoord geven in de vorm van een overzichtstabel. Je kunt wel ons Customer Care Team bellen en vragen of zij een berekening voor jouw specifieke situatie en behoeftes kunnen maken.

Als je gebruikmaakt van onze service Energie Vanzelf Geregeld zorgen wij ervoor dat we het beste contract voor jouw specifieke situatie regelen. We onderzoeken de polisvoorwaarden voor je en onderzoeken de financiële gezondheid van de energieleverancier. Dat scheelt jou een hoop uitzoekwerk en stress.

Tevreden

Sinds 2 maanden lid van ANWB energie. Tarieven tegen inkoopprijs, echt een aanrader.

Woensdag 27 april 2022 10:06

Van Ginkel

Wilt u mij per mail op de hoogte houden met de gas tarieven?.

Woensdag 27 april 2022 09:46

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 09:30
Je kunt je inschrijven voor onze nieuwsbrief en energie-alert. We houden je op de hoogte van ontwikkelingen in de energiemarkt. Ga naar deze pagina en schrijf je direct in:
https://www.vastelastenbond.nl/energie-prijzen-monitor/

Manasse

Wild West in Energieland blijkbaar.
Bedankt voor deze info Dirk-Jan. Mijn laatste contract was bij Oxxio en bij de oversluitdatum adviseerden jullie om daar bij te blijven met een variabel contract. Nu lees ik dat dit zeker niet de voordeligste is. Betaal ook 50% meer per maand. Wat zouden jullie mij nu adviseren?
Vriendelijke groet,
Conny

Woensdag 27 april 2022 09:25

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 09:38
Hoi Conny,

De energiemarkt verkeert in een grote crisis. Uit eigen onderzoek ontdekten we dat je ook wanneer je variabel zit veel kunt besparen op je energiekosten. Als je van Energie Vanzelf Geregeld gebruikmaakt, regelen wij de overstap voor je. Ons advies is om de overstap naar de goedkoopste aanbieder te maken. Omdat het om een variabel contract gaat, zit er geen boete aan een overstap vast. Je kunt zelf de overstap regelen of van Energie Vanzelf Geregeld gebruikmaken. Als je voor deze dienst kiest, regelen wij de overstap én houden we de energiemarkt continu voor je i de gaten. Mocht er een aanbieding zijn dan springen wij daar direct op in. Dat scheelt je een hoop uitzoekwerk, tijd en stress.

Reindert

Ons contract met budget energie loopt 14 mei af

Wat kunnen wij het beste doen

Woensdag 27 april 2022 08:50

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 09:44
Op dit moment kun je het beste blijven zitten. Je gaat dan over naar een variabel tarief maar BudgetEnergie is de goedkoopste aanbieder op dit vlak. Momenteel zijn er geen interessante aanbiedingen op de markt.

Wat de toekomst brengt is nog onzeker met de huidige energiecrisis. Je kunt gebruikmaken van onze service Energie Vanzelf Geregeld. Als je voor deze dienst kiest, houden we de energiemarkt continu voor je in de gaten. Mocht er een aanbieding zijn dan springen wij daar direct op in. Dat scheelt je een hoop uitzoekwerk, tijd en stress. Onze bespaarexperts houden de situatie in de energiemarkt dag en nacht in de gaten. Wanneer er een interessante aanbieding zijn, springen wij daar direct op in.

Evers

Kunt u aangeven of het tarief van nieuwe stroom acceptabel is ?

Woensdag 27 april 2022 08:30

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 09:47
Kunt u iets specifieker zijn? We kunnen u niet helpen zonder meer informatie over de aanbieder en prijs.

Berkers

Mega. Heeft tot nu beste prijzen .komt van België..maar nu ook voor nederland

Dinsdag 26 april 2022 23:01

Boereboom

Dank voor dit bericht. Recentelijk ben ik overgestapt naar Budget Energie. Blij mee.

Dinsdag 26 april 2022 22:29

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 09:48
Wat goed om te horen en wat een goede beslissing.

