Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Denen willen meer gas uit Noordzee onttrekken

Dinsdag 19 april 2022 16:31Frank van de Ven
De energiecrisis is nog steeds in volle gang. Er zijn  weinig tot geen aanbiedingen beschikbaar en het lijkt er vooralsnog niet op dat er op korte termijn verbetering mogelijk is.

De energiecrisis is nog steeds in volle gang. Er zijn weinig tot geen aanbiedingen beschikbaar en het lijkt er vooralsnog niet op dat er op korte termijn verbetering mogelijk is.

Denemarken wil niet langer afhankelijk zijn van geïmporteerd gas uit Rusland en gaat daarom meer gas halen uit velden uit de Noordzee. De Denen gelden als de grootste producent van olie en gas van de Europese Unie. De productie van Groot-Brittannië en Noorwegen ligt hoger, maar die landen zitten niet in de Europese Unie.

Denemarken liet twee jaar geleden weten dat zij de olie- en gasproductie de komende dertig jaar volledig afbouwen. Van dat voornemen komt het Scandinavische land nu terug. Sterker nog: de gasproductie gaat juist omhoog! "We gaan de productie verhogen voor een beperkte periode", liet premier Mette Frederiksen vanochtend tijdens een persconferentie weten. "Het is beter om gas te produceren in de Noordzee dan om het bij Vladimir Poetin te kopen."
 

 
De verhoging van de gasproductie maakt onderdeel uit van het vandaag gepresenteerde Deense plan over de energietransitie Danmark kan mere (Denemarken kan meer doen). De oorlog in Oekraïne is de reden dat de Deense regering zich genoodzaakt voelt om tijdelijk andere keuzes te maken waarbij de input van groene energiebronnen niet op de eerste plek staat.
 

Productie zonne- en windenergie 

Denemarken beschikt over 55 olie- en gasplatforms in het Deense deel van de Noordzee. In 2019 haalde het team nog ruim 3 miljard kubieke meter gas naar boven. Het land heeft nog zo'n 28 miljard kubieke meter aan gasreserves en exporteert daarvan een gedeelte.
 
Een ander onderdeel van het vandaag gepresenteerde plan is om 400.000 huizen versneld van het gas af te halen. Ook worden stadsverwarmingsprojecten uitgebreid en gaat de productie van energie met zon en wind op de schop. In de komende acht jaar wordt de productie verviervoudigd. Dit jaar moet tevens de Baltic Pipe een feit zijn. Het gaat hier om een gaspijplijn die van Noorwegen naar Polen door Deense wateren loopt. Vanwege milieuvergunningen werd de bouw van deze lijn negen maanden stilgelegd. Een week na de invasie in Oekraïne kwam er alsnog een vergunning om verder te bouwen.


Versnelde vergunning

De Nederlandse regering wil de gaswinning in de Noordzee ook verder vergroten. Die gaswinning is prijzig maar door de hoge gasprijzen is het interessant om dit weer op te pikken. Ook het gegeven om niet meer afhankelijk te zijn van Rusland wordt als interessant gezien. Vergunningstrajecten duren vaak jaren, maar minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) liet vorige maand weten die procedures te willen versnellen.  
 

 
De energiecrisis is nog steeds in volle gang. Dat merkt het team van de Vastelastenbond ook. Er zijn weinig tot geen aanbiedingen beschikbaar en het lijkt er vooralsnog niet op dat er op korte termijn verbetering mogelijk is. “Zo zijn de inkoopprijzen voor energie nog steeds torenhoog en durven energieleveranciers nog steeds geen aanbiedingen te doen”, verduidelijkt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. “De verwachting is dat dit de komende maand weer mondjesmaat toeneemt. Maar het kan alle kanten opgaan en zekerheid is er niet.”

VasteLastenBundel
Wolfert adviseert consumenten om de energiemarkt goed in de gaten te houden en alle aanbiedingen op energiegebied te controleren: “Wanneer je een aanbieding ziet, is het zaak om deze goed te controleren. Denk hierbij aan de voorwaarden en financiële staat van de energieleverancier. Als er wat interessants tussen zit, kun je daarvoor kiezen. Zo voorkom je dat je de speelbal blijft van de maandelijkse prijsstijgingen. Je kunt er ook voor kiezen dit zoekwerk uit handen te geven.”
 


De Vastelastenbond biedt de mogelijkheid om het uitzoekwerk uit handen te nemen: “Als je gebruikmaakt van de VasteLastenBundel of onze service Energie Vanzelf Geregeld dan zorgen wij ervoor dat wij jou direct op de hoogte brengen van een mogelijke aanbieding. Mocht er een interessant aanbod zijn dan springen wij daar direct op in en helpen wij jou besparen op jouw vaste lasten. Vaak zijn zulke aanbiedingen maar van korte duur en is snelheid geboden. Wij zijn de hele dag bezig om de markt te monitoren en interessante deals op te sporen.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

In de zevende aflevering van ‘Onderaan De Streep’ geeft directeur Dirk-Jan Wolfert zijn visie op de energiemarkt.

Podcast: Wat kun je doen om je voor te bereiden op de aanhoudende energiecrisis?

Maandag 11 april 2022 08:10

‌ De energiecrisis is in volle gang en de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat er voorlopig nog geen einde aan komt. Ondertussen leven mensen met een variabel contract in grote onzekerheid o...

Lees meer
Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht de tarieven van vergunninghoudende warmteleveranciers.

Warmteleveranciers blijven achttien procent onder maximale variabele tarief

Woensdag 30 maart 2022 15:34

‌ Warmteleveranciers verhoogden hun tarieven voor 2022 flink maar zijn bleven gemiddeld wel achttien procent onder het maximale variabele tarief. Autoriteit Consument & Markt (ACM) onder...

Lees meer
Twee energieleveranciers voelen zich genoodzaakt om een extra tariefwijziging door te voeren. Vattenfall en Eneco verhogen hun prijzen per 1 april.

Energie update: Invoering maandelijkse tariefwijziging en afstoten bestaande klanten

Maandag 28 maart 2022 18:28

De oorlog in Oekraïne raakt energiebedrijven én hun klanten. De energiemarkt staat al enige tijd onder druk. De Vastelastenbond houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op energiegebied...

Lees meer
Netbeheerders in Nederland vragen minister om hulp. De elektriciteitsnetwerken raken overvol en dat probleem blijft komende 10 jaar.

Komende tien jaar problemen op elektriciteitsnetwerk verwacht

Maandag 28 maart 2022 13:20

TenneT, Liander, Enexis en Stedin hebben problemen met het netwerk omdat dit elektriciteitsnetwerk overvol begint te raken. Zoals het er nu naar uitziet, zal de verstopping van het netwerk de k...

Lees meer