Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

‘Woningverduurzaming is het antwoord op de energiecrisis’

Woensdag 06 april 2022 10:44Frank van de Ven
Dirk-Jan Wolfert: “De verdubbeling en zelfs verdrievoudiging van energietarieven is echt uniek. Het is een onvoorspelbare situatie waar we inzitten.”

Dirk-Jan Wolfert: “De verdubbeling en zelfs verdrievoudiging van energietarieven is echt uniek. Het is een onvoorspelbare situatie waar we inzitten.”

De energiecrisis is nog in volle gang en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat daar verandering in komt. Tot overmaat van ramp heeft een aantal energiebedrijven ervoor gekozen om maandelijks tariefwijzigingen door te voeren. Toch gloort er hoop aan de horizon stelt oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Door woningverduurzaming kun je je energierekening blijvend verlagen. 

De Vastelastenbond bestaat bijna achttien jaar. Wolfert heeft een hoop ontwikkelingen in de energiemarkt meegemaakt waaronder forse prijsdalingen die vaak gevolgd werden door plotse stijgingen. De huidige situatie is echt volkomen nieuw voor hem: “De verdubbeling en zelfs verdrievoudiging van energietarieven is echt uniek. Het is een onvoorspelbare situatie waar we inzitten.”


Kun je een update geven van de huidige stand van zaken in de energiemarkt?

“Qua energietarieven zijn er weinig tot geen aanbiedingen beschikbaar voor nieuwe klanten. Dat heeft te maken met de oorlog in Oekraïne waardoor het bestaande aanbod verdween of tegen woekerprijzen werd aangeboden. Er zijn inmiddels zes weken voorbij sinds de oorlog begon en er is nog steeds geen sprake van een verbetering. Zo zijn de inkoopprijzen voor energie nog steeds torenhoog en durven energieleveranciers nog steeds geen aanbiedingen te doen. De verwachting is dat dit de komende maand weer mondjesmaat toeneemt. Maar het kan alle kanten opgaan en zekerheid is er niet.”


Welke mensen worden het hardst getroffen door de energiecrisis?

“Toch wel klanten met een variabel tarief. Deze mensen zitten in een lastig parket omdat ze niet kunnen overstappen. Tot overmaat van ramp voeren energieleveranciers in plaats van twee maal per jaar extra tariefwijzigingen door. Sommige energiebedrijven voeren tegenwoordig maandelijks veranderingen door en ‘trakteren’ hun klanten op hogere rekeningen die elke keer tien tot twintig procent hoger uitvallen. Deze mensen zitten in feite klem.”
 

Wat adviseer je deze mensen?

“Houd de energiemarkt goed in de gaten en controleer alle aanbiedingen op energiegebied. Wanneer je een aanbieding ziet, is het zaak om deze goed te controleren. Denk hierbij aan de voorwaarden en financiële staat van de energieleverancier. Als er wat interessants tussen zit, kun je daarvoor kiezen. Zo voorkom je dat je de speelbal blijft van de maandelijkse prijsstijgingen. Je kunt er ook voor kiezen door dit zoekwerk uit handen te geven aan het team van de Vastelastenbond.”


Wat kan de Vastelastenbond voor hen doen?

“Als ze gebruikmaken van de VasteLastenBundel of onze service Energie Vanzelf Geregeld dan zorgen wij ervoor dat wij hen direct op de hoogte houden van een mogelijke aanbieding. Mocht er een interessant aanbod zijn dan springen wij daar direct op in en helpen wij onze klanten besparen op hun vaste lasten. Vaak zijn zulke aanbiedingen maar van korte duur en is snelheid geboden. Wij zijn de hele dag bezig om de markt te monitoren en interessante deals op te sporen.”


Heb je nog meer bespaartips?