Bijl

Ik heb een variabel met Energie ditect geen vast lopende tijd.
Omdat mijn contract afgelopen sept afliep ze wilde mij geen contract aanbieden omdat het beter was voor mij om daar even mee te wachten vanwege de onrust op de markt .

Kunt u mij zeggen wat ik nu het beste kan doen. Graag hoor ik van u
L.vderbijl@gmail.com

Dinsdag 26 april 2022 22:25

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 09:59
Bedankt voor uw bericht. Uit ons onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen variabele tarieven. Op jaarbasis kunnen de verschillen in tarieven oplopen tot wel 1.500 euro! Ons advies is om over te stappen naar de goedkoopste aanbieder van variabele tarieven.

Als u variabel zit, betaalt u geen overstapkosten als u vertrekt bij uw huidige leverancier. In ons achttienjarig bestaan hebben we de energiemarkt nooit zo instabiel gezien. U kunt er ook voor kiezen om van onze service Energie Vanzelf Geregeld gebruik te maken. Voor een vast bedrag per jaar houden wij de energiemarkt in de gaten en springen we voor onze klanten direct in op interessante aanbiedingen. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk, tijd en stress.

U kunt ook altijd contact opnemen met ons Customer Care Team. We helpen u graag!

Plas

jammer dat er alleen maar over gas wordt gesproken en niet over electra ik heb alleen electra maar zie nergens iets staan over goedkope energie zonder gas

Dinsdag 26 april 2022 21:03

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 10:04
Bedankt voor je reactie. We snappen de teleurstelling. De variabele tarieven van elektra moet je lezen als momentopnames die continu aan verandering onderhevig zijn. Een eenduidig antwoord in de vorm van een overzichtstabel hebben we helaas. Je kunt altijd ons Customer Care Team bellen en vragen of zij een berekening voor uw specifieke situatie en behoeftes kunnen maken.

Als je van onze service Energie Vanzelf Geregeld gebruikmaakt, zorgen wij ervoor dat we het beste contract voor jouw specifieke situatie regelen. We onderzoeken de polisvoorwaarden voor je en onderzoeken de financiële gezondheid van de energieleverancier. Dat scheelt jou een hoop uitzoekwerk en stress.

Klundert

eind juni loopt mijn contract af bij oxxion. omdat de gasprijs zo hoog is, krijgen wij ook de beloofde 800 euro nog?
slechts 10% komt uit rusland. alles wordt op de oorlog in oekraine gegooid, komt er ook gas daarvan? en waardoor wordt de gasprijs bepaald?

Dinsdag 26 april 2022 20:09

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 28 april 2022 14:50
Het kabinet wil ervoor zorgen dat huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag van circa € 800 zo spoedig mogelijk ontvangen. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft aangegeven dat gemeenten mogen starten met de uitbetaling. Op deze pagina vindt u meer informatie over dit onderwerp:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/nieuws/2022/03/15/minister-schouten-gemeenten-kunnen-beginnen-met-uitkeren-energietoeslag


De gasprijzen zijn momenteel hoog. Er is veel vraag naar energie, omdat de wereldwijde economie in de zomer van 2021 sneller herstelde van de coronapandemie dan verwacht. Vooral naar gas, wat ook wordt gebruikt voor de productie van warmte en elektriciteit. Belangrijke leveranciers van aardgas hebben moeite om op korte termijn extra gas te leveren. En Rusland levert minder gas dan gebruikelijk. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de gasmarkt nog verder onder druk gezet. Nederland wil minder afhankelijk worden van gas uit Rusland.

In de EU komt ongeveer 40 procent van het gebruikte gas uit Rusland. De afhankelijkheid van Russisch gas is dus groot en de huidige situatie treft heel Europa. Omdat Nederland sterk verbonden is met andere landen, worden wij ook hard geraakt door deze crisis (en de gaslevering).

Vos

We zijn al jaren bij budget bevalt ons prima ons contract loopt komend weekend af we gaan variabel verder tot er weer contracten afgesloten worden

Dinsdag 26 april 2022 19:28

Hebben

Ons energiecontract loopt 15 mei af, wij zitten nu bij energiedirekt, welke maatschappij raad u ons nu aan,

Dinsdag 26 april 2022 19:21

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 26 april 2022 19:30
Beste Truus,

Bedankt voor je bericht. Ik zou nog heel even 1 mei afwachten. Misschien komt er een goedkopere variabel tarief bij. Sommige leveranciers passen de prijzen aan. Dat zou precies kunnen met de wettelijke bedenktijd van 14 dagen.
Op dit moment hebben Budget Energie. NLE, vandeBron en Vatenfall variabele tarieven van rond de 2,30 per kuub.

Crutzen

Helemaal met je eens. Ben blij dat ik een aantal jaren terug een warmtepomp heb aangeschaft. Gebruik slechts nog gas (1 M3 per dag) voor het douchen of in bad gaan.

Dinsdag 26 april 2022 18:53

Frans Langemeijer

Dirkjan, goed dat jullie dit onderzoeken en actie ondernemen. Bedankt voor dit bericht.

Dinsdag 26 april 2022 14:29

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 26 april 2022 14:58
Hartelijk dank voor je reactie Frans! Daar doen we het voor: onze klanten helpen!

Jules

L.S..
Ik wil graag uw nieuwsbrief ontvangen, maar telkens wordt mijn email jcaris@xs4all.nl als een niet geldig emailadres gezien en geweigerd. Kunt u mij aangeven waarom?

P.S. ik heb het 5 keer ingevoerd maar elke keer hetzelfde resultaat

Vriendelijke groet,
Jules

Dinsdag 26 april 2022 13:40

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 26 april 2022 16:34
Goedemiddag!

Wat vervelend om te horen! Kunt u ons een mailtje sturen waarin u aangeeft op welke pagina en op welk formulier u uw gegevens heeft ingevuld? Onze IT-afdeling gaat dan direct voor u aan de slag!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De energiecrisis is nog steeds in volle gang. Er zijn  weinig tot geen aanbiedingen beschikbaar en het lijkt er vooralsnog niet op dat er op korte termijn verbetering mogelijk is.

Denen willen meer gas uit Noordzee onttrekken

Dinsdag 19 april 2022 16:31

‌ Denemarken wil niet langer afhankelijk zijn van geïmporteerd gas uit Rusland en gaat daarom meer gas halen uit velden uit de Noordzee. De Denen gelden als de grootste producent van olie e...

Lees meer
In de zevende aflevering van ‘Onderaan De Streep’ geeft directeur Dirk-Jan Wolfert zijn visie op de energiemarkt.

Podcast: Wat kun je doen om je voor te bereiden op de aanhoudende energiecrisis?

Maandag 11 april 2022 08:10

‌ De energiecrisis is in volle gang en de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat er voorlopig nog geen einde aan komt. Ondertussen leven mensen met een variabel contract in grote onzekerheid o...

Lees meer
Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht de tarieven van vergunninghoudende warmteleveranciers.

Warmteleveranciers blijven achttien procent onder maximale variabele tarief

Woensdag 30 maart 2022 15:34

‌ Warmteleveranciers verhoogden hun tarieven voor 2022 flink maar zijn bleven gemiddeld wel achttien procent onder het maximale variabele tarief. Autoriteit Consument & Markt (ACM) onder...

Lees meer
Twee energieleveranciers voelen zich genoodzaakt om een extra tariefwijziging door te voeren. Vattenfall en Eneco verhogen hun prijzen per 1 april.

Energie update: Invoering maandelijkse tariefwijziging en afstoten bestaande klanten

Maandag 28 maart 2022 18:28

De oorlog in Oekraïne raakt energiebedrijven én hun klanten. De energiemarkt staat al enige tijd onder druk. De Vastelastenbond houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op energiegebied...

Lees meer