“Een andere tip die we kunnen meegeven om je stroom- en gasverbruik zoveel mogelijk te verminderen. Dat kan door eenvoudig door het dagelijks verbruik te verminderen, oftewel je gedrag aan te passen. Denk hierbij aan de thermostaat een graadje lager te zetten, deuren dichthouden, lampen uitdoen en de was buiten ophangen als het lekker weer is. Dit kan al aardig wat besparing opleveren, maar met het verduurzamen van je woning kun je écht grote klappers maken. Onderzoek dus de mogelijkheden van woningverduurzaming en kijk wat het je kan opleveren. Het energiezuiniger maken van je woning is een investering die je vrij erg snel  terugverdient, zeker met de huidige energieprijzen.”
 

Wat kun je verder nog doen dan de thermostaat lager zetten en een warmere trui aantrekken?

“Energiebesparende maatregelen verkennen! Woningverduurzaming kan wel eens het antwoord op de energiecrisis zijn. We helpen onze klanten ook bij woningverduurzaming. Dan kun je denken aan zonnepanelen en isolatie.”


Hoe zie jij de energiemarkt zich de komende tijd ontwikkelen?

“De verwachting is dat deze hoge energieprijzen het komende jaar blijven. Normaliter zakken de prijzen in het tweede kwartaal en dat is ook het moment waarop energieleveranciers hun energie inkopen voor de komende winter. De afgelopen tijd was er geen sprake van een daling. Integendeel. De tarieven stegen juist.  Aan het eind van het jaar gaan de prijzen vaak de hoogte in en ik verwacht dat dit jaar ook gebeurt maar dan met nóg hogere tarieven. Een daling zit er dit jaar naar verwachting niet in.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Bertelkamp

Goedemorgen,
De gasprijzen zijn afgelopen tijd gedaald.
Betaal ik nu dan niet toch te veel bij Gewoon Energie?
En is het dan niet beter om er toch van af te zien?
Als dat nog kan.
Graag uw mening hierover.

Mvg S. Bertelkamp

Maandag 09 januari 2023 12:25

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 10 januari 2023 10:58
De tarieven van Gewoon Energie liggen nog steeds laag. U zit nog goed.

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Nu de brandstofkosten sterk oplopen, is de overstap naar een elektrische auto een aantrekkelijke optie.

Financieel verzuipen aan de pomp: liter euro95 kost € 2,50

Vrijdag 11 maart 2022 08:43

‌‌ De oorlog in Oekraïne heeft flinke gevolgen voor de brandstofprijzen. Voor een liter euro95 is de adviesprijs vastgesteld op € 2,50. Voor een liter diesel betaal je € 2,36 en ...

Lees meer
Wessel Rietveld is oprichter van Isolatie Centraal. Hij werkt met zijn team samen met Vastelastenbond.

Oprichter Isolatie Centraal: 'Voor minder dan de beste kwaliteit doen we het niet!

Donderdag 30 september 2021 09:45

‌ De Vastelastenbond en Isolatie Centraal hebben dit jaar de handen ineengeslagen. Het doel van deze samenwerking is om consumenten te helpen met de verduurzaming van hun woning. Isolatie Centra...

Lees meer
Nieuw manifest van drie politieke partijen moet isoleren betaalbaar maken.

Manifest moet isoleren betaalbaarder maken.

Maandag 13 september 2021 13:37

Vandaag is het Manifest Nationaal Isolatieprogramma gepresenteerd dat bedoeld is om woningisolatie te versnellen. Door vouchers uit te geven en zogenaamde isolatieteams die een coachende rol vervulle...

Lees meer
Huis isoleren tegen de warmte. Welk materiaal werkt het beste om de warmte buiten te houden?

Isoleren tegen de warmte

Dinsdag 27 juli 2021 09:00

‌Wist je dat een goed geïsoleerd huis niet alleen beschermt tegen de kou, maar ook voor koelte zorgt gedurende de zomermaanden? De plaats waar je isoleert is van belang, maar ook de materiaalkeu...

Lees meer